Logiska Luckor

Sharia-lagar är en del av islam, man kan tycka illa och man kan tycka bra om dem. Det beror helt enkelt vilken utgångspunkt man har. Mer om dess ursprung och dess betydelse i följande länk till Wikipedia. Konstateras kan dock att sharia lagar är för många muslimer synonymt med islam och många länder i arabvärlden baserar dessutom sin lagstiftning på just dessa lagar eller åtminstone vad de tror är lagarna. Ett av dessa länder är Saudiarabien. Det är ju den lagstiftningen som nu står i centrum i den utrikespolitiska debatten där landet har kallats ”medeltida”. Lagar som har gett en bloggare spöstraff, andra hängningar och dessutom halshuggningar. Mer om straffsatserna i Saudiarabien i tidskriften Fokus.

Naturligtvis tycker också jag att detta är förskräckligt, gör inte misstaget att tillskriva mig någon annan åsikt som en icke namngiven kommentator i veckan har försökt att göra. Det jag har tryckt på och som jag tycker att regeringen har missat är hur kritiken har framförts. Den biten är däremot bara klumpig och dåligt hanterad av regeringen men framför allt har utrikesministern misslyckats. Det är också där som problemen i relationen till Saudiarabien och resten av medlemmarna i arabförbundet har uppstått.

Costa ConcordiaNär fartyg havererar är självklart att utreda skuldfrågan, i fallet Wallström tycks inte ens ordet ”skuld” finnas Foto: SVT

Diplomati innebär inte att man i den inrikespolitiska debatten kan utdela en offentlig lavett för att sedan säga att ”det är inte islam vi kritiserar”. Det är ju precis det de gör. För om kopplingen mellan islam som tro och sharia-lagar finns är en kritik av sharia-lagar detsamma som kritik mot islam. Alltså bör man välja en annan taktik än att stå i riksdagen och tala om ”medeltida”.  Om man ändå väljer att göra det kan man inte göra det gjorda ogjord som här. Hennes uttalanden i följande radioinslag är en reflektion som hon ser det, men tyvärr inte som dom gör det. Däri ligger problemet. Diplomati handlar också om att kunna anpassa sitt sätt att framföra och uttrycka sig utifrån hur andra ser på saken, också där har alltså Wallström misslyckats.

Så här långt kan man alltså konstatera att vi har en utrikesminister som sätter inrikespolitiken före utrikespolitiken. Vi har att göra med en person som offrar utrikespolitiken för att stärka regeringens ställning inrikespolitiskt genom att uttrycka sig på ett sånt sätt att framför allt mp och v blir glada och nöjda. Vi har därmed letts in i en situation som har präglats av en fullt medveten strategi, men som har fått andra konsekvenser än de tänkta tack vare att landet som stått i skottgluggen inte ser på saken på samma sätt som vi. När situationen ändå har uppstått har man nödtorftigt försökt skyla över det hela genom att låtsas som man inte förstod ett dugg. Margot Wallström gör sig därmed direkt dum och inte så lite kulturimperialistisk i ett och samma andetag.

Hund SkamOm man nu vill spela oskyldig gäller det också att kunna hålla masken, något regeringen har misslyckats med. Gör man inte det lär man kunna läsa kroppen som en öppen bok
Foto: Youtube

Hade hennes strategi varit mer genomtänkt, hade resultatet också kunnat bli annorlunda. Om hennes ord hade varit bättre valda hade situationen aldrig uppstått. Hade hennes fokus varit att dölja kritiken mellan raderna i stället för att göra en politisk grand stand av det hela, hade mottagarlandet uppfattat något annat än det man nu har hört och sett. Inget av detta har hon lyckats med och därmed har hon visat i varje fall för mig att hon är en dålig utrikesminister. Illa informerad, dåligt insatt och med lite eller ingen förståelse för en annan syn kan det kanske bara sluta så här.

