FN Rapporterar

FN rapporter dyker upp och försvinner ibland ut i den del av verklighet som kallas ”papperskorg”. Istället borde vi nog stanna till och lite till mans fråga oss om vi inte i och med innehållet borde gnugga oss i ögonen och läsa dessa en gång till. Jag gissar att ibland är innehållet för smärtsamt eller kanske till och med politiskt inkorrekt. Den senaste i raden talar nämligen om Sverige som ett framtida u-land. Man ska naturligtvis inte måla fan på väggen, men den är värd att begrunda och fundera över. Den skulle också kunna skvallra om att våra politiker, oavsett politisk färg i det här fallet, faktiskt inte berättar hela sanningen för medborgarna.

Gustav FridolinVår nye utbildningsminister Gustav Fridolin har ett tungt ansvar att axla Foto: SVT

FN-rapporten som är daterad 2010 dyker upp först nu därför att den återigen har aktualiserats efter förra årets PISA-rapport som sammanfattas här på SVT:s hemsida. Bara det lite suspekt, varför har ingen skrivit om rapporten över huvud taget i Sverige? Läser man den kan man komma fram till följande: Sverige är landet som har tappat så många jobb netto, att framtida ekonomi nu är hotad eftersom det leder till att skatteintäkterna minskar och utgifterna ökar. Som exempel tar man företaget Orrefors som på 40 har gått från 940 anställda till mindre än 100 idag. Hela utvecklingen SKULLE KUNNA leda till att Sverige i framtiden skulle kunna få en levnadsstandard som ligger under länder som Bulgariens. Rapporten finns sammanfattad som artikel på sajten speisa.

PisaLutande tornet i Pisa, eller kurvan som visade hur illa det är ställt

Det andra man kan utläsa av rapporten är att idag är skolan i så dåligt skick att konkurrerande länder snabbt kommer att kunna utnyttja detta försprång. Därmed skapas än färre jobb och det leder också till att fler blir beroende av det offentliga för sin försörjning. Anledningen är att idag går så många ut med bristfälliga och underkända kunskaper att de helt enkelt inte kommer att kunna ta plats på arbetsmarknaden. Det skulle också kunna bli så att inte heller företag kan hitta den kompetens de måste ha och väljer därför att flytta härifrån. Bakgrunden är att gruppen ”underkända elever” ökar i Sverige, medan den minskar i konkurrerande länder enligt rapporten. Skolan har under hela nittiotalet fram till idag genomgått stora förändringar, många till det sämre. Den har också blivit en tummelplats för politisk lekstuga där klåfingriga politiker har fått utöva makt på bekostnad av arbetsro och kontinuitet. Också ekonomi har spelat roll. Först kom nittiotalets inbesparingar som slog blint, sen kom tillskott som inte alltid har varit genomtänkta. Idag är svensk skola bland den dyrast i västvärlden om man ser till vad vi betalar per capita, men ger allt mindre per satsad krona.

Kostnad VingarSvensken betalar mycket för skolan men får allt mindre för pengarna Foto: Merkur2

Rapporten pekar till sist på att i Sverige ökar antalet personer som måste försörjas via olika insatser genom det offentliga t ex försörjningsstöd. Det krävs inget mattesnille för att kunna räkna ut att om ett land får allt fler som måste försörjas genom bidrag samtidigt som antalet personer som arbetar minskar, så kommer också skatteintäkterna att minska. Därmed ökar utgifterna samtidigt som inkomsterna minskar. Det blir inte bättre av att den nya regeringen väljer att höja ett antal skatter och dessutom införa några nya. Tyvärr kan resultatet av detta bli fler i svartarbete, allt fler som väljer att konsumera mindre, fler som väljer att spara mindre och fler som skatteplanerar. Allt detta sammantaget leder till att hjulen inte rullar lika fort längre och bidrar i värsta fall också till minskade skatteintäkter. Till dessa skattehöjningar väljer den nya regeringen dessutom att bli än mer generös med de håvor som kallas ”bidrag”. Exempel på detta är att nästa år kommer en ny reform om vänsterpartiet får som de vill som helt kommer att göra medicin för barn under arton år gratis. Ett antal miljarder till som rullar iväg med andra ord. Inte för att jag tycker att syftet är på något sätt behjärtansvärt, men det finns som rapporten visar betydligt viktigare saker att prioritera.

