Angående Aktuellt

Aktuellt är som de flesta nyhetsprogram signerade SVT, tendentiöst och lögnaktigt om vart annat. Ohederligheten är dock lite mer slipad hos journalisterna där än säg på Rapport för där är man rent genomskinliga. På Aktuellt har man däremot ibland lyckats dölja sitt egentliga syfte med vinklingarna och krumbukterna. Den senaste i raden av dessa är att härom veckan ordnades en så kallad debatt. Ämnet var ”socialdemokratins kris” och två personer var inbjudna att göra en analys.

SamtalVisst pågår ett samtal i Aktuellt men med vissa förbehåll där förutsättningarna är på förväg givna och inte heller redovisade för tittaren. Ganska oetiskt med andra ord
Foto: SVT

Själva poängen med en sådan var väl att skapa en bild över just denna kris genom en debatt som skulle belysa problematiken. Det som serverades oss var en debatt mellan journalisten Göran Greider och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. De båda startar sin analys i denna länk om du scrollar fram till 20.14. När man tycker sig höra överslätande och en förstående syn anar du helt rätt. Det du ser är nämligen två socialdemokrater som gör en analys på socialdemokratin som vi ser.

Göran Greider är sedan gammalt socialdemokrat, Stig-Björn Ljunggren är något så perverst som statsvetare med en uttalad socialdemokratisk syn. Han brukar till och med betecknas som ”S-märkt Statsvetare” i olika sammanhang, han döljer det alltså inte ens. Pervers därför att forskning som han sysslar med är och ska vara något som är objektivt, men inte i hans värld alltså. ”Analysen” är med andra ord en analys med politisk färgning redan från början. Detta säger Aktuellts reportrar inte en enda stavelse om och skapar därmed en bild av en seriös debatt som inte ens finns. Tittaren får ganska snart en förmildrande syn serverad där det heter att ”de regerar på någon annans budget” eller ”de har ännu inte fått visa sin politik”.

Bagdad BobNär sanningen om de båda blir klar framstår debattörerna som lika trovärdiga som Bagdad Bob. De fria fantasier som presenteras som ”fakta” har egentligen bara till syfte att släta över regeringens misslyckanden Foto: Aftonbladet

Fast det är där det blir problem med deras så kallade ”analys”. I samband med den senaste budgeten talade Magdalena Andersson personligen om ”Regeringens skarpa politik” och ”Våra konkreta förslag”. Med andra ord ett helt annat språk än det vi hör i de svepande och överslätande förklaringarna. Så här låter hon personligen från Regeringens hemsida där hon själv kommer till tals i en video från regeringskansliet. Också här talas ett helt annat språk än det de två hjärntvättade och hjärntvättande gubbarna serverar.

Det är med andra ord en unken tillställning vi ser i Aktuellt, frågan är om denna kombo och upplägget inte var helt orkestrerad. Kalla mig gärna paranoid men är det inte lite märkligt att dagarna efter det att de senaste dåliga väljarsiffrorna har presenterats där sossarna har tappat 3,8 procent, tar man in två personer som ser det som sin uppgift att förklara för de människor som fortfarande vill eller rent av tror på en regering som borde ha avgått redan i september 2014?

DirigentDet hela är skickligt orkestrerad men dirigerat från första sekund till sista och inslaget lämnar en lätt fadd smak i munnen Foto: Wikipedia

 Löjesguiden nominerar idag journalisterna bakom programmet Aktuellt till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Enpartistatens lakejer det är ni. Där det som inte längre går att förklara eller att försvara, rycker ni genast ut för att se till att upprätta ett förtroende som för länge sedan har seglat ut genom fönstret. Med metoder som ska dupera publiken som att till exempel den så kallade debatten där alla i grunden har samma syn, är svårslagen som propagandanummer. Ni gör er därmed till jämlikar med era Norkoreanska systrar och bröder eller de som en gång jobbade för Pravda i Sovjetunionen. Ni bär därmed upp en stolt tradition av journalistik i hjärntvättens tjänst vidare. Det hela är skickligt men dessvärre också skrämmande vilket gör er till värdiga kandidater till priset.”

Om socialdemokraternas tapp i väljaropinionen och de omöjliga förklaringarnas afton har också Fnordspotting bloggat om. Också Anybody’s Place har bloggat i ämnet.

