När Rykten Blir Nyheter

Har ni någon gång hört historien om hönan som tappade en fjäder? Okej, då börjar jag med att berätta den. Hönan som tappade en fjäder beklagade sig inför en medhöna, syster höna sprang genast iväg och berättade för en grannhöna att Agda hade minsann tappat tre fjädrar. Denna rantade i sin tur genast åstad och berättade för ytterligare en medsyster att hönan Agda minsann hade tappat femton fjädrar. När Agda till sist fick höra historien om sig fick hon reda på att hon av en olycklig omständighet hade tappat alla fjädrar på hela kroppen.

HörsägenHörsägen är alltid så långt ifrån sanningen man kan komma Foto: Soldatmamma

Syftet med historien är att visa att hörsägen är detsamma som mycket opålitliga uppgifter. Hör man dessa ska man nästan per automatik utgå från att de är så lögnaktiga som en historia kan bli. Det är en grundregel i forskning och det var en gång i tiden en grundregel i pressetiskt tänkande, men inte längre så. För idag bröt tidningen DN och Metro (inte så konstigt kanske att det återigen råkade vara tidningarna med grumligt budskap som tryckte upp ”nyheten”!) mot också detta bud i den pressetiska bibel som journalister av idag har förvandlat till toalettpapper.

Artikeln i DN berättade om att nu hade det hänt igen, polisen hade minsann visat vilka fascistiska typer de var. Rasprofilering som under namnet ”Reva” skulle nu än en gång sjösättas över hela EU. Folk skulle ha sorterats upp i tunnelbanan efter normen ”utländsk härkomst”/”svensk” enligt pappersupplagan. Jo det stämmer Reva är en kontroll för att söka efter papperslösa som en gång fått avslag på sin asylansökan för att kunna utvisa illegala flyktingar som vistas här och att detta är en samordnad operation runt hela EU. Det är däremot inte sant att man delar upp människor i tunnelbanevagnar som sedan töms för ID-kontroll av ”misstänkta individer”. Det var dock det sista som blev ”sanningen” när ryktet gick på sociala media som Twitter. Mer om twitter-konversationerna på Toklandets utmärkta blogg där du kan se och läsa om ryktesspridningen.

MetroPåståenden på Twitter talade om ”flera vittnen” när det inte fanns nåt Foto: Metro

Där talades om ljusa blonda människor som ställdes i en kö på tunnelbaneperrongen, och människor med ”utländskt utseende” i en annan. Ingen hänvisning till källa eller fakta som är verifierbara men det är sociala media vi pratar om här så man får inte förvänta sig för mycket. Vad man kan förvänta sig däremot är att journalister inte gör samma rykte till en nyhet. För det var nämligen det som hände i nästa steg.
Journalister vars enda källa till information som alltså var sociala media började snart trycka upp godsaker till nyheter som pratade om fascism och rasism. Inte ett ord någonstans om vilka källorna var, inte en referens till någon talesman för polisen, ingen intervju med desamma och ingen substans någonstans här inte.

TwitterMer rykten från Twitter som talar om ”händelsen” Foto: WTF Toklandet (Tack för allt slit!)

Fullbordandet kom till sist när tidningen Metro insåg att de hade skitit i det blå skåpet. Tidningens ”Viralgranskaren” är ett daglig inslag om felaktigheter som sprids på nätet kunde konstatera att ”nyheten” inte var annat än en riktig anka. Samtidigt hade tidningens morgonupplaga lyckats kabla ut ”nyheten” under buller och bång med känslomättade ord som ”Sortering efter hudfärg”. I den kollision som uppstod då ”Viralgranskaren” hade punkterat det däcket, valde tidningen att inte lägga ut länken till artikeln eller förstasidan på sin webbplats. Ett klokt beslut som samtidigt med all tydlighet skvallrade om den skam svensk journalistkår nu måste gå igenom.