I det långa loppet kan utvecklingen till och med slå mot kärnområden inom forskning, särskilt den tillämpade. Det är här och inom andra sektorer vi kan räkna med att kunna skapa nya produkter som ger nya tillverkningsmöjligheter och därmed jobb. Om det hamnar grus i det maskineriet kan med andra ord detta slå mot just de jobb vi idag bara kan ana oss till. Just forskningen är faktiskt så bråttom med att förbättra att det är akut. Redan har till exempel Astra riktat ett dråpslag mot sin forskning i Södertälje vilket har gjort att den gamla regeringen gjorde en brandkårsutryckning med nya företag och nya pengar som följd. Trots denna åtgärd är händelsen en varningsklocka som måste hörsammas. Ett annat inslag är den minskning i kvalitet som inte minst har uppmärksammats utomlands. Sverige som forskarland är därmed delvis redan ifrågasatt. Inget som heller hörs eller syns i debatten.

ForskningForskningen har redan börjat drabbas, kunskapsbrister gör det inte bättre Foto: SSMF

Löjesguiden vill med denna artikel nominera ALLA svenska politiker under de 25-30 sista åren som har bäddat för den situation som kan vara framtiden till priset ”Foliehatt of the Year”. Jag – Freakshow Fredrik – är medveten om att inga framtidsprognoser är sanna förrän de har bekräftats men att rapporten är en intressant varningsklocka som fler borde lyssna på istället för att köra på som vanligt utan att några förändringar sker. Något den nya regeringen borde tänka på, inte minst eftersom det är de som just nu har ansvaret och därmed bollen på sin planhalva. Motiveringen lyder som följer: För förmågan att vilseleda era egna medborgare och uppvisa inkompetens nog att köra landet i botten utan att ens lyfta ett finger för att förändra situationen nomineras ni till priset. Att ni under alla år har ställt till med politisk lekstuga i både vård och skola hindrar er inte från att utnämna just dessa områden till särskilt prioriterade, gör er till extra stora hycklare.”

5 tankar på “FN Rapporterar

 1. Jag förstår inte varför vi inte kan ta lärdom av Finlands sätt att bedriva undervisning och hur de har gjort läraryrket attraktivt.Våra länders samhällen är ju väldigt lika så det borde inte vara något problem.
  Förklaringen är väl dessvärre att skolan har blivit en ideologisk lekskola för okunniga politiker som vill göra ett intryck i utbildningen.När vi dessutom låter genustomtarna göra intåg i skolans värld med sin anti-intellektuella postmodernism och allmänt snömos så blir det ju inte precis bättre.

  Gilla

  • Som vanligt är jag stum av beundran över din analys Pelle. Det är precis så det är. Sen kanske 25-30 år har skolan blivit en lekplats för kommunala såväl som rikspolitiker som i jakt på en profileringsfråga har gjort skolan till en tummelplats för allehanda galenskap. Också genusmupperiets intåg i skolmiljön samt den nästan medvetna (?) radikaliseringen hos vissa personer (inte alla dock!) i lärarkåren, där hjärntvätt i form av förmanande deklarationer om hur ”rätt tänkande” ser ut som ett subtilt budskap till eleverna har blivit alltför vanligt. Skolan har i sina delar på flera plan därmed ideologiserats och är numer en slags plantskola för det socialistiska drömsamhället. Problemet är att den snabbt håller på att bli en mardröm.

