Naivt

Förlåt mig alla norrmän som eventuellt läser detta, jag vill inte inleda med att göra er ledsna eller arga. Följande historia ska enbart läsas som en allegori, inte en riktig eller önskad utveckling med ett land jag gillar. Sagan ska snart få sin förklaring.

John BauerVi börjar dagens artikel med en saga Foto: Wikipedia

”Tänk dig att en grupp norrmän plötsligt bestämmer sig för att Jämtland tillhör Norge, historiskt sett gjorde det det en gång i tiden nämligen. Norrmännen börjar göra räder in över gränsen för att bränna och döda samt att man knyter kontakter med lokalbor. Med dessa kommer man överens om att de ska gå över till den ”rätta” sidan i kriget mot den gemensamme fienden. Snart har Sverige gerillaförband som opererar inom landets gränser och som också de bränner och dödar. Båda sidor gör också sig skyldiga till mord på civila.

KrigshistoriaKrig utmålas oftast som heroiskt men är blodigt allvar Foto: Varldenshistoria

Till sist har situationen blivit så allvarlig att Finland ombeds att kliva in som medlare mellan två parter. Norge anklagar genast Finland för att ta Sveriges parti i och med att vi har en gemensam 700-årig historia, så man kallar in Danmark istället. Nu blir det Sveriges tur att reagera på samma grund. Norge och Danmark har en lång och gemensam historia. Snart är båda medlarna utbytta mot det garanterat neutrala Zimbabwe för att skapa arbetsro. För en tid tycks allt gå bra, arbetet att skapa fred fortlöper. Då händer nästa sak. En uppenbart sinnesförvirrad man tar sig som turist in i Norge, tar sig in på slottet och lyckas skada kungen så svårt att han tre dagar senare dör. Rubrikerna i Norge är fyllda med ett uppdämt hat mot vad man ser som ett svenskt dåd.

KattkulKrig svetsar ihop grupper mot en gemensam fiende Foto: Kattkul

Till sist kan man stryka ett streck över historien men misstron finns fortfarande där. I förhandlingarna avspeglas den nya situationen i att de nu kärvar igen. Den norska sidan kommer med så för Sverige oacceptabla krav att den svenska delegationen misstänker att den andra sidan bara spelar ett spel för att medvetet få förhandlingarna att misslyckas. Den misstanken stärks när kraven blir fler och fler och dessutom av en sån art att de är totalt uteslutna för motparten. Sverige bestämmer sig därför att det är dags för en time-out i förhandlingarna. När detta sker händer nästa sak som inte direkt kommer att gynna Sveriges inställning men inte heller vår förhandlingsposition. Norrmännen går ut i internationell press och menar att det är Sveriges fel att förhandlingarna nu har brutit samman. Våldshandlingarna eskalerar nu till att bli något som skulle kunna betecknas som fullt krig från båda sidor.

OförsonlighetOförsonligheten är till sist total Foto: Arbetet

Sverige som redan har målats upp som landet som skickade en ”agent att döda Norges kung” i internationell press, får känna av att nu har ingen längre lust att lyssna på vår version. Vad vi än säger möts vi av tystnad och tidningarna från Washington till Peking skriver favoriserande artiklar om Norge, men inget eller bara dåligt om Sverige. Nu spelar det inte längre någon roll att svenskar mördas i det krig som fortfarande pågår, omvärlden har redan bestämt sig. Till och med när regelrätta terrorattacker genomförs inne i Sverige, är omvärlden tysta. Civila dödade på offentliga platser tycks inte kunna beveka en omvärld som redan har bestämt sig. Till sist kommer till och med ett erkännande från USA som menar att Nato-brodern Norge har en poäng i kravet på överhöghet över Jämtland och därmed har Sverige förlorat en dittills neutral aktör som vi har haft goda kontakter med dessutom.”

VoldemortVill man medla måste man vara neutral inte som nu gynna en men missgynna en annan Foto: Svenskakyrkan

Hur den här historien slutar tänker jag inte gå in på men att historien egentligen handlar om andra än Sverige och Norge är helt klart. Sverige är egentligen Israel och Norge är egentligen Palestinierna. Händelseutvecklingen i min historia följer i stora drag ganska exakt den som de båda parterna i den konflikten har genomlevt. Vi kan ju som svenskar fråga oss hur glada vi som nation skulle vara om vi blev utsatta för den historia jag just har berättat.

