Oberoende var de ja!

SVT är ju ”oberoende”, ett påstående som ju får i varje fall mig att slå mig för knäna. För titta man på programinnehåll och annat, kan man knappast kalla dem för oberoende. Det är inte heller så att bevisen för detta direkt saknas. Senast i söndags kväll blev ett ur mängden.

Agenda är SVT Aktuellt:s debattprogram där man gör djupdykningar i specifika frågor i form av längre reportage och försöker att starta en diskussion kring dessa. Redan i inledningen av programmet blir det intressant när journalisterna ställer frågorna. Den första: ”Sverigedemokraterna fortsätter starkt uppåt. Hur ska de övriga partierna stoppa trenden?”. Den andra: ”För 23 år sedan sköts han i huvudet av lasermannen. Idag ser han 90-talets öppna rasism komma tillbaka”.

Zara Larsson LöpsedelAtt kasta skit lönar sig! Igen och igen visar man i debatten att det inte är argumenten som är de viktiga utan hur mycket man förtrycker varandras åsikter. Något som bilden bevisar, men också programmet Agendas rubriksättning väcker frågetecken Foto: Aftonbladet

Här målar alltså journalisterna på SVT upp en bild där man problematiserar SD:s framgångssaga. Man frågar de etablerade hur de tänker stoppa detta parti. Man glömmer i samma andetag att hade man varit ”oberoende” borde det innebära att man borde ha varit mer intresserad av att visa varför och att spekulera kring stoppandet av SD. Frågar man sig ”hur man ska stoppa SD” har man ju också förklarat sin åsikt.

Nästa fråga är nästan än mer smaklös. I början på 90-talet härjade lasermannen i Stockholm. Flera personer sköts varav en dödligt under drygt ett år innan han kunde arresteras. Hans motiv sades då vara ett hat mot invandrare. Eftersom han själv var invandrare så motivet låg snarare i att han dels var autistisk vilket konstaterades i fängelse, dels i att hans föräldrar hade varit frånvarande under uppväxten. En länk till svenska Wikipedia här där du hittar artikel om John Ausonius.

Vad dessa händelser har med SD att göra kan man fråga sig men i Agendas värld görs kopplingen. Genom att lägga de två frågorna efter varandra kopplar man ju ihop ”problemet” SD och ”90-talets öppna rasism komma tillbaka” som är de två frågeinnehållen. En identitetsförvirrad person i behov av vård vars avskyvärda brott skakade ett land, kopplas alltså till den ”rasism” ett parti påstås stå för. Att de inte är rasister är ovidkommande. Skickligt men smutsigt med andra ord.

RasismEnligt svensk vänsters definition från är i stort sett tegelstenar rasistiska. Den definitionen blir än mer intressant när samma rasism kommer från en annan vänster i ett annat land Foto: SMP

Tur då att man också kan göra en koppling till inslagets första fråga, där ges ju orsaken som SVT så gärna vill missa. Där talas om en i mängden av löftesbrott som den nuvarande regeringen har utsatt svensken för. För en gångs skull påstås att regeringens mål om sänkt arbetslöshet är orealistiskt, kanske rent av helt omöjligt. De är de sedvanliga blå dunsterna som kommer fram genom Ylva Johansson som är gäst i studion. Som vanligt kan hon dock bara delge tomma ord och än mer kostnader på arbete vilket leder till jättemånga jobb.

Svensken är inte dum, när man ser hur tom regeringens föreställningsvärld är reagerar man. För vad kan regeringen erbjuda oss?

 • Än mer invandring till lägenheter som inte finns, till en arbetsmarknad som inte kan förse de nyanlända med jobb, faktiskt inte ens till den befolkning som redan finns här, och som resultat av det än mer bidragsberoende som ger en kostnadsökning. Alltihop signerat en misslyckad arbetsmarknadspolitik från både Rödgrön röra och Alliansen!
 • Havererad integrationspolitik som ger no-go zoner i vissa förorter där utanförskapet är så skriande att man kan tala om en stat i staten. Detta därför att här gäller inte längre svenska regler. När dessutom svaret från samhället på larmsignalerna är att fortsätta att sova är måttet rågat!
 • En alltmer verklighetsfrånvänd agenda från etablissemanget där samhällsfrågor och politik går ut på att antingen adressera fel frågor eller att sopa allt under mattan. Om någon protesterar belägger man dem med åsiktsförbud där efternamnsbyten till ”Breivik” och gliringar ingår. Får man inte med sig folket likriktar man dem istället!
 • En alltmer krackelerande välfärd trots oändliga skattehöjningar där de som har betalat får allt mindre. Åldringar nekas t ex allt oftare åldringsvård, jo så är det i dagens Sverige. Göran Rosenberg har skrivit en skrämmande krönika (unvis.it) om ämnet.