16 tankar på “Angående Aktuellt

 1. Skulle tro att sossarna skall vara glada för att de har fått regera på en borgerlig budget. Nu skall dom snart regera på en budget mer eller mindre dikterad av MP och V i kombination med deras egen budget bestående av svikna vallöften,ökat bidragsberoende och skattehöjningar.
  Är ganska säker på att det inte kommer förbättra deras förtroende hos väljarna…

  Gilla

  • Hahahaha! Ja det är ett nytt sätt att se på det som är väl värt att beakta. V och Mp är ju faktiskt roten till det mesta som har gått åt h-e med s, samarbetet har knappast varit till deras fördel om man säger så. Det kommer nog en smärtgräns där opinionssiffrorna är så låga och så många har gått till framför allt mp att man bryter samarbetet. Det brukar heta förmildrande saker som ”fundamentalt olika syn i frågor som är avgörande” men är egentligen ett resultat av den kannibalism som samarbetspartierna sysslar med. De borde med andra ord vara glada över en borgerlig budget, den kan till och med rädda ett omöjligt uppdrag ytterligare 6 månader.

   Gilla

 2. Bjuder man in Greider får man väl minst två åsikter från vänster! Kanske en (S) och en (VPK), men det beror på dagsformen.

  ”inte fått visa sin politik” säger de? Men det är väl precis det de har gjort?
  Deras politik går ut på att året är 1965, väldigt få vill flytta till Sverige och det finns välbetalda industrijobb åt alla. Vi har sett den politiken i 40-50 år. Den fungerade bra ganska länge. ”minnen från fornstora dar,” var det.

  Gilla

  • I många stycken är det det de har gjort. Görans analys lämnar så mycket att önska att man själv blir andefattig och kanske också matt. Det är en politik som saknar de väsentliga delarna som jobbskapande åtgärder och dessutom stimulans istället för skatteökningar. Det Magdalena Andersson hittills har levererat är ju gammal sosseskåpmat blandat med mp-idiotier och eftergifter åt v för att ens kunna regera men utan att kunna prestera. Om en tid lär politiken leda till ett inre kollaps när ingen har råd med alla ökade avgifter och samtidigt inte har några jobb. Fler lär få tryckas in i offentliga tjänster där jobben mest bygger på att lyfta papper och möjligen slänga dessa så att mp blir nöjda över att man återvinner. Ingen av de här två tomtarna tycks dock se det och än mindre förstå det och därför kan man med fog säga att de här tomtarna inte lever i verkligheten. Men säg den sosse som idag gör det å andra sidan?

   Gilla

 3. Ville gärna nämna något som Andrew Marr skrev om det Brittiska valet nyligen:
  http://www.newstatesman.com/politics/2015/05/andrew-marr-why-pundits-got-it-wrong-and-what-parties-should-do-next

  Mot slutet säger han något om Labor som vänstern överallt borde komma ihåg:
  ”Britain is brimming with relatively affluent (or at least comfortable) non-socialists who have a strong sense of community and social altruism. They support homelessness projects run by churches, they back local campaigns, they spend spare income not on bigger cars but on Oxfam appeals. They are good people. They just happen to be outside the immediate reach of the state. Labour can sometimes give the impression that only those working in the public sector or those on benefits are virtuous and admirable.”

  Gilla

  • Läsvärd och tänkvärd artikel som jag missat, jag tackar för tipset. Visst känns beteendena igen från ett visst annat parti här hemma som alltmer politiskt håller på att isolera sig själva med hjälp av två medhjälpare som mer än gärna är med och nedmonterar s som jag talar om. En lägre medelklass som också här vill stödja sociala projekt, skänka pengar till välgörenhet och hjälpa mindre bemedlade men som får höra att avdraget på deras gåvor ska minskas eftersom Magdalena behöver dina pengar till än mer invandring eller att man nu har så hög arbetslöshet pga av den egna idiotiska politiken att man måste skjutsa in fler i högskola trots att de inte vill vara där är inte det man vill höra. Att det kostar pengar som man inte har är extra graverande, att det inte leder någonstans är stigmatiserande för en misslyckad politik och att man ensidigt gynnar det offentliga på bekostnad av det privata är ibland rent stötande eftersom alla samtidigt tjatar om hur mycket Sverige behöver småföretagen som snabbt förvandlas till betalningsmaskiner i det allmänna politiska bingolottot. Det är som om s har sovit väldigt djupt och nu vaknat men tror att samma gamla politik också biter på dagens problem vilket inte bara är direkt felaktigt utan också kontraproduktivt. Partier som jobbar mot de som skulle kunna bli kärnväljare brukar sällan bli vare sig framgångsrika i det långa loppet eller en del av det etablerade partisystemet, de håller helt enkelt sakta men säkert på att göra sig själva till en historisk relikt.

