Dumt Extremt Dumt

En av hörnpelarna i samhället är att medborgarna litar på andra medborgare och institutioner. När mätningar görs på det området hamnar Sverige och övriga Skandinavien mycket högt upp. Om det den tilliten urholkas, då urholkas också samhället och fundamentet för detta. Det var det som hände i 90-talets inbesparingsiver.
Sverige har efter dessa snåla budgetar fått mycket kritik från olika internationella organ där vår förmåga att värna grundläggande demokratiska värden har naggats i kanten. Ett sådant ifrågasättande skedde nu i veckan när Sverige fick förklara varför antisemitism och islamofobi ökar i samhället. Frågeställaren var FN:s råd för mänskliga rättigheter.

 DomareSverige har redan ställts till svars för brister i handläggning och rättssäkerhet, nu är det dags med en återgång till detta tvivelaktiga Foto: Lessentieldejulien

VI har också fått kritik för våra långa handläggningstider då brott har begåtts mot den enskilde. Här har det varit internationella juristförbund som har framfört kritiken. Den har gått ut på att det är extra viktigt då enskild utsätts för brott att polis, åklagare och domstolar ser till att behandla ärendena så snabbt som möjligt och med största möjliga rättssäkerhet för den anklagade. Alliansen hade en hög svansföring när det gällde dessa frågor, det var delvis rättsosäkerheten innan dom som förde dom till makten. Pengar satsades på fler åklagare och mer pengar gick till domstolar för att främst få ner handläggningstiderna.

Rött KortVårt land fick rött kort då och kan att få det igen om förslaget går igenom
Foto: Projektledarutbildning

Man lyckades relativt bra även om det fanns fler saker att göra som att utbilda fler poliser, ett arbete som fortfarande pågår. En annan sak var att få till mindre byråkrati i polisens organisation, det har lyckats mindre bra då de civilanställda som en gång skötte sånt för länge sedan är borta och har aldrig ersatts i samma omfattning. De enskilda polismännen och kvinnorna spenderar fortfarande alldeles för hög tid med att fylla i blanketter och dokumentera istället för att utreda och spana.

PolisaktionFler poliser var en av alliansen föresatser, kortare handläggningstider likaså. Nu kommer vi troligen få tillbaka det senare Foto: Jmini

Den goda utvecklingen som ändå har skett borde alltså fortsätta, men så ser inte ut att bli fallet. Morgan Johansson är vår nye justitieminister och som sådan ansvarar han för bl a penningfördelning till myndigheter inom det juridiska. Finansministern och han kommer alltså överens om hur mycket pengar som ska gå till vad. Det som nu har hänt är en följetong av rang. Han har nämligen mot all logik lyckats med  att konstruera ett förslag som i ett nafs kommer att kasta åtta år av relativ förbättring, om än inte på alla områden, i sjön. Mer om förslaget från TV 4 Nyheter där du får skrolla fram till 08.45.

VaskVi kunde lika gärna kastat pengarna i vasken, alla de förbättringar som trots allt har skett kommer nu i värsta fall bli ogjorda med det nya förslaget Foto: 123rf

Domstolsverket är det verk som administrerar domstolarna och är de som gör beräkningar av hur mycket pengar som behövs. Man gör som det heter äskar pengar till en verksamhet. Nyligen äskade alltså domstolsverket pengar med en beräkning som visade att utöver de pengar man får idag, skulle man behöva ytterligare 200 miljoner kronor. Igår torsdag, blev det känt att regeringens svar på framställan blir 180 miljoner MINDRE än vad man får idag. Detta bara för nästa budgetår för förslaget vill dra in mer pengar de följande åren. Domstolsverket svar på det förslaget är naturligtvis en bedrövelsens. Med den budgeten skulle man behöva göra sig av med anställda vilket i sin tur skulle leda till att domstolarna återigen överlastades med arbete och kanske inte ens skulle hinna med sin arbetsbörda. Tillbaka till ruta ett med andra ord.

VinstlottDomstolsverket hoppades också på en vinstlott men fick istället en nitlott av regeringen
Foto: Aftonbladet

Det skulle vidare kunna leda till att brott hann preskriberas innan dom skulle kunna falla. Brottslingar skulle gå fria och våra domstolar skulle åter kunna bli föremål för folks misstro. Fel personer kunde dömas på alltför lösa boliner och idag har vi fortfarande personer som i varje fall hävdar att de dömts oskyldiga. Flera uppmärksammade fall där folk retroaktivt har friats efter att ha spenderat fler år i fängelser har på senare tid väckt mycket uppmärksamhet och som skvallrar om att det finns åtminstone ett korn av sanning i påståendet.

