(In)Kompeten(s)

Magdalena Andersson är en kompetent sosse, hon har sett till att Sverige numer går back 73 miljarder per år. Ett rätt svårslaget rekord då hon är bäst i klassen som vi ju är så förtjusta i här i vårt egna lilla socialistiska lyckorike. Hon har ju faktiskt lyckats slå riksdagens ramar för utgifterna som de beslutade om i våras med hela 27 miljarder mer än underskottet beräknades till då. Duktigt Magdalena och ett stort grattis!

Utgifterna har ökat från beräknade 96 till faktiska 99 miljarder vilket till stor del beror på ökade kostnader för sjukförsäkringssystemet då fler får sjukpenning. Fler personer har också fått aktivitets- eller sjukersättning. Migrationskostnaden har också ökat med beräknade 10 till faktiska 13 miljarder mycket beroende på kriget i Syrien som har gjort att fler flyktingar har kommit än de beräknade.

Därmed uppgår den totala kostnaden för migrationen till beräknade 110 miljarder, något man har lagt locket på om genom att helt enkelt förvägra röstboskapet statistik. Inga siffror lägger en våt filt över en eventuell debatt och kväver därmed motståndet. Uppgifter om detta går att hitta på Gatestone Institute. Kom dock ihåg följande, eftersom inga kostnader publiceras är Gatestones uppgifter byggda på beräkningar. Ta alltså dessa med en nypa salt även om de kanske ligger relativt nära de verkliga. Alla sifferuppgifter och fler går att läsa om i SVD Näringsliv.

FraktalFraktaler är både konst och matematik. Också Magdalena Andersson sysslar med matematik och konst men en helt annan, den konstart som handlar om att slå blå dunster i ögonen på folk medan misslyckandet fortsätter Foto: Wikimedia

Samtidigt ser just migrationsbudgeten ut att spränga alla ramar också i framtiden. Migrationsverket flaggade senast igår om att kategorin ensamkommande barn kommer att mer än fyrdubblas den närmaste tiden. Därmed kommer också kostnaderna att skena i lika hög grad. Mer om Migrationsverkets nya siffror kan man höra om på följande inslag från onsdagens Aktuellt. Scrolla till ca 21 minuter in där reportaget ligger. Om de ensamkommande och landets farliga idealister har Fnordspotting också bloggat om.

Det lite intressanta med inslaget är besöket av Morgan Johansson som ansvarige (?) migrationsminister. Han inleder med en politikers värsta sätt att agera. Han ger en eloge till Sveriges kommuner för deras välkomnande och öppenhjärtiga attityd i arbetet att lösa problematiken. Han gör dock detta utan att med ett enda ord nämna att hans partikamrat Ylva Johansson vill se till att åsidosätta kommunalt självstyre för att lösa emottagandet, länk om detta hittar du här från DN. Liten fråga Morgan och Ylva, bryter ni inte med detta förslag mot grundlagen som tillskriver kommunerna något som kallas kommunalt självstyre?

Han skönmålar också när det gäller emottagandet när han beskriver det som att ”många har en fantastisk drivkraft och vill komma in i det svenska samhället”. För samtidigt har han och hans regering i stort sett har gett upp arbetet med att integrera alla dessa människor. Regeringen har t ex inte ens en ansvarig för integration utan frågan är utspridd på flera ministrars bord. Det mesta arbetet sköts inte längre av myndigheter utan av frivilligorganisationer, folkrörelseorganisationer och trossamfund som tidningen Dagen kan berätta om.

BrospannRegeringens arbete är som ett ofullständigt byggnadsverk där ingenting leder någonstans. Integrationen finns inte, arbetsskapandet har havererat och ingen kan beräkna ens kostnaderna som hela tiden skjuter i taket Foto: ”Soda Merklinde” by DerHessi at German Wikipedia.

En av de få som talar klarspråk om regeringens och andras misslyckanden i integrationsfrågan heter inte Morgan Johansson utan Alice Teodorescu som här nedan gör en helt riktig analys. Integration är helt avgörande för framtiden och regeringen men också oppositionen står svarslös. Under tiden vinner sd mark på grund av de etablerades likgiltighet och misslyckande.