   Gilla

   • Ja, det brukar vara en eller två artiklar i New Statesman som är värda att läsa, men resten är ganska anfrätt av vad som skulle motsvara Mp eller F!. Ibland orkar jag titta igenom lite snabbt, oftast inte. Lägg märke till att det var en gästskribent och journalist.
    Som att köpa aftonblaskan enbart för att läsa Hakelius, ungefär.

    Gilla

   • Hakelius är väl i och för sig det enda skälet att ens köpa AB, men ett ganska svagt sådant skäl ändå. I övrigt läser jag så lite AB det någonsin går, tidningen är besmittad. Måste jag, kan jag länka till en artikel men också klick till dom gör direkt ont. Det måste med andra ord vara svårt att köpa New Statesman som jag har läst men för en herrans massa år sedan. Men fortfarande tyckte jag den artikel du refererade till var ett under av analys. Klarsynt, analyserande, rättfram, välskriven, väjde inte för att kasta sanningen rakt i ansiktet på också de som skribenten så att säga hade kontakten med. Det här måste ha svidit hos vissa men den var ju brutalt ärlig i sitt uppsåt och språk. Tänk om alla svenska journalister kunde vara så här bra så kunde både tidningar och yrkeskåren återupprättas. Tror dock i det svenska fallet det är fromma förhoppningar då alltför mångas kännetecken är ryggradslöshet och en inställning att man ska ”göra som man blir tillsagd”.

    Gilla

 4. Nivån på debattörerna är väl ett bra exempel på hur illa det står till med analysförmågan inom s.
  S har i varje fall en skarp tänkare – Johan Westerholm – men som daglig läsare av hans blogg, ser jag inte många kommentarer där som verkar komma från s-sympatisörer. Möjligen har de en gång varit s-sympatisörer.
  ”Socialdemokratin är i skriande behov av sådant som kan väcka folk” säger Göran Greider.
  Ja minst 58 % är redan vaket och ser vad som är som pågår i samhället, men socialdemokratin sover lugnt vidare.

  Gilla

  • Traditionellt så har ju s alltid haft problem med motsättningarna mellan vänster- och högerfalangerna i partiet. I stunder har den ena haft övertaget och i nästa den andra. Just nu blåser vänstervindar inom vänstern, det är därför vi ser ökat inflytande för v t ex som ju till och med backas upp av LO som för ett år sedan konstaterade i en rapport att v stod närmre många av deras hjärtefrågor och hur de ville lösa dessa. Jag skickar med en länk till DN om detta http://www.dn.se/nyheter/sverige/los-krav-narmare-v-an-s/. Göran Greider tillhör partiets tokvänster kanske till och med skymningsvänstern, kanske också han mer v än s. Ett annat exempel på det är Veronica Palm och Morgan Johansson som båda företräder en tokvänster inom s. Johan Westerholm läser jag ofta och gärna, han står mycket närmre det jag själv tror på än de som jag har nämnt. I s uppfattas han däremot nästan som borgerlig och bemöts med the silent treatment dvs man tiger ihjäl honom för att inte väcka den ryska björnen i de andra. Det är nog fler borgerliga debattörer och tänkare som kan finna något läsvärt i hans inlägg men jag tillhör själv som sagt den skaran. En annan som mött samma öde är Widar Andersson som varit snubblande nära att bli utesluten för sina kätterska idéer och inlägg, också han är en klok människa men också motarbetad internt inom s. Summa summarum är nog s ett parti som skulle må bäst av att rensa i leden genom att helt enkelt dela partiet där målet är att göra sig av med denna vänsterfalang som hela tiden förstör och visar att de lever i ett parallellt universum som t ex Göran Greider. Den killen vill inte och kan inte se och därför blir hans analyser som dom blir. Inte ens när han åker till Highgate Cemetary i London, gör du det boka in en rundtur på den gamla delen av kyrkogården – den är vidunderlig, kan han se annat än den store idolen Marx och det monument som finns där vilket han nyligen Twittrade om. Han kan inte i graven se plaketten som talade om att andra än han själv har samlat ihop pengarna till monumentet. Han kan vidare inte ens se den förkrossade adelsfrökens gravsten som gömmer sig längst ner från åskådaren och som talar om att hon var hans älskarinna och den som startade insamlingen med egna pengar som start. Han kan inte ens läsa texten på hennes lilla sten där man kan läsa ”I lay by your feet where I feel closest to home.” alltså kan han inte ens dra slutsatsen att också Marx var en skitstövel av rang som levde på andra och inte bidrog med en spänn till hushållet under hela sin livstid. Göran han sover istället på med sin store idol som är såååå oförvitlig att två av hans barn dog i fattigdomsrelaterad sjukdomar. S är som sagt i starkt behov av en uppryckning men inte den som man i vanlig ordning kommer fram till med sin något tveksamma analys.