SVT:s svek är dessutom dubbelt när man dessutom väljer att i vissa fall inte berätta hela sanningen. De som utsattes för bemötandet vänds ju nu ryggen t ex. Ett bråk har ju seglat upp kring ett reportage som man gjorde i veckan. Det började med att SVT åkte till Rinkeby utanför Stockholm. Reportaget från Aktuellt där fundamentalismen i förorten sattes i strålkastarljuset, talade om en rent alarmerande situation. Ett bra initiativ så långt eftersom frågan är akut och måste börja åtgärdas om inte allt ska gå åt pipsvängen.

MagritteEn pipa är en pipa, det kan vare sig Agenda eller SVT ändra på. Går det åt pipsvängen faller det nog delvis tillbaka på dem Foto: Wikipedia

Reportage-teamet som hade med sig debattören Mona Walter som konverterat från Islam till kristendom, utsattes som reportaget visar för en mycket hotfull situation där glåpord och spottloskor riktades mot teamet. Enligt SVT har man redovisat hela händelseförloppet, enligt andra har locket lagts på. Hur det än är med den saken visar frågan hur infekterat hela debatten är. En svensk får inte tala om detta då är man rasist, SVT får inte berätta om hela händelseförloppet då kan man spela SD i händerna. Fällorna är så många att man måste tala om ett veritabelt minfält.

Trots de goda intentionerna har nog återigen SVT spelat SD i händerna. Misstanken om att SVT mörkar skapar en konspirationsteori som går ut på att ”de berättar inte hela sanningen”. När det visar sig vara lite mer än bara en konspirationsteori, att de faktiskt kanske inte berättar hela sanningen, smäller allt rakt upp i ansiktet och alla de som vill få vatten på sina kvarnar får det. I sin godhet har man alltså sett till att göra en dålig situation än värre och därmed gett dem ett överflöd av argument som ”media ljuger medvetet om tillståndet i Sverige”.

KonspirationsteoriFör det mesta är konspirationsteorier bara jobbiga och direkt lögnaktiga. Men då de bekräftas av verkligheten hamnar de i en helt annan kategori. Det är då till och med den mest välvilliga av lögner blir så farlig Foto: Youtube

Det är ju precis så SVT har agerat efter reportaget där t ex Ulrika Nandras agerande mot Nyheter Idag (unvis.it) vittnar om att policyn har varit locket på. Trots detta kan publikationen avslöja det band där teamet talar ut om händelserna och där hela sanningen kommer fram. Du hittar inspelningen på hemsidan. En sanning som inte stämmer med SVT:s där man istället har valt att ta bort delar av händelsekedjan och berätta delar av sanningen. SVT har helt enkelt än en gång gjort sig till en megafon för den tillrättalagda versionen i historien. Därmed har man gett SD en hel arsenal av argument.

Är agenda förvånade över att folk i allt högre grad röstar på SD? Ja, den slutsatsen är rätt relevant. Själv är jag mer förvånad med tanke på tillståndet i landet och hur stor kompetensen på regeringen är, att vi inte har fått fler som röstar på dem. Utgick man från de parametrarna och vad Ylva Johansson delger oss, borde SD:s siffror vara 80%. Jag skulle fortfarande inte gilla den utvecklingen, jag är inte SD:are, men jag skulle förstå hur det hängde ihop. Något Agendas ledning eller SVT uppenbarligen inte förstår. Det enda de fattar är myten om sig själva som ”oberoende”.

HulkenMed alla de klantigheter både de politiska partierna, etablissemanget och media begår så kommer de att göra SD till en politisk motsvarighet till Hulken. En sämre verklighets-förståelse är svår att hitta Foto: Wikimedia

Löjesguiden nominerar idag SVT till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Än en gång bevisar ni med de begångna misstagen, att oberoende är ett ord ni inte fattar innebörden av. Det känns tryggt att veta att vi istället har en statstelevision som utsätter medborgarna för hjärntvätt och annan typ av påverkan för att uppfostra oss i ”den rätta läran”. Det gör er till extremt värdiga kandidater till priset.”