   Finland har lyckats bättre precis som du påpekar, men också Danmark. Det sistnämnda har ju precis som Sverige en stor andel medborgare födda i andra länder eller personer som är första generationens danskar. Integration har där precis som här varit föremål för en livaktig diskussion men till skillnad från här utan pekpinnar. Det har inneburit att problemen har lyfts fram utan skönmålande och de har också diskuterats för att till sist få åtminstone ansatserna till lösningar. Här sopar vi istället problemen under mattan och låtsas att de inte finns, om man ändå vill diskutera dessa är man rasist och därmed har alla dörrar till en vettig diskussion stängts.

   Finland har satsat smartast. En förhållandevis billig skola i jämförelse ger mycket mer resultat för varje satsad euro. Lärarlönerna har höjts, man har satsat mycket på lärarnas status som alltid har varit hög men som nu är än högre. Synen från samhällets sida på utbildning och lärande har därmed en mycket högre status på agendan än vad den har här. Deras modell är därmed något vi borde titta på med allvarliga och begrundande blickar. Jag tror dock att vår goda regering som hittills har visat hur man bäst misslyckas med det mesta som vanligt kommer att utgå från tesen att ”I Sverige gör vi allt dubbelt så mycket bättre än utomlands” trots att vi är träskallar i många sammanhang. Det vore ju symptomatiskt på något sätt, varför lyckas en gång när man kan fortsätta att misslyckas så många gånger fler? Och när medborgarna inte ens upptäcker hur illa det är ställt inom vissa partier blir ju misslyckandet i själva verket en framgångssaga. Så fullbordas nog till sist den lyckade saga som nu Lille Fridolf ska bära fram på sina axlar. Han har utlovat en allomfattande lösning inom hundra dagar. Den som vågar titta får väl se, själv vet jag inte om jag ska våga eller blunda i förskräckelse.

   Gilla

 2. Pingback: Radikalfeministiskt snömos | WTF?

 3. Tack för ditt beröm Fredrik 🙂
  Hade inte koll på att Danmark också är mera framgångsrika än vad vi är i skolarbetet.Det gör det ju ännu lättare att hitta goda exempel i vår närhet som borde gå att använda även hos oss.
  Ja, det skall bli kul att se vilken himlastormande förbätting lille Fridolf skall ha genomfört på 100 dagar i skolans värld. Att han är så in i norden korkad att han kan säga något sådant. Man vänder inte en dålig trend som har pågått i årtionden på 100 dagar. Det måste väl till och med han begripa ?
  Dessutom torde det vara väldigt lätt att se huruvida han har lyckats eller ej. Kan säga att jag inte skulle satsa en krona på att han skall lyckas men skulle gärna satsa ett antal kronor på det motsatta. Tror dock inget spelbolag skulle våga satsa på att han får rätt :-).

  Gilla

  • Att lille Fridolf skulle lyckas i sin ansats är en lågoddsare. Vet inte ens om spelbolagen skulle vilja hantera ett sådant vad men vem vet. Jag skulle dock om jag spelade lägga en slant på att lille Fridolf gör en dikeskörning och får byta namn till prästens lilla kråka.

   Jo, Danmark är på rätt väg även om de har lång väg kvar. En medveten politik som har satsat mycket resurser på problemområden och de skolor som ligger i anslutning, förbättrade lärarlöner, bättre karriärsmöjligheter för dessa och speciella individuella bonusar för de som anses ha gjort ett gott arbete är några av ingredienserna. Men också att försöka öka motivation och lusten att lära genom att se elever och kunna ta hand om deras speciella behov med mindre klasser, mindre byråkrati vilket ger mer lärartid åt varje elev och inte minst en pedagogisk satsning på att se till att också föräldrarna ser nyttan med att barnen lyckas i skolan. Danmark har därmed börjat arbetet med att sakta ta sig ur det träsk som kallas segregering men där är det precis som här lång väg, mycket lång väg kvar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s