Droppen urholkar stenen

Talesättet ”Droppen urholkar stenen” är en ett sätt att tala om att även det hårdaste av material långsamt kan urholkas, inget är med andra ord beständigt inte ens samhällen. Vår tid, den vi lever i nu, har visat sig innehålla stora och svåra utmaningar. Migration och flykt som både måste mötas, lösas men på ett sätt som är acceptabelt. Det kan någonstans bli för mycket av det goda och det är där droppen kommer in.

Jag vill hävda att vi redan idag ser hur just droppen urholkar stenen. Dessa exempel dyker visserligen upp som rubriker men vi kopplar inte dessa där problem ställs mot problem och där diskussionen lyser med sin frånvaro. Detta mycket på grund av åsiktskorridoren men också på grund av väckelsemötet i Stockholm i söndags. Vi ska ju aldrig ifrågasätta den officiella synen på saker. Ändå är det precis det vi måste göra och det börjar faktiskt brinna lite i knutarna.

Huset BrinnerHuset brinner och det enda världens länder erbjuder är en vattenkanna att släcka med. Europa är den enda kontinenten som tar något ansvar, trots allt skitsnack om annat men vi kan inte hjälpa allt och alla. Vi måste helt enkelt få en spridning av ansvaret Foto: Wikimedia

Först lite varudeklaration. Jag är själv inte emot invandring, men jag vill helst se att ALLA är med och tar sitt ansvar vilket innefattar HELA VÄRLDEN. Jag inser, i motsats till alla godhetsapostlar, att våra resurser är ändliga och att vi därför inte kan dra hela detta lass själva. Jag önskar också att vi hade lite mer öppna ögon för att all flykt hit inte är skapad av inbördeskriget i Syrien utan av ekonomiska omständigheter, dvs att vissa flyktingar är ekonomiska flyktingar. Dessa är vi inte är tvingade att ta emot då de inte ens räknas som flyktingar av FN. Att allt inte alltid är vad det ser ut att vara har The Telegraph (engelskspråkig) skrivit om. Vem som räknas som flykting har Röda Korset skrivit om.

Idag är det ett fåtal som tar sitt ansvar, både på nationell och internationell nivå ägnar sig olika länder åt att spela Svarte Petter med flyktingarna som insats. Tidskriften International Business Times (engelskspråkig) har t ex skrivit om Ungerns Viktor Orban och hans agerande som enligt mig är en skamfläck. Kvar efter det moras han lämnar efter sig, finns de andra länderna som får ta emot det han vill bli av med. I den kategorin hittar du Sverige som är ett av de länderna som tillsammans med Tyskland som tar emot flest.

Jag har också själv skrivit om hur olika kommuner agerar för att slippa undan kostnaderna som kommer med mottagandet av flyktingarna. Rika kommuner som Täby och Stockholm tar emot många gånger färre flyktingar än betydligt fattigare kommuner som Södertälje, inlägget hittar du här.

Fredrik Reinfeldt BushBåde Reinfeldts Täby och Bush USA skulle kunna göra mycket mer genom att ta sitt ansvar och ta emot fler istället för att lämpa över det på andra. Också penningstinna Gulfstater kunde dragit sitt strå till stacken så att tala om ”Europas skuld” är som att tala om läskunniga analfabeter Foto: Wikimedia

Lustigt nog råkar Fredrik Reinfeldt bo i just Täby. Han har ju dessutom nyligen skrivit en bok där han menar att människor som vill ha hit färre flyktingar och röstar på SD, är bittra och inte nöjda med var de bor. Jag förstår att Fredrik måste vara glad i livets lotteri, låg kommunalskatt och låga kostnader för mottagande som man kan dumpa på andra är ju enligt hans logik tydligen okej. Om man protesterar finns det återigen små stämplar att klistra på folk man aldrig ens har träffat.

Nu tillbaka till droppen och stenen. Jo, våra resurser är ändliga. Vi kan inte ekonomiskt sett ta emot alla som en del vill, vi måste helt enkelt fråga oss vad det är vi vill med välfärden. Ska vi digna under kostnader som logiskt sett borde bäras av andra i lika stor grad som vi gör? Eller ska vi ge upp välfärden för tiotals år framöver till dess att den manna som alltid utlovas ska börja regna från himlen? Kommer den ens att börja regna?

MannaInvandring beskrivs i vissa kretsar i närmast religiösa övertoner som manna från himlen. Inget kan bli mer fel i ett land som redan idag har förtvivlat svårt att få igång bostadsbyggande och att skapa jobb, mycket tack vare våra politiker. Foto: Wikipedia

För trots snack om samhällsvinster så är det argumentet extremt dubbelsidigt. För det första är de där eventuella vinsterna som vissa inte ens är överens om existerar, något som inte kommer över en natt. Det tar tiotals år om de ens inträffar då integrering och jobbskapande tillsammans med bostadsbrist är några av Sveriges akilleshälar i sammanhanget. Tino Sanandaji har t ex via sin blogg visat att invandring inte tillför den samhällsvinst alla talar om, det kostar helt enkelt mer än det smakar vad än media säger.

