Att öppna andras hjärtan

För ett år sedan avgick Fredrik Reinfeldt, det är jag evigt tacksam för. Det som kom efter honom och hans regering är jag vare sig imponerad av eller tacksam för. Nu har Fredrik skrivit en bok där bland annat svensken och dennes politiska åskådning skärskådas. Hans bild av oss är negativ, så negativ. Vi röstar i allt högre grad på SD och det gör vi enligt honom därför att vi är missnöjda med våra liv och dom områden vi bor i. Mer om Fredriks klokskap i Aftonbladet (unvis.it) och i DN (unvis.it).

Fredrik ReinfeldtFör snart ett år sedan såg det ut så här när Exit Reinfeldt blev ett faktum. En händelse vi nog ska vara tacksamma för med tanke på en del uttalanden i den nya boken
Foto: Aftonbladet

Fredrik Reinfeldt är mantalsskriven i Täby utanför Stockholm. Den kommunen hade 2014 67.334 innevånare enligt den egna hemsidan. 2014 Tog man emot 57 flyktingar vilket ger ca 0,085 % av befolkningen som under 2014 utgjordes av flyktingar.Hur många personer kommunerna tar emot kan man läsa om i dokumentet här nedan. Under samma period tog Södertälje kommun som har 91.072 kommuninnevånare enligt sin hemsida emot 1198 flyktingar vilket utgör 1,3 % av befolkningen. Också det enligt uppgiften ur dokumentet nedan från Migrationsverket.

Klicka för att komma åt overenskommelser+och+mottagande.pdf

Liten slutsats: Det är oändligt mycket mindre chans att Fredrik råkar ha en flyktingfamilj boende som granne eller ens i sin närhet, än det är för en Södertäljebo att råka ut för samma situation. Ändå tycker han inte bara att alla svenskar ska öppna sina hjärtan, utan också att de är gnälliga och missnöjda med sina liv när de börjar protestera. Liten rättelse Fredrik, det handlar ju egentligen om att öppna andras hjärtan enligt den logik du använder.

Att de är missnöjda med var de bor kan Fredrik inte heller förstå. Det blir nog lätt så när man bor i en kommun där medianinkomsten för 2013 låg på 324.554 svenska kronor (sek) vilket var 75864 sek över snittet för riksmedianen och 92.783 sek över siffran för Södertälje. Medianlönen i Södertälje låg alltså på 231.771 vilket är 19.919 under den genomsnittliga medianlönen för landet! Siffrorna hittar du på Ekonomifakta.

BlondieGruppen Blondie skrev låten ”In the sun” och fattade hela grejen. Det är ingen idé att sitta med högst kostnader, lägst inkomster och sämst medianlön. Bättre då att göra som Fredrik, bosätta sig i rätt kommun och vältra över kostnaderna på någon annan trots de höga inkomsterna Foto: ”Blondie1977” by Private Stock Records – Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blondie1977.jpg#/media/File:Blondie1977.jpg

Självklart gnäller socialt missanpassade människor som Södertäljebor och andra då man på en sämre inkomst i kommunal skatt måste ta emot fler flyktingar. Det är också hemskt onormalt att tycka att alla borde hjälpa till, även om t ex Täbybor lider av sådana åkommor som högre medianlön och bättre kommunal ekonomi.

Har då Fredrik möjligen drabbats av Nimby (Not In My Back Yard), mer om det i Wikipedia? Så kan det nog vara men också SEP (Someone Elses Problem), länk till Wikipedia, har spökat till det för den gode Fredrik. Det lär också förklara varför han är en före detta statsminister och inte längre ansvarig ,då kan man ju uttala sig hur oansvarigt som helst. Sedan hans tid som landets ledare har ju titeln ”statsminister” dock blivit synonymt med just oansvarighet så kanske delgav han ändå något åt Stefan Löfven.

Att sitta i elfenbenstorn och med falkögon blicka ut över det politiska landskapet för att sedan komma med både felaktiga och kränkande slutsatser, är på modet bland våra självutnämnda makthavare. Så långt är Fredrik Reinfeldt i gott sällskap. Man kan dock ha en hel del åsikter om hans sätt och ur vilket sammanhang han gör sitt uttalande. Det hela blir med bakgrunden hur Täby kommuns förutsättningar ser ut rätt magstarkt. Det blir dessutom dubbelt magstarkt när uttalandet andas ett visst förakt.

