Politikens s och m

Socialdemokraterna och moderaterna har haft samtal. Det är så det brukar heta när regeringen vare sig har en egen politik eller stöd för den. Man måste helt enkelt söka stöd från det som tills för lite sedan ansågs vara den store satan. Moderaterna som också dom är ett parti i djup kris och som desperat söker en ny identitet utan att lyckas så vidare bra, är mer än välvilliga till att få vara med och bestämma för en liten stund.

MaskVill man spela politisk teater bör man använda en autentisk mask. Både s och m saknar dock både trovärdighet i realpolitiken och är rätt dåliga b-skådisar båda två Foto: Wikimedia

Det är helt enkelt en ny variant på den gamla talesättet ”den blinde leder den blinde”. Ingen av partierna har just nu ens ett existensberättigande, ändå ska de bestämma. I detta faktum ligger den svenska politiska förbannelsen. Makt tycks ju vara roligt enligt både s och m. Att fylla den med ett innehåll och ta ansvar för de egna misslyckandena tycks dock mer fjärran.

Den här gången har man diskuterat lagen om hets mot folkgrupp som har stora luckor. Det man vill är att lagen ska inkludera transpersoner vilket ju är bra. Mer om det går att läsa om i SVD.  Jag måste trots detta samtidigt bli lite raljerande. Det är naturligtvis viktigt, inte tu tal om annat, att skydda minoriteter och utsatta personer i vårt land. Tittar man på hur många personer som är transpersoner är det dock en mycket liten grupp vi talar om. Det kan röra sig om något mindre än en procent av befolkningen, fortfarande dock inte oviktiga. Mer om Pride och provokationen med Pride Järva kan man läsa om på Fnordspotting.

Billie HolidayDen gudabenådade sångerskan Billie Holiday sjöng in världens vackraste låt ”Strange Fruit” som handlar om det rena hatet Söderns USA. När nu s och m tillsammans med godhetskören försöker göra samma sak skorrar det betydligt mer falskt Foto: Wikimedia

Det som retar upp mig är dock följande. När vi pratar vissa grupper är lagstiftningen hur viktig som helst, när vi däremot talar om andra är den inte längre så central. Låt oss ta ett exempel, hur många har åtalats för hets mot folkgrupp när det gäller judar i landet? Svaret är ingen! Risken att bli kallad för rasist är ju för stor eftersom hatet kommer från andra invandrare, jag vill inte peka finger men vi vet alla vilka det är. Därför låter man helt enkelt hellre saker och ting bero, lagen är verkningslös trots att den borde ha använts många gånger om. Hatet mot judarna i landet kan man läsa om i Aftonbladet (unvisit).

Fortsättningsvis förstår jag inte heller begreppet ”folkgrupp”. I den inkonsekvens som råder är ”bögar”, ”araber”, ”jugoslaver”, ”flator” alla folkgrupper, men ”vita män” är det inte. Signaturen Dolf också känd som Anders Eriksson gjorde förra året en anmälan för hets mot folkgrupp mot Åsa Romson. Mer om anmälan kan man läsa om på bloggen Genusdebatten. Anledningen var hennes tal förra sommaren i Almedalen – Visby som kan ses här under.

Sedan dess har dock trenden varit tydlig, det har blivit allt vanligare att angripa denna grupp. Här är första exemplet ur Aftonbladet (unvisit), andra exemplet är från bloggen Fanny Almén (unvisit), tredje från SVT (unvisit) skriven av Grön Ungdoms Magda Rasmusson.

JK:s svar på anmälan kom en tid senare. Det innebar att ”vita män” inte räknades som folkgrupp, faktiskt var hela gruppen ”vita” nu rättslösa eftersom lagen enligt Göran Lambertz inte omfattade dessa. Ett mycket märkligt resonemang då utlåtandet tydligt särmarkerar vissa grupper, men omfattar andra. Som tidigare nämnts är också efterlevnaden av lagen från myndigheter god för vissa grupper, men inte lika god för andra.

Därmed måste man fråga sig vad man ska med en lag till som gäller för vissa, men inte för andra. Är inte en sån lag diskriminerande i sig? Ungefär samma resonemang för följande inlägg på Genusdebatten som är ett svar på Magda Rasmussons halsbrytande resonemang.

Break DanceMagda Rasmussons piruetter blev så minnesvärda att man måste återvända till magplasket när hon menade att vita män borde utvisas istället för invandrare. Foto: Wikimedia

En lag som delar in folkgrupper i berörda och oberörbara är inte bara vansinnig, den är dessutom kontraproduktiv. Den ilska som väcks av att bli bespottad samtidigt som andra väldigt mycket mindre folkgrupper skyddas, kan faktiskt slå över och leda till något mycket värre än vad den redan dåliga situationen ger på handen.

När vi dessutom de facto faktiskt har en polis i det här landet som inte bryr sig om vissa brott mot just denna lag för vissa grupper är det inte längre en lag som har ett existensberättigande. När samtidigt andra utreds minutiöst är de inget annat än partisk och samtidigt urholkar de hela denna lagstiftning än mer med sådana handlingar. Uppdrag Gransknings skakande reportage från förra året där man bland annat kan se en lokal polis stå och förringa brotten och till och med förneka att hatet finns hittar du här under.