Men på onsdagen var det dags igen. En ny attack, den här gången i en synagoga (!) där sammantaget fem personer fick sätta livet till när två gärningsmän utklädda till ortodoxa judar gick till attack. En rapport om händelsen hittar du i SVD. För snart en månad sedan dödades ett spädbarn i ytterligare en attack där också gärningsmannen till sist dödades efter att ha kört omkring en bil som en murbräcka mot folk och andra fordon. Artikel från SVD hittar du här, jag bifogar också sidan med sökresultat till artikeln. Titta längst upp där det står ”terrordåd”. Om en bilist med vilje körde över en baby i säg Göteborg för att barnet hade Somaliska föräldrar skulle det nog ha låtit annorlunda!

TerrorattackI veckan var det dags igen när en synagoga i Jerusalem anfölls och fem dog
Foto: Buzzfeed

Lägg till händelser under den senaste tiden som att palestinsk ungdom har kastat sten på judar, ibland framprovocerat ibland inte. Mer om detta i följande artikel, också den från SVD. Den stora händelsen var dock vårens krig mot det av Hamas kontrollerade området som går under namnet Gaza-remsan. Två parter drabbade samman och som vanligt skyddes inga medel. Civilbefolkningen på båda sidor var offren för att dels Hamas ställde upp graad-raketramper i bostadsområden och dels att Israel såg en ”nödvändighet” i att bomba dessa. Sanningen är med andra ord den att ”It takes two to tango” som Ronald Reagan en gång sa. Man kan inte skylla enbart på en och se denna som ”the bad guy” när två sidor gör allt för att skada allt vad fred heter. Det hjälper nog inte ens att diplomatiskt erkänna en av parterna – Palestinierna – så länge de faktiskt är en lika stor del av problemet men vägrar att inse detta.

PalestinierEn sida är hjältar, en annan skurkar? Bilden stämmer inte! Foto: HD

Margot Wallström hoppades efter nyheten att den palestinska ledningen skulle ta avstånd från dådet och det var ju storstilat vilket jag säkert tror de gör, men vad hjälper det Margot? Här har du ett folk där de flesta tycker att en död jude är en bra jude. Vi har dessutom ett folk som för länge sen har slutat att vare sig följa eller lyssna på sina ledare eftersom dessa vare sig erbjuder en framtid eller en lösning på problemen. Istället klamrar sig den palestinska ledningen på både Västbanken och Gaza sig fast vid den gamla beprövade metoden att förtrycka sina egna medborgare, mer om detta från en ledarartikel i SVD från söndagen, för att rädda sin älskade makt och med den sin rikedom.

Shit HappensNu när Margot har skitit i det blå skåpet står det klart: Shit happens! Foto: Laughtertab

Det är med andra ord med så mycket naiv inställning att jag undrar om Margot ens förstår den mekanik som driver konflikten framåt. Mer om Wallströms reaktion på terrordådet i SVD. Kanske är min inledande allegori mer än en sådan, den kanske är ett önsketänkande. För om vi i Sverige hade gått och stått i Israels skor hade vi kanske både hade tänkt och agerat annorlunda, mer neutralt. Vi hade också kanske kunnat se konflikten för vad den är, två parter som hatar varann så på djupet att ”hat” inte beskriver de känslor som florerar. Kom ihåg att i det här landet har vi levt i fred i 200 år vilket vi ofta berömmer oss för, baksidan är dock att vi aldrig kan förstå vad ett ständigt hot utifrån gör med det mänskliga psyket. Något vi nog borde tänka på lite mer ofta.

Graad-raketSkulle du bli glad när de här började regna ner över landet? Foto: Lizaswelt

Misstron som med varje dåd späds på är total och det finns egentligen ingen anledning för någon att lita på någon motpart, lidandet och dumheterna från båda är för stora vilket inte minst den senaste tidens händelser visar. Nej, pröva följande Margot: Idag firar extremisterna på båda sidorna att de har fått som de ville. Ja, de dansar troligen till och med schottis av ren glädje. För i den här spegelvärlden där extremister på båda sidorna lever, måste man precis som i Alice i Underlandet betrakta det som inte framgår snarare än det övertydliga.

MAD HATTER'S TEA PARTYNer är upp och tvärtom! Så måste konflikten ses Foto: Thealicegame

Båda sidorna har fått sin fördjupade konflikt och de har lyckats att inplantera misstron i allas sinnen. Det värsta av allt är dock att vi med vårt erkännande har gett legitimitet åt än mer dumhet. Den oförsonlighet som finns bland annat hos Hamas har ju med vårt erkännande fått en status av statsmannaskap istället för vad det är nämligen rent och skärt hat. I slutänden har alltså din inrikespolitiska åtgärd omgärdad av dumhet för att blidka krafter i mp, fått en motsatt effekt. Miljöpartiet är ju som bekant extremt pro-palestinskt och Israel-fientligt. Erkännandet är alltså som jag ser det en eftergift åt krafter i miljöpartiet som inte kan se neutralt på konflikten, ett faktum som bevisas av att både Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan har arresterats i just Israel för aktiviteter som där sågs som olagliga. Mer om den för regeringen pinsamma händelsen kan man läsa om i följande artikel i DN.