   Gilla

   • Vet alldeles för lite om Morgan Johansson, men Veronica Palms roll är ju inte svår att se. Hennes uppgift är att värva muslimerna och hon skyr inga medel – Muslimska brödraskapets representanter i Sverige – är hennes vapendragare.

    Gilla

   • Morgan Johansson är känd för att stå till vänster i partiet även om den bilden har tonats ner framför allt sen han blev justitieminister. Trots det går inte ränderna ur, hans uttalande om tvingande åtgärder och till och med hot om intervention som upplösning av styrelsen bestämt av hans partikamrater mot företag som inte följde regeringens dekret om kvotering ser jag som ett freudian slip. Mer om det här i Dagens Opinion http://www.dagensopinion.se/morgan-johansson-s-bl%C3%A5sv%C3%A4der-kvoteringsuttalande. Också han fiskar alltså precis som Palm i grumliga vatten även om det handlar om en annan typ av vatten.

    Gilla

 5. Enkelspårigheten inom SVT är så påfallande att det oftast är rent smärtsamt att titta. Därför gör jag nästan aldrig det.
  Att 40 % av befolkningen ska representeras av 83% av journalisterna och 60 % ska representeras av 17 % är ju i sig ett moraliskt dilemma och man kan ju lätt ana hur förberedelsemötena på redaktionerna går till när nästan alla har samma åsikter och hela tiden bekräftar varandra.
  Mest slående är nog ändå den infantila nivån på de som intervjuar. När ställs frågor som fördjupar debatten – aldrig (förutom i bland i Uppdrag granskning).
  Allra allvarligast med SVT (och övriga MSM) är alla nyheter som förtigs helt och hållet. Nyheter som svenska folket borde få veta för att kunna manövrera rätt i vardagen.

  Frågan är om det överhuvudtaget går att förändra någonting om inte olika medier bestämmer sig för att anställa ”outbildade” journalister. Har man passerat Journalisthögskolan är nog ens tänkande redan enkelspårigt. Ett mycket talande exempel är SvD som på bara ett år blivit en blåkopia av DN över allt i hela tidningen utom en och annan bra ledarskribent.

  Gilla

  • Nej jag har också gett upp hoppet om en oberoende TV värd namnet och som utan åthävor kan leverera ett objektivt framfört inslag där man avhåller sig från att skriva folk på näsan. I SVT:s fall kan man till och med misstänka att deras agenda går ut på att ”undervisa” folket i den ”rätta läran” så att vi ska rösta mindre på SD eller tycka invandring är dumt. Man ser sig som maktens förlängda arm som har till uppgift att stävja alla dessa avvikelser i röstboskapskåren. Här är kanske inte ett inslag som säger så mycket om den saken men som visar på en känd taktik man använder sig av mest hela tiden, den kallas ”lura folk att tro att det är en öppen debatt där man kommer fram till den rätta lärans linje (dvs s) och visa att de är missförstådda och underskattade”. Undermedvetet ska vi få bilden av ett s som vill mer och kan mer bara man gör som de kloka herrarna säger. Att de kloka herrarna båda har en förutbestämd åsikt som ligger i linje med den man vill framhäva säger man inget om. Här gäller det att ingjuta hopp i de få stackarna som fortfarande tror på budskapet och kanske också locka tillbaka de som håller på eller nyss har bestämt sig för att överge det sjunkande (s)keppet. Man hyser med andra ord ingen tilltro till eller visar någon respekt mot dem som man ser som röstboskapet dvs medborgaren. Denna är ju bara viktig en gång var fjärde år när han och hon ska gå och göra det ”rätta valet” igen.

   Det mest skrämmande är dock att människor som du, jag och några andra tillhör undantagen och att många går på detta därför att de vill tro eller saknar förmågan att tänka i alternativa banor. Jag må låta cynisk och hård men jag har mött dem som jag kallar dem ”de hjärntvättade”. De kan tyvärr inte hjälpa detta själva, de är offer för en barndom utan fritt tänkande bestämt av föräldrar som hela tiden har itutat dem att ”kommer du hem och säger att du är centerpartist får du flytta hemifrån innan du hinner säga korvbröd”. Fritt tänkande är helt enkelt en bristvara och med programinslag som detta lär det bli än lite trängre i åsiktskorridoren. Ett faktum som snabbt visar sig i reportage och med reportrar som ser det som sin uppgift att bana vägen för enpartistaten med åsiktsmonopolet genomfört och klart. Vem kan till exempel med vår syn tycka att Skavlans intervju med Åkesson är okej som du hittar här https://www.youtube.com/watch?v=Kn8CRDvasPo. För en journalist tycks dock mobbningen vara normal som du kan läsa om här i Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/kultur/article20550695.ab.

