Pudel Eller Rottweiler?

Ursäkt eller ingen ursäkt, det är frågan? Har utrikesministern genom Björn von Sydow bett Saudiarabien om ursäkt eller har de som Margot Wallström påstår inte alls bett om ursäkt? Eller har utrikesministern bara hittat en ny ursäkt för att inte ursäkta det oursäktbara? Ursäkta mig men jag är förvirrad!

Efter att den feministiska utrikespolitiken hade kraschlandat åkte ju Björn von Sydow (s) ner till Saudiarabien för att be om ursäkt för utrikesministerns fadäser. Ett uppdrag han åtog sig men sen går meningarna isär. Enligt Saudiarabien har nu Sverige bett om ursäkt för att man smädade landet och kallade det medeltida, mer om den saken i DN. Utrikesministern vill dock trots feminism och annat nu inta en machoattityd och vi har enligt henne inte alls bett någon om ursäkt. Om det kan du se och läsa mer om på SVT:s hemsida.

MedeltidaMedeltida eller inte, det är frågan? Frågan är också om regeringen har bett om ursäkt eller inte? Foto: Historiska

Också statsministern vill gjuta Saudisk olja på vågorna och samtidigt visa att vi minsann är Sverige, här backar vi inte från dumdryga uttalanden inte. Du kan läsa om den saken i följande artikel i Aftonbladet.
Missförstå mig rätt alla ni som tror jag försvar Saudiarabien, det gör jag inte. Jag håller med om kritiken som har riktats mot landet. Det jag däremot tycker är bekymmersamt är HUR denna har framförts. Feminism eller inte så har uttalandena varit minst sagt klumpiga. Utrikesministern borde nog ta en snabbkurs i diplomatspråk.

Versionerna går alltså isär. Är det en pudel vi ser, eller är det en rottweiler? Därom twistar di lärde och inte lär det bli lättare av att de olika versionerna bottnar i olika kulturella kontexter. Saudiarabien tolkar gesten med sina ögon färgade av det arabiska synsättet, Sverige med våra Europeiska. Snart vet väl ingen ens vad de har sagt eller gjort. Björn von Sydow verkar ha fått verbal förstoppning och säger det politiker brukar göra när de vill vifta bort en besvärlig fråga med en bullshittisk undanglidning. En säger si, en annan så. Om det kan du läsa i Västerbottenskuriren.

SkitRegeringen tycks skita i den mesta av kritiken men vill gärna framstå som en badass-hund när de i själva verket är en oförarglig liten Chihuahua Foto: Wikimedia Commons

Men Sydow var inte ensam om att rädda Sveriges/utrikesministerns/regeringens ansikte. Redan tidigt anmälde sig kungen som frivillig eftersom han har goda kontakter med kungahuset i Saudiarabien. Ingen har förnekat hans förtjänster, tvärtom så har Björn von Sydow påtalat att han i allra högsta grad har hjälpt till. Detta kan du läsa mer om i SVD. Al Jazeera rapporterade om saken och uppenbarligen har kungens fredstrevare mött större förståelse i regionen än utrikesministerns fumliga försök.

Så nu är allt frid och fröjd igen, eller är det det? Lugnet tycks vara åter, de diplomatiska förvecklingarna är avvecklade och handelsförbindelserna tycks inte längre hotade på grund av den klantighet en viss turbulensminister tycks stå för. Det finns dock ett orosmoln kvar på himlen och det molnet skvallrar nog snarare om något pinsamt snarare än hotfullt.

OrosmolnDet finns fortfarande ett orosmoln kvar för turbulensminister Wallström och det är att hennes feministiska utrikespolitik behövde en hjälpande hand från allt annat än feminister Foto: Freepik

Är det inte lite konstigt att den feministiska utrikespolitiken nu har räddats av två vita medelålders cis-män? Besuttna är de båda två, en är kung och den andra sitter i riksdagiset hela dagarna. Fett höga löner har de också för det mesta på stackars lidandes bekostnad. Betänk att det är de utförsäkrade och lidande som får stå för dessa två utsugares löner. För att toppa det hela är bägge adliga, så kan det gå. Nej där raljerade jag lite grann med den vulgärpropaganda som ibland gör sig gällande.

Fakta i målet är ändå att det var de som räddade feministerna i Arvfurstens Palats från det sammanbrott bara denna rörelse kan stå för. Men feminism är ju en så inkluderande ideologi trots att utrikesministern nu har bevisat att den är allt annat än detta. Så sådana pinsamma fakta är väl rätt ovidkommande antar jag. Undrar om turbulensministern tänkte på det eller om hon har en ursäkt för att inte fatta den poängen heller?

