”When the shit hits the fan” heter det ju amerikansk engelska om något otrevligt inträffar. Det är väl så man får beskriva Greklands tragiska färd in i mörkret både som nation och som förebild för demokratiska ideal.
Om man belånar sig mer än vad statsbudgeten får in på bruttot, är någonting fel på dem som gjorde det. Försöker man dessutom dölja vad man gjort genom att skapa vad som i det närmaste går att beskriva som kreativ bokföring, är det värre. Men värst av allt är nog när man från deras håll förväntar sig att alla andra ska ta smällen för vad man själv har gjort. Det är i det ljuset den senaste tidens debatt ska ses, och det är den något stinkande inställning som ges prov på i debatten delar av svensk vänster försvarar.
Vad Tysklands finansminister Wofgang Schäuble tycker om Grekland är rätt tydligt. Av Alexander Stubbs min att döma är det inte mobbing han tänker på utan mer ren förvåning Foto: Telegraph
I den heter det som vanligt att det är alla andras fel, det är någon annan som har satt dem i skuld. Det där låter lite som en missbrukare som vägrar att komma till insikt om sina egna problem. Retoriken har varit både Greklands men också bl a svensk vänsters. Ett exempel här från Nätverk För Grekland. Inte helt oväntat ingår Johan Ehrenberg som tidigare har visat sig ha full koll på fakta genom sin tidning ETC.
Inte helt oväntat har också sossarna dragits in i den karusell som debatten utgör. Marita Ulvskog har aldrig varit deras skarpaste kort, en vild gissning är att efter det senaste debaclet på twitter lär inte hennes aktier direkt ha ökat i värde. Skulduppgörelsen som inte var den som vänstern hade önskat sig, kommenterades vildsint i vissa kretsar. ”Orättvist” tyckte många, men hade det varit bättre att låta Europas övriga länder betala för buklandningen kan man ju fråga sig.
Den politiska karusellen snurrar allt fortare men också volymen i samtalet har skruvats upp och är nu inne på rena slag under bältet Foto: Wikimedia Commons
Marita Ulvskog tycks ha dragits med i den debatten. Att uttrycka ett extra stort och varmt tack till Finlands finansminister Alexander Stubb genom att jämföra honom med skolgårdens mobbarhord som hade trakasserat hennes funktionshindrade syster för flera decennier sedan, var nog inte det mest smarta som har uttalats. Artikel om uttalandet hittar du i Aftonbladet.
Jämförelsen kom efter att Finland hade uttryckt en hel del ovilja mot Greklands möjligheter till ett nödlån. Mer om den saken i DN. Också svenskspråkiga Yle har publicerat en artikel om saken. Man måste dock komma ihåg att den politiska turbulensen inte bara var Greklands utan också Finlands, ett av regeringspartierna – Sannfinländarna – har hotat att lämna den om nödlånet går igenom. Uppgiften om detta kommer från Almedalen.net. Rent inrikespolitiskt är alltså potatisen Grekland en politiskt balansgång över hela Europa som i värsta fall hotar fler länder med samma politiska kaos.
Politisk kaos är det ingen som vill ha, ändå är det resultatet för flera länder än Grekland om politikerna ger efter för mycket för Greklands önskemål i förhandlingarna Foto: Wikimedia
Uttalandet från Ulvskog har väckt reaktioner och viss tumult på båda sidorna av Östersjön där kommentarerna har handlat om ”smaklösheten” i uttalandet och också olämpligheten. Det är sådana här dumheter som skapar gnissel i förhållandet till Finland som vi behöver som en allierad inte minst militärt. Det påminner också starkt om de ogenomtänkta orden som Margot Wallström fällde om Saudiarabien som också dom var allt annat än diplomatiska.
Det finns dock en annan sida av uttalandet som är rätt illavarslande och som har pågått rätt länge framför allt inom svensk vänster. Den utvecklingen skulle man kunna sammanfatta med ordet ”demonisering”.
När djävulen äntrar scenen i debatten är den körd. Ingen vinner på att demonisera åsikter, vi lever trots allt i ett pluralistiskt samhälle och bör respektera det Foto: Wikipedia
När du inte håller med är demoniseringen alltid effektiv. Utmålas man mer eller mindre som en arvtagare till Horne-Per är man rätt kokt innan det har börjat så att säga. Men metoden är också ett sätt att dölja att man faktiskt inte har några eller är intresserade av att ha några sakargument. Syftet att smeta ner och misstänkliggöra är rätt otäck och att ha en annan åsikt än den som vissa tycker ska råda verkar allt svårare.
Det är som om retoriken och hövligheten i samtalet är dött. Istället har den ersatts av en förfärlig ton där smutskastandet och namngivandet har tagit dess plats. Det här är dessutom en serieförbrytare vi pratar om, hennes meritlista är rätt lång. Vad sägs om uttalandet att resultatet av ett demokratiskt val som ledde fram till att ”fel” sida vann, liknades vid en statskupp. Länk till artikeln om uttalandet hittar du här och leder till DN.
