Hur Tänkte Man Då?

Västvärlden är onekligen under attack. Våra värderingar, våra ideal och våra traditioner står i skottgluggen för skäggprydda herrar med en nattsvarta agendor. Vår tids fascister har anlänt och med sig har de en skruvad ideologi som utgår från en religion som borde och sägs vara allt annat än det manifest de stöder sig på. Med sig har de dessutom bomber och granater för att kunna förgöra de som de ser som fienden. Dessa fundamentalister som de kallas, ska inte blandas ihop med den vanlige utövaren av islam men inte heller trivialiseras. Det är lärdomen efter helgens attentat i Danmark. Reportage om händelserna i Köpenhamn hittar du i DN.

CasualtiesDet är fler grupper än punkare som är under attack. Västvärlden står inför ett nytt säkerhetshot och en ny säkerhetssituation Foto: Wikipedia

Fast det finns betydligt fler saker vi borde få upp ögonen för, ett sånt område är säkerhet. Jag förstår att en ensam galning som inte har fastnat i garnen och som inte heller ger sken av att planera något, kan vara rätt svår att identifiera och bevaka. Men kan någon ansvarig förklara för mig hur en person kan komma in på ett möte där en känd måltavla som Lars Vilks sitter med en k-pist under rocken? Om man inte har ett större säkerhetsperspektiv än så är man antingen mer än lovligt naiv eller rent av korkad. Att vapnet dessutom var militärt får en att undra. Det är inte vem som helst utan kontakter som får tag på ett sådant så hur kunde attentatsmannen få det?

Open Your EyesDags att öppna våra ögon och inse att vi inte är immuna mot det som har inträffat
Foto: Lovethispic

Lägger man dessutom till att Lars Vilks tidigare har utsatts för störningar och attentatsförsök borde bilden vara rätt klar för de säkerhetsansvariga – om det nu ens fanns någon sådan. Mer om attentatsförsöket i hans hem hittar du här i Aftonbladet. Överfallet på honom under en föreläsning där han blev misshandlad kan du läsa om i SVD.
Det är med den här bakgrunden obegripligt varför inte säkerheten var bättre. Lägger man till att en person fick sota med sitt liv under mötet är det oförklarliga på gränsen till kriminellt. Det är känt för en större krets människor att Lars Vilks dessutom har ett pris på sitt huvud av Al-Qaida, så varför görs inget? Mer om dödshotet kan du läsa om här i en artikel från Kvällsposten.

Frank SinatraKriminella handlingar må vara en sak, men kriminell dumhet något helt annat. På bilden en ung Frank Sinatra som arresterades för maffiakontakter och småbrott Foto: Ebay

Nästa fakta vi vet alltför väl är att det både i Paris och i Köpenhamn slutade med ytterligare en attack. Den här gången var det judar som attentatsmännen hade riktat hårkorset mot. Det är med andra ord ett familjärt mönster och som sådant måste man vidta åtgärder. Höjd säkerhet och inhyrd säkerhetspersonal borde vara regel snarare än undantag. Vid attacken i Köpenhamn var det en ensam man tillhörande sällskapet som mördades av attentatsmannen. Sällskapet hade samlats för att fira bar mitzvah för en församlings-medlem. Också här något igenkännbart med andra ord. En vetskap som krävde kunskap om händelsen, hur fick attentatsmannen tag på den?

FlatmönsterMönstret börjar kännas igen men ingen tycks reagera eller så sker det försent
Foto: Stanley.se

Återigen ser händelserna ut som en tanke och blir än mer otäcka av att samma dag hade den judiska församlingen bett polisen om förstärkt skydd men inte fått detta. Istället dog den blott 37-årige Dan Uzan. I värsta fall helt i onödan då chansen att hindra det inträffade fanns.

Tyvärr slutar inte listan med det för tittar man på attentatsmannens bakgrund finns det också anledning att bli bekymrad. Ung dansk född av utländska föräldrar med rötterna i Mellanöstern. Tidigt indragen i kriminalitet och känd av dansk säkerhetspolis (PET) och med deras ögon på sig. Trots det lyckas han smita under radarn, ta sig in i ett komplex med ett militärt vapen och börja skjuta vilt omkring sig. När han väl har skjutit ihjäl en person och fått halva eller hela Köpenhamns poliskår efter sig, lyckas han ändå smita iväg. Till sist tar han sig till synagogan och skjuter lite till för att åter försvinna. Tack vare en uppmärksam taxichaufför lyckas man identifiera honom. Han spåras eftersom attentatsmannen var klantig nog att åka till en adress i Köpenhamn. Polisen kan där efter en kort eldstrid skjuta ihjäl honom. Anar jag ett större fuck up här eller är jag bara paranoid?

