Mediala Jämförelser

Metro är precis som Nötkreatur 24 epicentrum för genussammanbrott, identitetspolitiska förvirringar och rättviseinspirerade dumheter. Tidningen har fullständigt brutit samman under trycket av tävlandet i sökandet efter orättvisan varhelst den finns. I den jakten spelar det ingen roll om ”orättvisan” finns eller inte, i deras värld finns den alltid ändå. Sanning eller osanning spelar i båda media inte längre någon roll, ändamålen helgar helt enkelt medlen. Mer om deras genuspolitiska stolpskott till artiklar kan man läsa om på WTF Toklandet.

Den senaste i raden av korkade artiklar i tidningen innehåller en jämförelse mellan kostnaden för olika kungabröllop och matkassar, i phones, sl-kort och chips. För det första är det betydligt mer hälsosamt med ett kungabröllop än chips, dessa ger dig nämligen både åderförkalkning och hjärtbesvär. En I phone går inte att äta, är en ”överflödig” produkt där man kan komma betydligt billigare undan och är dessutom, och nu svär jag öppet, en dålig telefon. SL-kort kan alla med inkomst köpa relativt obehindrat, har man ingen får man detta genom det sociala så också den jämförelsen går bort.

ChipsChips eller bröllop? På Metro tycks valet inte vara så självklart. Jag kan ju då upplysa dem lite om chipsens skadliga effekter som högt kolesterolvärde, åderförkalkning och hjärtbesvär .Bröllop brukar däremot inte ge dessa besvär Foto: Nyteknik

Lördagens bröllop sägs ha kostat ca 9 miljoner kronor, siffran är förstås än så länge okänd men borde hålla sig däromkring. Prinsessan Madeleines bröllop kostade 10 miljoner och Victorias gick löst på 20 miljoner varav hälften kom från kungens egna ficka. Ja, det är mycket pengar som kunde gått till just matkassar som Metro påvisar, problemet är dock följande. Ett kungabröllop, eller som i dessa fall ett kronprinsess-, ett prinsess- och ett prinsbröllop, genererar också pengar. Bara turister som kommer hit spenderar mer än de pengar det handlar om. Samhället får alltså in mer pengar än vad det kostar.

Det är naturligtvis omöjligt att ge en fullt rättvis bild av hur mycket pengar det har genererat men försiktiga beräkningar säger att bara Victorias bröllop genererade 12000 fler hotellbokningar än normalt, 2,5 miljarder i försäljning av produkter kopplade till bröllopet och en total ökning av handelns intäkter med 30 miljarder mot normalt. Mer om detta i GP. Pengar som också gav klirr i statskassan och kommunala intäkter, inkomster som sen kunde gå till att betala just SL-kort till den som inte hade råd med detta. Det sambandet missade alltså Metro helt i artikeln. Eller gjorde de det………?

Bada I PengarOckså stat och kommun kunde dra nytta av de ökade inkomsterna från Victorias bröllop, pengar som sen kunde användas till det allmänna Foto: The Daily Telegraph

Ett annat samband Metro missade var hur många matkassar som extrakostnaderna för skattebetalarna i fallet Förbifart Stockholm skulle kunnat ge. Hittills har det löftessveket från Socialdemokratin som ju i valrörelsen lovade att förbifarten skulle byggas kostat skattebetalarna svindlande 930 miljoner kronor. Mer om regeringens alla löftessvek kan man läsa om på Fnordspotting.

Mer om kostnadskarusellen och hur det hela tickar på har redovisats via Tick counter här och löftet som i vanlig ordning i Socialdemokratisk verklighetsfrånvaro blev till sand hittar vi i DN. Också i följande artikel från DI kan man läsa om den miljardrullning som pågår med skattebetalarnas pengar när löftesbrotten ska betalas. På Metro-fronten däremot intet nytt. Om varje kasse kostar 823 kronor, den siffran Metro utgår från och som i sin tur är baserad på PRO:s årliga mätning, skulle kostnaden för skattebetalarna bli 1.130.012 kassar (en miljon etthundratrettiotusen tolv kassar).

MatkasseEnormt många fler matkassar får man för beloppet som svenska skattebetalare hittills har betalat för Förbifart Stockholm. Över 1,1 miljoner kassar skulle kunnat köpas men den poängen missade som vanligt Metro Foto: SVT

Också beslutet att frysa ombyggnaden av Slussen kostar enorma belopp. Förutom att det är direkt kriminellt att frysa en ombyggnad är det politiskt lurendrejeri att stoppa det. Den nuvarande konstruktionen är felaktigt pålad vilket medför att alltihop håller på att sjunka ner i Mälarens botten. Att då börja nostalgikrama ett redan sänkt bygge och spela politiskt rävspel för att vinna rövkysspoänger som stadshusets majoritet gör, är direkt oärligt. Kanske borde Metro jämföra den kostnaden rävspelet medför med matkassarna?

En tredje vinkling av problemet är att i bröllopsfallet får vi mångdubbelt igen. Ställer man däremot sig frågan vem som betalar tillbaka pengarna till svensken för kostnaderna för Förbifart Stockholm, eller vem som betalar tillbaka kostnaderna till Stockholmaren för Slussen uteblir svaret. Metro ger det inte och få andra gör det heller. Metro lyser som vanligt med sin frånvaro när dessa frågor kommer upp och fortsätter glatt att jämföra småsummor i sammanhanget men att utelämna de astronomiska belopp för skattebetalarna. Det kanske vore på sin plats om Metro:s skribenter började förstå vad ordet ”objektivitet” betyder men jag tror de passar på den, de har redan sin agenda klar.

