Jag Håller Mig För Skatt

Brobyggaren Löfven, så vill han bli ihågkommen. Mannen som bröt upp blockpolitiken…….och gjorde det genom att skapa mer blockpolitik än någonsin får man väl tillägga. Säga vad man vill om Löfven, men han vet hur man misslyckas med det mesta.

Först var det ministervalet som kärvade ordentligt. Efter flera turer stod det klart att landet har fått en rätt medioker samling oerfarna och avdankade representanter på de flesta poster, jag rent av alla poster. Sin vana trogen fortsatte dock Löfven det som han är bäst på, att misslyckas. I fatet låg en av Socialdemokratins mest centrala frågor – skatten. En ödesfråga för partiet, för med eller utan skatt kan det socialdemokratiska luftslottet falla ihop som en sufflé. Fast det finns en läxa som socialdemokratiska finansministrar vägrar att lära sig, trots att de torde haft en mästare att lära sig av. Denna någon heter Anders Borg och han införde en mycket smart idé som går att sammanfatta i tesen ”less is more”.

SosseSossar kommer, sossar går inte ens Stefan består Foto: Bloggis

Om man håller en lägre skatt kanske du tror att man får in mindre inkomster till statskassan? Fel, man får in mer! Detta går bäst att beskriva så här: Nisse jobbar. När han jobbar och skatten sänks har han mer utrymme för konsumtion. Han köper saker vilket får en positiv effekt för företagen han handlar av. Därför måste dessa öka antalet anställda och Anita som varit arbetslös har helt plötsligt ett jobb. Hon kan nu börja handla de kläder hon förut inte hade råd med, när hon handlar ökar nästa affärs volymer och de måste också anställa. Av en person, får man alltså flera i arbete – flera som betalar skatt och ser till att välfärden fungerar. Nisse som vi började med, kanske också väljer att jobba en del extra nu när han får behålla mer kanske för att spara. Detta ger också det effekter som att banken får mer att göra och därmed anställa.

Så resonerar inte Magdalena Andersson eller Stefan Löfven, om de hade gjort det hade de inte gjort upp med fundamentalisterna i V om skatten. Istället förlitar sig Magdalena Andersson på den omvända principen – ”More is more”. Folk ska alltså ha mindre pengar att konsumera för, detta ska ge mer i statskassan (?). Andra människor ska inte via den dynamiska effekt jag beskrev tidigare kunna ges arbete genom att hjulen börjar snurra. För att genom i vanlig ordning höja skatterna på t ex inkomst som man nu väljer att göra, kommer den motsatta effekten än den ovan beskrivna att uppnås. Hjulen stannar helt enkelt. Det var tydligen viktigare för Stefan att hålla god kontakt med V än att låta förnuftet segra. En plakatpolitik med väldigt ampert innehåll, men med yviga gester och det ger ju poäng när ”kampen ska föras”.

Magdalena AnderssonHur trovärdig är Magdalena Andersson efter uppgörelsen med V? Foto: Politikerfakta

Den så kallade värnskatten som höjer taket i skatteuppgörelsen från 50 till 55%, ska nu höjas till max 60% för de som tjänar mer än 50.000 kronor. En skatt som främst drabbar de som har valt att utbilda sig. Samtidigt väljer regeringen att sänka skatten för landets pensionärer. Rätt kan man tycka i varje fall i teorin, det hette ju dessutom att denna var en extra skatt vilket var grovt vilseledande men det är ju Magdalena Andersson i ett nötskal – grovt vilseledande alltså. Problemet med sänkningen är att den grupp pensionärer som idag är störst är också den som är rikast – läs 40-talister. Inget ont om er, men ni har faktiskt fått ett rätt bra liv och har så det räcker oftast. Ni behöver med andra ord inte mer. Vi ska alltså inbilla oss att en sänkning av skatten för de med allra högst pension är rättvis, men en ökning för de som har valt att vidareutbilda sig och fått bra jobb också det är rättvisa. Men vänta nu, pensionärerna får ju bära sitt lilla extra lass, eller rättare sagt de som kommer att bli pensionär imorgon. För gör du misstaget att inte ha råd att pensionera dig vid 65, ska du straffas med en extra liten skatt på den lön du tjänar Länk till bloggen Cornucopia om ämnet extra skatt på kommande pensionärer. Tro för guds skull inte att du kommer undan skatt på skatt på skatt, det är ju sossesverige vi lever i. Vi ska med andra ord inte inbilla oss att vi skulle få det bättre med lägre skatter, sånt är ren borgerlig villfarelse trots att nationalekonomer faktiskt har visat på att tesen är riktig. Någonting någonstans är fel, så fel.