Morgan Johansson misslyckas också med att berätta att regeringen nu för en arbetsfientlig politik som kommer att döma de nyanlända till arbetslöshet, bidragsberoende och mer utanförskap. Anledningen är att vi inte kan få fram jobben, bostäderna eller möjligheten att försörja sig. Kom ihåg att arbetslösheten är tre gånger så hög hos utrikes födda som den är hos svenskar, mer om det från Tino Sanandajis blogg. Alternativet blir sammanbrott och det är ingen som vill tala om.

Men allvarligt talat, varför skulle han erkänna detta gigantiska misslyckande han och hans medbröder och systrar står för? Sånt ger inga röster! Regeringens misslyckade skattepolitik på området kan man läsa om i GP. Fråga till Morgan Johansson: Tycker inte också du att den politik du och dina regeringskamrater står för, är än mer rasistisk mot de nyanlända? Du och de dina sviker ju dessa på så många plan att de inte längre går att räkna!

Han kan också vara rätt säker på att kvittot på regeringens misslyckande nu kommer. Enligt Yougov är sd nu Sveriges största parti, unvisit-länk här till Expressen. Om Morgan har någon insikt kvar kan han också räkna med att resultatet inte beror på att sd har en jättebra politik eller marknadsföring utan på att de etablerade inklusive hans egna parti misslyckas igen och igen. De etablerade har helt enkelt spelat dem rakt i händerna i snart sagt varje fråga, men framför allt i migrationspolitiken.

KraschlandningNär landet behöver styras får vi istället en regering som kraschlandar med besked. Hur vore det att fimpa v och mp och istället bjuda in andra väl valda partier för att se till att hålla ytterligheterna borta och samtidigt ge landet stabilitet? Foto: Wikimedia

Jag skrev att vi alltid ska vara bäst i klassen för att möta andras krav och så är det tyvärr. Dessvärre får det också konsekvenser som inte alltid är så bra. T ex har vi nu fått en ny kostnad på ett framför allt kommunalt plan. Det är kostnader för åtgärder för Rumänska romer som nu skyfflats över på Sverige. Detta utan att vi får ta del av de 32 miljarder kronor vi inom EU redan har varit med och betalat åt Rumänien för att förbättra romernas situation. Istället hamnar alltså kostnaden på kommunal nivå men också på statlig. Mer om uppgifterna här i unvis.it-länken till DN.

Jag vill inte framstå som hjärtlös eller alarmistisk som så många meningsmotståndare vill klistra på alla de som inte håller med, men om Rumänien får pengar men inte gör något åt situationen för en minoritet är det då inte deras ansvar istället för vårt? Varför ska svenska skattebetalare stå för det som borde vara Rumänska politikers ansvar och kostnad? När de dessutom får betalt utifrån istället för att belasta sin egna budget borde det väl vara en rätt enkel sak att fixa till och med där? Men till saken hör att den som rör dessa pengar och gör något som skulle vara till godo för gruppen, skriver under sin politiska dödsdom. Därför händer inget och därför får vi ärva problemet.

Det blir inte bättre av att både mp och v är som barn i godisbutiken. Här ser de möjligheter att profitera på frågan så att man kan generera röster. S har varit korkade nog att sätta sig i knät på de båda och får nu betala priset. Galopperande underskott i statens finanser, ökade kostnader i kommunerna och än mer krav på än mer insatser vi snart inte kommer att ha råd med. Allt för att smöra för två ytterlighetspartier som för länge sedan har förlorat förståndet i den här karusellen. Mer om framför allt mp:s fantasier har Thomas Gür skrivit om i Dagens Samhälle. Också bloggen Politivism har skrivit om det Röd-Grön-Rosa helvete som nu utkristalliserar sig.

