Nålsögon

Att ta sig igenom nålsögon har blivit en metafor för något krångligt och svårt. Ett sådant nålsöga har historiskt sett varit LO:s vetorätt i arbetskraftsinvandringen. Där hade man till dess Reinfeldt tillsammans med mp tog bort det, ett system som gav facken rätt att överpröva företags beslut att ta in arbetskraft utifrån. Nu ser det ut som om samma system är på väg tillbaka och det är något som är ruttet i konungariket Sverige igen. Morgan Johansson (s) sitter som bäst och slipar på ett nytt förslag som ska begränsa rätten till arbetskraftsinvandring.

När Reinfeldt slopade kravet om prövning av behovet hette det från fackligt håll ”att det kommer att leda till lönedumpning”. I och med att man accepterade principen om kollektivavtal där ju lönen regleras, kom den farhågan på skam. Det ledde den gången till en bättre matchning mellan företagens behov och den kompetens man kunde hämta in snabbare. Det ledde dock tyvärr också till ett löneutnyttjande i framför allt restaurangbranschen. Där tog man in folk som kom hit utan formell utbildning på något utom den i livets hårda skola för att jobba för småpengar. Mer om detta här från Sveriges Radio.

Småpengar Att jobba för småpengar är inte rätt, svenskt kollektivavtal ska gälla och gäller idag utom då man olovligen tar in arbetskraft för slavlöner. Det råder man dock bäst bot på med lagar och mer pengar till det rättsvårdande, inte att ge LO vetorätt om vilka som ska komma hit. Foto: Sverigesradio

I medias värld var det dock svart och vitt igen. Det rapporterades bara om utnyttjandet, men nästan inget om de positiva effekter som också fanns. En sådan var att flera företag som nu löste sina knutar med den kompetens som förut saknades, nu kunde börja producera och därmed generera effekter som fler jobb. Som ni kanske vet ger ju nämligen produktion och skatteintäkter flera ringar på vattnet varav en är fler jobb. Vill man så kan man fördjupa sig i den sidan av saken i rapporten nedan från Institutet För Tillväxtpolitiska Studier.

http://www.growthanalysis.se/download/18.56ef093c139bf3ef89026f2/1349863373908/arbetskraftsbrist-och-arbetskraftsinvandring-hot-eller-mojlighet-for-ekonomisk-tillvaxt-02.pdf

Nu ska alltså de positiva effekterna kväsas. Hur det färdiga förslaget kommer att se ut återstår att se men man kan förmoda att det blir mer krångel och mer byråkrati. Kanske blir det åter så att facket får den bevakande och överprövande roll de hade förut. Resultatet blir återigen färre jobb och företag som inte växer, därmed skjuter vi oss själva i foten. Allt för att Löfven i vanlig ordning går någons ärende, i det här fallet LO:s.

Klättra I TrädFler byråkratiska dumheter och att krångla till allt tycks vara sossarnas eviga svar då någon som LO kräver åtgärder. Istället för att hitta den bästa av två världar, hittar man enfalden Foto: Twitter

Säkert kommer LO att motivera sin korkade protektionism med känslomättade utspel. Det kommer att heta ”Vi måste tänka på de som löneutnyttjades av omoraliska arbetsgivare”. Jag håller med, det är klart vi måste tänka på dem men vi gör det inte bäst genom att göra det svårare för dem att komma hit och jobba utan genom att lagstiftningsvägen göra det svårare för arbetsgivarna att utnyttja dem. Det kan man göra genom att skärpa straffen till exempel.

Man gör det också genom att skjuta till mer pengar till de rättsvårdande myndigheterna och prioritera brotten. Ge polisen och åklagarna mer pengar och se till att den typen av brott får företräde. Genom att ligga på hela tiden med fängelse som följd för den som utnyttjar, lär man skrämma lycksökarna. Att däremot straffa dem som idag sköter sig och nu kommer att få se sämre ekonomisk utveckling för sina företag är enbart korkat. Att straffa de arbetslösa med färre jobb att söka är också det rätt svårslaget i ointelligens. Det är dessutom dubbelt korkat eftersom det rycker undan mattan för framtida skatteintäkter när företagen inte längre är lika välmående. Allt detta för att tillfredsställa ett LO som också dom lever allt längre från verkligheten.

Sing SingStraffa gärna de skyldiga men varför också de oskyldiga ska dras med i fallet är obegripligt. Den enda som förlorar på det är landet och det tycks inte socialdemokratin längre bry sig om Foto: Wikipedia

Det visar också tyvärr på en annan sida av myntet. Det blir allt mer klart att LO och Stefan Löfven vill ha hit en kader av bidragsberoende, men däremot inte folk som jobbar. Genom att göra folk bidragsberoende skapar man ju situationen där man kan säga att ”Titta, de vill ta bort dina bidrag om du röstar på M”. Därmed ger man folk lite eller inget val, vi har skapat en underklass beroende av bidragslangaren socialdemokratin. Det går med andra ord bra att ta hit okvalificerad arbetskraft som delvis eller helt saknar utbildning, men det går inte lika bra att ta hit de som kan producera dvs arbeta.

