Politisk dumhet och andra sjukdomar

Anna Kinberg Batra påstod i en intervju en gång i tiden att lantisar inte var lika intelligenta som storstadsbor. Länken till Youtube där uttalandet finns dokumenterat hittar du nedan. Nu har dock den delikata frågan uppstått, är Anna Kinberg Batra lika smart som hon vill göra gällande? Det beror naturligtvis på hur man ser det, men politiskt sett är hon så här långt en katastrofzon och än värre blev det under pridefestivalen.

Pride är ju festivalen som samlar hbtq-personer för att lyfta fram de frågorna i samhällsdebatten. Festivalen är inte bara glam och tjolahopp där man festar i dagarna tre. I lika hög grad är det ett debattforum där politiker och beslutsfattare inbjuds för en diskussion kring de frågor som hbtq-rörelsen tycker är viktiga. Diskussioner, paneldebatter och intervjuer avlöser varandra. Alla politiska partier ser det som sin skyldighet att närvara då där ges möjlighet till profilering, andra blir inte ens inbjudna.

Anna Kinberg Batra var naturligtvis där för att tala om de frågor hon ser som extra viktiga och som hon som partiledare vill driva. Idag har vi i det här landet en lagstiftning som ålägger den som har Hiv eller Aids att informera motparten innan en ny sexuell kontakt inleds. Anledningen är rätt enkel, sjukdomen går visserligen att bromsa med medicinering men leder fortfarande till döden. Den är därför en av de mest fruktade sjukdomarna vi känner. Lagen finns alltså till för att skydda dem som ännu inte har fått smittan.

FörkylningDet är inte en vanlig förkylning vi och Anna Kinberg Batra talar om här utan en dödlig och mycket smittsam sjukdom. Det är minst sagt korkat att föreslå det hon gör, det lämnar andra exponerade för smittan utan att de ens har en chans att få reda på omständigheten Foto: ”Showcard advertising Lung Tonic – Wikimedia

På pride framkom att Anna Kinberg Batra nu vill skrota just denna informationsplikt, mer om det går att läsa om i SVD. Frågan är dock hur illa genomtänkt ett sånt förslag är? Det bygger nämligen på att alla personer i alla situationer är så himla rekorderliga när det gäller sexuella kontakter, att de genast frågar om sjukdomen och/eller alltid praktiserar säker sex.

Tyvärr talar verkligheten ibland ett annat språk. Sexuella kontakter är ibland spontana, sker under inflytande av alkohol och är därmed inte heller alltid vare sig planerade eller genomtänkta. Dessutom finns en slags ”det där drabbar aldrig mig-faktor”. Folk lever delvis eller helt i förnekelse. Att i den situationen fråga om detaljer som: ”har du den stora sjukdomen med det lilla namnet”, eller ”Har du kondom eller……” är därför inte alltid självklara. Och vem klandrar dem? Det första man tänker på när man vill ha lite skoj efter krogbesöket är väl inte alla bekymmer eller konsekvenser.

Förslaget kan mycket väl leda till att sjukdomen återigen börjar spridas och öka. Får man den finns som bekant ingen återvändo. Det är med andra ord mer populism än så särskilt genomtänkt politik som ligger bakom Kinberg Batras förslag. Om man dessutom betänker att en enda gångs slarv kan leda till en dödsdom, är det i bästa fall rent oansvarigt att föreslå detta.

AlcoholFörslaget förutsätter att alla alltid är ansvarstagande, något som inte alltid stämmer med verkligheten Foto: Gallery4share

Förslaget kan dock få större konsekvenser än så. Informationsplikten, här hittar du länken till RFSL som förklarar vad lagen innebär, gäller idag också om man ska genomgå t ex en operation. Skälet är helt enkelt att minska risken också för personalen på sjukhusen. Man kan ju tänka sig en situation där en smittad inte har uppgivit detta. Under en operation skär sig kirurgen som därmed exponeras för patientens blod. Det är alltså direkt dåraktigt av Kinberg Batra att ens föreslå ett totalt slopande som jag fattar att det handlar om. En revidering av delar av lagen är däremot nödvändig.

Idag finns en rapporteringsskyldighet då någon har testats positiv. Denna rapportering går till smittskyddsläkare och folkhälsomyndighet och sker anonymt med hjälp av delar av personnummer eller ett reservnummer som är kodat. I samma rapportering ska riskgrupp anges, det kommer alltså att stå ”homosexuell” eller ”narkoman” i pappren. Detta är inte bara integritetskränkande som jag ser det, utan också överflödig information med liten eller ingen nytta.

Läkaren kan dessutom efter ett positivt test anmoda en person att sköta sina sexuella kontakter där ”får och får inte-regler” är uppsatta vilket lätt kan uppfattas som kränkande särbehandling. Om dessa regler inte följs och det framkommer att så har skett, kan läkare gå vidare och anmäla detta till smittskyddsläkare. Denna kan först beordra personen att följa reglerna, görs inte detta kan tvångsisolering på sjukhus bli aktuell. Det går helt enkelt till så att smittskyddsmyndigheten begär tvångsisolering vid länsrätten. Får man den rätten kan en person mer eller mindre mot sin vilja tvingas till isolering.