   Journalistik idag är en kamporganisation men som med lite mer subtila medel agerar likt Pravda och som ser sin roll som likartad. Medborgaren ska ”uppfostras” och den rätta läran är som sagt ledstjärnan. Man sätter taket högt för sig och de sina men lågt för de som uttrycker en annan åsikt. Tidningarna lider sotdöden därför att medias roll håller på att förändras i den digitala revolutionen men också därför att journalisterna allt mer isolerar sig från folk och deras åsikter. DN är en tidning som för länge sedan har nått en all time low. SVD:s agerande och taktik är också det ett kapitel för sig. Det värsta är att det har börjat exakt likadant som det började på DN. Först började kulturredaktionen invaderas av frilansande journalister med en minst sagt grumlig agenda. Nu likadant på SVD. Dessa började genast skriva mer eller mindre tendentiösa artiklar som bröt mot tidningen publicistiska tradition och policy. Så också på SVD. Ledningen för tidningen kunde inte agera därför att det skulle ses som ett brott mot den liberala traditionen man säger sig omhulda. Så också på SVD. Det enda som SVD har nu som inte DN har är just duktiga ledarskribenter.

   Gilla

   • Reaktionerna på Skavlans intervju med J. Åkesson var ett praktexempel på hur åsiktskorridoren fungerar. I norska tidningar skrevs det genast helt öppet om alla protester och man fördömde Skavlan. I Sverige fanns fram till långt fram på dagen, dagen efter sändningen bara ett TT meddelande som upplyste om att programmet hade orsakat en tittarstorm i Norge. Inget om protesterna på sociala medier från svenskar. Och svenska journalister gottade sig över att Skavlan hade mosat Åkesson.
    När det så småningom gick upp för Lindberg, Melin och andra att protesterna på sociala medier var omfattande även i Sverige och att anmälningarna till norska och svenska granskningsnämnderna vällde in – ja då var det SD-trollen som var i farten (även i Norge får man förmoda att de tänkte).Och hur hemska de är ja det visste de ju alla.

    Viktigt att konstatera är också att anmälningarna till granskningsnämnden i Norge var långt fler än de som skickades in i Sverige. Tror att det beror på synen man har på sin television och om man anser att det är mödan värt att protestera.

    Gilla

   • Ja, den har snabbt blivit en modern klassiker där Skavlan framstår som den moraliske förloraren i slutänden. Jimmie Åkesson klarade sig väldigt bra men det jag är mest förbannad över är just hans sjukdomsstatus och att med vetskap om den ger sig på honom med så här pass osakliga frågor. Åsa Lindeborgs halvdebila svammel i den andra länken jag skickade med där hon förnekar att åsiktskorridoren existerar, framstår som alltmer löjeväckande. Hon borde rent av få årets foliehatt redan nu för ett sånt praktfall. Reaktionerna har varit blandade. I Sverige slöt de flesta upp bakom Skavlan, den enda kritiken som hördes var att han inte hade lyckats i sitt uppsåt även om det var gott. Artikeln är naturligtvis signerad Fredrik Virtanen och återfinns föga överraskande i Aftonbladet, här hittar du den http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article20540452.ab. Men det var för första gången inte alla i media som dunkade hans rygg, vilket tyder på att något positivt ändå håller på att hända, så här lät det t ex i NyheterIdag http://nyheteridag.se/ge-dem-ett-helvete/.

    Det mer intressanta var reaktionerna i Norge som du skriver om, men också hos vanliga människor här i Sverige. Här har du en reaktion från SVT Tittarservice http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/784644. Också mer besynnerliga sätt att rättfärdiga dumheterna hittar man om man kollar i den inte lika överraskande Nyheter24 där man försöker ge kritiken mot Åkesson ny luft under vingarna när den misslyckats genom att damma av en person som inte har mycket med politik att göra utan som uttalar sig som en ”tung analytiker” för att ge tyngd åt kritiken. Personen är Leif GW Persson som säger så här om hela spektaklet http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/793448-leif-gw-persson-om-akessons-karriar-kommit-till-vags-ande. Skönt då att höra att i vårt västra grannland är man betydligt mindre hjärntvättade och mer alerta på att kritisera som här i Verldens Gang http://www.vg.no/rampelys/tv/kritikken-hagler-mot-skavlan/a/23425463/. Så jag tror just Jimmie Åkesson-intervjun har blivit en vattendelare men också en vändpunkt. Det är nu sakta men säkert godhetsapostlarna börjar få mothugg också här hemma.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s