Mer om SVT:s så kallade oberoende kan man läsa om på följande bloggar:

Susanna’s Crowbar – Lesbisk Pocket
Fnordspotting – SVT, SD och sifferexercisen
WTF Toklandet – Vad hände egentligen när SVT var i Rinkeby?
Bashflak – Public Service haveri

10 tankar på “Oberoende var de ja!

 1. Jag har just Tv nyheterna på. De beskriver lagen mot terrorresor som om Regeringen hade hittat på det helt ensam fast det var påbud från FN och Sverige är sist i raden att göra något. Läser man inte på andra kanaler blir man verkligen blåst hela tiden.

  Gilla

  • Numer letar jag först och främst utomlands efter nyheter om landet. Eftersom inte alltid dessa finns tvingas man ju allt som oftast till att ändå ta in svensk media men jag försöker att hitta allt mer artiklar utifrån. Svenska journalister är alltför genommarinerade i den postkoloniala agendan och har rätt uppenbara kopplingar till MP, V och F! som inte är så svårlästa. Blåsta äro vi arma svenskar och utan lite mer kritisk granskning lär detta nog bestå så vi får hoppas att våra artiklar öppnar ögonen och sätter fingret på det som är grundproblemet.

   Gilla

 2. Problemet är väl att hur man än gör så kommer extremister tycka att man gör fel. Att vara oberoende innebär ju gå en balansgång och den kommer aldrig duga för extremister.

  När det gäller Rinkebyreportaget t.ex. så finns det inget som tyder på att SvT har friserat i någon riktning, vilket då såklart leder till att båda extremistlägren attackerar inslaget, detta är ju närmast ett bevis på oberoende.
  På ena sidan har man PK-extremisterna som försöker finna ursäkter för bemötandet i Rinkeby, MW är en kontroversiell person, det var bara en händelse att de stötte på bråkiga snorungar osv, och som finner stöd för detta även i MW:s smygupptagning, varför var inte Rinkebykillen som försvarade journalisterna med i inslaget?
  På andra sidan är det SD-extremisterna, som försöker finna ursäkter för att SvT bröt konspirationsteorin, det var egentligen VÄRRE! En kille på flashback hittade på att det var så här, SvT Ljuger! I MW:s smygupptagning tolkar de in stöd för sina uppgifter, va inget av det som MW hävdade var utelämnat nämns? Det spelar ingen roll, det nämns ändå.

  Extremister har också den egenheten att de alltid klagar på bristande opartiskhet utan att vilja ha det. Hur många klagar på SvT:s rapportering av IS efter sommaren 2014? Klart partisk men ingen extremist ser fel i det eftersom de alla håller med om vinklingen.
  Vilka klagar på SvT:s superpartiska rapportering om Ukraina? Nej, håller man med om riktningen och är extremist så klagar man inte på partisk rapportering. Det är inte opartiskhet man vill ha.

  Gilla

 3. Ja, den enda slutsats man kan dra om Ausonius och Breivik är att de bör hållas inlåsta och få vård. Att använda dem som argument om politiska partier är ungefär lika intelligent som att dra långtgående slutsatser om vegetarianer i allmänhet enbart baserat på en tok som hette Adolf.

  Personligen förutsätter jag numera att alla nyheter som filtrerats genom SVT
  a) är inkompletta
  b) är starkt vinklade
  c) innehåller direkta lögner
  eller
  d) samtliga ovanstående alternativ.

  Gilla

  • I Sverige heter det ju ”kriminalvård” men realiteten säger att det oftast handlar om ren förvaring för att hålla undan potentiellt farliga personer från att skada tredje man. Vällovligt men precis som Sture Bergvall, även om hans rättsfall såg något annorlunda ut, måste man ju så småningom frige dem. Då man gör det är det mer än troligt att de är lika sjuka, kanske till och med än mer sjuka än när de fick sitt straff. Ett sånt exempel är den så kallade Hagamannen som släpptes för en månad sedan drygt och när det skedde varnade ansvarig läkare för hög risk för återfall. Det föranledde ju i sin tur några lokala förmågor som visste hur man pucklar på folk att drämma en spade i huvudet på honom och nu är han tillfälligt sjukskriven från den potentiella våldtäktsrisken. Den här gruppen behöver alltså en helt annan form av vård än den som ges idag, men samhället har i praktiken vare sig råd eller lust att slänga de pengarna i sjön så länge risken för återfall är större än potentialen att bli frisk.

