Gråtvalsen

Gråtvalsen är ett beprövat knep att väcka sympati och få människor att tycka synd om en. Genast rycker allehanda godhjärtade till undsättning och inget öga är torrt. Dessa personer missar dock en poäng, reaktionen är en automatisk sådan och inte alltid så genomtänkt. Man har som undsättande inte mycket kritiskt perspektiv kvar. Om personen som sänder ut nödsignaler dessutom ljuger blir det hela prekärt. Och det var just det som hände i dag på Twitter när Jakop Dalunde skulle försvara gårdagens dumheter.

 Tweet”Hatet och hånet” som egentligen var raljerande men befogad kritik Foto: Toklandet

Ja, kritiken på den här bloggen och andra var raljerande därför att den förtjänade detta Jakop. Att du som försvarspolitisk talesperson för ett parti väljer att mitt i en ubåtskris uttala dig på ett sådant sätt att det dras ett löjets skimmer över det hela är orsaken. Om det bara hade varit så att du hade gjort detta som partirepresentant hade det varit ett uttalande i mängden, men nu sitter mp i regeringen. Det kan alltså därför ses som ett uttalande om regeringens inställning och tolkas som regeringens officiella hållning. Som du kanske vet har ju ditt uttalande om att könsmaktsordningen också har drabbat agendastudion varit ett av de få som något av regeringspartierna hittills har gjort. Försvarsministern har varit märkligt tyst, utrikesministern har istället valt att resa halva världen runt i andra ärenden än de inhemska och nu har du smädat militär ledning och en seriös debatt. Här har vi i stort sett hela världens ögon på oss, och du väljer att vara så här oseriös, vad vill du att vi ska tro Jakop?

Jakop Dalunde ForesDalunde för en osaklig debatt och drar med sig landet i processen Foto: Fores

Jakop gick dock under dagen vidare med att gråta ut på Twitter över hur illa han har blivit behandlad i debatten som följde. Snart utvecklar sig en dialog mellan de olika inblandade med samma grundsyn. Utan att någon tar reda på bakgrunden eller i vilken kontext olika uttalanden ska sättas in, målar Jakop upp sig som en missförstådd och försmådd människa. Att han har äventyrat Sveriges utrikespolitik och försvarspolitiska hållning nämns däremot inte med ett enda ord. En sak han inte tänker på nämligen är följande: På andra sidan Östersjön sitter säkert just nu allehanda analytiker och väger alla Sveriges makthavares olika uttalanden med guldvåg för att få en klar bild över hur vår inställning ser ut till det som utspelas. Det  innefattar alltså dina ord Jakop.

Tweet JakopSamtalet utvecklar sig Foto: Toklandet

Den stackaren får dock fortsatt utstå spott och spe och med all rätt skulle jag vilja säga, även om det kan ske med en viss återhållsamhet och värdighet så är den befogad. Men det är ju om man inte ger sig just då man drar nästa kort för att väcka lite sympati. Detta kort går kort och gott under beteckningen ”lögnen”.

Tweet RasistLögnen Foto: Toklandet

Inte någonstans längs tråden kan man hitta den rasism Dalunde refererar till och inte heller några värre påhopp än att han har fel i argumentationen. Ändå väljer Dalunde att kalla alla som kritiserar honom ”rasister”. Jag har själv inte kommenterat hans inlägg på Twitter men väl här på bloggen och att bli kallad rasist även indirekt, är så lågt att jag hoppas han genast skriver en dementi. Att kritisera är en rätt Jakop, en rätt man både kan ta sig och får därför att vi lever i något som kallas ”demokrati”. Detta tycks ha gått dig helt förbi. Vid detta laget har han fått den sympati han så väl behöver när det blåser iskalla vindar ikring hans ursprungliga tweet. Det är trots allt aldrig lätt att hoppa i galen tunna även om man gör det frivilligt.

Tweet LinneaSympatin kom som ett tweet från mobilen Foto: Toklandet

När man känner sig som mest självsäker och vet att man har vapendragarna med sig, det är också då saker börjar stiga en åt huvudet. Så också i det aktuella fallet. Jakops coup de grace (betyder ungefär nådaskottet eller nådastöten. En term som användes förr i duellsammanhang. När folk hade sårats gav man dem nådastöten dvs det dödande hugget eller skottet)  kom i form av det sista tweetet. Halmgubbe är en metafor för att klä på någon en åsikt denne inte har.

Tweet HalmgubbeCoup de grace Foto: Toklandet

Slutrepliken blir precis som i tweetet från Ola Spännar: Öh va? Läs mer om Jakop Dalundes dikeskörningar under dagen på bloggen Toklandet som alltid är lika knivskarp. Också Susanna Varis blogg hittar man ett utmärkt skrivet inlägg om programmet Agenda som var ursprunget till hela debatten.

Med representanter som Dalunde är priset ”Foliehatt of the Year” en icke-tävling. Han förstår inte att med regeringsmakt kommer ett ansvar för vad man säger. När han säger det ändå visar han upp en ovanligt omogen sida i argumentationen och när han till sist inser att han är rökt vänder han sig till alla som skyndar till hans försvar utan att dessa ens förstår vad det är de försvarar. Att han ljuger lite på vägen och implicerar att alla andra bara är rasister som vågar kritisera honom tyder också det på att Dalunde inte är mogen uppgiften han har i politiken eller har förstått sin nya roll efter makttillträdet. Miljöpartiet blir därmed en alltmer omöjlig het potatis att hantera för Stefan Löfven som också han har varit ovanligt tyst om både ubåtar och Dalunde. Löjesguiden vill med denna artikel denna gång nominera Dalunde personligen till priset ”Foliehatt of the Year”. Anledningen är att nu har miljöpartiet nominerats så många gånger att jag nästan tycker lite synd om dem och att Dalunde har förtjänat nomineringen. Motiveringen lyder:”För din lysande förmåga att blanda ihop korten och komma med ogenomtänkta och ointelligenta kommentarer och argument, nomineras du till priset. Du har med gärningen visat att argument och lögn numer har ett intimt samband och att till och med ohederligheten i debatten är en gångbar metod.”

2 tankar på “Gråtvalsen

  1. Finns det något gnälligare och mera ömtåligt en feminister ? Dom tål ingen som helst kritik utan om de blir kritiserade så skall kritikerna smutskastas och kallas för rasister mm.
    Det märkliga är ju att oftast när man tittar på kommentarerna kring de tweets och bloggar som de skriver så hittar man nästan aldrig något hat eller hot förutom det som kommer från feministerna själva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s