Pengarna TillbakaGalenskapen i resonemanget bottnar i att prins- och prinsessbröllop faktiskt betalar tillbaka sig många gånger om, också det ”glömde” Metro att nämna Foto: Freepik

Det mest ironiska är dock att samma Metro har i följande artikel skrivit om kostnaden för flyktinginvandringen. Man kommer fram till att den kostnaden ligger på ca 50 miljarder svenska kronor för 2015. De tre bröllopen för kungabarnen har alltså kostat sammanlagt ca 30 miljoner kronor för skattebetalarna vilket då har jämförts med hur många iphone, påsar chips, sl-kort eller matkassar man får för de pengarna. Samtidigt kommer denna uppgift utan den jämförelsen.

Frågan blir därför hur många matkassar en svensk skulle kunna få för 50 miljarder kronor. Om vi som Metro åter igen utgår från att PRO:s siffra att varje matkasse kostar 823 kronor så får vi 50.000.000.000 dividerat med 823. Det ger resultatet 60.743.341 kassar (60 miljoner sjuhundrafyrtiotretusen trehundrafyrtioen kassar). Hur många påsar chips det skulle ge, eller hur många iphone man kan köpa för pengarna är rätt oväsentligt och den som är road av den jämförelsen får själv räkna fram det. Hur Metro räknar och vilka priser man utgår återfinns i artikeln om kungabarnens bröllopskostnad. Kom ihåg att kostnaden är bara för flyktinginvandringen, på detta kommer andra kostnader för migration så antalet kassar stannar inte på 60,74 miljoner.

MAD HATTER'S TEA PARTYNär media ska beskriva verkligheten brukar det bli som i te-partyt i Alice I Underlandet – ologiskt, missvisande och fullständigt skruvat Foto: Theocelot

Löjesguiden nominerar idag Metro till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ni kan gärna ge folk falska uppgifter, det är ett normaltillstånd i dagens medievärld. Ni kan gärna blåljuga dem rakt i ansiktet, det är också en alltför vanligt metod hos dagens journalister. Här har vi inte bara en djupt oseriös jämförelse, utan dessutom en med snaskiga förtecken. För ingenstans redovisas till exempel kostnaderna som annat i samhället orsakar t ex Förbifart Stockholm eller invandringen som kostar betydligt mer. Agendan ni driver är helt enkelt ihålig och missvisande. Ni är därför mycket kvalificerade för priset och skulle om ni vann, bli en värdig pristagare.”

6 tankar på “Mediala Jämförelser

 1. De har inte missat jämförelsen, de vill bara inte visa den.
  Alla journalister är ju kommunister, mer behöver man inte säga för att se skevheten i alla så kallade nyheter.

  Gilla

  • Jag tillät mig en smula sarkasm där som skulle tala om att jag vet nog vad det rätta skälet är nämligen att dom inte vill av en speciell anledning. Kanske missade att vara tydlig nog men tanken är att det bara ska vara en liten antydan så man får läsa mellan raderna 😀

   Gilla

 2. Vill bara påpeka att bröllop visst ofta leder till hjärtbesvär. Många av dem slutar tids nog med spruckna hjärtan. Ett mycket allvarligt tillstånd präglat av glåmighet, håglöshet, bristande livslust och grådaskig och trist vardag utan hopp.

  Om man nu skall börja kritisera kostnader för kungahusets bröllop så vore väl den mest relevanta jämförelse man kan göra melodifestivalen. Enda skillnaden jag kan se mellan ett kungligt bröllop och en melodifestival är att underhållningen riktar sig till lite olika målgrupper.

  Gilla

  • Så där får du inte säga till en som går i giftasplaner. Men melodifestivalen kan man ju inte jämföra med matkassar, det är ju hbtq-rörelsens egen nationaldag och då spar man inga kostnader. Kungahuset är det möjligen några inom samma rörelse som gillar men rör inte den heliga melodifestivalen. Gör du det kommer du få en fatwa efter dig av självaste Conchita Wurst. Fast när jag tänker efter kanske det inte gör någon skillnad, både du och jag har nog samlat nog så många av det slaget på hög i feminist-kyrkan där översteprästinnan Gudrun styr. Vi kommer nog att brinna i det feministiska helvetet till sist hur vi än vrider på det. 😀

   Gilla

 3. Personligen struntar jag i bröllopet men jag håller med dig om att det är mycket mera upprörande att slänga miljoner i sjön som regeringen gjorde när som stängde ner bygget av kringfarten.
  Det är ju också ironiskt att Metro just nu har en artikel om Madeleines nyfödda son. Om de nu ogillar kungahuset och dess utgifter så kanske dom inte skall uppmärksamma det dom gör…

  Gilla

  • Jag är själv rojalist, vad andra är upp till dem. Men vad jag däremot inte kan acceptera är hur Metro och vissa republikaner använder tillfället att smäda och förstöra. Jämförelse i tidningen är missvisande och rent av plump – jag menar chips, det är ju ett så billigt knep att tidningen redan där borde läggas ner.

   Precis som du så klokt skriver saknas proportionerna när man inte jämför andra företeelser. Regeringens lekstuga med skattebetalarnas pengar har kostat oss många gånger mer. Media med Metro i spetsen är snart de enda som inte är medveten om kostnaden de åsamkat oss. Att de sen springer iväg och trycker nyheten om Madeleines son gör dem dessutom till hycklare som så många gånger förut.

   Vad var och en känner inför företeelse som prins och prinsessbröllop är som sagt upp till var och en men grunden är som alltid respekt för den andres känslor och åsikter, något Metro i vanlig ordning missar. Det de gör är billiga parasoller, återigen får man väl säga igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s