Att respektera varandra trots olika yttre attribut eller åsikter är en nödvändighet i livet men också politiken. Dagens samtalston som bl a Marita Ulvskog ger uttryck för är dess motsats Foto: Wikimedia
Marita Ulvskogs uttalande om Gunnar Hökmark som ”djävla skithög” är också en klassiker. Klippet hittar du i Aftonbladet. Mer om hennes insatser inom politiken hittar du på bloggarna Röd Grön Röra och Fnordspotting. Ska man sammanfatta Marita Ulvskogs insatser är det alltså inte så att man behöver titta på andra sidan Östersjön för att hitta mobbare, dom hittar man så bra i Bryssel och Sverige också. Allt som oftast gömmer de sig dessutom bakom fasader av godhet.
Den masken kan nog inte Marita Ulvskog använda sig av efter veckans händelse där hon själv avslöjas som en mästermobbare. Visserligen gjorde hon en halv pudel med en ursäkt till personen Alexander Stubb, men slängde samtidigt in brasklappen att hon inte ångrade uttalandet i sakfrågan. Hon fortsatte också att slänga käft med journalisten Ingrid Carlqvist så nog är stridsyxan långt ifrån begravd. Socialdemokraterna lär ha en ny mardröm på halsen när munnen går snabbare än tankeförmågan.
Marita kunde inte sluta så hon kastade några glåpord efter fler än Alexander Stubb. Här får Ingrid Carlqvist sin beskurna del. Foto: Facebook/Twitter
Löjesguiden nominerar idag Marita Ulvskog till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Det är en lätt uppgift att vara ond när man kan maskera det hela bakom godhet. Men man ska aldrig blanda ihop de två. Godhet är visserligen godhet men det där andra är just det andra. Det är inte särskilt smart med andra ord att ge sig in på demoniseringens något krokiga stig, sympatierna för budskapet lär inte bli översvallande. Det är istället med en rätt fadd smak i munnen man kan konstatera att smaklösheten fortsätter. Denna gång signerad Marita Ulvskog, vem blir nästen ut inom svensk vänster?”
EU och euron är en riktig soppa,14 av euroländerna har mer än 60% av bnp i skuld.Grekland toppar med numera 180? Italien med 110 Tyskland 80,och alla lånar ut pengar till grekerna.I Sverige är förhållandet det omvända vi har låg statsskuld 40% men skyhöga privata skulder,i vissa fall 200% av disponibel inkomst,för 2015 betalar vi till EU och dess skuldsatta stater 30 miljarder netto,tack för kaffet!
GillaGilla
Alla organisationer av det här slaget är vad medlemsländerna vill att de ska vara, samma sak med FN. Akilleshälen är alltså att ibland är de starka, ibland svaga. Just nu är EU inne i en period med många prövningar som de enskilda länderna har ställt till med. Italien och Grekland har lånat upp mer än sin statsbudget, Frankrike har tillåtit sig ett större underskott än tillåtet och så vidare. De som har skött sig, länder som Tyskland och Finland är med all rätt förbannade för vad de andra tillåter sig och snart är hela cirkusen igång. Men den gemensamma nämnaren här är vad de enskilda länderna ställer till med i kombination med lagom mycket naivitet där reglerna aldrig anpassades för att länder helt plötsligt skulle skuldsätta sig upp över öronen. Fel i efterhand, men ett scenario som verkade omöjligt då tiderna var bättre. Det är dock så, enligt mig, att EU fortfarande är den enda garanten för att undanhålla Europeiska politiker, som jag anser är bara millimetern bättre än flera andra skräckexempel, från att ta de allra allra dummaste besluten. Du har också nästa faktor, den heter Ryssland. Skulle vi, gud förbjude, överge projektet EU lär flera länder som Ungern åter ligga i deras intressesfär och vi har ganska snabbt ett nytt kallt krig på halsen. Så låt oss göra det enda som går att göra – att reparera det som nu skadats och sen gå vidare med nya regelverk som förhindrar att det som nu händer händer igen. Nästa läxa som bör läras är att vissa länders politiker bör nog ha så lite som möjligt med beslutsfattande som det någonsin går. Ett faktum som inkluderar svenska socialdemokrater såväl som moderater åter så som jag ser det.
GillaGilla
Först: Tramsigt sagt av Ulvskog. Som vanligt.
Inte bara euron utan också EU är slut. Det finns inget kvar av union, samarbete eller ”fred”.
Endast Tyskland tjänar på euron (genom att arbetslösheten i Spanien och Grekland håller valutan artificiellt lågt värderad jämfört med vad en DM skulle kosta).