KriminalitetAttentatsmännen har alltför ofta en lång kriminell bakom sig, ytterligare en riskfaktor har alltså en markör men få uppmärksammar den Foto: Forskning

Slutsatserna och tankarna är många. Man kan inte låta bli och undra om inget hade kunnat göras för att hindra det inträffade. Några enkla åtgärder hade kunnat vända utvecklingen. Kanske är det så att vi helt enkelt är försvarslösa mot en ensam galning som attentatsmannen. Kanske är det istället så att våra respektive säkerhetstjänster alltför länge har levt i en skyddad bubbla där inget verkligt hot har funnits. Nu när det är dags att vakna är de istället yrvakna för den tid av inaktivitet som vi nu har sett akterskeppet på. Det är hur som helst dags att ta oss ur vår törnrosasömn och sniffa på verkligheten som drastiskt har förändrats av både händelsen i Köpenhamn och den i Paris. En verklighet där våra ideal, våra värderingar och vårt sätt att leva står under attack. Vi är helt enkelt i krig och det otäcka är att fienden finns mitt ibland oss.

Hund och BaconDags att sniffa på verkligheten och inse faktum – vi är under attack. Det fria ordet kan bli det första offret Foto: Funnypictures

Dagens artikel kommer inte att nominera någon foliehattskandidat. Händelserna är för tragiska och för allvarliga för den typen av retorik i det här fallet. Jag vill däremot skänka en varm tanke och mitt stöd till de drabbade, till judar i hela världen som likt vår västerländska demokrati är under attack och till sist också erbjuda min utsträckta hand till de muslimer som INTE sympatiserar med det inträffade. De finns och ska inte på något sätt misstänkliggöras.

Je Suis CharlieVill vi stå upp för det fria ordet måste vi också se behovet av att försvara våra idéer i både ord och handling dock inte med våld om det går Foto: Wikipedia

De däremot som inte har rent mjöl i påsen har allt att frukta. Det finns inget utrymme för den typen av mossiga tankegångar längre. Helgens händelser i Köpenhamn visar att världen är mer delad än någonsin, ett faktum vi nog kommer att få leva med framöver. Hur det än är med den saken kommer utrymmet för extremism och våld i religionens namn drastiskt att krympa. De som tror de kan tvinga sig till uppmärksamhet med döda kroppar som spår lär få erfara att pennan alltid är mäktigare än svärdet.

2 tankar på “Hur Tänkte Man Då?

 1. Att han har tillgång till militära vapen beror just på sin tidigare gängkriminalitet. Precis som att våra värdetransport- och bankrånare numera har automatvapen istället för avsågade hagelgevär. Han var en småkriminell och klantig småförbrytare som radikaliserades i fängelset. PET kan ha koll på honom, men att ha övervakning av alla sådana är omöjligt. Faktiskt lyckades han inte, just för att polisen tog hoten på allvar. Han kom inte in i lokalen till mötet, utan möttes av moteld. Hade han varit smartare och smugit in bakvägen hade det antagligen blivit värre. När attentatet blev känt fick tänkbara mål som synagogor polisskydd. Två poliser skottskadades samtidigt med att vakten dödades. Det man han ha invändningar emot är att polisen verkar behöva träna skytte. Inte en enda träff.
  Som tur är är inte våra förbrytare så goda skyttar heller, oavsett om det är avvisade i krogkön eller radikala islamister. Problemet blir när vapentränade kommer hem från Syrien och ska köra heligt krig här. Då måste polisen trappa upp skyddet mer än ett par poliser med tjänstepistoler redan innan det händer.

  Gilla

  • Så är det ju naturligtvis men ändå måste man fråga sig hur samma mönster kan upprepa sig utan att något händer. Jag inser också att det säkert sker förändringar men det verkar ibland som om man var lite tagna på sängen. Den judiska synagogan tycker jag är det tydligaste exemplet på detta. Visst, det hade varit mer lätthanterligt att anmäla behovet av ökad bevakning tidigare än samma dag. Polisen kunde t ex ha rekommenderat ett vaktbolag eller själva ringt ett sådant. Attackerna mot judar har nu pågått i cirka fem åtta års tid beroende på hur man räknar i en alltmer ökande omfattning. Mönstret finns där, ändå tycks man inte få upp ögonen.

   Att polisen inte lyckades träffa gärningsmannen förstår jag som att han i sin tur lyckades hålla sig utanför avståndet för effektiv verkanseld som alla vapen har. Jag har ingen aning hur långt inom viken radie deras vapen är effektiva och inte. Har tyvärr inte heller sett siffror på vilket avstånd gärningsmannen befann sig på, men uppgiften om att han höll sig utanför en viss radie stötte jag på i en artikel. Det föranleder väl så mycket som en intern diskussion om tjänstevapen och deras effektivitet kan man tycka. Samma diskussion har rasat i Sverige och borde nog aktualliseras av händelsen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s