En Wallströmitisk Härdsmälta

När våra nya herrar och damer i regeringen tillträdde var en av paradnumren att nu skulle man börja föra en feministisk utrikespolitik. Hur anti-feministisk den egentligen var har bloggen Cornucopia? skrivit ett inlägg om. Ingen, förmodligen inte heller utrikesministern eller statsministern, visste vad detta innebar men det lät snyggt och pk. Förmodligen (gissning från min sida) var det något som hade frammejslats i samtalen med de alltid så progressiva i miljöpartiet.

Vi har nu sett resultatet och hittills har det varit mindre imponerande. Sverige har kunnat se relationerna med Israel mer djupfrusna än på länge, vi har fått krypa inför Putin genom Margots försorg och nu senast har det hänt igen. Den här gången är det den infekterade debatten mellan miljöpartiet och socialdemokratin om försvarsavtalet vi har med Saudiarabien som har stått i centrum.

Kraschlandning VärldskrigetSvensk utrikespolitik har totalhavererat. Utrikesministern tycks bara kunna bränna alla chanser vi får och snart har Sverige litet eller inget inflytande kvar i Mellanöstern
Foto: Sydsvenskan

Sverige har sen länge ett försvarsavtal med Saudiarabien som gäller materialinköp, utbyte av information och underrättelsearbete. I gengäld har vi kunnat säkra en viktig handelspartners oljeleveranser vilket är livsviktigt för industrin. Landet har absolut inte det bästa av renommé när det gäller mänskliga rättigheter eller demokrati, men ibland tvingas man göra kompromisser som inte alltid är optimala.

Därmed inte sagt att det var rätt att ingå avtalet vilket var den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund som såg till för tio år sedan. Att bryta avtalet kanske var det enda rätta, men alltihop kunde ha skötts snyggare och med mer finess. Några av de övergrepp landet har gjort sig skyldiga till är bland annat att de har dömt en bloggare till offentligt spöstraff för att ha uttryckt ”fel” åsikt. De har otal människorättsbrott på sitt samvete men framför allt en total brist på demokrati. Amesty International har skrivit om övergreppen i den här rapporten.

PåseDe flesta ansvariga för avtalet vill nog inte skylta öppet idag. Det borde inte heller de som nu har debatterat frågan så klantigt Foto: HD

Det var med det argumentet miljöpartiet resonerade och snart hade hela debatten skapat nästa diplomatiska kris. Anledningen var att den delvis skedde helt publikt, helt okej i en demokrati men att hänga ut Saudiarabien helt öppet är inte lika okej. Särskilt i deras ögon stack det ordentligt och det är det misstaget som nu har kostat oss. Artikel om den debatten hittar du här i DN.

Margot Wallström var inbjuden att hålla tal på Arabförbundets möte i dagarna, så blev det inte. Hon möttes istället av en stängd dörr och av talet blev det intet. Aftonbladet har rapporterat om den saken här. Orsaken var att Saudiarabien inte längre hade något tålamod med vare sig oss eller henne och hade begärt att hon skulle portas. Som ni kanske vet är blod tjockare än vatten.

DörrWallström möttes av stängda dörrar, nu är Sverige ute i kylan för sitt hanterande.
Foto: ATA

Utrikesministerns agerande, miljöpartiets handläggande med bl a följande uttalande från Romson i DN och den debatt som också har följts i Saudiarabien har nu skapat ytterligare en djupfrusen relation i Mellanöstern. Sverige har alltså tappat inflytande men eventuellt också möjligheten att göra andra typer av affärer med Saudiarabien och länder som sympatiserar med landet. Kontrakt värda miljarder med tusentals jobb som följd här hemma är därmed i farozonen. Det enda man kan skylla på är fortfarande det klumpiga hanterandet av hela ärendet.