Skulle gissa att dagens grekiska regering (som suttit endast sex månader) nu planerar på samma sätt som Thatcher gjorde efter första gruvstrejken, den som lyckades. Dags att planera och hamstra (kanske inte kol i Grekland) så att de har en bättre förhandlingsposition nästa gång.
Wolfgang Münchau i financial Times:
http://www.ft.com/cms/s/0/e38a452e-26f2-11e5-bd83-71cb60e8f08c.html
”Once you strip the eurozone of any ambitions for a political and economic union, it changes into a utilitarian project in which member states will coldly weigh the benefits and costs, just as Britain is currently assessing the relative advantages or disadvantages of EU membership. In such a system, someone, somewhere, will want to leave sometime. And the strong political commitment to save it will no longer be there either.”
Efter den här ‘Versaillesfreden’ kommer till exempel den Brittiska vänstern att fundera på om EU är värt besväret längre. Här har Cameron lovat en folkomröstning om några år. Det kommer inte bara att vara den konservativa högern och UKIP som röstar för ett utträde.
GillaGilla
Tramsigt är nog ordet för att sammanfatta hennes något förvirrade uttalanden. Tror inte ens sossar längre applåderar hennes grodor som börjar bli lika belastande som Romsons. Det enda de kan glädja sig åt är att skillnaden mellan Romson och Ulvskog är kvantiteten, den förstnämnde har ju producerat så många fler av de där grodorna.
Att lägga ner EU är jag ingen fan av.Det vore i mina ögon extremt synd att lägga ner den enda fungerande politiska reformen som hittills har varit extremt framgångsrik i att hindra medlemsländerna från att ta de idiotiska och felaktiga beslut bara en Europeisk politiker är kapabel till. Visst är alla beslut kompromisser som är mer eller mindre dåliga och visst finns tänkandet ”så länge det gynnar oss så”. Sant är det också att EU bränner pengar som pyroman bränner hus, men det där är alla exempel på saker att förbättra inte att bryta upp för. Alternativet att låta Putin få sin agenda bekräftad och med oinskränkt makt härska över regionen är för mig ett mardrömsscenario.Det som måste till istället är en skärpning från medlemsländerna. Att belåna 180% av statsbudgeten tyder inte på att man tar samarbetet på fullt allvar. Vi måste helt enkelt börja avkräva alla lite gammaldags jävla ansvar.
GillaGilla
Det finns ingen möjlighet för Grekland att någonsin betala tillbaka. Det kommer aldrig att hända. Alla vet det. Tyvärr är positionerna helt låsta, det finns bara ”det är omöjligt” och ”de måste”. De nya kraven och sparpaketen sänker produktiviteten ytterligare och gör det än omöjligare.
Som jämförelse, här är några siffror som visar saker vi redan har betalat för:
http://marianamazzucato.com/2015/07/13/greece-and-the-eu-a-macro-and-micro-mess-up/
”While Greece today needs a bailout of about €370 billion, this is nothing compared to the international bailouts of banks like Citigroup ($2.513 trillion), Morgan Stanley ($2.041 trillion), Barclays ($868 billion), Goldman Sachs ($814billion), JP Morgan ($391 billion), BNP Paribas ($175 billion), Dresdner Bank ($135 billion).”
GillaGilla
Den håller jag med om, Greklands chanser att betala tillbaka är rätt minimala. Själva logiken i det faktumet att man belånat 180% av BNP talar sitt tydliga språk. Någon form av skuldavskrivning är nog att vänta även om vi i nuläget hör andra tongångar. Man måste dock komma ihåg att mullret från Tyskland och Finland ingår i det politiska spelet för att kunna rättfärdiga ett eller flera beslut för en hemmaopinion som inte är lika entusiastisk. I Finlands fall är det tom så att ett regeringsparti – Sannfinländarna – grymtar rätt mycket och det sista man vill ha är en egen regeringskris som resultat i frågan. Länk här http://www.almedalen.net/nyheter-fran-tt/finlandskt-motstand-mot-grekland. Detta förnekas dock i efterhand, länk om det här http://hbl.fi/nyheter/2015-07-14/762847/sannfinlandare-till-lannen-media-greklandspaket-inte-skal-att-lamna, men det är ändå ett inrikespolitiskt problem såväl som ett utrikes. Finland har drabbats väldigt hårt av lågkonjunkturen med många och smärtsamma varsel.
Rävsaxen i åtgärdspaketet är ju att man måste dra ner samtidigt som man måste satsa, balansen i den kompotten kommer att bli helt avgörande för Greklands hela framtid. Inget land kan ju betala tillbaka en enda krona om inte förtroendet för att bedriva handel med landet finns. Betalar man inte finns inte detta, och betalar man för mycket lär den egna befolkningen göra processen kort med politikerna. Frågan är också om spardelen är så smärtsam att den i praktiken är oacceptabel. Det kommer att bli många sömnlösa nätter för varje grek innan den frågan är löst.
GillaGilla