PeeSnart sant med nuvarande politik? Foto: Funnyphoto

Vi får istället vara glada för det lilla. Bensinskatten lämnades orörd, ett faktum som inte gillades av miljöpartiet som hade velat ha en sån. Sin vana trogen tror ju dessa hattefnattar att allt ser ut som hemma på Södermalm och att man därför kan skatta också landsbygden till lycka och miljövänligt tänkande. Att det får effekten att folk istället flyttar till stan och att landet töms, är inget de hade räknat med och den här gången gick de bet. Men bara fram till i januari, då får de en ny chans att ge landsbygden den råsop den förtjänar. Det är mycket grönsaks- och södermalmspartiet vill ha. Fick de som de ville hade brytpunkten för ökad värnskatt börjat redan vid inkomster från 40.000 vilket hade innefattat en hel del människor.

skattSkatt är inte alltid av godo Foto:Tjana-pengar

Ytterligare lite glädjeämne för alla fundamentalister där ute är att nu ska det minsann sättas p för vinster i välfärden. Hurra, nu får ni äntligen klämma åt kvinnorna i vården och ytterligare lönediskriminera dem med motiveringen att det är demokratiskt att förfördela dem och se till att deras jobb blir än mer toppstyrt. Ytterligare en pyrrhusseger signerad v och Stefan har därmed lämnat Walk Over. Den som tror att denna åtgärd äntligen ska klistra dit ”kapitalistsvinen” och att dessa endast utgörs av jätten glufs glufs och hans vänner, bedrar sig nog rätt gruvligt. De flesta företag som verkar inom välfärdssektorn är små företag som driver t ex en vårdcentral eller en mottagning med en eller fler anställda. Anställda som nu ska tvingas över i offentlig tjänst med lägre betalt och mindre utvecklande jobb när ansvaret blir mer toppstyrt. En sektor som inte heller ger bättre vård även om vissa vill inbilla sig det kanske jag ska tillägga. Konsekvensen KAN bli att de mindre som inte orkar eller kan ta sig igenom den djungel av regler och dumhet konstruerade enbart för att lägga hinder i vägen dukar under, medan de som har resurserna kan trassla sig igenom. Så vem föder jätten glufs glufs bäst måntro?

SjuksysterGrattis kvinnor i vården, ni är förlorarna när den ”feministiska” politiken har gjort sitt

Överenskommelsen med v får dock än mer konsekvenser. Stefan Löfven har med åtgärden effektivt stängt dörren för i stort sett all framtida samarbete med partier till höger som fp och c. De har redan visat vad de tycker om uppgörelsen. Istället är de utelämnade åt V att diktera villkoren som de nu har gjort t ex. Dumheten har därmed fått ett ansikte. Men som alltid i svensk politik så kan man göra dumt ännu lite mer dummare, vi vill ju så gärna vara bäst i klassen i alla ämnen även detta. För resultatet kan bli att S inleder ett passivt eller öppet samarbete med SD!!!!! Jo, ni läste rätt. SD har nämligen signalerat att de är positiva till överenskommelsen och kommer troligen att stödja den, man vill läsa detaljerna i den innan men man är i stort välvilliga. SD visar därmed det jag länge har misstänkt, de står betydligt mycket närmre socialdemokraterna rent politiskt än vad något av partierna vill medge. Det kan vara en för het potatis att ta i för sossarna, men de kan alltid välja ett passivt samarbete där man uttrycker det som en ”slump” att partierna har en samsyn.

SDÄr SD och S närmre varandra än vad vi hittills har trott?

Löjesguiden vill med denna artikel nominera Stefan Löfven till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att blinda hönor också hittar korn tycks inte gälla dig Stefan och därför nomineras du till priset. Du har klantat dig redan nu så många gånger att jag tycker det verkar vara en pågående trend snarare än en slump, ett svårslaget rekord i svensk inrikespolitik. Du har med skatteuppgörelsen sett till att ge dumheten ett ansikte. En åtgärd som inte bara kommer att svida i plånboken runt omkring i Sverige, utan som dessutom kommer att lämna patienter med liten eller ingen möjlighet till ett fritt val för sin egna vård. Du har helt enkelt sett till att omyndigförklara svensken i sann socialistisk anda. Löjesguiden med Freakshow Fredrik vill rikta ett speciellt varmt och personligt tack till dig Stefan för att du nu visar hur illa det är ställt inom ditt parti.”