JournalistAntingen till salu eller propagandist, trovärdigheten är förbrukad Foto: Ynaija

Löjesguiden vill med denna artikel nominera tidningarna DN och Metro till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ni nomineras till priset för att ni på ett handfast sätt har visat att skvaller och lösryckta uppgifter på inget sätt bara används i journalistiskt syfte i skvaller och damtidningar. Det är med förtjusning jag Freakshow Fredrik, kan konstatera att det nu är bevisat att den politiska agenda ni bedriver inte alltid är baserad på fakta. Att ni mer än gärna använder er av skvaller, rykten och påståenden gör er till formidabla tuppar i den hönsgård som kallas journalistik. Också det faktumet att er yrkesroll har förvandlats från att ha varit nyhetsförmedlande till att bli propagandister, är nu bevisad. Ni har därmed visat att den tes denna blogg hela tiden har drivit, dvs att ni är megafoner inte nyhetsförmedlare, också har visat sig sann.”

6 tankar på “När Rykten Blir Nyheter

 1. Ja,det är helt sanslöst att de så kallade journalisterna inte klarar av att kritiskt granska sina källor innan dom skriver. Eller så är det så illa numera att det är viktigare att kunna skriva om sådant som passar deras förvridna agenda än att ta reda på om det är sant eller ej.
  Jag tycker också att det är märkligt att media tycker att det är fel att försöka identifiera och utvisa papperslösa människor.Vi har en asylsökningsprocess och ett visst flyktingmottagande och om man inte tar sig igenom de processerna och får permanent uppehållstillstånd så skall man ju skickas hem.Annars har vi ju i praktiken öppnat gränserna på vid gavel.

  Gilla

  • Jag tror faktiskt det är så illa att de har en agenda och att denna agenda bygger på att deras uppgift är att upplysa och lära kritter som oss medborgare att inte rösta på SD eller borgarna. Det finns alltid små etiketter man kan klistra på folk, det finns alltid små lögner man kan hitta för att visa att den som bryter mot det budet i grunden är en förtappad varelse som måste visas hur man slår in på den ”rätta vägen igen”. ”Nyheter” har idag blivit ett sätt att bedriva propaganda, inte att förmedla kunskap. Kunskap är bara ett verktyg för att uppfostra en mindre vetande skara där vi ses som kritter och idioter och som ska utformas till att fungera som detta. Journalister och utgivare är däremot ideologiskt rättänkande för de har gått sina utbildningar i socialisthögskolans regi. En skrämmande bild måhända men efter Reva-haveriet tycker jag att jag ser detta mönster mer än klart. Att Jack Werner på Metro som skriver på ”Viralgranskaren” gör ett inlägg och anklagar mig för lögn tar jag faktiskt som en komplimang. Det betyder ju bara att jag har trampat på en öm tå, dvs att jag är inne på något som faktiskt liknar den tes jag driver här. Alla som inte tycker som journalister måste antingen upplysas eller tystas. Men jag känner mig både upplyst och självständig nog att inte lyssna på sånt så jag skriver i min dumhet vidare. Nya inlägg väntar med andra ord. Som vanligt, god läsning Pelle och tack för din kommentar.

   Gilla

   • Såg i dagens Metro att Jack kallar sig för feminist så vem är förvånad över hans ogenomtänkta uttalande på denna blogg ?
    Han skrev även ett inlägg att han var feminist för att hans flickvän var rädd för att bli våldtagen eller något sådant.
    På vilket sätt tror han att feminism kommer att hjälpa mot att sjuka människor våldtar kvinnor ?
    Det var någon annan feminist som drev tesen att om vi satsar på feminismen så kommer all brottslighet försvinna.
    Om det vore sant så begriper jag inte varför feminismen inte har införts tidigare.
    Dessutom borde väl vår brottslighet sjunka radikalt nu när vi har fått en feministisk regering och samhället är nedlusat med genustomtar.Konstigt nog har den ju inte sjunkit..