Om lagen om hets mot folkgrupp ska vara kvar, vilket är tveksamt i dess nuvarande utformning, måste den omfatta ALLA. Socialdemokrater och moderater må vara helt ute och cykla på tunn våris, men man är i varje fall konsekventa i sin totala galenskap. Nu har man identifierat en grupp – transsexuella – som visserligen måste omfattas av lagen – jag håller med – men som är så oändligt mycket mindre än flera andra grupper som dessutom lider så mycket mer.

Det hela är som vanligt bara plakatpolitik. Jag är ledsen alla transsexuella – den här kritiken är inte riktat mot er, men mot två partier som är besatta av att vara så verklighetsfrånvända man någonsin kan. När dessa två dessutom är det största och näst största partierna i landet, då blir jag rent av mörkrädd. Lagen har blivit som en slags markör för godhet men den har i själva verket så stora baksidor som inte tål dagens ljus, att den borde arbetas om eller skrotas. Det är sanningen, inte det s eller m dividerar om.

Bruce DickinsonBruce Dickinson – frontfigur i Iron Maiden – sjöng den mäktiga ”Fear of the dark” som är gruppens signaturlåt. Det är tyvärr inte utan att man blir lika mörkrädd som gruppen när man ser att det som idag räknas för de stora är plakatpolitik där grupp spelas ut mot grupp Foto: Wikimedia

Löjesguiden nominerar idag landets två största partier till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Där ingen politik eller vision finns, ersätts dessa snabbt av politikens egen ”Quick fix” plakatpolitiken. Det är där ni just nu simmar omkring i er ankdamm. I det vakuum som uppstår, hjälper ni dem som ni säger er vilja motverka nämligen SD, inte ett alltför seriöst och genomtänkt arbete kanske. Den nya frågan präglas av samma anda. Plakatpolitik istället för att göra något åt de egentliga problemet. Det blir därmed alltmer tydligt att ni båda håller på att implodera eller rent av drabbas av sotdöden.”

4 tankar på “Politikens s och m

 1. Allt görs för ett kommande folkutbyte,som MP politikern utvisa de vita männen,in med de som inte ens kunde försörja sig i sina underutvecklade länder,och som nu skall rädda landet med sin kompetens?

  Gilla

  • Hahaha! Jag tänkte inte så, men du kan faktiskt ha helt rätt. Vi tillhör en utrotningshotad art och nu ska vi utsättas för det slutliga slaget. Och kompetensen ja, att starta inbördeskrig och omskära folk mot deras vilja är ju en slags kompetens som dessutom ger många arbetstillfällen.

   Gilla

 2. Lagen om hets mot folkgrupp bör skrotas med omedelbar verkan, den för inget positivt med sig. Den är för det första helt olagligt, eftersom det som rättmätigt skulle kunna falla under den lagen redan täcks av andra lagar. Det är t.ex. olagligt att misshandla någon, oavsett vilken folkgrupp personen tillhör. Och är det inte olagligt i något annat sammanhang bör det inte heller vara straffbart under lagen om hets mot folkgrupp, t.ex. att uttrycka sig kritiskt eller negativt om någon (tänker på killen som ställdes inför rätta för att han liknade ett böneutrop vid en skriande åsna).
  Den enda effekt lagen har är att den i sig själv ett grovt brott mot principen om likhet inför lagen just genom att den rättfärdigar särbehandling beroende på vem som utsatts.
  Detta gäller för övrigt all form av lagstiftning gällande ”hatbrott”.
  Det är fel att slänga sten genom folks fönster. Men om nu någon slänger en sten genom homosexuelle Pettersons fönster, på vilka grunder skall man bedöma det som värre än att en sten slängs genom heterosexuelle Anderssons fönster. Hur vet man överhuvudtaget om stenslängningen har någon koppling till Pettersons sexualitet? Det kanske helt enkelt är så att Petterson är en otrevlig jävla typ som dragit på sig stenen helt oaktat sin sexualitet.
  Brott kan ha förmildrande och försvårande omständigheter, t.ex. det är ju t.ex. förmildrande (eller borde vara i alla fall) om man skadar eller slår ihjäl någon i självförsvar, medan det tvärtom är försvårande om det är överlagt och planerat.
  En bra lag är minimalistisk. De tio budorden funkar faktiskt ganska bra.

  Gilla

  • Jag är nog lite inne på samma linje Dolf. Det är olyckligt att en lag delar in befolkningen i kategorierna ”åtalad” och ”den som kan åtala” därför att de olika grupperna innefattas/inte innefattas av lagen. Det ställer grupp mot grupp. Vita män, eller vita över huvud taget görs till en ”icke-grupp”, alla andra till upphöjda. Ändå vet vi att hat, våld och missunnsamhet drabbar andra grupper än de som lagen innefattar såväl som de som den omfattar. Kanske dags att helt enkelt inse att lagen motverkar sitt egna syfte med den här röran som den orsakar. I min värld, och jag förmodar i din också, är alla som begår hatbrott någon som borde åtalas. Här är det inte så, här väljs vissa ut och andra exkluderas. Lagen är med andra ord en varnagel ur den rättstraditionella syn vi hittills har haft och är också ett rejält hinder i arbetet att uppnå just nolltolerans. Den är helt enkelt en lag som lurar folk att tro att man är skyddad när det i själva verket bara är vissa som är det. Något som du och vi andra som såg på fick ett exempel på vid den anmälan som du gjorde mot Åsa Romson. Berömvärt för övrigt, du ska ha stort tack för det steget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s