KarusellKarusellen snurrar snabbare och snabbare. Vissa partier tycks inte riktigt förstå att det kan leda till akut yrsel och fallolycka då ingen längre har kontroll över utvecklingen.
Foto: Wikimedia

Visst ska vi hjälpa de rumänska romerna, men inte så som det hittills har sett ut. För det första har vi redan varit med och betalat 32 miljarder kronor, använd dem och använd dessa förnuftigt. Inte som nu att de står och samlar mögel på ett konto i Luxemburg eller var de nu finns. För det andra måste principen att varje land ska ta ansvar för sina egna interna problem återupprättas. Som det nu är har medlemsländerna fritt fattat sina egna egoistiska beslut som har fått konsekvenser för andra. För att detta ska vara möjligt måste EU agera med den auktoritet det krävs från kommissionens sida.

På hemmaplan har vi alltså en socialdemokrati som har prioriterat makten men glömt bort innehållet när de två ytterlighetspartierna nu har fått fritt tillträde till alla de håvor som kommer med regeringsinnehav och kommunalt styre. Resultatet blir än en gång att svenska skattebetalare får stå för noterna. Långsamt urholkas välfärden när pengarna nu går till allt annat än de var tänkta att användas till. På detta har vi en inkompetent finansminister som inte ens kan balansera en budget.

Det kanske hade varit bättre att anamma en annan taktik än den förordad av främst Miljöpartiet. Annonsera runt om i världen att inga flyktingar ska komma hit. Anledningarna skulle vara en katastrofal bostadssituation, brist på jobb, avsaknaden av möjligheterna att försörja sig, urusel integrering, totalt utanförskap och brist på framtidshopp samt risk för att stöta på de ISIL-aktivister i de radikaliserade förorterna där flydde för att undkomma dessa. Det är om något rasism, inte att vägra dem att komma hit som många inom godhetsrörelsen hävdar.

PropagandaPrecis som Sovjetunionen var i behov av en officiell propagandabild utåt, är socialdemokratin i skriande behov av något som kan dölja deras misslyckanden.
Foto: ”Polish-soviet propaganda poster 15Y” av Okänd – Wikimedia

Löjesguiden nominerar idag socialdemokraterna, mp och v samt i Stockholm F! till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ert agerande och er politik har nu skördat sitt första offer, ekonomin i landet. När landet står inför sina störst prövningar på många decennier, vad är svaret? Än mer inkompetens signerat s för att tillfredsställa samarbetsparterna mp och v! Istället för att inse detta och agera därefter, vill ni nu istället utsätta landets befolkning för än mer prövningar. Därmed blir ni sd:s bästa samarbetspartner utan att ens fatta det. Det gör er till fullvärdiga kandidater till priset.”

Fler som har skrivit om migrationspolitikens minerade utmarker är:

Iniskogen – Krigsbarn och asylbarn
Genusdebatten – En genusaspekt på flyktingmottagandet
Politivism – Migrationsinfarkten och Sveriges väg mot att bli ett u-land

12 tankar på “(In)Kompeten(s)

 1. Förutom de galenskaper du räknar upp såg du väl den förre toppsossen Thomas Bodströms utspel igår ?http://www.dn.se/nyheter/sverige/bodstrom-vill-ha-tiggeritillstand/.
  Han vill alltså införa att tiggarna skall få söka tillstånd för att få tigga på vissa platser och tider och därmed normalisera tiggandet istället för att bekämpa det som vi gjorde förr i tiden.
  Han skriver också” ”Tillståndet ska stärka rättigheterna och visa att de är en del av vårt samhälle. Vi kan inte bara vänta på att saker ska hända i Rumänien och Bulgarien för det kommer säkert ta lång tid, säger han. ”
  På vilket sätt är dom en del av vårt samhälle? Dom har vad jag vet varken sökt eller fått permanent uppehållstillstånd i Sverige och därmed är dom inte mera en del av vårt samhälle
  än någon annan turist.
  Precis som du skriver så skänker vi pengar till Rumänien för att dom skall ta hand om sin Romska befolkning.Se till att dom använder sina pengar till det eller dra in pengarna.