6 tankar på “Jag Håller Mig För Skatt

 1. Nog känner man igen sossarna och kommunisterna vars recept till ”framgång” alltid handlar om mera skatter och mindre inflytande till medborgarna.Det konstiga är att människorna är så dumma att de röstar på dom och litar på vad dom säger.
  Dv.s de påstår att de inte skall höja skatter och minska valmöjligheterna innan valet och när de vinner så gör dom tvärtemot.
  Det är ju som sagt var skrattretande när Löfven därefter kommer springande till oppositionen och pratar om att ta ansvar för landet när han så flagrant har struntat i de uppgörelser som de gjorde med de borgerliga innan valet.
  Varför skall oppositionen göra upp med honom om någonting när hans ord inte är värt något ?

  Det kommer nog krävas en hel del svetsande för att hålla sig kvar som statsminister…

  Gilla

  • Du är som vanligt allt igenom klok. Jag tror det är exakt det läge vi befinner oss i. Du gav mig just en idé till ett nytt blogginlägg om Löfvens svikna ord, tack för det och artikel kommer. Och jo, visst är han tillbaka i gamla hjulspår med socialistiskt offentligt styrd tillvaro för medborgaren som i sin tur är ett ingenting i deras ögon. Individen betyder ingenting, vad vi säger betyder ingenting och det vi kräver kan man bortse från. Nu har väljarkåren gett dem makten och den kommer de inte släppa i första taget. Återstår då att se om Löfvens taktik kommer att hålla eller ej, gör den inte det är hans dagar räknade. Om han däremot har kalkylerat rätt kommer det nog att dröja innan vi blir av med den här rödgröna kraschlandningen. Jag är trots allt optimistisk och ska göra allt för att den här bloggen ska bli en megafon för den synen. Ny regering nu och under tiden god läsning som alltid 😀

   Gilla

   • Tack Fredrik !
    Gillar dina alltid läsvärda inlägg också.
    Om du skall skriva om Löfvens svikna löften och ej uppfyllda vallöften så kommer du nog få sluta ditt jobb och börja blogga på heltid :-).
    Misstänker att Löfven kommer få bryta eller åtminstone devalvera värdet av sina löften många flera gånger för att få med sig kommunist-Jonas på tåget framöver också….

    Gilla

   • Hahahaha! Jo du det kan bli ett heltidsjobb. Men ljuset i mörkret kommer från Löfven själv, idag presenterade man förslaget att öka nivån i a-kassan från 680 kronor till 920, en ökning med 35%. Så om jag lever på bidrag och helt och hållet ägnar mig åt bloggandet kan ju hans förslag bli min inkomst som leder till hans avgång, ett cirkelresonemang som tål att tänka på. Tack Stefan, du har gett mig en möjlighet här tror jag. 😀

    Gilla

 2. Ja, det där är ju grundläggande nationalekonomi: Det finns inte en viss ”pott” med pengar att fördela (det som kallas ”folkekonomi”) utan det intressanta är hur man håller hjulen igång.
  Jag har hört att SD inte har en egen ekonom, men S borde väl ha ett par?
  Mycket kan sägas om Alliansen, och jag håller säkert med om det mesta. De flesta borde dock kunna medge att Sverige klarat sig ganska bra i lågkonjunkturen/depressionen.

  Gilla

  • Det är nog alla utom Magdalena Andersson ense om. Jo, sossar brukar ha en tradition av att skaka fram rätt duktiga finansministrar. Inte den här gången dock, att Magdalena inte kan räkna emellanåt det må vara förlåtligt men när hon inte ens vill ta strid för den egna politiska uppfattningen utan lägger sig platt för vänsterpartiet börjar jag undra om inte sista proppen har gått. Kanske är det viktigare att hålla sig på god fot med Jonas och gänget, än att ens försöka vad vet jag. Det jag vet däremot är att högerifrån lär hon inte ha något att hämta i framtiden och det bäddar för uppgörelser med SD eller V också då. Skräckscenario om du frågar mig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s