Idiotpolitik I Ideologins Namn

Dagens Sverige skriker efter arbetstillfällen. Alliansen lyckades visserligen (faktiskt!) med att skapa 350.000 nya jobb men det förslog inte när det samtidigt kom hit mer flyktingar än någonsin tidigare i historien. Nettoresultatet blev ändå ett minus och arbetslöshetssiffrorna bet sig snart fast på alldeles för höga nivåer.Till motsats från några partiers felaktiga påståenden låg vi alltså rekordmycket lägre än omvärlden vilket väl får ses som en framgång för Anders Borg. Trots detta är alltså behovet av fler insatser högt. En sådan grupp är ungdomar.
För ungdomar var det tröskeln in på arbetsmarknaden som var alldeles för hög och denna grupp blev därmed extra sårbara på en arbetsmarknad som delvis stängde dem ute. Den lägre arbetsgivaravgift som Alliansen införde på denna grupp var ett steg i rätt riktning men det var ju enligt socialdemokratiskt millimeterskt rättvisetänk inte så och kommer troligen att skrotas. Artikel i Privata Affärer om detta. Regeringen räknar alltså med att en högre kostnad för anställning av ungdom skulle leda till fler jobb för dessa. Jag tror det är rätt säkert att säga att så kommer det inte att bli tyvärr, det skulle till och med kunna vara så att den som tror att den ekvationen går ihop lider av svår verklighetsdistansering.

VågskålRättvisa på socialdemokratiska har idag fler ideologiska förtecken än reella

I ett sådant läge är alla goda råd välkomna och varje nytt jobb innebär en person mindre i en destruktiv arbetslöshet. Västvärlden och det här landet har inte längre enligt mitt resonemang råd att bedriva ideologiskt käbbel när jobben måste till för att se till att hjulen börjar snurra igen. Men det är precis det som regeringen nu gör, för i ideologins namn vill man sätta p för ytterligare en möjlighet för människor att få jobb. Det jag pratar om är möjligheten att få RUT-avdrag för läxläsning som om regeringen får som man vill kommer att försvinna till årsskiftet. Artikel i Dagens Arena om regeringens planer.

Det är att dubbelt skjuta sig i foten för det gör inte bara att färre arbetstillfällen skapas, arbetstillfällen som dessutom hade kunnat generera skatteinkomster för staten. Nej, det kommer också att kraftigt decimera antalet bolag som också dom betalar skatt. Inkomster försvinner alltså och utgifterna för de arbetslösa ökar. Det kommer att bli det resultat som regeringen nu alltså har planer att ta på sig skulden för. Allt därför att ideologi går före krass realpolitik vars syfte är att skapa dessa arbetstillfällen. Fortsätter detta får vi väl till sist föra en vänsterpartistisk arbetsmarknadspolitik där alla jobbtillfällen kommer enbart i offentlig sektor. Inte för att den behövs eller skapas på ett naturligt sätt, utan därför att vi hittar på ett antal nya typer av jobb och ser till att finansiera dessa med ytterligare lite skattekronor som skulle ha gått till vård, skola och omsorg. När den ofantliga, sorry offentliga sektorn har vuxit sig så stor att ingen längre har någon överblick kanske det blir annat ljud i skällan. Att skattebetalarnas pengar går åt som veckopengar i godisbutiken brukar ju ha den effekten. Eller så kommer svensken som vanligt att dra filten över huvudet och låtsas att han och hon inte ser något farligt, det kan ju bli för krångligt och smärtsamt när man måste inse att ens pengar går till allt annat än det som man ville att det skulle gå till.

Skjuta sig i fotenAtt skjuta sig i foten tycks bli regeringens bestående politiska gärning

Argumentet som socialdemokratin, vänsterpartiet och miljöpartiet har enats ikring är ju att det är bara de välbeställda och deras barn som vinner på reformen. Jo, så kanske det är men om de växer upp och får välbetalda jobb kanske det är väl investerade pengar. De skulle ju också med lätthet kunna gå runt denna effekt genom att låta personer över en viss inkomst betala något mer för att kunna subventionera åt dem som inte har råd. Nu väljer man istället som det ser ut att lägga ner möjligheten om förslaget går igenom riksdagens nålsöga, en omständighet som kan stoppa förslaget. Eller så kommer SD kanske att visa att man står sossarna närmre än någon av partierna vill tillstå igen och stödja förslaget.