Gustav Fridolin ArresteradDet är för sånt här som gör Gustav ssåååååå trovärdig Foto: Expressen

Också det faktumet att veckorna innan erkännandet ville Israels ambassadör i Stockholm – Isaac Bachman – bjuda in mp och v tillsammans med s för att diskutera erkännandet. Ingen av parterna brydde sig ens om att svara. Ordväxlingen och sammanbrottet mellan Sverige och Israel kan du läsa mer om i Aftonbladet.

Jag anklagar alltså delvis Margot själv för det som nu händer, hennes idéer har nämligen satt fart på extremismen istället för fredsprocessen som det var tänkt. Hon har med erkännandet av Palestina sett till att skänka legitimitet inte bara åt en stat utan också åt en statsledning som inte på något sätt har sitt folks bäst för ögonen. I Hamas fall är det till och med så illa att man ser Gaza-borna som spelbrickor för att kunna komma åt huvudfienden Israel. ”Dumt sa Bill” ”Dummare sa Bull”. Vi och också Wallström ser världen utifrån ett perspektiv där fred har rått i 200 år, Israel ser ur ett perspektiv där krig råder varje dag. Det är den enkla sanningen som ingen tycks se. Inte heller är det så särskilt produktivt att som Wallström utmåla en sida som skurkar och den andra som bättre, inget gott kan komma ur en ensidig agenda.

Bill och BullBill och Bull sammanfattade det bäst: ”Dumt” och ”Dummare” Foto: Hedeatelje

Löjesguiden vill med denna artikel nominera utrikesminister Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”För din lysande förmåga att visa upp det en politisk naivitet, nomineras du till priset. Med felaktiga åtgärder och ren dumhet i sin ensidighet, uppvisar du med kraft en oförmåga att förstå det som i själva verket ligger bakom konflikten. Åtgärder och åsikter som dessutom leder till att spiralen av våld blir allt mer frekvent och blodig. Du står därmed för en utrikespolitik som hela tiden missar målet, allt för att tillfredsställa mp som är djupt ensidigt i frågan. Det blir som alltid mer viktigt att rädda ett dåligt samarbete, än att föra en realistisk politik som med mer klara ögon kan se problemen för vad de är istället för att se det för vad det inte är. Också det faktumet att du agerar inrikespolitiskt för att blidka just mp, men peka på utrikespolitiska faktorer som inte finns är världsrekord i hyckleri. Den soppa som nu kallas utrikespolitik och som signerad dig kan sägas sägas vara ett nytt bottennapp i svensk politisk historia.”

Annonser

2 thoughts on “Naivt

 1. ”Sverige är egentligen Israel och Norge är egentligen Palestinierna.”
  Jaså, jag trodde det var tvärtom. Du kanske skall ta och titta över din allegori lite. Om inte annat så uppfattade jag att ”En uppenbart sinnesförvirrad man tar sig som turist in i Norge, tar sig in på slottet och lyckas skada kungen så svårt att han tre dagar senare dör.” som en alludering till synagogattacken.
  Och rent allmänt måste jag säga att Israel sjunker mer och mer i min aktning. Den israeliska ledningen verkar vara fundamentalistiskt hämndlysten och rigid.
  Israel agera som, för att dra en parallell, överfört till Storbritannien/Nordirland skulle vara som att GB efter ett IRA-attetat skulle skicka in trupper som mejade ner civila, urskillningslöst riva ned bostadshus osv.
  Men det sagt, det var ett rejält hjärnsläpp av sverige att unilateralt erkänna Palestina som väl inte har tillstymmelse till något som kan anses vara en politisk ledning av det slag som förväntas av en stat.

  Gilla

  • Nej Dolph, där har du nog missuppfattat. 1995 Sköts dåvarande Israeliska premiärministern Yitzhak Rabin ihjäl av en fundamentalistisk högerextrem judisk nybyggare som motsatte sig Oslo-fördraget och fredsprocessen. I och med att den skyldige var jude, inte palestinier eller arab, haltar allegorin på den punkten men är i övrigt sann. På den här tiden hade annekteringen av områdena på Västbanken inte ens av Israel erkänts som en del av landet, alltså tog sig nybyggaren över en gräns. För sex eller sju år sen erkändes delarna på Västbanken som en del av Israel som ett svar på hur trögt förhandlingarna då gick med palestinierna som försökte schavottera processen. Ett beslut som rev med sig också Israel i processen som också dom började sabotera allt vad uppgörelser ville säga. Med Yitzhak Rabin kan man säga att fredsprocessen dog, det var alltså inte bara en människa som fick sätta livet till.
   Mer läsning om händelsen kan du hitta här: http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/rabinass.html

