Hölmöläinen

I Finland finns en barnboksserie om familjen Hölmöläinen som envist bedriver en kamp mot verkligheten. Anledningen till denna strävan är att de kort och gott är idioter som inte förstår realiteter. Mörkret i deras hus går t ex att åtgärda genom att gå ut med säckar och fånga solljus som man sedan släpar in. Precis som denna familj har vi själva ett kollektiv av mindre begåvade individer, de kallas i det här landet ”regeringen”.

HölmöläinenHölmöläinen är familjen som kanske inte går att beteckna som så smarta, här ses de släpa in ljus i den mörka stugan med hjälp av säckar. Nu har vi fått en motsvarighet men vi kallar den ”regeringen” Foto: Kilplased

Vår nuvarande regering är och förblir ett unikum. De vare sig kan eller vill leva i verkligheten vilket de inte minst visar i migrationsfrågan. Men det finns faktiskt fler frågor där regeringen tycks famla i mörkret och en av dessa är skatten. Det är en populär myt att en vanlig inkomsttagare ”bara” betalar 30% i skatt, inget kunde dock vara mer fel. Lägger man ihop alla skatter ligger nog snarare tryckt på ”vanliga människor” på det 52%, mer om det i DI. Orsaken till missuppfattningen är att vi har många indirekta skatter som moms där vi tolkar priset som ett pris men tänker inte på att delar av detta faktiskt är skatt.

För företag och andra juridiska personer är effekten än högre. Det här får rätt otrevliga konsekvenser vilket i sin tur slår mot jobben. Företagsskatt, sociala avgifter, sjukförsäkring för de 14 första sjukdagarna och arbetsgivaravgifter är några av utgifterna. Den enskilt största kostnaden för en arbetsgivare är de anställda, det går inte att komma runt. Ändå väljer regeringen att göra det än dyrare att anställa genom att höja skatten än mer och tror i samma andetag att denna åtgärd ska leda till fler jobb – fel, det leder till färre!

Exempel på detta är att man har höjt arbetsgivaravgiften för ungdomar vilket gör att färre yngre kommer att få chansen till jobb. Magdalena har vidare höjt skatten för människor som jobbar efter 65 vilket arbetsgivaren får betala, motiveringen har varit att detta ska finansiera sänkningen av skatten för dem som redan är pensionerade.

Vällovligt kan man tycka men att sänka för en grupp och låta en annan betala är i varje fall i mina ögon omoraliskt. Man måste komma ihåg att de som jobbar efter 65 knappast gör det för att de älskar att jobba, utan att det är ekonomiskt nödvändigt för att de har en dålig pension. Nu måste de både fortsätta att jobba men också straffas ekonomiskt för detta.

KostnadSocialdemokratin och övrig vänster tycks tro att pengar är som stekta sparvar som flyger in i munnen. Inte ens när de nu stryper möjligheten att skapa jobb fattar de att höjda kostnader och sämre ekonomisk utveckling för företag med färre anställda som följd hänger ihop

Nu i dagarna meddelade V att man fått gehör för en av sina grundprinciper i budgetförhandlingarna. Hjärtefrågan för dom är en sänkning av gränsen för när svensken ska börja betala statlig inkomstskatt dvs fler ska nu betala denna. En åtgärd man räknar med ska dra in 1,6 miljarder extra till statskassan. Länk till nyheten hittar du här till Hallandsposten. En åtgärd som likt så många andra från dagens vänster är kontraproduktiv då den bland annat leder till mindre konsumtion vilket i sin tur leder till färre jobb inom t ex handel.

Ändå förslår inte åtgärden på långa vägar. Konjunkturinstitutet (KI) är den statliga myndighet som förser regeringen med underlag för beslut. Konjunkturrapporter och utfall av regeringens förda politik är deras huvudsakliga uppgift. Man kan säga att på den sista punkten, att förse media och regering med en rapport om utfallet, är deras arbete en viktig värdemätare på hur bra eller dåligt regeringen lyckas. Av deras senaste utlåtanden kan man utläsa att regeringen i vanlig ordning faller till föga, det saknas 100 miljarder!