Led ZeppelinUtrikesministern behöver inte känna sig ensam, redan på sin tid var gruppen Led Zeppelin ”Dazed and Confused” Foto: Wikipedia

Löjesguiden tänkte idag nominera utrikesministern för vilken gång i ordningen har jag glömt, till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”En tilltrasslad situation kräver naturligtvis än mer trassel. Har man ändå börjat gäller det ju att avsluta storstilat. En konstart du förfogar över som ingen annan innan dig. Spinndoktorerna lär ha bråda dagar för att ställa allt till rätta efter de här spännande veckorna. Den feministiska politiken som ska ligga till grund för utrikespolitiken liknar allt mer en kulturkärring från Södermalm – Mahjongklädd dvs frånstötande på utsidan och otrevlig på insidan.”

8 tankar på “Pudel Eller Rottweiler?

 1. Jag tror MW är stött i kanten och vägrar inse att hon blivit överspelad av alla praktiskt intelligenta män i Sverige och SA som ser förbi personlig stolthet.
  Först och främst är det en förolämpning att skicka en kvinnlig utrikesminister till SA, dessutom tänkte hon där läxa upp dem för deras sätt att leva och styra landet.
  Kom ihåg hur generade de var då M. Albright besökte dem i egenskap av USAs åtrikesminister.
  Som en gest av samarbete och ett försök att bygga relationer inbjöd de MW till sig.
  För män i den muslimska världen, speciellt i de ortodoxa, renläriga delarna, har inte en kvinna något att göra med politik eller beslutsfattande, hon sköter hem och barn, punkt slut.
  Trots det bjöd de MW, hon kontrar som sagt med att skita i deras finaste blå skåp.
  I sak har hon naturligtvis rätt, SA ÄR ett medeltida samhälle, klanstyrt, odemokratiskt, ofritt och styrt av uråldriga lagar som inte på något sätt är relevanta i ett modernt samhälle.
  En man med dignitet och värdighet, som vår kung, hade kunnat som jämlike med SAs kung kunnat artigt disskutera ämnet och klargjort vår syn på sakernas förhållande.
  MW hade däremot tänkt sig att offentligt, inför hela den muslimska världen förolämpa kung, land, lag och religion, svårt att tänka sig en mer arrogant inställning till diplomati.
  När skandalen var ett faktum, gick kungen och svenskt näringsliv in, över huvudet på MW och troligen också statsministern, och löste upp situationen, SA har förbehållit sig rätten att vägra MW ytterligare visa för besök i landet.
  MW har på mycket kort tid förstört väldigt mycket goodwill för Sverige, sig själv, sitt ämbete och kvinnor inom politiken.
  När hon nu vägrar inse att grabbarna har åkt ner till SA och uppenbarligen bett bett kungen där om ursäkt för att vi tillsatt en pratglad kvinna till en så viktig post och att han inte ska fästa något avvseende till hennes existens. Vidare har vi lovat att han och hans land inte ska behöva utsättas för detta igen, vi ska se till att hon i sinom tid försvinner från scenen. Detta har fått avsedd verkan, SA förstår att som en efergift till demokratin har vi tvingats göra dumma saker som tyvärr orsak till problem, men vuxna män med heder har rett ut det hela.
  MW är ytterligt arrogant när hon tror att hon kan pracka på muslimerna sin och feministernas uppfattningar om världen, när hon nu vägrar förstå att Sverige har fått bocka väldigt djupt för att rädda svensk export, visar hon än en gång häpnadsväckande arrogans och brist på förståelse för andra kulturer.
  OBS. i sak har MW rätt, men hela hennes agerande är kontraproduktivt, ju mer hon säger desto mer ödelägger hon det arbete kvinnor och män har lagt ner på att förbättra kvinnors position världen över, hon har blivit ett levande bevis för att kvinnor skall hålla mun då män talar.
  Hon anser uppenbarligen att hennes personliga stolthet och arrogans är viktigare än Sveriges internationella förbindelser.
  Sitt ner och håll mun människa!
  Och att Lövet låter henne sitta kvar är oförlåtligt, hon är nu en lame duck och bör bytas ut snarast. Även Lövets svaghet och brist på ledarskap blir tydligt i denna affär, när behövde vi senast kalla in kung och landets elit för att lösa upp en knut som alldrig borde ha uppkommit och dessutom borde ha lösts av Lövet på några timmar.

