Dessa Kreativa Kreatur

Mehmet Kaplan har med all rätt fått utstå kritik. Passiv, ointresserad av de bostadsfrågor han är satt att förvalta men desto mer intresserad av resande och att få hälsa på hos släkten i Turkiet på skattebetalarnas bekostnad är några karaktärsbeskrivningar. Det är klart Kaplan fått nog, det skulle vem som helst fått efter den drapan. Det är därför extra intressant nu när denne saktmodige minister äntligen vakna att konstatera hur han vaknar och agerar. För de senaste förslagen och direktiven han har avgett är förfärande, rent av skräckfyllda. Läs om direktivet i SVD här.

Dame EdnaSer man så här purken ut kan det föreslagna aldrig vara bra Foto: Londontheaterdirect

Alla som har en inkomst betalar kommunalskatt. Den skatten ska bland annat gå till att underhålla kommunala vägar vilket är alla inom tätort som inte är huvudvägar. Motorleder och motorvägar är alltså fortfarande trafikverkets ansvar även om de går genom tätorter. Vägar som däremot går genom bostadsområden är kommunala. Om en kommun får för sig att ta ut en avgift för det kommunala underhållet av gatan måste denna med dagens regler samråda med de boende och komma överens med dessa. Detta tycker tydligen Kaplan är ett problem. För nu har nya tongångar gått ut i form av direktiv till Lantmäteriverket.

SopcontainerAtt slänga direktivet i sopcontainern verkar vara det enda vettiga. Inkludera Kaplan i dumpningen eftersom han fortfarande inte duger något till Foto: Sita

Direktivet säger att Lantmäteriverket ska ta fram nya regler för en kommunal taxa för vägunderhåll. Detta är en förändring av dagens regler som gör att kommunen inte längre behöver diskutera med de boende om hur mycket kostnaden ska uppgå till. De behöver faktiskt inte överlägga alls utan bara pådyvla kostnaden. Resultatet blir att först betalas kommunal skatt, sedan måste vissa personer betala för det de redan har betalt för med en extra avgift. De har ju haft fräckheten att skaffa sig något andra inte har råd med, ett eget boende. Så ska rättvisa skipas!

Skatt Uncle SamBetala mer och mer är den enda beständiga idén vår nuvarande regering tycks ha. Nu har man påbörjat nästa fas genom Kaplan Foto: Taxresolutionlaywers

Fast så särskilt rättvist är det ju inte. Villaägarna har ju dels inte längre något att sätta emot när kolossen kommunen kommer och vill ha in sina pengar, taxan gör ju att varje kommun sätter upp sin kostnad och sen är saken biff. Det är inte heller ur samma perspektiv särskilt demokratiskt när en part har all rätt på sin sida och motparten ingen alls. Vissa medborgare – villaägarna – berövas ju med förslaget all möjlighet att inverka i processen att ta fram avgiften. En sida har helt enkelt all makt medan den andra inte har någon alls. Det är det som är så bekymmersamt med direktivet.

KolossKolossen på Rhodos kommer med direktivet att förvandlas till kolossen i Sverige där kommunerna har all makt men den enskilde ingen alls Foto: Sueddeutsche

Kanske är det inte så konstigt trots allt. Kaplan tillhör ju de gröna khmererna och man kan nog inte förvänta sig annat är ren och skär dumhet från det partiet. Det konstiga med direktivet är också det jag skrev inledningsvis. Först betalar man skatt, sen ska man betala en gång till. Man skulle kunna jämföra det med att man går in för att köpa en mobiltelefon men måste betala den två gånger för man äger en mer exklusiv bil än vad man ”ska” göra. Äger du en Aston Martin istället för en bättre begagnad Saab får man skylla sig själv som inte hade vett nog att skaffa sig den standard på bil vi alla ska ha. Allt annat är ju orättvist.

Röda KhmerernaFörst kom Röda Khmererna i Kambodja, nu är det dags för våra egna grön-röda khmerer Foto: Youtube

Någon tycker kanske att det är väl rätt åt dem som har så mycket nu när siktet är inställt på att klämma åt dem. Fel, fel, och trippelfel. Villaägarna är inte den där oförskämt rika gruppen de utmålas som. De har amorteringar på lån, driftskostnader för huset, underhållskostnader för reparationer och så vidare. En uppskattning som gjorts från villaägarnas riksförbund talar om kostnader på 250.000 kronor som ska delas mellan de boende om direktivet blir verklighet. En kostnad som kommer utöver skatten.

