När godheten inte är så god

Godhet måste komma utan förbehåll, utan motkrav och utan konstigheter. Till exempel är det godhet att anamma icke-våldsprincipen till sitt liv, men lika mycket godhet att kräva att andra ska respektera detta sätt att se. Det är däremot inte godhet att tala om att om någon inte tar till sig icke-våldsprincipen ska man minsann ge dem en ordentlig kroppslig omgång.

Godhetsrörelsen i Sverige är lite samma andas barn som i den sista meningen ovan. Den påstår att den är så god, den klappar mer än gärna sig själv på axeln och säger ”jävlar vad vi är goda” och den misshandlar konstant begreppet. För goda är de inte, inte det minsta faktiskt. Läs följande två artiklar och snart blir bilden av godhet något mer skev Unvisit Nyheter 24Unvisit QX.

JulaftonDet är nog så här alla godhetsapostlar vill se sig själva, bilden av dem är dock grovt förvanskad. De är något annat än det de säger Foto: Wikimedia Gustave Doré ”Christmas Eve”

De två artiklarna skvallrar om något riktigt hemskt. Den goda pride-rörelsen som vill predika kärlek och tolerans tillåter i själva verket att våldsbudskap letar sig in i deras led. Förutom detta smutsas deras namn ner därför att de blir associerade med det oförsvarbara. Om man som förra året håller upp en banderoll med texten ”Gör kattmat av de rika” är man de facto hatets röst. Vill pride bli associerade med detta? Om samma människor skanderar att dåvarande migrationsminister Tobias Billström ”borde deporteras över bron” [Öresundsbron; Förf. anm]. Är detta något pride vill skylta med?

Förutom dessa incidenter går det att nämna fler än artiklarna gör. En banderoll i årets parad som löd ”Fuck Capitalism” leder genast till frågan vad detta har med pride att göra? Har frågan över huvud taget med rörelsen att göra och vad är egenvärdet i att släppa in krafter som bara vill förstöra och förnedra? Inte heller detta kan sägas vara tolerant.

fuck capitalismTvå bilder – två världar. Den ena glad och uppsluppen, den andra hatfull och likriktad i åsikten Foto: QX

Om man dessutom tänker på följande vinkling av det hela blir det än värre. Det finns idag, som jag ser det, en hel del vilsna och identitetssvaga människor i vårt samhälle. Dessa har ingen social tillhörighet och inget mål i livet. I sådana här företeelser erbjuds de allt detta bara de gör som de blir tillsagda. Med det i ryggen är det just det de gör, de blir helt enkelt lydiga verktyg i andras händer.

Organisation efter organisation, företeelse efter företeelse och evenemang efter evenemang invaderas av horder av dessa människor som under flagg av ”godhet” letar sig in för att helt sonika ta över. Anledningen är enkel, de vill kidnappa en rörelse eller ett fenomen för att forma den efter sina egna villkor. När de väl har gjort detta har den en plattform för ett budskap som radikalt skiljer sig från det ursprungliga.

The Stepford WivesI filmen The Stepford Wives från 1975 (Inte den sämre remaken!) byttes fruarna ut mot robotar som till skillnad från dem var lydiga och mindre krävande. En skräckhistoria av rang, precis som svensk extremvänster nu håller på att bli Foto: IMDB

Sekterismen inom delar av svensk vänster har så trätt fram och visat sitt rätta ansikte och det är inte vackert. Toleransen åkte plötsligt ut med badvattnet, kärleksbudskapet blev till hat och de som ville framstå som ett moraliskt föredöme är istället i sina delar ett moraliskt moras. Det är nog om man får påtala det, dags för omtanke i dubbel bemärkelse.

Visserligen var prides ursprungliga idé att provocera homofoba krafter, utmana dessa och tvinga dem att se verkligheten i vitögat. En uttalad tanke som gäller än idag, men det finns olika sorters provokation. Vissa kan kanske vara nödvändiga, andra är fullständigt onödiga kanske till och med kontraproduktiva. De två exemplen visar just det onödiga och det vulgära. Tolerans handlar om helt andra saker än de som framförs, det borde de som har fått utstå hat förstå bättre än andra. Mer om Järva Pride och den provokationen den innebar har Fnordspotting bloggat om.

Queers for PalestineYtterligare ett exempel. En Palestinsk stat har aldrig funnits, alltså kan den inte ockuperas så vad plakatet med påståendet gjorde i tåget kan man fråga sig Foto: Expressen

Löjesguiden nominerar idag vänsterextremismen och dess representanter till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ni är indoktrinerade i den rätta läran, marinerade i hat mot andra och med det klara målet att infiltrera allt som är gott för att omforma det till hat och hot. Ni kallar det godhet, alla andra med lite vett kvar kallar det ondska. Ni är därmed en rörelse som väl förtjänar nomineringen då ni lider av en väldigt skev självbild.”

8 tankar på “När godheten inte är så god

 1. Håller helt och hållet med.Vänstern utmålar sig som moraliskt högtstående men påfallande ofta är de minst lika hatiska som extremhögern.
  Det måste vara skönt att kunna vara en ligist och rasist under vänsterflaggan samtidigt som man påstår sig vara god och dessutom får acceptans för det påståendet i samhällseliten.

  Gilla

  • Visst hat är sanktionerat uppifrån främst från vänsterpartiet och mp, men man har lyckats dra ner också s i det träsket. Stefan Löfvens hyllning till Zara Larsson tycker jag tyder på detta. Det är med andra ord en rätt bedrövlig konstellation som vi ser där hat och missunnsamhet legitimeras om den är ”rätt”, är den ”fel” finns fantastiska stämplar att använda för att kväsa där Breivik är rätt populär. Två fel blir dock inte ett rätt så statsministern bör nog ta sig en ordentlig funderare, precis som resten av vänstern också bör göra btw.

   Gilla

 2. Hej.
  Den som ser sig som god, som ‘är’ god så att säga, är kapabel till vad som helst i det godas namn. Den som istället för godhet använder rationell skepsis, kritiskt tänkande och förnuft är också på sin vakt mot sig själv, och medveten om alla människors kapacitet till allehanda vidrigheter.

  Jag var själv stödmedlem i RFSL en period på nittiotalet, av den enkla anledningen att politiken inte skall reglera samlivet för vuxna samtyckande individer. Då jag föreslog manifestationer utanför moskén i Malmö ombads jag går ur föreningen; sagt och gjort.

  Kamratliga hälsningar, och krossa kommunismen – leve friheten!
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det är intressant att på det här sättet också komma i kontakt med en person som har fått smaka på vad det innebär på ett personligt plan att stå för något som inte passar in i mallen. Det är samtidigt skrämmande eftersom det innebär att det är värre ställt än vad jag själv har fått bilden av. Tack för ditt skakande men intressanta inlägg som jag värdesätter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s