ElfenbenstornFrån sina elfenbenstorn blickar nu delar av eliten ut. Den som inte håller med i deras övervältring av kostnaderna på andra, drabbas snart av fatwor eller Fredrik Reinfeldts omdömen Foto: ”Altenmarkt Kapelle – Elfenbeinerner Turm” by Wolfgang Sauber – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Altenmarkt_Kapelle_-_Elfenbeinerner_Turm.jpg#/media

Där har vi den springande punkten, föraktet. Andra ska öppna sina hjärtan men själv har man från sin upphöjda status både ett förakt som sagt, men också åsikter om andras livssituation och överväganden. Man tillskriver människor känslor, åsikter och grund för deras val trots att man aldrig har tagit reda på vare sig varför eller hur det kommer sig. Det hela är så svart eller vitt. Är man för är man god, är man emot är man ond. Det är det som Fredrik och också andra nu gör, man tillskriver andra känslor och åsikter han aldrig ens har tagit reda på.

Hade han gjort det hade han fått på handen att vissa tar emot hur många som helst och andra nästan inga alls. Han hade fått reda på att detta belastade såväl kommunal ekonomi som statlig och satte p för andra nödvändiga ekonomiska reformer. Han hade kunnat se hur land och stad ställs mot varandra i än högre grad när landet får ta emot oproportionerligt många i jämförelse med Täby. Han hade kanske om han hade haft självinsikt också sett att han utifrån en privilegierad position bör välja sina ord då Sverige misstror just den styrande eliten.

Men Täby är inte ensamma. På Södermalm i Stockholm är man enormt öppna för utvecklingen och ser alla som protesterar som nära nog landsförrädare. Stockholms stad tog 2014 emot 1902 flyktingar enligt samma länk som ovan till Migrationsverket. Det var färre än Göteborg och Malmö som Årsta/Enskede Tidning kan berätta. Stockholms stad hade 2014 911.989 invånare enligt deras hemsida. Det gör att man tog emot 0,2 % flyktingar jämfört med invånarantalet. 2013 Låg Stockholmarens medianlön på 279.401 sek vilket var 30.701 sek mer än medianlönen i snitt för övriga landet.

NevermindNär hajarna vittrar dollarsedlar i vattnet lär både Stockholms- och Täbybo flockas kring köttgrytorna. Man vill gärna ha de lägsta kostnaderna, de högsta inkomsterna men bidra minst. Det är solidariskt, mest solidarisk är man dock som vanligt på Södermalm. Där skickar man hem alla invandrare som finns efter klockan 18 eller då restaurangen stänger Foto: Wikimedia

Man får dock komma ihåg en sak, Stockholms stad är geografiskt ganska utspridd och har alla möjlig områden med olika socioekonomiska förhållanden. Områden som Tensta och Rinkeby har inte samma ekonomiska status som innerstaden t ex. Ändå är det dit som flyktingarna kommer, inte till Kungsholmen, Östermalm eller Södermalm. De 1902 flyktingarna staden tog emot 2014 är alltså med största sannolikhet inte innerstadsbor.

Det är alltså ingen kvalificerad gissning att tro att antalet flyktingar som bor på Södermalm är eller nästan är noll, trots att det är där man är så toleranta mot flyktingar. Där inskränker sig dessa till alla de till att vara ägare av alla de exotiska restauranger som trängs på dessa höjder. Innehavare av närbutiker och tobaksaffärer går också bra, men bo där lär inte vara alltför många som gör. På kvällen tar de nog snarare t-banan hem till Norsborg och Akalla. Nimby igen kanske?

Inte heller lär Malena Ernman hitta främmande kulturers namn på de dörrar hon passerar på vägen upp till lägenheten på Kungsholms Strand, den med den vidunderliga utsikten över Klara Kanal. Kom nu ihåg en sak, jag berättar inte allt detta för att alla ska bli avundsjuka utan för att visa vilket gigantiskt hyckleri som pågår här. Hade Malenas grannar hetat Mostafa, Fatima eller Sun Yat-Sen, hade hon och hennes meningsfränder varit trovärdiga. Som det nu ser ut är de däremot inte det, de är multikulturella godhetsivrare med förbehåll som ”låt oss lämpa över kostnaden på någon annan”. Nimby igen kanske?

Kungsholms StrandPrecis som på Fredriks gata lär Malenas grannar inte heta något så exotiskt som ”Ibrahim”. Här är segregationen total och lär så förbli. Vem på Södermalm skulle t ex göra vågen om man stängde ute deras barn från säg Södra Latin för att istället inrätta flyktingförläggning t ex? Foto: Wikipedia

Lek lite med tanken, tänk om Stockholms stad tog beslutet att stänga Södra Latin för att inhysa en flyktingförläggning. Det lär ju aldrig inträffa, men tänk tanken. Skulle Söderborna gå man ur huse och hälsa alla nyanlända välkomna? Det borde de eftersom de så gärna vill ha hit dem! Skulle Stockholms innerstadsbor göra vågen när deras kommunalskatt på 29,78 (2015; Länk här) med motiveringen att alla måste nu hjälpa till att betala för flyktingmottagandet? Det borde de göra med tanke på att vissa av dem driver frågan längst!