Tori SpellingTori Spelling lär vara utblottad enligt skvallerpressen. Löjesguiden kan trösta henne med att hon inte kommer vara ensam om den saken så länge till om Kaplan får som han vill
Foto: Expressen

Sverige behövde en ny regering i september förra året, men vi behöver mer än någonsin en ny regering igen. Stefan Löfvens misslyckande och miljöpartiets tillkortakommanden är pinsamt uppenbara. Att alliansen samtidigt visar sig både regeringsodugliga och ovilliga att sköta sitt jobb som opposition är efter decemberöverenskommelsen (d.ö.) också uppenbara, vi har inget regeringsdugligt alternativ. Den enda återstående kraften SD, har en så galen världsbild att också de i mina ögon är diskvalificerade.

Karl-Petter ThorwaldssonKänns tryggt att veta att Karl-Petter alltid bryr sig om alla. Trots det är det nya direktivet det yttersta beviset på det skitsnack som präglar dagens socialdemokrati eftersom det är precis det motsatta hållet detta går mot Foto: Leopard

Det vi behöver är helt enkelt något helt nytt. Den kraften måste både orka ta itu med de problem landet står inför och samtidigt ha visionen att genomföra förändringar som tar oss bort från den sörja som dagens Sverige utgör. Den kraften finns inte mig veterligen, men behövs likt förbannat. Regeringen Löfven är vid det här laget mer stekt än kokt och det är plågsamt att se hur något så dåligt som detta ens får kalla sig regering. Nyval nu, vi behövde det redan september!

 GrisDet kokta fläsket är stekt i och med det nya direktivet. Regeringen däremot är bara stekt men ordentligt genomstekt för att vara på den säkra sidan. Vill man göra sig lustig har det hela blivit rent svinaktigt Foto: Sydsvenskan

Löjesguiden vill med dagens artikel nominera regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Med en formfulländning och målinriktning som få andra har, söker ni och uppnår destruktiviteten. Med det ena förslaget efter det andra och direktiv som luktar mer än härsket, lyckas ni pricka in det korkade mest hela tiden. Ni är helt enkelt det politiska sönderfallet personifierat. Få gånger i världshistorien har det stått mer klart att landet behöver något annat än er, ni däremot klamrar er fast med hjälp av oppositionen i en yster dödsdans.”

9 tankar på “Dessa Kreativa Kreatur

 1. Jag läste också Kaplans utspel om att Villaägarna skall få betala för vägarna utanför husen en extra gång.Är heller inte förvånad att vänstern vill höja skatterna. Det är väl i stort sett deras enda lösning på alla problem.Kan man dessutom klämma åt en grupp som de upplever som privilegierade så är deras lycka fullständig…

  Gilla

  • Det är ju den myten man vill sprida, låt de som redan har betala. Problemet är att de inte har det de sägs ha. Amorteringar, underhåll, avgifter för sophämtning mm gör tillsammans att man måste ha en rätt solid ekonomi för att klara av allt. Det är inte heller så att man kan skära guld med täljkniv. Räknar man samman allt man lägger ner under en livstid i form av pengar och vad man sen får vid en eventuell försäljning är vinsten betydligt mindre än vad som görs gällande i debatten. Jag vill inte utmåla villaägarna som fattiglappar, det är de inte, men de är inte heller de bergatroll som de porträtteras som. Att dubbelbeskatta dem som det här är frågan om kan aldrig vara liktydigt med solidaritet och rättvisa som man pratar om så ofta. Tvärtom är väl detta precis som du antyder det yttersta tecknet på att man ser en inkomstkälla redo för plockning snarare än rättvisan i att göra det man nu företar sig. Rättvisa och solidaritet har helt enkelt inte längre med svensk vänster att göra.

   Gilla

 2. Det känns bra att tillhöra de som har en galen världsbild,resten av Europa har vad gäller migrationsfrågan då en lika galen världsbild.Bara Sverige går i täten med sin feministiska utrikespolitik,genus i försvaret klemande av Islamistiska krigare och västvärldens per capita största asylinvandring.

  Gilla

  • Ja visst är det en mysig känsla. Jag känner värmen sprida sig i kroppen vid blotta tanken på att nu ska ytterligare en maktdimension förskjutas från medborgarna till politikerna och resultatet blir som alltid att den senare gruppen ser möjligheten att klå den förstnämnda på pengar. För det är ju det som det handlar om, pengar pengar och åter pengar. Pengar att plöja ner på att ta emot IS-krigare med öppna armar så vi kan köpa den där telefonslussen, pengar att sprida på ännu fler nyanlända när de inte hittar vare sig jobb eller bostäder, pengar vi kan gödsla på kommunala kreatur (helst sossar) så de kan dela ut ännu lite mer försörjningsbidrag när de inte längre förmår skapa riktiga jobb. Vi – röstboskapet – ska vara nöjda och glada att vi inte kan eller får uttrycka vår vilja och tanke, glada över att åtminstone få rösta vart fjärde år om vi röstar på rätt parti förstås och till sist belåtna över att få betala och betala i all evighet. Amen någon? Nej, inte alls. ”Upp till kamp” heter det.

