Logiska Kullerbyttor

Dom säger att de vill bekämpa fascism och nazism, ändå ser de till att skapa maximal uppmärksamhet för desamma. De säger att de vill värna våra gator från dessa krafter men tyvärr ger de dem legitimitet genom att göra dem till offer när de anfaller och ställer till med kravaller.
Det jag pratar om är naturligtvis svensk extremvänster. Kanske borde man prata om svensk extremkorkade.

Regel ett: Har man ansökt om tillstånd för en demonstration eller möte har man utövat sin demokratiska rätt. Har man däremot inte gjort det men infinner sig i varje fall med en enda sak i blicken – att ge på käften – har man inte någon rätt alls.
Regel två: Om man har rätten att hålla ett möte men avbryts av en hop som vill ge de som har rätt att samlas på käften, gör man de som har tillstånd till offer. Offer brukar väcka sympati och därmed har hela det ”antifascistiska arbetet” totalt spårat ur. Det är dit svensk extremvänster har kommit, de har gjort en logisk kullerbytta. De säger sig vilja en sak, men får det rakt motsatta resultatet.

Limhamn
Snälla och trevliga antinazister som bara ville stoppa fascisterna i Limhamn Bild: Kvällsposten

Anti-nazi protest in SwedenKravallerna i Kungsträdgården Bild: Yle

En av grundpelarna i en demokrati är diskussionen. I en diskussion används något som kallas ”argument”, det är förmågan att åtminstone övertyga åhörarna om hur fel den andra har. Tyvärr tycks denna konstart vara på utdöende i dessa kretsar. Men jag är inte så förvånad ändå.

Bortsett från alla logiska kullerbyttor, finns det en slags perverterad logik i det hela. Det var ju trots allt så att en av förgrundsgestalterna och den intellektuella ledstjärnan Maria Sveland en gång myntade begreppet ”våga vägra ta debatten”.

Maria Sveland
Maria Sveland Bild: Helsingborgs Dagblad

Ett begrepp som nu alltså har omsatts i handling. Vi har sett exempel på detta i Limhamn och i Kungsträdgården i Stockholm under de två kravallerna som nu har förekommit. Det enda syftet med dessa var att just vägra ta debatten och istället ge några vilsna själar en omgång de sent skulle glömma. Ja jag vet, de är nazister men också idioter har rätt att demonstrera om de ansöker om det. Min poäng är att genom att söka bråk, ger man fortfarande de som kunde bli en marginaliserad kraft luft under vingarna. Ju mer bråk man skapar, desto mer uppmärksamhet får de. Dessutom blir den moraliske förloraren den som sätter igång bråk.

Man skulle kunna jämföra denna logiska kullerbytta med en som gjordes på 70-talet av en grupp som gjorde sig mer kända som än mer våldsamma, ja rent av terrorister nämligen Baader Meinhof-ligan. De förutsade att om de riktade våld mot polis och samhälle, skulle dessa institutioner slå tillbaka. När de gjorde det, skulle arbetarklassen se statens och polisens rätta fascistiska ansikte och resa sig mot denna. Vad de inte räknade med var folks behov av lugn och ro. När våldsspiralen eskalerade var det just arbetarklassen som med emfas krävde mer polis och strängare straff. Inte undra på att Baader Meinhofs medlemmar slutade sina dagar som jagade och fängslade, ett misstag som nu svensk extremvänster håller på att upprepa. Historielösheten är ett faktum.

Baader Meinhof
Bilder på de efterlysta i Baader Meinhof när det begav sig

Löjesguiden har därför nöjet att få nominera svensk extremvänster till priset ”Foliehatt of the Year”, ett pris vi kommer att dela ut strax efter årsskiftet. Så här lyder motiveringen: ”För sin envisa kamp att uppmärksamma det som kunde ha blivit en marginaliserad företeelse, men som nu tack vare era insatser har blivit en snackis.”
Också Maria Sveland nomineras till priset för sin insats för att stoppa all form av diskussion. Motiveringen lyder: ”För din kamp att fördumma och förringa andras och dina egna åsikter, genom att inte ha någon eller ens erkänna att andra har en sådan.”

Fler artiklar i ämnet:

Toklandets utmärkta blogg om ”illusionen Limhamn skapad av egots vibrationer”

Susanna Varis utmärkta blogg om kravallerna i Limhamn

1 tanke på “Logiska Kullerbyttor

  1. Pingback: Varför blir det nästan alltid drev? | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s