  Precis som du skriver så driver de etablerade partierna med vänsterpartierna i spetsen folk i armarna på SD genom sin obefintliga integrationspolitik.Och för att förekomma eventuella kommentarer så varken har jag eller kommer jag att rösta på SD.
  För övrigt skall det bli intressant att få se regeringens höstbudget där dom måste ta hänsyn till V och MP för att få igenom den.Om vi redan idag går back så törs jag inte tänka på vad som händer sedan…

  Gilla

  • Nej det är som du skriver en rätt dyster framtid vi går till mötes om inget drastiskt sker. Löfvens stora misstag är två, han har dels bjudit in v och mp till samarbete och han har för det andra vikit sig i snart sagt varje fråga för att göra dem lyckliga. Resultatet är skenande kostnader ingen längre har kontroll över som per automatik skjuts över på skattebetalarna. Denna grupp får sen nöja sig med att betala och betala men få allt mindre tillbaka. Jag har personligen sett vad det innebär när min svärmor har fått ett förstadium till stroke och nu filibustrar kommunen från sitt ansvar på i stort sett alla områden. Bokslutet går helt enkelt inte ihop längre och det har vi svart på vitt på när inte ens finansministern tycks ha koll på situationen, än mindre regeringen som grupp. När nu den ystra dansen inför höstbudgeten redan har satt igång, finns flera illavarslande tecken jag kommer att ta upp senare i fler inlägg.

   Bodström ja, hans uttalande kom till min kännedom då inlägget var klart men jag förstår varför han är en före detta minister. En klåpare är väl det bästa jag kan säga om honom och nu har han skitit igen i det blå skåpet. Hur hans förslag ska hjälpa romer istället för att driva dem än längre in i fattigdomsfällan är en gåta han fortfarande har kvar att förklara. De är inte vårat problem, de är ett annat lands problem. Ett land som dessutom vägrar att ta sitt ansvar, här måste EU skaffa sig betydligt bättre resurser för att tackla denna ovilja istället för att som nu bara lojt skyffla över problemet på en annan genom att inte göra ett dugg. Därmed ger man ju faktiskt de i hjälpbehov inget annat val än att söka sig utanför Rumäniens gränser. Hjälp dom, men inte med de kontraproduktiva åtgärder som nu tas fram från alla möjliga håll.

   Gilla

 2. Principen är att alla länders problem är Sveriges,värdegrunden allas lika värde och rätt är verktyget att utplåna vårt välstånd,via värdegrunden kan alla barn,alla hbtq alla födda i diktaturer,alla från krigshärjade länder få försörjning i Sverige.Hur länge håller det?

  Gilla

  • Jag förstår inte varför ett litet land som vårat, med de begränsade resurser vi har och en ibland alltför hög ambitionsnivå i det offentliga som redan går på knäna av våra kostnader för denna, ska utses till den som ”ska lösa problemen”. Jag förstår inte heller varför snart sagt alla godhetsapostlar inte fattar att det offentliga är en ändlig resurs, inte tvärtom. Vi har ett samhällskontrakt som går ut på att det är medborgarna i detta land som har betalat hela kalaset som är de som ska kunna känna sig trygga. Om det finns ett överskott ska vi naturligtvis ta emot de som har ett skyddsbehov, men allas problem är inte våra problem. Allas behov av hjälp kan inte finansieras via skattsedeln där nu i stort sett alla grupper inklusive flyktingarna blir blåsta på konfekten därför att samhället dignar under kostnaderna. Jag läste någonstans att Sverige tar emot fler flyktingar än vad resten av Skandinavien gör tillsammans. Var tog den internationella solidariteten vägen? Istället har vi en situation där alla spelar Svarte Petter när alla försöker bli av med det förhatliga kortet innan det är försent. I vårt fall tycks vi vara för naiva och ha alltför stora problem med våra inre förhållanden som t ex med godhetsrörelsen som vill ha hit hela världen, för att ens kunna spela det spelet. Dags för klarsyn om att vi inte kan ta på oss hela världens problem eller helt enkelt gå en finansiell härdsmälta till mötes.

   Gilla

 3. De Rumänska miljarderna påminner inte så lite om ”lånen” till Grekland: Korruption hindrar varje form av framsteg, ett fåtal skor sig, de verkligt behövande får ingenting.