   SVT är både i sak och i fakta helt inkompetenta att hantera nyheter, de misslyckas helt enkelt på nästan daglig basis. Det blir ju inte bättre av att de i vissa frågor har en klar agenda som är politiskt färgad. Frågar du mig undrar jag vem som egentligen är mest sjuk, Sture Bergvall eller de ansvariga för verksamheten på SVT, så blir nog svaret rätt lätt att komma fram till. Det är ju naturligtvis inte den som utpekas som den sjuke som alltid är det. I många fall är nog SVT och deras interna problem betydligt större än de maror som möjligen plågar Sture.

   Gilla

 4. Beträffande Rinkebyreportaget har jag inte sett det. Efter vad jag hörde i utfrågningen av den som var ansvarigt så låter det som om
  a) Det visas tydligt i reportaget att situationen är riktigt illa.
  b) Man har inte hur mycket tid som helst och något måste klippas.

  Kan inte spekulera närmare. Tycker att det verkar som ett steg närmare en rapportering från verkligheten.

  Gilla

  • Ja och nej på en och samma gång. Det är visserligen ett steg i rätt riktning om man vill visa hur illa det är ställt. Den brutala sanningen slängs i ansiktet på en och man får klart för sig att Sverige numer är enklaver självstyrande oberoende från både myndigheter och politiker. Men så har vi klantigheten där det började viskas om mörkläggning. Vare sig det fanns en sån eller inte vill man inte hamna i den debatten och när delar av material nu dessutom har börjat sippra ut som delvis späder på den teorin då ligger man risigt till. Den naturliga motstrategin vore naturligtvis att göra ett reportage om alla delar, inte vissa där alla kort läggs på bordet. Här kan både det dåliga men också det bra få plats. Var i reportaget fanns till exempel killen som uppenbarligen var lokalbo och som skyddade dem? Borde inte också hans insats belysas?

   Istället kan det nu SE UT som om SVT har valt den andra vägen. Vare sig detta är sant eller inte borde man fortfarande göra allt för att inte hamna där men det gör man ändå. För när Ulrika Nandras vägrar att kommentera och gör sig omöjlig att få tag på rinner bara än mer vatten på den kvarnen. Hennes agerande har alltså gett de som vill se en konspiration ytterligare ett argument och nu sätter nog spekulationerna igång om de inte redan har gjort det. Ingen gynnas av det utom då möjligen SD och de krafter som vill se än hårdare tag. Därmed har hela strategin från SVT:s sida blivit lite kontraproduktiv kanske.

   Jag kan själv se hur lätt det är att falla i den fällan men den här typen av storys poppar upp igen och igen och ingen tycks lära sig hur man borde hantera dessa. Istället gör man alla dessa fel och snart har man gjort sina motståndare en stor tjänst. Lätt som sagt, men nog borde man börja lära sig av misstagen någon gång kan man tycka.

   Gilla

   • Du har rätt i att det är dåligt hanterat.

    En brittisk lagaforism lyder ”Not only must Justice be done; it must also be seen to be done.” (R v Sussex Justices, ex p McCarthy enligt wikipedia. ”Misstänkt jäv” kan det väl sammanfattas som.)
    Dvs det räcker inte med att man får rätt resultat, man måste också få det resultatet utan misstanke att det varit falskspel bakom kulisserna. (Uppfattar jag det som. Lagfolk kan ha andra åsikter, men de kan å andra sidan diskutera ordet ”uppsåt” i en vecka och komma till tre slutsatser per person!)

    Gilla

   • Det just det som klantigheten består av, dåligt hanterande som leder till misstanken om en räv bakom varje öra och snart har nålen blivit en trädstam. Passar Jimmie och SD alldeles förträffligt när de nu kan säga ”etablissemanget vill inte att du svensk ska få reda på hela sanningen, hade man det hade man lagt korten på bordet”. Resultatet lär bli än bättre opinionssiffror och det kan vi inte tacka de ”lögnaktiga” för, men däremot de som inte förstår taktiken att undvika att spela SD i händerna. Det är som om etablissemanget och SVT har fått kollektiv härdsmälta inför SD och alla deras framgångar, härdsmältor som lär ge dem än högre stöd.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s