   Att erkänna Palestina innan området har en regering och ett territorium att administrera är att gå händelserna så mycket i förväg att det är att börja i fel ände. Det är dessutom en process som kan kasta grus i maskineriet. När en sida som bl a representeras av Hamas, en organisation som hittills har kunnat hållas utanför diplomatisk sammanhang därför att de är för extrema att ens kunna anförtros kinapuffar, kan det bara bli än svårare att få en överenskommelse till stånd. Anledningen är att det finns skäl att misstänka att Hamas inte vill ha ett avtal och därför väljer att förhala eller omöjliggöra så att det ska se ut som om Israel krånglar till det. Deras agenda bygger på krig och att kunna smeta ner Israel för att kunna framställa dem som ”the bad guy”. Ett spel de har spelat förr med framgång att döma av svensk medias inställning och också av vissa svenska partiers hållning.

   Håller däremot inte med dig ett dugg i påståendet: ”Den Israeliska ledningen verkar vara fundamentalistisk”. Jag förstår inte heller ditt exempel med Storbritannien om jag ska vara ärlig. Jag försvarar inte två saker som Israel har gjort sig skyldiga till: Sprängning av enskildas hem, och en överträdelse av proportionalitetsprincipen som säger att våldet man använder ska stå i direkt proportion till det som man själv utsätts för. På de två punkterna är också Israel direkt skyldiga men man måste komma ihåg att i fallen med de sprängda husen har också andra människor gjort sig skyldiga till brott som är så avskyvärda att man måste klia sig lätt i huvudet.
   Länk till en händelse som har lett till hussprängning: http://www.theguardian.com/world/2014/oct/22/jerusalem-attack-car-driven-light-railway-platform

   Trots detta är de flesta av brotten mot mänskliga rättigheter och krigets lagar utförda av Hamas på Gaza-remsan. Man gömmer vapen i offentliga byggnader, till och med i fn:s egna. Exempel på detta i denna länk:
   http://www.worldtribune.com/2014/07/23/un-acknowledges-facilities-gaza-used-store-hamas-rockets/
   Nästa fakta: Tunnelsystem byggs på gaza-sidan för att kunna ta sig in i Israel och utföra attacker. Länk till detta här: http://america.aljazeera.com/articles/2014/7/23/gaza-undergroundhamastunnels.html
   Samma soldater som tar sig in i Israel, gör sig skyldiga till ett uppenbart brott som berättas om i samma artikel nämligen att använda falska uniformer. Genom att klä sig som Israeliska soldater tar man sig in och utför attacker.

   Min poäng här är att genom att förvägra oss den informationen i svensk media, en media jag för länge sen har upphört att lita på, förvränger man bilden att bli en annan än den som borde ligga för handen. Att läsa svensk media rapportera om dessa händelser är alltså ungefär som att lyssna på satan beskriva vad kristendom är något. Det finns tyvärr än fler exempel än de jag har nämnt. Vilken svensk journalist har t ex skrivit om vapeninsatserna som mötte Israel under den senaste konflikten? Svar: Ingen. Genom att läsa denna rapport kan man dock bli lite mer klok: http://www.palestine-studies.org/sites/default/files/uploads/files/%5B192-200%5D-PalArsenal.pdf

   Också genom att ha vapengömmor i civila områden gör sig Hamas skyldiga till direkta krigsbrott som framgår av följande artikel: http://www.abc.net.au/news/2014-07-25/falkenstein-hamas-makes-civilian-casualties-a-tragic-certainty/5624470. Inte heller om detta nämns något i svensk media. I det sista exemplet finns också de uppgifter som har varit offentliga länge, att den Israeliska armén har gjort allt för att minimera antalet civila offer. Genom att först identifiera upplag av vapen och sen förvarna via helikoptrar att om si eller så länge kommer man att bomba upplaget, har man försökt att varna men för döva öron. Hamas har nämligen väntat runt hörnet och hotat folk att om de flyr dödar man dem. Vad kan folk göra? Om man flyr dödas man, om man stannar dödas man kanske! Hela poängen är att Hamas vill ha civila dödsoffer för det ger goodwill i internationell press och hos intet ont anande politiker i Europa eller USA. Man rycker därmed med propaganda-nummer undan mattan under fötterna, återigen något som fungerar eftersom svensk media inte nämner detta faktum. I ljuset av detta tycker jag att det minsta av allt Israels regering är är fundamentalistisk. Därmed inte sagt att de står utan skuld, men fundamentalismen får man nog leta efter på andra sidan gränsen tyvärr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s