Till sist sades avtalet igår upp, beskedet kom i går tisdag. Socialdemokratin lade sig alltså platt inför sina nya hussar i miljöpartiet. Peter Hultqvist gjorde sitt bästa i tisdagens Rapport att retoriskt sopa igen regeringens misslyckande. Det lyckas mindre bra, han skyller bland annat på andra som kunde sagt upp avtalet tidigare. Snacka om att inte ta ansvar för sitt misslyckande! Han hoppas också på att ett handelsavtal på det civila området nu ska komma till stånd, det är fromma förhoppningar. Den här behandlingen och det här hanterandet är så klantigt skött att frågan är om Saudiarabien kan se bortanför detta.

PiskaDagens bitch blev både Stefan Löfven, regeringen och Margot Wallström. Hanteringen av ärendet är bortanför klantigt Foto: Thesun

Det som fick allt att kapsejsa var att Saudiarabien ställde allt på sin spets i sin diplomatiska framstöt där man ville ha ett besked. Flera partier här hemma ville se avtalet uppsagt. Nu är frågan vad som händer härnäst. Handelsavtal med Saudiarabien hänger som sagt i luften, bara de är värda flera miljarder. Flera andra länder har fördömt Sverige genom Arabförbundet så frågan är också hur de fortsättningsvis kommer att agera.

Det man kan konstatera är att Sverige nu tappar mark i regionen. Länder som hittills varit välvilligt inställda är numer kritiska, handelsavtal och därmed arbetstillfällen här hemma är äventyrade och Sveriges roll internationellt har fått flera hårda törnar där flera andra länder säkert ser på oss med ökad förvåning.

FörvånadSå här förvånad ser nog resten av världen ut. Det svenska sönderfallet förbryllar
Foto: Youtube

För Stefan Löfven finns nog bara en eller flera av två åtgärder han kan vidta. Ett: Margot Wallström måste avgå. Det finns ingen plats för en utrikesminister som i stort sett inte kan hantera situationen på ett sånt sätt att utrikespolitiken sköts på ett effektivt sätt. Hennes misslyckande har nu kommit att innebära att Sverige kanske kommer att få betala ett högt pris.Två: Isolera miljöpartiet och detta gäller alla partier som tror sig ha något att vinna på att gulla med detta politiskt omogna parti. Att låta dem sitta kvar i regeringen är lika uppbyggligt som att låta IS få en atombomb i present. Om inget av detta händer har han inget annat val än att avgå eller sök mer trovärdiga och stabila partier att samarbeta med. Priset vi har fått betala hittills är för högt.

DrunknadRegeringen har tappat kontrollen och priset kan nu bli högt, för högt. Andra handelsavtal hänger i vågskålen Foto: Theguardian

Löjesguiden nominerar åter Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Din hantering av affären är på eller över gränsen till det inkompetenta. Sverige är förloraren och vårt inflytande i världen minskar i stort sett för varje dag av agerandet i både den aktuella frågan och erkännandet av Palestina. Också handelsavtal kan komma att bli lidande och om det blir så har det kostat landet arbetstillfällen dessutom. Ett misslyckande är ett misslyckande, dags att avgå.”

Också miljöpartiet de Gröna Khmererna nomineras till priset. ”Bristen på kompromissvilja i en rad frågor är sedan länge omvittnad inom partiet. Ingen bra grund att bygga ett samarbete på med något annat parti. Hyckleriet i era led är också det mångsidigt och det bidrar till slutsatsen att ni bör avgå med omedelbar verkan. Inget annat parti kan samarbeta med ett parti som ställer till nya skandaler varannan dag och som dessutom vägrar att diskutera eller kompromissa. Dags för er att inse att ni inte har mer än sju procent av väljarkårens stöd.”

9 tankar på “En Wallströmitisk Härdsmälta

  • Så kan det mycket väl vara Pelle. Hon har inte gjort många rätt, hon har misslyckats med alla de saker hon har företagit sig och hon har i sina stunder betett sig på ett sådant sätt att det blir lätt ogörligt med de oskrivna diplomatiska regler och sedvänjor som råder. Hon är lite som en elefant i en porslinsaffär om den gamla aforismen tillåts. Hon har trampat folk på tårna och betett sig allmänt klumpigt och nu har det börjat kosta inrikespolitiskt såväl som utrikesdito. Hon har helt enkelt blivit en belastning som vi inte kan ha kvar. Om Sverige vill vara en trovärdig och stabil partner i det internationella samarbetet vore det bästa om hon helt enkelt bara avgick. Hon har kostat och kommer eventuellt att fortsätta att kosta i framtiden. Snart har det här landet ingen trovärdighet kvar på den internationella scenen och innan det sker måste hon och miljöpartiet fasas ut som jag ser det.