Inom parentes ligger den sammantagna skatten i Södertälje på 32, 23 trots de lägre inkomsterna och det högre flyktingmottagandet. Sammanställning över olika kommunalskatter hittar du här från SCB. Malena men också Fredrik borde nog verkligen tänka på det innan de uttalar sig. Likadant är det med landsbygden. Där tar man emot fler flyktingar än det finns innevånare, betalar högre skatt än Stockholms- eller Täbyborna, men får ändå stå ut med att bli kallad ”missnöjd” av Fredrik Reinfeldt. Dessa får nu dessutom vara med och betala för regeringens skattekalas när drivmedelsskatten höjs.

Nej, pröva istället följande förklaringsmodell. Vissa inom den politiska och samhälleliga eliten har förlorat all kontroll och hyser dessutom ett lagom stort förakt för ”vanliga människor”. Man är måna om att påtala vad andra ska göra och betala för, men undviker samtidigt smidigt att sitta med Svarte Petter på hand när alltihop ska betalas för. Det gör andra så bra. Låt pöbeln betala för allt, helst de som har lägst inkomster som straff för att de nu i sin desperation ser enda utvägen i att rösta på SD.

Malena ErnmanAlliansen kallade sig ett tag för ”verklighetens folk”, det gäller vare sig Fredrik Reinfeldt eller Malena Ernman. Först den dagen dessa två upplåter sina hem och sina inkomster i form av höjda kommunalskatter till mottagande upphör dock det hyckleriet Foto: Malena Ernmans konto på Facebook

Löjesguiden nominerar idag Fredrik Reinfeldt till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att du är en talesperson för den nya syn som har blivit så vanlig i vissa kretsar med de totala föraktet som också det är så vanligt, är rätt uppenbart. Att det däremot skulle avslöjas i sådan dager som det nu gör, var däremot förvånansvärt rättframt och ärligt men samtidig som sagt föraktfullt. Äntligen förstår jag vad du menade med ”öppna våra hjärtan”. Det var ju naturligtvis kodspråk för dig och de dina att det nu är dags att öppna hjärtat på andra än er själva. Nimby har fått en ny talesperson i Sverige, hans namn är Fredrik Reinfeldt. Det faktumet gör honom till en värdig kandidat till priset.”

Fler som har bloggat om migrationspolitiken och arvet efter Fredrik Reinfeldt är:

Fnordspotting – Borgerlig migrationsdebatt med förhinder
Anybody’s Place – Bättre sent än aldrig

7 tankar på “Att öppna andras hjärtan

 1. Ja.det är lätt att bo på Söder och i Täby och skrika på solidaritet när man inte har den minsta tanke på att omsätta det i praktisk handling i sitt eget närområde.
  Håller också med om att de sysslar med en otäck elitism och ett folkförakt när dom inte förstår att folk är oroliga för den havererade integrations och flyktingpolitiken.Sedan undrar dom varför fler och fler röstar på SD…

  Gilla

  • Det framstår snart som det sista alternativet även om det är djävulens alternativ. Jag är inte SD:are, snarare tvärtom men med de politiker och den styrande klass vi har i maktens korridorer vet i fan. Om nu Fredrik är så mån om att karaktärisera oss och andra utifrån kunskaper förvärvade i Täby kan det bara gå på ett sätt, åt häcklafjäll. Det perspektiv dessa godhetsivrare anlägger är ju den elitistiska, vare sig Fredriks eller Malenas grannar lär heta ”Kinte” i efternamn och hans och hennes grannar lär reagera om så vore fallet. De skulle börja gnälla om att om den där familjen med romer tilläts flytta in i deras fina kvarter skulle deras, DERAS, villors eller lägenheters marknadsvärde sjunka. Nimby igen med andra ord.