Brott Och StraffOm inte folk upplever att det finns ett samband mellan brott och straff förlorar de förtroendet för systemet. Förslaget hotar att förlänga handläggningstiderna och därmed blir fler brott preskriberade Foto: Olandsfolkhogskola

Åtta års arbete med bättre resultat än förut skulle därmed kunna vara helt raserat. Allt det vi tidigare och delvis fortfarande kritiseras för i juridiska sammanhang skulle genast komma tillbaka fullt ut och vi skulle återigen bli en stat vars rättssäkerhet jämförs med länder i tredje världen. Den jämförelsen råkade vi faktiskt ut för när situationen var som värst. Det kan låta som skrämselpropaganda men tyvärr kan det med förslaget bli sant. Om vi vill ha rättssäkerhet och snabbare handlägganden måste det också få kosta. Den ekvationen är rätt enkel.

EkvationEkvationen och sambanden är så enkla att till och med Morgan Johansson borde kunna se dem Foto: Enrodrad

Morgan Johanssons förslag är därmed dubbelt obetänkt. Han har historiens facit men bryr sig inte om att ens läsa det. Han vet vad som kommer att hända men lägger förslaget ändå. Till sist kan man bara dra slutsatsen att detta är resultatet av en medveten politik som hur ogenomtänkt den än ser ut är helt och hållet planerad. Det mest paradoxala är dock att det är vänstern som ju säger sig värna mest om staten och dess institutioner. Man vill se en stark stat med starka myndigheter. Sen gör man det här! Det är ju vettlöst när man vet hur det kommer att sluta!

Mörka MolnI och med förslaget tornar de mörka molnen upp sig. Vad vill vår regering egentligen?
Foto: Amalgamskadefonden

Det Magdalena Andersson och Morgan Johansson riskerar är ju att vi kastas tillbaka till den tiden när folks förtroende för rättsväsendet låg i botten och vi med all rätt fick kritik för många saker som skedde på juridikens område. Vad har man att vinna på det? Det finns tyvärr få ord för att beskriva förslaget men ett är ”dumt”. Man skulle med tanke på ideologi och annat kunnat tro att förslaget var ett dåligt skämt  men det är det tyvärr inte. Tvärtom tycks det vara dödligt seriöst. Domstolsverket lär ha anledning att fortsätta sina suckanden, det har medborgarna i landet också anledning att göra.

Huvudlöst”Huvudlöst” är det minsta man kan kalla förslaget som hotar att kasta utvecklingen bakåt
Foto: Partykungen

Löjesguiden vill med dagens artikel nominera Morgan Johansson och Magdalena Andersson till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Dumhet är i bästa fall att inte förstå bättre för att man har dåliga eller inga förkunskaper. Har man däremot facit i handen men genomför dumheten ändå kallar man det i sämsta fall för ”idioti”. Det är nog tyvärr där förslaget landar. För få gånger i historien har det förflutna legat närmre i tid och därmed varit förnimbart, men få gånger har personer struntat i detta på det sätt ni nu gör. Förslaget är en katastrof som borde ha hamnat i Morgan Johanssons sophink för länge sedan. Att det nu ändå får ett eget liv i form av ett färdigt förslag är inget annat än skandal. Tyvärr visar förslaget också med en rättfram brutalitet att vi behöver en ny regering, helst hade vi behövt den i förrgår.”

2 tankar på “Dumt Extremt Dumt

    • Det kan man med fog fråga sig. Förutfattade meningar är förutfattade meningar och såna är aldrig bra var de än kommer från. Morgan har gjort en groda och det är illa, nu upprepar han men ser till att det sker på ett annat ämnesområde än det förra. Hotad rättssäkerhet och längre väntetider med risk för preskriberade brott är det han bollar med, men till vilken nytta? Vad hoppas han uppnå med ett idiotiskt förslag? Jag önskar jag hade svaret på detta men tyvärr, jag är lika rådvill. Kanske får vi i framtiden läsa att det var ytterligare en av eftergifterna till antingen mp eller v eller också är den gode Morgan rent av så här kortsynt och inkompetent.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s