   Gilla

 3. Jag undrar lite över ”Den skatten ska bland annat gå till att underhålla kommunala vägar vilket är alla inom tätort som inte är huvudvägar.”
  Vad gäller vägarna utanför tätorterna då? Enligt min ordbok går gränsen rent administrativt för vad som räknas som tätort vid 200 invånare. Enligt wikipedia är min bostadsort en ”småort”, med 150 invånare 2010. Men jag tvivlar starkt på att vi skulle vara undantagna.
  Gäller för övrigt ”avgiften” enbart villaägare? Skall inte avgifterna tas ut från de som bor i lägenheter också (det blir väl då inte en separat avigt utan, liksom sophämtningsavgifter, inbakat i hyran, men det är teknikalitet) betala dessa avgifter?
  Tycker det kan vara värt att påtala i sammanhanget att på landsbygden är villa den normala boendeformen. Den lilla småort jag bor i är en typisk bruksort (fast fabriken är nedlagd sen någon tid) som, åtminstone förr, befolkades av typiska arbetarsossar. Ett snabbt litet överslag ger att det finns på sin höjd 25 lägenheter men minst 50 villor i samhället. Då skall i ärlighetens namn tillstås att några av dessa villor är delade så att det t.ex. är ett hushåll på övervåningen och ett annat på nedervåningen, helt separerade från varandra, och jag vet inte, det kanske räknas som lägenheter det med. Men i vilket fall som helst, så är det fler som bor i villa än det är som bor i lägenhet, och det handlar om ganska typisk arbetarklass.

  Gilla

  • ”Tätort” är område som består av mer än 200 innevånare. Om det går en motortrafikled eller motorväg genom tätorten är det vägverket som administrerar reparationer och underhåll. De vägar som däremot går genom bostadsområden som servicevägar åt de boende är kommunens ensak och det är dessa sakfrågan gäller. Idag betalar villaägare, däremot inte lägenhetsinnehavare eller bostadsrättsinnehavare som får betala eventuella kostnader på hyra respektive bostadsrätts avgift, en avgift för reparation och underhåll för de mindre villavägar som finns. Den processen sker som förhandling med kommunen där kommunens ord inte är lag. Villaägarna har en rätt väsentlig makt att sätta in då de kan förhandla ner denna kostnad. Det är detta som direktivet vill ta bort och förskjuta makten för att se till att kommunen får den summa de vill ha. Regeringen med Kaplan som ansvarig vill helt enkelt se en regeländring som gör myndigheterna till segrare men den enskilde medborgaren till förlorare. I mina ögon ytterligare ett exempel på att medborgaren i det här landet är decimerad till att vara en som ska gå och rösta vart fjärde år, helst på det statsmakten vill att vi ska rösta på, och sen gladeligen hosta upp pengarna. En utveckling jag själv ser som direkt medborgarfientlig.

   Vägar utanför tätort är oftast men inte alltid trafikverkets ansvar. Enskilda vägar är inte deras ansvar, det är de som är boende som får stå för det. Riksvägar, landsvägar, motorvägar, motortrafikleder och europavägar är med andra ord alla trafikverkets ansvar.

   Gilla

 4. Det är det som är det fiffiga med säga sig ”ta från de rikaste”: oavsett hur mycket man tar finns det alltid någon som har lite mer kvar än någon annan.

  Gilla

  • Så kan det förstås vara, retoriken är självmatande på något sätt. En ny grupp har lite för mycket och när man har plundrat den så drar man vidare. Problemet med skatt på skatt är ju att de som påstås vara så rika, trots att de inte är det, kommer i efterhand inte att vara lika rika längre. Hus måste kanske säljas, marknaden översvämmas med hus ingen har råd med och till sist kommer nästa skatt nämligen den på försäljning och inkomstskatten samt företagsskatten på mäklarna som säljer alltihop att ge mindre för statskassan. Hjulen börjar helt enkelt bromsas in. När det händer kan det som såg ut som en ökning av statens intäkter till sist bli en minskning. Så jag anser det nog precis som du förmodligen gör (?) att det i slutänden är en kontraproduktiv idé.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s