Idag är dessa 100 miljarder ett underskott på 73 miljarder i statens finanser och kommer om man inte ser upp att börja äta på reformutrymmet. Resten, alltså ca 27 miljarder är planerade reformer som regeringen vill genomföra, men som man inte har kostnads-täckning för. Det gäller alltså att välja väg vilket påtalas i rapporten som sammanfattas här i DI. Visst är det så att stora delar av de 73 miljarderna som är det nuvarande underskottet har genererats av Anders Borg, men å andra sidan har inte heller sossarna gjort något för att ändra färg på de röda siffrorna. Tvärtom spär man på underskottet än mer.

SpargrisRegeringen har inte bara förvaltat Anders Borgs underskott i statsfinanserna rätt väl, nu är de på gång att öka det till beräknade 100 miljarder. Foto: Konsument Europa

Istället måste man nu antingen måste slå av på reformtakten, försämra i välfärdssystemet eller än värre låna till en hög ambitionsnivå vi inte har råd med. Skatten måste i vilken strategi man än väljer höjas. Fast det är just det, man har redan höjt skatten så mycket att utrymmet snart inte längre finns. Om man nu inte vill skada samhällsekonomin permanent då förstås, vill man det kan man ju höja den hur mycket som helst.

Man får då komma ihåg en sak, vi är inte ensamma i den här världen. Runt om oss finns nationer med minst lika goda möjligheter, om inte bättre skickade att kunna ta över vår produktion och våran tjänstesektor. Kina är redan känt och dit har redan mycket av den rena tillverkningen redan flyttat. Mindre känt är dock att också inom EU råder en stor konkurrens mellan länderna där bland annat kostnaden har blivit ett verktyg för att ta över attraktiva inkomster på andras bekostnad.

Polen, Rumänien, Ungern och Bulgarien är alla låglöneländer som dessutom har en begynnande utveckling av näringslivet då EU-medlemskapen har inneburit investeringar. Med den fria rörligheten för varor och tjänster inom EU har nu Sverige fått rejält med konkurrens på vissa områden. Ett sådant är transportnäringen där lastbilschaufförer från olika länder slår ut svenska transportfirmor. En hel del av dessa hänger redan på fallrepet då konkurrensen och lagbrotten alla är sätt att kapa kostnader.

Hänga GubbeI sin desperata jakt på pengarna hittar regeringen nu på nya kreativa metoder att klå allt och alla på pengar. I förbifarten leker man ”hänga gubbe” med näringslivet Foto: Wikipedia

Regeringens svar blir precis som hos Hölmöläinens det värsta tänkbara. Det är alltid det sämsta alternativet och det är alltid samma mantra från denna – höj skatten! Nu ska ju dom höja bensin- och dieselskatten och genast gick proppen ur. Transportnäringen kommer att friställa chaufförer och lägga ner företag eftersom lönsamheten kommer att sjunka. Fler människor flyttar ut från landet då jordbruk och privatbilismen kommer att bli betydligt dyrare i glesbygd. Jordbruk som redan kämpar med lönsamhet kommer också att upphöra. SVT Debatt sände program om detta i fredags.

När företag från årsskiftet kommer att drabbas av trippelskattechock som Per Gudmundson kunde berätta om i SVD, kan man räkna ut att det inte kommer att fungera för fler och fler företag. Detta förutsatt att man inte heter Hölmöläinen i efternamn då förstås.Först höjd arbetsgivaravgift i två steg, sen höjd bensin- och dieselskatt som sagt, och till sist sänkt avdragsrätt för RUT från 50 till 30%. Fortfarande inbillar regering oss och sig själva att man ska kunna klara arbetslöshetsmålen då man i själva verket gör det omöjligt att anställa.

Grattis Sverige, med socialdemokraterna och miljöpartiet vid makten har vi släpat in Hölmöläinens i Rosenbad. Nu får vi betala priset med färre arbetstillfällen och sämre ekonomi för detta. Samtidigt som detta händer inbillar sig regeringen saker som får en att tro att de lever i samma parallella universum som just familjen Hölmöläinen. Hur länge till klara det här landet av den nuvarande regeringen?