    Gilla

   • Jag är som sagt inte förvånad eller överraskad. Tycker bara det är trevligt att Jack på det här sättet indirekt ger mig rätt i mina misstankar om den rådande agenda jag tycker mig se i tidningsvärlden men framför allt hos Metro och DN. Tycker det också är rätt symptomatiskt att Jack nu som jag ser det, är den som blir framskickad som den talesperson som vill försöka lägga locket på. Kanske lite paranoid tanke men jag ser den gode brevskrivaren som en underhuggare åt något eller någon och att hans inlägg är lite humoristiskt rent av. Att han är feminist gör det bara bättre. En man som medvetet arbetar för något och hyser åsikter som missgynnar honom är bara en man som är hjärntvättad från början till slut.

    Gilla

 2. Hej, jag heter Jack och driver Viralgranskaren på Metro.

  Jag är bara här för att säga att det är tråkigt att du ljuger så mycket. Vår viralgranskning av de falska ryktena om Reva låg på Metros förstasida, såväl på webben som i tidningen dagen efter. Precis som den rapportering vi tidigare hade gjort om hur oroliga vissa var på grund av Reva. Även den fick plats även på webbens förstasida och papprets, fast dagen innan.

  Märkligt, som sagt, att en person som du – som ljuger så obekymrat – tycker sig ha mandat att anklaga andra för att ljuga. Nåväl, efter mitt halvårslånga jobb med viralgranskning har jag ju förstått att det är så många på nätet fungerar.

  Gilla

  • Du anklagar mig för att ljuga Jack, mycket intressant då jag i detta ögonblick sitter med Metros Morgonupplaga från onsdagen den 15. På framsidan läser jag: Rubrik: Rykten sprids om Reva-kontroller, text: ”Super Reva”. I måndags inleddes den EU-gemensamma insatsen mot papperslösa. Nu sprids en mängd varningar om hur den svenska polisen har agerat. Bland annat uppges att passagerare ombord på en tunnelbana ha sorterats efter hudfärg – SL dementerar”.

   Ingenstans läser jag alltså att detta skulle vara falskt förutom ord som ”rykten” och ”sprids”. Samtidigt används i artikeln andra ord som ”insats” ”den svenska polisen har agerat”. Vänd på perspektivet här Jack och se det med andras ögon för ett ögonblick. Om du läste en sån formulering SKULLE man kunna tolka det som om något var i görningen och som du vet där det finns rök finns det eld. En text som denna syftar enligt mig enbart till att skapa sensationslystnad och gör detta genom att spela på motstridighet i texten. Djupt oseriöst om du frågar mig. Om ni istället hade valt att lägga ”Viralgranskaren” på framsidan och där klart och tydligt deklarera att detta var enbart nys och skoj, då hade historien hamnat i en annan dager. Nu väljer ni istället att lägga den inne i tidningen. Syftet? Det SKULLE återigen kunna vara att den som läser snabbt eller slarvigt och nöjer sig med framsidans budskap har därmed format sin uppfattning.
   Du skriver vidare att ni publicerar dessa DAGEN EFTER. Jo, så må det vara Jack, men dagen före var ju skadan/sensationen redan skapad. Ni väljer också att ta bort framsidans formulering och utformning till den webbupplaga som senare under dagen läggs ut. Detta tolkar i varje fall jag som ett halvt erkännande av att det var förhastat att publicera denna över huvud taget.

   Som du förstår Jack tycker jag nog att det där med ”lögn” är en sanning med modifikation. Vad som är en mans lögn, kan vara en annan mans eller kvinnas sanning. Jag tycker i skenet av detta att er framsida var olycklig och kunde ha varit tydligare, motivet till otydligheten kan jag bara spekulera i och man kan ha ett antal teser om detta. Min tes har du här och den är inte helt vacker tyvärr. Det ska till sist tilläggas att ni dock inte var värst i att missuppfatta, inte heller i att vrida till den här nyheten. DN kultur var som vanligt före till den mållinjen, inte särskilt smickrande om du frågar mig. Så klappa er åtminstone på axeln för det, det kunde ha blivit lika illa som på deras redaktion.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s