   På det så solidariska Södermalm hittar du inte heller många med utländska efternamn om det inte är Kawa Zofagary vi talar om, däremot hittar du många affärsidkare och restaurangägare. På kvällen åker dessa hem till Fittja och Husby och allt går sin gilla gång i ett segregerat land där eliten vill ha solidaritet…..men bara från andra. Som mina mycket enkla exempel visar så är det faktiskt de som har minst som drar det tyngsta lasset, inte de som tjänar mest eller skriker högst om hur illa alla som inte har råd bär sig åt när de protesterar eller röstar på SD. Gör Södermalm till ett flyktingläger, då skulle det nog låta annorlunda. Låt romerna bli grannar till Malena och hon skulle byta fot. Kanske en hel klan Somalier kan få bli grannar till Fredrik Reinfeldt och snart skulle han börja skriva indignerade böcker om förfallet. Då handlar det nämligen om helt andra saker som ju drabbar dom.

   Gilla

 2. Hej.
  Lätt lösning: omplacera folk med TUT och PUT etc så att det högst är 1% invandrare per kommun. Tillåt ingen nyplacering förrän kvoten sjunker under 1%. Omplacera från de kommuner som är över kvoten till de som är under.

  Svår lösning: uppmuntra de inresta illegala tiggarna i Stockholm att upprätta sina läger i Söders parker. Se hur solidariteten avdunstar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Lösningar och kvoter och regler?
   Inget sådant här, tack.

   Handlingsförlamning och ”det löser sig nog om jag blundar” – det är vad Svenska regeringar har stått för i decennier i den frågan. Dög det inte åt mina föräldrar så duger det inte åt mina barn. Så skall det vara, tydligen.

   Gilla

  • Vi såg ju hur det gick när romer byggde tältläger på Långholmen mitt i Stockholm. Grannarna klagade och inom en vecka hade hela lägret flyttats. Det mest underliga var att då protesterade inga hipsters på Twitter och det var inte heller några som kärleksbombade romernas mobiler med meddelanden om att dom hade stöd från dem. Upp till kamp för solidariteten från vissa och motkamp mot solidariteten från andra tycks vara tidens melodi. Själv vill jag nog beteckna det som upp till kamp mot hyckleriet. Vare sig det är Fredrik eller Malena som uttalar sig blir jag mycket skeptisk och känner hur det börjar krypa. Upp till kamp broder, men mot helt andra saker än de som talas om i visan. 😀

   Gilla

 3. (AB-länken verkar gå till DN.)
  Tänk att man kan vara så j-la överlägsen och låtsas vara ”borgerlig”! Nu menar jag inte att vi per definition har en bättre klass människor till höger, men efter decennier av S-styre har det blivit tradition att om man inte är vänster så försöker man i alla fall föra ett logiskt resonemang. Annars får man inga röster alls.
  (Hyrbilsföretaget Avis hade tills för ett par år sedan devisen att OK vi är bara näst störst, men ”we try harder”.)

  Men det är bara i ekonomiska frågor man kan vara oberoende inom politiken. När det gäller ”samhället” är det samma grå välling från höger till vänster. Formgren har sammanfattat det som ”den postmarxistiska maktanalysen, moderniteten och dess framstegstanke, samt den postmoderna relativismen.”

  Kanske var Bildt den sista som försökte, innan han gav sig av till Europa? Nu finns det bara enstaka röster i diverse partier. Ingen i partitopparna.

  Gilla

  • Fredrik försökte ju med varierad framgång spela sosse-light politiker vars claim to fame var att han var det bästa av två världar där både borgerliga och klassiskt socialdemokratiska värderingar skulle få plats. Sen kom SD och satte käppar i hjulet när de profiterade på det politiska fält som Reinfeldt hade lämnat öppet men ändå gjorde anspråk på i smyg. Inte undra på att han härsknade till när den fräckheten utspelades rakt under näsan och dessutom kostade honom makten. Mot slutet tog till och med Fredrik öppet till sig postmodernistiskt junk och omsatte det återigen till en gråblåröd välling, mycket tack vare samarbetet med miljöpartiet i några frågor från 2013, där snart allt hade flutit ihop. Han förstod inte att han gjorde en rad taktiska missar, att han samarbetade med ett djupt destruktivt parti i svensk politik (mp) och han fattade inte att andra skickligt kunde vinna poänger på det. Ändå tycker han sig ha råd att kalla människor som han och hans efterträdare har drivit till desperationens slutpunkt för ”missnöjda”. Jo jag är missnöjd, så långt har han rätt. Jag är missnöjd med politiker som han som klappar mig lite nedlåtande på huvudet och som i samma veva säger ”En dag kommer du också att förstå lille vän”. Jag är missnöjd med att han och andra inte lyssnar på mina farhågor och de larmsignaler som kommer. Kanske Avis skulle bli en bättre statsminister än både Reinfeldt och Löfven? Det måste prövas omedelbart tror jag! P.s: Tack för tipset om länken, den är nu ändrad

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s