Göran GreidarSom vanligt har Göran Greider helt rätt, vi kan inte ha det så här. Att byta regering omedelbart är det enda rätta i den här situationen. Foto: Karnevalförlaget

Löjesguiden nominerar idag regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Precis som Familjen Hölmöläinen tror vår regering att fel åtgärder ska leda till rätt resultat. I det ena fallet (boken) rör det sig om ren idioti, i det andra fallet är det genomtänkt och framdiskuterad dito. Skillnaden är dock hårfin, resultatet blir i båda fallen en naturkatastrof. Allt detta för att tillfredsställa två extremistpartier som mp och v, som för länge sedan har spelat ut sin roll och visat att de knappast har landets bästa för ögonen. Alternativt förstår också de, precis som Hölmöläinens, inte sig på verkligheten. Just därför bör de båda exkluderas och just därför är regeringen en värdig kandidat till priset.”

Den något ensidiga synen på skatt och hur den ska användas från socialdemokraterna har följande också bloggat om:

Fnordspotting – (S)katt som självändamål
Susanna’s Crowbar – Studiebesök i kulturverkligheten
WTF Toklandet – Vänsterpartist spottar skattebetalarna i ansiktet
Iniskogen – Inga mer kakor och kaffe

15 tankar på “Hölmöläinen

 1. Som sagt var,regeringen säger att vi inom några år skall ha Eu,s lägsta arbetslöshet men gör det samtidigt dyrare och dyrare att anställa folk och höjer drivmedelsskatten.Hur tror dom att den ekvationen skall gå ihop ?

  Gilla

  • Det värsta är att det får de inte. Men tyvärr blir det än värre än det redan dåliga, om några dagar planerar jag ett nytt inlägg där regeringen ska kasta ut än mer pengar genom fönstret och där notan lär sluta på officiella 145 miljarder för skattebetalarna. Som vanligt när staten gör en beräkning för sina egna investeringar finns det fog att misstänka att summan med råge lär överstiga denna i slutänden. Mer om det då.

   Gilla

   • Det vet jag faktiskt inte men däremot vet jag att KS har blivit en gökunge som har sprängt alla kostnadsvallar vilket ju är alltför vanligt när det offentliga bygger. Kostnaderna skenar nu och vissa befarar att det kommer att bli på bekostnad av verksamhet som måste spara istället för att utvecklas.

    Gilla

 2. Jag hör nu från flera håll deltidsdiskussioner. Att leva enklare, ta hand om sina barn mer, undervisa dem i det skolan inte klarar av, kanske orka med någon hobby eller hjälpa gamla föräldrar i stället att arbeta heltid och betala mer i skatt. Livet är annat än tjäna Staten. Nog är nog.
  Påminner om 60 talet då folk tog ledigt när de var nära nästa högre skattenivå.

  Gilla

  • Staten är sossarna och vi ska bara vara glada över att vi får lov att tjäna dem? De bör nog tänka om. När folk ser att det är andra som får pengarna som man själv har släpat ihop och själv får man för sin del eller sina närståendes del nöja sig med de skulor som blir över, lär inte spä på viljan att betala. Våga vägra betala skatt, särskilt till den fruktansvärda regim vi har och en befolkning som i sina delar ser det som sin gud givna rätt att bara ta istället för att ge. Visst, ibland har man inget val det förstår till och med jag. Jag var själv arbetslös ett halvår efter examen på högskola men jag tog det som fanns och till och med det som låg långt under min kompetens och utbildning. Men det som förhoppningsvis nu inträffar är att precis som du skriver, nog får vara nog. Att pengarna går till allt annat än det de var tänkta till, helt andra personer och ändamål än de egna och att folk nu får svart på vitt att de bara är löneslavar åt sosseriets bidragsmaskin är lite för mycket att ta för de flesta tror jag.

   Gilla

   • Folk ser dagligen vem som får allt serverat på silverfat i min hemkommun där asylindustrin har ”problem” och var fjärde röst gick till SD förra valet. Tidigare hade S egen majoritet. Nu räckte det inte ens S+V till 50%.

    Gilla

 3. Den välbekanta Lafferkurvan är kanske inte perfekt, men jag skulle gissa att Sverige befinner sig en bit till höger om maximumnivån.

  Vill minnas att Sveriges bolagsskatt och skatt på utdelning är ganska låg internationellt sett. Så man kan gott driva företag, bara man inte behöver ha anställda …

  Wikipedias ”Lista över svenska skatter” är storartad svart humor. I ”Skatt i Sverige” står att ” EU har riktat kritik mot att Sveriges momsbefriade marknad är för stor.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s