  (Angående Grekland hörde jag en historia om något EU-projekt för att upprusta ett grekiskt sjukhus. EU-parlamentariker från ett annat land ser att sjukhuset är illa nedgånget, och får till stånd att sjukhuset får skall få 10 miljoner. Första ministern i Grekland som hanterar pengarna tar 10%, för det har hon alltid gjort. Flera led i byråkratin gör sammalunda. Kommer inte ihåg om ens hälften kom fram.)

  Om EU skall fungera måste det göra antingen mer eller mindre:
  * Mindre: i princip ett frihandelsområde med lite lättare passkontroll. Slut på trams om gurkor.
  * Mer: egen militärmakt (underställt NATO, gissar jag, annars får väl Washington spader), egen polis, egen revision, och långt dragen makt att bestämma över länders ”inre angelägenheter”.

  Gilla

  • Där har du en prioritetslista jag till fullo håller med om. Vi behöver knappast mer gurkmätande eller andra löjeväckande åtgärder som saknar relevans. Egen polis, egen militärmakt gärna under taket av NATO-medlemskap och ett bättre regelverk ikring vad som är EU:s ansvar och vad som är vårt är också nödvändigt. Uppdelningen måste vara realistisk, i vissa fall måste besluten tas på nationell nivå och i andra på EU-nivå. Det måste dock vara klart så man inte får en Rumänsk situation där ett land har ett klart ansvar men som man struntar i för att istället skjuta över detta på någon annan. Därför måste det också finnas sanktionsmöjligheter som t ex dryga böter, ett system som redan finns men som tydligen ignoreras eller inte används i alla situationer.

   Rumänien är internationellt känt för en hög korruption liksom Bulgarien och Grekland är. Det är främst inom det offentliga där mycket pengar cirkulerar som svinnet förekommer. Jag har inga bra siffror att delge, det är ju trots allt en rätt ljusskygg verksamhet som man inte gärna skyltar med utåt. Att det däremot lägger en död hand över utveckling råder ingen tvekan om. I fallet romer är det inte så mycket problemet korruption som det är oviljan att använda pengarna. Rumänien har 32 miljarder kronor avdelade på ett konto, inte en spänn har använts. Också här måste finnas rejäla sanktionsmöjligheter men jag tvivlar på att det ens då räcker. Anledningen är att den som gör något för gruppen lär få söka nytt jobb redan i morgon. Istället måste man kanske tillse att EU har en egen organisation som kan ingripa, lösa och ta på sig ansvaret så att de stackars rumänska politikerna inte drabbas av massarbetslöshet för att de löser ett problem. Det där är dock en diskussionsfråga mellan länderna så jag spekulerar mest men någon form av annat ingripande behövs.

   Det finns en annan grupp som i många sammanhang glöms bort i debatten när det gäller Rumänien och det är gatubarnen. Många gånger är de narkotikaberoende eller sniffar lim och lösningsmedel, många gånger bor de i kulvertar under gatorna i Bukarest och många gånger är resurserna knappa för att se till att hjälp kommer fram. Många frivilligorganisationer framför allt trossamfund, verkar på plats men möts ofta av misstänksamhet från myndigheterna då de sätter fingret rakt i ett öppet varigt sår. På senare tid har samarbetet börjat fungera bättre men fortfarande finns så mycket jobb att göra. Det är framför allt med att ge deras barn som också växer upp i de här miljöerna och därmed också är en riskgrup, en bättre framtid. Arbetet går långsamt, är både resurs- och tidskrävande och har hög risk för bakslag. Rumänien som land som inte är ett rikt sådant, har därför dubbla problem då dessa grupper slukar resurser som många menar skulle användas på fler grupper. Grupp ställs mot grupp, men bara en kan få den hjälp som behövs. Därför är de 32 miljarderna extra viktiga och att de nu står och samlar damm sticker därför än mer i ögonen. Därför måste det finnas en annan utväg än den som just nu tycks ha gått helt i baklås.

   Gilla

   • Det är inte med nöje man minns bilderna från rumänska barnhem omkring Ceaușescus och Sovjetunionens fall. Orkar knappt tänka på det nu när man har egna barn. Och nu är de på gatan i stället.

    För EU: Ja, tydliga regler om när unionen kan gå in och tvångsförvalta det unionsländerna inte klarar själva. Resurser och befogenhet. Samma regler för alla, ingen gräddfil för stora länder.