Fängelse ElvisTvångsisolering enligt smittskyddslagen är inte som ett party på kåken, det är ett stort ingrepp i den personliga integriteten och kan lätt ge en känsla av rättslöshet
Foto: ”Jailpost1” by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/File:Jailpost1.jpg#/media/File:Jailpost1.jpg

Också där är lagen kanske en aaaaning för frikostig mot myndigheterna och här måste man åtminstone se till att den enskilde har ett bättre rättsskydd gentemot dessa. Att tvångsisoleringen kan fortgå så länge ”det anses nödvändigt”, vilket i teorin kan innebära till dess att patienten dör, är också det ett för stort ingrepp i den enskildes rätt. Domstolarna går dessutom till 100% på myndighetens linje. Det finns med andra ord en slentrian-mässighet i grymheten där den enskilde är rättslös i den situationen. Här bör man verkligen titta över den nuvarande lagen.

Revidering av lagen är alltså även hos mig nödvändig, men att skrota den helt och hållet utan att ersätta de skydd som idag finns för andra än den smittade vore förödande. Delar av lagen bör ses över, men andra bör nog helst inte röras alls. Det är däri som dumheten ligger. Anna Kinberg Batra har mig veterligen inte preciserat vad det är hon vill ändra mer än att säga att ”informationsplikten bör tas bort”. Gör man det är andra grupper helt värnlösa och det vore ju extremt dumt till och med för en person som henne.

Förslaget bör alltså helt glömmas bort och istället bör man koncentrera sig på andra delar av smittskyddslagen som är mer tveksamma. Anna Kinberg Batra är i den meningen ute och cyklar då hon föreslår det hon säger. För ska allt bara skrotas ligger vi risigt till med henne i en regering. Hur illa det är ställt i bunkerpartiet och med dess partiledare kan man läsa om på bloggarna Fnordspotting, Genusdebatten, Anybody’s Place och Motpol.

CykelförbudVarje gång en svensk politiker är ute och cyklar, och det är de ju rätt ofta nuförtiden, bör man kunna ge dem cykelförbud. Här ett exempel från Wales. Foto: Wikimedia

Löjesguiden nominerar idag Anna Kinberg Batra till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Du har alltid varit fullfjädrad i grenen populism och korkade uttalanden. Att dessa får konsekvenser också för andra tycks inte bekymra dig. Att som nu föreslå att skrota en hel lagstiftning är nästa steg i katastrofen. Det innebär ju att fler kan smittas och att dessa personer blir detta utan att ens få reda på det innan det är för sent. Revidera ja, men skrota? Det vore dumt för framtiden och det är också ytterligare ett skäl till varför framtiden klarar sig bättre utan Anna Kinberg Batra och moderaterna.”

2 tankar på “Politisk dumhet och andra sjukdomar

 1. Håller med dig helt och hållet.Bara för att det finns bromsmediciner så är det inte rätt att ha sex med någon annan utan att informera om att man har hiv och därmed inte ge den tänkta partnern chansen att skydda sig ordentligt eller tacka nej.
  Bromsmedicinerna är dessutom dyra vad jag förstår,måste tas hela livet i stor mängd och dessutom på regelbundna tider.
  Det handlade,precis som du skriver,om ren och skär populism från Batras sida samt om att locka till sig HBTQ-människor.

  Gilla

  • Så verkar det vara Pelle! Jag kan inte se någon annan förklaring och hela förslaget är minst sagt oansvarigt alternativt ogenomtänkt. Visst kan jag förstå att det känns besvärande och förnedrande men det är inte en förkylning vi talar om här. Det är en dödlig sjukdom för den som får den och den är dessutom som vi alla vet extremt smittsam. Det stämmer det du säger, medicinen är svindyr men täcks av högkostnadsskyddet. Den måste också tas bestämda tider annars är den så gott som verkningslös. Vidare måste den tas i kombination med varandra, oftast är det inte en medicin utan en cocktail av dom, för att kunna uppnå maximal effekt. När man tar medicinen bromsar man bara sjukdomens förlopp, den fortsätter sin utbredning men i ett något lugnare tempo. Det innebär att sjukdomen inte bara fortsätter, man smittar fortfarande i lika hög grad. Så att förlita sig på medicinen i det hänseendet är att lura både sig själv och eventuellt andra. Att ta bort det enda säkerhetsnät som finns innan tredje person blir smittad, dvs meddelandeplikten, är rent suicidalt.

   Visst kan man omformulera lagen, visst kan man snygga till dess innebörd men trots det är kärnan i det hänseendet fullständigt nödvändigt. Konsekvenserna om man inte har den är i det här fallet för stora. Det här är en allmän fråga som berör alla, det är ju inte bara hbtq-människor som drabbas av sjukdomen utan också heterosexuella. Det är i det hänseendet inte en fråga enbart för den rörelse som representerar denna grupp med andra ord. Tvärtom är det en fråga som skär genom HELA samhället och blir därmed än mer brännande. Att som hon fara ut i så populistiska dumheter tyder antingen på desperation eller ren dumhet, kanske en kombination av de två. Moderaterna famlar därmed precis som alla andra partier idag i mörkret, där har de i varje fall en rätt stor gemensam grund.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s