Fast det finns en sida av saken som få andra har tagit upp. Genom att blanda ihop inrikes- och utrikespolitik har hon ju sett till att handelspolitiken delvis har havererat. En hel region har nu vänt svenska företag och kontrakt ryggen. Det slutar dock inte där, hon kan också ha åsamkat oss inrikespolitisk skada.

max SchreckÄr skadan lika mycket inrikes som utrikes i och med haveriet? Den frågan har knappt diskuterats men borde vara mins lika aktuell. Foto: Wikipedia Filmen Nosferatu

I Sverige bor ca 500.000 personer som kommer från muslimsk miljö. Länk till en artikel i Wikipedia hittar du här eftersom ingen svensk myndighet för statistik baserad på etnicitet. Man räknar med att ca 1/3 av dessa är aktiva alltså utövande muslimer vilket skulle ge ungefär 160-165.000 personer. Också här kan man tänka sig att vissa grupper tagit anstöt av utrikesministerns beskrivningar av sharia-lagar som ”medeltida”. Återigen kan något vara sant, men det är hur man väljer att formulera sig som är det viktiga.

Jag kan dessutom tänka mig utan att veta något om saken, att vissa muslimer kan känna sig dubbelt kränkta av den dumhet hon har blivit symbolen för. Först går regeringen ut och spelar muslimernas första tillskyndare och beskyddare. Artikel om den saken här från DN och en till från Dagens Arena. Dessa artiklar inger ett visst hopp åt dem som känner sig kränkta och förföljda. Den förhoppningen kommer på skam när hon kallar lagar för ”medeltida” just därför att muslimer ser en koppling mellan sharia-lagar och islam. Kritik mot lagarna är kritik mot religionen, inget Margot Wallström kan komma undan från. Kritiken må vara riktig, något också jag tycker, men den måste läggas fram lite snyggare än utrikesministern lyckades med.

PaketSnyggt paketerad hade kritiken blivit mer hanterbar. Nu blev den klumpig och plump vilket inte hjälpte någon inte minst regeringen
Foto: HBL

Det här blottlägger nästa problem, vi har en regering som inte förstår att den bristfälliga agendan och det klantiga hanterandet får konsekvenser. Både på hemmaplan med besvikna muslimer och på utrikesplanet med en besviken arabvärld, kan man skönja en oförståelse som är monumental från både statsministern och utrikesminister. Det är dubbelt anmärkningsvärt. Mer om det i ledaren i DN. Priset för dumhet brukar bli rätt långvarig, endast framtiden kan utvisa vad konsekvenserna blir.

Det måste vara dubbelt frustrerande att som muslim i Sverige dessutom kunna konstatera att det tydligen i regeringens ögon är skillnad på folk och folk. Araber och deras tänkande får kritik samtidigt som statsministern förbereder ett statsbesök till Kina där han innan resan vägrar att uttala kritik mot det landet i världen som kanske är den värsta förbrytaren mot människorätt. Unket som sagt. Om detta kan du läsa om i SVD. Kinas brott mot mänskliga rättigheter kan man läsa om i rapporten från Human Rights Watch.

Mao Zedong KulturrevolutionDet gäller att ha rätt prioritet. Mannen på himlen heter Mao Zedong och uppskattningar säger att han är ansvarig för 80-100 miljoner människors död. Samtidigt kritiserar man Saudiarabien för brott mot samma människorätt som Kina än idag bryter mot men i större skala. Foto: Wikimedia

Till sist talade jag med en kollega häromdagen, han är för övrigt muslim och från Mellanöstern. Hans enda kommentar var att det här var det klumpigaste han någonsin hade sett från en svensk politiker. Jag börjar undra om han inte har helt och hållet rätt. Har han det kan man bara konstatera att det kanske är dags att se till att få till en ny regering. För om regeringen inte har insikt om sitt egna agerande och låter andra ta smällen, mer om det i en artikel från SVD Näringsliv. Ett faktum alla ni som nu försvarar det oförsvarbara kunde tänka på i fortsättningen.

Löjesguiden nominerar envist vidare Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen den här gången lyder: ”Utrikespolitik vilar på diplomati och kunnighet, du uppvisar inget av detta. Istället har ditt och regeringens klumpiga handhavande i frågan lett inte bara en diplomatisk kris, utan också till bekymmer i handelsförbindelser. Ett faktum som kommer att slå mot svenska jobb och skatteintäkter om inget drastiskt görs. Sverige visar därmed vägen i en ny trend – den som demonstrerar hur man avvecklar ett lands välfärd.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s