Själv tycker jag att nu har regeringen återigen har skitit i det ideologiska skåpet och förlorarna heter de arbetslösa som kommer att öka till antalet och skattebetalarna som kommer att få bära ett tyngre lass med skattehöjningar som följd. När företag i branschen tvingas lägga ner, eller skära ner på personal blir ju resultatet mindre inbetalade skattekronor. Färre arbetande i företagen leder till exakt samma sak och sammantaget tror jag nog att pengarna som sparas vida överskrids av kostnaden i form av minskade skatteintäkter.

BajamajaHar regeringen skitit i det blå skåpet igen? Foto: Aftonbladet

Förlorarna heter också de elever som idag har svårt att hänga med i skolan eller som upplever bristande motivation att följa med. Läxhjälpen har varit till hjälp för dem som har haft allt från inlärningssvårigheter till språkproblem och kanske också för dem som har haft ambitionen att lära sig mer genom att få den extra knuff hjälpen har utgjort. Det är med andra ord så att vissa elevgrupper nu lämnas i sticket. Skolans egna resurser förslår inte och företagen har därför utgjort ett tillskott som har varit värdefullt. Om man däremot kommer med ett senare förslag som gör att skolan får de resurser som behövs där man kan anställa personer vars uppgift är att hjälpa till med läxläsning missar man en poäng. Det kommer att bli minst lika dyrt eller kanske dyrare än det är med dagens system. Ingen inbesparing med andra ord. Jag vet och tror t ex att en stor grupp invandrarkillar som är de som klarar sig sämst generellt, kommer att tacka er för att ni nu skapar en skola som kommer att utförsäkra dem snabbare än ni hinner säga ”skattesats”.

Löjesguiden vill med denna artikel nominera regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”För er förmåga att bedriva ideologiskt färgad plakatpolitik nomineras ni till priset. Det är med stum förundran jag åser hur ni med hjälp av denna kan nedmontera det som är grunden för välfärden nämligen företag och arbetstillfällen. Ni visar därmed att ideologi är viktigare än att lösa de problem landet idag ställs inför. Ni visar också att ni inte bryr er ett dugg om de grupper i skolan ni säger er värna om. Genom att vända flera elevgrupper ryggen med förslaget, har ni i ett slag återinfört utslagningsskolan. Något ni säkert kommer att förfäkta men resultatet blir lik förbannat det samma. Ett stort tack för att ni därmed visar att dumheten och den närsynta ideologiskt färgade agendan, inte förnuftet, är ledstjärnan för dagens politiker”

FoliehattIngen fara Stefan! Ni är forfarande bäst i klassen så foliehatten sitter där den ska

För ytterligare läsning om hur destruktiva de skattehöjningar som planeras är, kan jag varmt rekommendera Tove Lifvendahls artikel i söndagens SVD.

2 tankar på “Idiotpolitik I Ideologins Namn

  1. Det är ju bara den vanliga socialistiska politiken där den enda lösningen på alla problem är att öka skatteuttaget och fördela bidrag. Det konstiga är att de verkar tro att om man bara gör om samma fel tillräckligt många gånger så blir det till slut rätt.

    Gilla

    • Ett mycket märkligt faktum indeed. Själv undrar jag om inte Stefan Löfven utåt måste låtsas vara den stora förnyaren, den som ska bryta upp blockpolitiken men inåt är han sin egen och kanske partiets gisslan. Realpolitik går ju ut på att hålla så många som möjligt så nöjda som möjligt och i hans fall är det ju så väldigt många som väntar på att mannan ska börja regna, i praktiken har han alltså inget val än att fortsätta med en politik som förhoppningsvis också han vet om är misslyckad. Bröd och skådespel till folket får därmed en vidare tolkning och dansen den går vidare. Till den situationen som han finner sig i med väljarnas uppskruvade förväntningar, har du två partier som nu väntar på sina dusörer. Deras politik, deras miljardrullande och deras misslyckade politik måste ju få utrymme också den. Snart har du den soppa av motsägelser och ogörliga politiska åtaganden som hotar att bli en trojansk häst. Men det är också det som är tjusningen i det hela. När ekvationen inte längre går ihop och detta också blir uppenbart för människor som ganska snart efter det kommer att känna sig lurade, det är då som Stefan kommer att upptäcka att han sköt sig i foten med besked.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s