   Gilla

  • Det är lite som med Linda Rosing, för att citera Filip Hammar och Fredrik Wikinsson: ”hon som är känd för att vara så snygg fast hon är så ful”. Wallström är känd för att vara så kompetent (eller var det före valet), fast hon är totalt inkompetent.

   Gilla

   • Det lite lustiga är att hon har varit känd för att ha varit inkompetent till och med inom sosseriet långt innan valet. Inget man talar högt om men som ändå är ett faktum, hon vill egentligen göra andra saker men man biter inte den hand som föder. Det finns något som heter lojalitet och tacksamhetsskuld. Kanske är Wallström så trött att hon borde ha pensionerats för länge sen, men som det nu ser ut behöver Löfven varje känt namn han kan komma över. De andra i regeringen är ju minst lika stora eller större klåpare än vad hon är. Deras smala lycka är att de fortfarande inte har ställt till med lika stor skada och därmed inte fått lika mycket sökarljus på sig. Det är dock min gissning att det bara är en tidsfråga innan den illusionen också brister, det är trots allt ett gäng riktiga amatörer vi talar om här. Att socialdemokratin är slut är inget man vill tala om högt, men det är nog dags att diskutera den saken. Också miljöpartiets roll i det hela är något som måste upp till debatt. Deras agerande i frågan har varit förkastligt och har ställt till än mer skada och frågan är hur mycket mer man kan tillåta dessa att riva innan de stämplas för vad de är – ett parti som måste hållas utanför all typ av inflytande.

    Gilla

 1. Kan man hoppas på att Svensson vaknar till,kritisera Saudi för obefintliga demokratiska rättigheter främst för kvinnor där,och samtidigt omfamna samma värdegrund i Sverige under mångkulturflaggan,småflickor i helmundering,kvinnan skall vara i hemmet,omskuren för mannens heder,muslimska friskolor där menstruerande flickor inte kan gå på lektioner osv.

  Gilla

  • Sent ska syndaren vakna men det är helt riktigt det du skriver. Svensson är lite svårväckt men till sist ska det nog gå. Det uppenbara måste till sist bli uppenbart för det stora flertalet. Kanske kommer vindarna att vända så småningom och under tiden måste vi alla fortsätta med en dåres envishet.

   Gilla

 2. Det är med diplomati som med personal: berömmer gör man offentligt, kritiserar gör man mer privat. Endast den som befinner sig i överläge (politiskt, militärt, slavarbete) har råd att prata hur som helst.

  Gilla

 3. Nu börjar det bli trångt på prispallen. Antar att du bygger ut det för fler är säkert på G.
  Jag undrar när ska Margot kritisera inställningen hos svenska muslimer? Gick just förbi en lågstadieskola med flera beslöjade småflickor. Man brukar ju sopa rent hemma först.

  Gilla

  • Ja Elina, det är en fråga som orakel som Saida och kompani får besvara. Den är helt enkelt höljd i en Lützen-dimma och lär inte skingras förrän vi alla blir varse att Margot hela tiden var med i Mona Sahlins rörelse ”Allah ska med”. Nej skämt åsido, jag tror de likt strutsar inte gör kommer att sticka huvudet i sanden och för sent upptäcka att de hela tiden skyltade med arslet. En tes som i så fall skulle bevisa att strutsar är smartare än Margot och hennes anhang. Jag kommer nog att få problem med det där när det blir så trångt på prispallen att någon trillar ner, det får inte hända så dags för vårstädning med ännu fler fantastiska kandidater som resultat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s