Vi är alltså tillbaka på ruta ett. Snart kommer vi åter att få se hur facken tvingar ut sina arbetslösa medlemmar till arbetsplatser där de står och skanderar ”Go home”. Samtidigt kan man lägga lite äktsvenskt hyckleri till kompotten genom att påstå ”att man gör detta för att man är så god”. I vanlig ordning mår i varje fall jag rätt illa över en regering som mest av allt springer särintressenas ärende mest hela tiden men också lyckas med att få det att framstå som en handling av godhet. Det är det inte, detta är ett bra exempel på hur man långsamt håller på att ge välfärdsstaten ett nådaskottet i nacken.

DSC_0506LO är som vanligt svensk ekonomis store dödsbringare. Socialdemokraterna rullar samtidigt så gärna över på rygg för att få bli kliade på magen En ny regering behövdes i september förra året och behövs fortfarande. Foto: Eget

Löjesguiden nominerar idag Socialdemokraterna med familjemedlemmen LO till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”I er iver att göra LO till den megakoloss av korrupt makt det en gång var, är ni tydligen beredda att använda er politiska makt till vilka dumheter som helst. Skickligt iscensatt som det brukar vara, är väl motiveringen i vanlig ordning att det som är bäst för LO skulle vara bra för medborgarna när det inte är det. Mindre skatteintäkter, sämre konkurrensförmåga och svårare att få tag på nyckelkompetens brukar inte vara bra för vare sig välfärd eller medborgare.

Men vad spelar det för roll, ni ser ju nu chansen att importera det trasproletariat som kommer att bli framtidens nyttiga idioter i ett bidragsberoende understödd av sossarna för att säkra makten i evigheten. Det hela är en sorglig historia signerad sossarna i symbios med LO. Så grattis Sverige, vi har åter visat att vår bästa gren är att förstöra våra egna möjligheter utan att ens fatta att vi gör det. Socialdemokratin borde i ärlighetens namn byta ut sin slogan ”Framtidspartiet” mot ”Dåtidspartiet” eller ”alltid någons bitch””.

Annonser

4 thoughts on “Nålsögon

 1. Fast arbetskraftsinvandringen är ofta en förtäckt asyl/bidrags-invandring med fejkade anställningskontrakt.

  Gilla

  • Nu pratar du om avigsidorna och de är inte heller jag förtjust i. De luckorna hade dock kunnat täppas till av både Reinfeldt och Löfven om man hade skjutit till mer pengar till de rättsvårdande myndigheterna dvs polis och åklagare. Det hade kanske också krävts fler poliser på fält istället för som nu begravda i en byråkratiska pappersdjungel. Nu kan det istället bli så, vi vet ju ännu inte vad resultatet blir, att de som utnyttjar kan fortsätta men med detta men med andra än utifrån kommande arbetskraft och de som hittills har skött sig är de som straffas med brist på kompetent personal. Kom ihåg att det redan nu finns en kader på sisådär 7,8% som idag är arbetslösa och mycket väl kan komma att bli anställda på mindre smickrande villkor av mindre nogräknade arbetsgivare. Kom också ihåg att långt ifrån alla missköter sig i systemet eller att vi inte alltid har all kompetens genom inhemsk utbildning. Tvärtom är det så att Sverige faktiskt har en lång historia av svårigheter att matcha behov och rätt kompetens genom rätt utbildning.

   Titta t ex på dataspelsutvecklare som under ca 10 års tid klagat på bristen på rätt kompetens där svenska utbildare velat prioritera programmering men utan att gå in på specialkompetens om just dataspelsutveckling. Regeringen Reinfeldt försökte göra nåt åt detta och snart fanns bl a specialkompetensen här från framför allt Indien där man legat längre fram på området utbildning med rätt kompetens. Problemet hade kunnat vara löst men skapade också uppenbara baksidor som de du nämner.

   Man måste nog dock fråga sig om det nu återigen ska bli så att viss industri ska behöva hamna i rävsaxen igen därför att LO ser det ena men inte det andra. För om vi fortsätter att vara usla på att matcha kompetensen mot behovet och dessutom berövar företagen en möjlig utväg ur detta, då ligger vi nog rätt risigt till tyvärr. Kanske till och med så risigt att viss industri som dataspelsutvecklare flyttar till Indien istället. Där finns ju trots allt ett rätt stort överflöd av den kompetens vi själva inte fattar att vi måste utbilda.

   Gilla

   • Vill minnas att en ny ”helpdesk” som öppnade i Indien för ett per år sedan hade omkring hundra sökande per jobb …

    Gilla

   • Indien har överskott vi har underskott, vi kan inte möta de behov som finns med utbildning Indien utbildar hur många som helst och dessutom med rätt kompetens och inriktning. Resultatet här blir att vi har idéer som antingen inte går att förverkliga för att man inte hittar den personal man söker eller kan ta hit den personal som finns någon annanstans men som nu möts med byråkrati och överprövning av LO, eller så tvingas företagen till sist att avveckla i Sverige och etablera sig där kompetensen finns dvs Indien. Landet lagom känns smått ljummet och inte så lite självdestruktivt i vanlig ordning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s