    Gilla

   • Ja det är en del av den rumänska tragedin vi ser och visst skär det i hjärtat. Inte så sällan är så gott som alla beroende av en eller annan drog så det man kan inrikta sig på är att se till att deras barn får en bättre framtid med den stabilitet som behövs. Föräldrarna får hjälp ur sitt missbruk men ibland handlar det om tunga droger som heroin så det är inte heller helt omkomplicerat för att inte tala om dyrt. Och visst är det så att unionen behöver ha möjligheter att lägga sig ett annat medlemslands inre angelägenheter, kanske till och med tvångsförvalta delar eller det i vissa sällsynta fall. Det måste dock ske med ”mjuka medel” så att folk förstår att det inte är för att underkänna dem och deras samhälle utan för att hjälpa dem. Det kan handla om att ta över till exempel vissa sociala insatser för att se till att livskvaliteten höjs utan att rumänska politikers huvuden rullar. Man kan inte rikta sådana insatser bara mot en grupp utan flera där gatubarnen är en parallell grupp till romerna som har en eländig situation. En tredje grupp är bönder och småjordbrukare som i det storskaliga Europa inte har en chans att konkurrera med de billiga massproducerade livsmedel som med EU-medlemskapet väller in över gränsen från andra medlemsländer. Landet har helt enkelt legat i träda så länge att den konkurrens som nu kommer in kommer att förstöra istället för att bygga upp och där måste insatser riktas för att se till att landet får chansen att resa sig. Jag är försiktigt optimistisk i Rumäniens fall, de har många resurser som med tiden skulle kunna utnyttjas och göra dem stora. Charterturism till flera semesterorter nere vid Svarta Havet är en sådan.

    Gilla

   • Förvisso.
    En kollega åkte nyligen till Kroatien på semester. Bästa på flera år sade han. För mig var Kroatien lika med ”krig”. Det går att bygga upp och förbättra.

    Gilla

   • Kroatien är en vinnarländerna. Sedan inträdet i EU har landet repat sig efter kriget och blivit ett land som drar in betydande summor på bl a turism. Landet har potential att bli riktigt stort på det området med historia, natursköna scenerier, en skärgård uppe i norr (Istrien) och många pittoreska småstäder. Att bygga och förbättra borde vi lära oss mycket mer av, vi är just nu inne i en destruktiv nedåtgående spiral medan länder som Kroatien alltså har mycket mer av positivism att erbjuda. Där de har framtidshopp blickar det här landet bakåt och där de bygger sysslar vi med nedmontering.

    Gilla

 4. Man kan väl säga att svenska statens ekonomi har blivit balkaniserad? Vad det gäller gatubarn så kommer Sverige att ha över 10000 sådana från andra länder inom 5 år med nuvarande politik. Det krävs ingen större fantasi vad de kommer att vara sysselsätta med.

  Gilla

  • Balkanisering är det och ett bra uttryck är det också. En fyrdubbling av ensamkommande barn är en alarmerande siffra. Jag vill inte framstå som inhuman men vi har nog knappast resurserna för detta och definitivt inte pengarna. Tycker det till och med är större rasism att låtsas att allt är okej så att de fortsätter att komma hit men sen döma dem till utanförskap. Man måste också komma ihåg en annan sak, när man ger dem uppehållstillstånd kommer resten av släkten hit via anhöriginvandringen. Det kan alltså sluta med att en asylsökande genererar många fler. Ytterligare en faktor, myndigheterna framför allt migrationsverket har redan slagit larm om att flera fall av ensamkommande barn i själva verket är unga vuxna men med falska eller avsaknade id-handlinggar. I dom fallen kan man bara gå på vad de talar om och bestämma om deras historia är trovärdig. Men samtidigt som allt detta händer är ekonomin i dubbel mening alltså problemet. Högre kostnader för fler reformer och en galopperande kostnadsökning ingen tycks ha kontroll över är orsakerna. Nej, det är precis som Göran Greider sa – ”Vi kan inte ha det så här”. Ibland kan till och med han vara klok.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s