  Gilla

  • Kunde inte ha gjort den analysen bättre själv faktiskt :D. Visst har hon rätt i kritiken men det är sättet som den har framförts som har vittnat om klumpigheten och okunskapen i diplomatins hemliga värld. Än värre är det att människan inte tycks ha självinsikt nog att se att det kommer an på henne att anpassa något till situationen, okunskap var det. En omständighet som talar det tydligaste språket om det, är att hon nästan aktivt hölls utanför processen att reparera det hon hade skadat. Det otacksamma jobbet kom an på de vita cis-män som allt som oftast står i skottgluggen för feministisk hatretorik. Kungen, von Sydow och Löfven är ju inget annat än det som feminister utmålar som den store satan. Tur för henne då att när feminismen hade fallerat fanns det skyddsnätet kvar. Efter historien är hon en förbrukad kraft som nog ingen vill ta i med tång eftersom hennes ansträngningar tycks falla till föga mest hela tiden. Det enda skälet som Löfven låter henne stanna för är att han inte vågar gå emot de mäktiga krafter framför allt i väljarkåren men också i partiet som ville se henne kvar. Hon är fortfarande en röstmagnet tycks det då en opinionsundersökning visade att många fortfarande stödde henne. Politik tycks inte alltid vara logisk och den här gången är nog lägren mer delade än någonsin, men ett stalltips är att hon inte har råd med en fadäs till utan kommer att ligga extremt lågt ett tag. Upprepas snedtrampet hur litet det ändå månde vara, finns ingen återvändo. Då blir hon antingen fockad eller omplacerad. Det första Löfvet (gillar det smeknamnet) bör göra är att ge henne en snabbkurs i diplomati för att förebygga just framtida klantigheter, det kan behövas. Välkommen som läsare och kommentator, hoppas du ska finna något läsvärt också i framtiden. Till dess är du välkommen med både ris och ros.

   Gilla

 2. Wallström ligger bra till för att bli foliehatt of the year men med tanke på hur många andra av regeringens ministrar som gör bort sig på daglig basis kanske det är lika bra att nominera hela regeringen till priset ?

  Gilla

  • Jäpp, helt rätt. Hon ligger nästan i guldläge redan nu som kommer att bli till bloggens födelsedag dvs i Augusti. Omröstning ska det bli och allt men ett stalltips är Margot Wallström. Ämnesbyte, jag vill tacka dig för att du på ett så fint sätt hjälpte mig mot ett visst troll som härjade här i förra veckan. En pain in the a-hole var han förvisso och dumdryg också för den delen. Inga argument som vanligt men en hel del ilska verkar ha funnits i överflöd. Tack som sagt och jag hoppas du inte kom till verbal skada i för stor omfattning. Ha en bra dag.

   Gilla

   • Var så god Fredrik !
    Jag har kommenterat MJ,s inlägg på diverse andra bloggar
    så jag tar inte illa upp när han inte håller med mig. Han är som sagt var en extremt självgod människa som tror att han sitter inne med alla svar och att alla andra har fel.
    Hans stående svar på allt är att USA är den store satan. När man då frågar honom om hans inställning till socialistiska diktaturer så påstår han alltid att han inte gillar dom heller. Ändå rycker han alltid ut och skall relativisera det de gör.
    Det får mig att tro att han åtminstone gillar dom bättre än demokratier som USA.

    Sedan kan jag hålla med honom om att allt som USA gör inte är rätt men jag skulle tusen gånger hellre bo där än att bo i en socialistisk diktatur.

    Ha en skön kväll och tack för ditt fina arbete med denna blogg !

    Gilla

   • Åh tackar, ord som värmer bättre än glögg inför julen! Jo, MJ är en oförlöst acne på röven som bara väntar på att få spricka upp. USA gör absolut inte allting rätt, Irak-kriget under Bush Jr. är en skamfläck än i denna dag men som du kommer fram till, hellre dom än någon annan makthungrig idiot typ Kina eller ännu värre Putins patrask. Ha en bra dag och kväll och keep up the good work.

    Gilla

  • Tack! Kul att höra att jag har lyckats förgylla din dag. Och jo, turbulensminister är nog det hon är trots allt. På håret var ett underbart program med den rätt udden. En rätt sällsynt form i Sverige då vi är rätt dålig på politisk satir, det behövs mer av det och mer av På Håret.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s