Utsträckta Eller Uppsträckta Händer?

Jag är inte personen att tala om hur politiker och partier ska agera i olika frågor, allt jag kan är att uttrycka min syn och min analys. De enskilda partierna har både ideologiska såväl som taktiska överväganden att  göra det försöker jag att respektera, men fortfarande har jag min syn och min analys. Ibland är jag med andra ord med på tåget men allt som ofta är jag det inte. I följande fall är jag med men med förbehåll som vi ska komma till.

IdeologiIdeologierna är döda, de renläriga bör utestängas och blockpolitiken skrotas Foto: NRK

På tisdagen gick Stefan Löfven ut med budskapet att han ville öppna för förhandlingar med oppositionen om någon form av samregerande för att kunna undvika regeringskris. Det positiva är att om alla spelar sina kort rätt med ärliga avsikter och utan avvikande motiv, kan en lösning på det parlamentariska läget som rått sen valdagen kanske få ett slut.

HänderLöfven vill ha en överenskommelse, frågan är vad det är värt Foto: Fpvasteras

Frågan är dock vad utspelet är värt. I första andetaget efter de generösa orden sägs t ex att han och regeringen inte har för avsikt att avgå om man inte vinner budgetomröstningen nästa vecka. Vår grundlag, i detta fall regeringsformen, är lite grumlig på den punkten men ett rimligt antagande vore väl att man avgår om man inte längre kan föra den tänkta egna politiken. Det är därför ett lite märkligt uttalande. Artikel om uttalandena hittar du i följande artikel i SVD.

OmröstningNästa vecka ska riksdagen rösta om budgeten, men Löfven avgår inte vid förlust
Foto: Riksdagen

Oppositionen borde vädra morgonluft men verkar mest tagna på sängen. Hade jag varit dem hade jag genast satt igång förhandlingar men med ett villkor – stäng ute vänsterpartiet och miljöpartiet ur en ny regering. Alla andra kombinationer är möjliga men inte denna. Självklart måste ministerposter och en politisk inriktning godtagbar för alla parter ligga på bordet. Oppositionen tycks inte ens reagera på novembermätningen från SIFO som visar att skillnaden mellan blocken nu minskar, mer om det i denna artikel i SVD. I samma artikel framgår att Karin Jämtin går omkring och drömmer om ett läge där socialdemokratin åter kan växa i opinionen. Detta medan dess att samma parti gör bort sig igen och igen och dessutom visar upp en ledare som är en av de svagaste de har haft på decennier, en av många före honom dessutom.

TryckFriska vindar blåser i politiken, frågan är om parterna pallar trycket Foto: SVD

Om Löfven däremot väljer att se de andra partierna som passiva stödpartier tror jag resan kommer bli betydligt mer osäker. Det kan till och med vara bästa sättet att skapa en ny framtida regeringskris. Väljer dessutom Löfven att uteslutande lyssna på de egna eller mp:s partikamrater kan han nog räkna med att han mosas så fort tillfälle ges. Det är alltså inte en tid för en endimensionell syn, snarare tvärtom. Klarar han inte av den ekvationen är han snart tillbaka på ruta ett. Den utsträckta handen har förvandlats till två uppsträckta vilket inte gynnar någon.

ZooVill Löfven ha uppsträckta eller utsträckta händer? Foto: Strangezoo

Den här vägen kräver att man är ödmjuk nog att inse att de kompromisser konceptet innehåller måste ha nåt åt alla. Man kan helt enkelt inte få något utan att ge något, en ibland smärtsam process. Av just denna anledning bör åter mp och v lämnas utanför. De har blivit som illbattingen i leksaksaffären som ska ha och ha. När de inte får detta lägger de sig på golvet och skriker, ett faktum som säkert Stefan Löfven har fått erfara. Han har därför varit tvungen att ge efter i alltför många frågor och principer. Det skulle alltså inte fungera att ha med två partier varav ett inte ens drar sig för att nära nog utpressa sina motparter till eftergifter som passar dem men inte andra.

StyrkaStyrka eller svaghet? Vägvalet är tydligt! Foto: Qvanttanten

Det återstår att se vad detta initiativ kan leda till men framför allt hur oppositionen kommer att agera till svar. Hade jag varit dem hade jag åtminstone bett Löfven att starta samtal för att se vilka tankar han har. Det vore bra för landet och det vore dessutom bra för att bryta upp den förödande blockpolitik som har hållit landet i sitt grepp sen 70-talets slut. Sist men inte minst vore det bra för att undanröja vad jag ser som riksdagens två värsta partier – v och mp. I ett slag har man vunnit två segrar.

StrypgreppStrypgreppet som mp och v tillsammans med blockpolitiken håller på landet är förödande Foto: Aftonbladet

Löjesguiden vill med denna artikel nominera den förlegade blockpolitiken som har hållit landet i ett grepp länge nog. Motiveringen lyder: ”I en tid då ideologierna framstår som allt mindre viktiga med bekymmer och lösningar som ibland ligger utanför dess gränser, fungerar denna som en hämsko för alla positiva processer. Landet hålls istället i ett stadigt och ständigt grepp av idetorka och falnande dynamik i systemet. Istället närs de små ytterlighetspartierna som både får oproportionerlig stor makt och kan hålla de större partierna gisslan. Blockpolitiken har därför blivit direkt skadlig för landet och bör omedelbart överges.”

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Utsträckta Eller Uppsträckta Händer?

  1. Löfven agerar som Socialdemokraterna brukar göra. Han vill ha stöttning hos oppositionen för deras egen politik utan att göra några eftergifter för egen del.Dessutom har han ju visat hur opålitliga hans överenskommelser är genom att bryta mot några av de överenskommelser han gjorde med Alliansen. Skulle, som någon annan sa, vilja påstå att Löfvens utsträckta hand är ett långfinger i luften !

    Gilla

    • Du kan tyvärr ha rätt där och det är därför jag också smyger in några brasklapppar. Tror kanske att han som du tror kan vara ute och fiska efter ett passivt stöd, dvs han vill ha stöd för sin politik men inte betala något för stödet. I så fall är nog den utsträckta handen menat att vara två uppsträckta händer men kan mynna ut i ett långfinger och då är det inget värt. Det enda sättet att ta reda på vad Löfven menar är att känna honom på pulsen i en förhandling där man utgår från några konkreta men ändå hårt ställda krav. Det första på den listan vore att utesluta mp ur alla framtida konstellationer och också v, utan deras frånvaro finns inte mycket att tala om. Det andra vore att man förde en politik bortanför snöd partipolitik som är ett hopkok av allas gemensamma åsikter och några rena kompromisser. Det parlamentariska läget ger egentligen inte något utrymme för inskränkt egocentriskt tänkande där en ska ha allt och alla andra ingenting.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s