Andra menar att det finns en samhällsvinst men dessa påståenden är i varje fall mindre vetenskapliga än Tinos inlägg men är ändå förhärskande i debatten som påstående. Här är SVD:s (unvis.it) bidrag till debatten för att visa andra sidan. Hur det än är med sanningen kanske den som vanligt ligger i mitten, jag är inte personen att avgöra det. En sak vet jag dock. Vi måste vara helt på det klara att skalan på mottagandet vi nu ser kommer att kosta trettio, fyrtio kanske femtio år in i framtiden där samhället inte kommer att ha råd på samma sätt.

Tecknen på det KAN redan ha börjat dyka upp även om det är vanskligt att göra kopplingen mellan ökad kostnad för migration och integration å ena sidan, och minskade resurser till annat å andra sidan. Trots det finns det tecken som här ur GP som talar om kamera-övervakning istället för hemtjänst för att spara pengar i åldringsvården. Skrämmande om du frågar mig och borde mana till eftertanke. Att åtgärden dessutom skapar färre jobb i en tid när just invandrare har det svårare på arbetsmarknaden än tidigare är svårslaget. Statistik hittar du från SCB.

Piltdown ManHistorien om The Piltdown Man är en av vetenskapens största bluff. Vår regering använder samma grepp när de påstår att våra resurser i stort sett är oändliga och att vi kan ta emot allt och alla. Tyvärr får detta konsekvenser för tiotals, ja kanske till och med hundra år framåt. Foto: Wikimedia

Nu när regeringen på så många sätt har låst fast sig vid den enda vägens politik där allt ska samlas under det offentliga och där allt fler ska tas hit, borde man alltså börja besinna sig. Vi kan inte, även om vi vill, hjälpa hela världen. Det finns inte resurser till det helt enkelt. Det är därför ALLA måste hjälpa till, från Täby till Budapest och vidare till Sidney och New York så måste alla ta sitt ansvar. Vi måste också tyvärr sålla hårdare, alla är inte på flykt på grund av krig och elände, men vi måste också ställa större krav på länderna i regionen.

Ja, Libanon har tagit emot en miljon flyende, en imponerande siffra då landet bara har fyra miljoner innevånare. Också Turkiet har tagit emot många, sammantaget har 3,8 miljoner människor tagit sig till andra länder i regionen. Men samtidigt har flera länder som Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Oman och Saudiarabien i praktiken stängt sina gränser. I krassa tal tar de emot noll flyktingar trots sina enorma rikedomar och trots att det är deras pengar som har pumpats in i Daesh, uppgifter om detta från engelskspråkiga Albawaba.

Saudi_Arabia_mapHär runt hörnet från konflikthärden ligger några av världens rikaste länder, ändå tar de emot noll flyktingar. Stötande? Javisst! Ändå talas det i debatten om ”Europas skuld” och varför vi hela tiden måste ta vårt ansvar. Något obalanserat kanske men vad kan man förvänta sig? Foto: Wikipedia

En annan sida av problemet är att när ett lands befolkning flyr, är det nästan alltid den välutbildade eliten som flyr först. Så också i fallet Syrien, de som kommer hit är oftast välutbildade och har haft höga tjänster i det gamla landet. Här får de för det första vänta länge på att få tillstånd att jobba med det de är utbildade för, oftast för länge. Mer om det i GP och om de många välutbildade kan man läsa om i en artikel (unvis.it) från SVT.

Men det är också så att med detta bidrar vi till så kallad ”Braindrain” dvs vi tömmer i det här fallet Syriens kunskapsresurser och gör därmed dem än fattigare. Godhet? nej knappast! Ett bra blogg som skrivit om detta är Dick Erixon. Återigen måste man alltså konstatera att detta inte är enbart Tysklands och Sveriges problem, det är allas runt om i hela världen. Att som Expressen börja tala om ”Europas skuld” när vi är en av de få som tar något ansvar alls, är som att tala om Trabant som en ”lyxbil”. Bloggen Fnordspotting har skrivit om medias senaste urspårning i fallet Aylan.

AylanExpressens smaklös rubrik och vinkling är knappt värdig ens för tidningar som ”National Enquirer” som lever på att hitta på sensationer. Expressens avsikt tycks snarare vara att profitera på känslor Foto: Expressen

Den delen av debatten som talar om skuld borde nog snarare inriktas på Daesh, flyktingsmugglarna och de länder som runt om i Mellanöstern har stängt sina gränser. Europa har inget att skämmas för, tvärtom. De länder som mycket riktigt inte har tagit emot har oftast än sämre och mindre resurser än vad vi har och kan knappast klandras för detta. Rumänien har redan stora sociala problem, likaså Ungern även om det senare har det bättre förspänt och en premiärminister som gör allt för att göra så lite som möjligt.

Löjesguiden nominerar idag godhetsrörelsen och de fingerpekande journalisterna till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”I en tid då vi måste inse våra begränsningar, ser ni chanser att så mer draksådd. Visst ska vi ha invandring, visst ska vi ta emot flyktingar men med måtta. Samhällets institutioner måste också klara av den uppgiften vi ställs inför vilket inte är fallet idag. Resultatet kan i värsta fall bli samhällelig kollaps och åtminstone många och svåra utmaningar för årtionden framåt vilket kommer att knuffa ut annan välfärdssatsning. Det gör er till fullgoda kandidater för priset.”

10 tankar på “Droppen urholkar stenen

 1. Det finns en sak som invandringen tveklöst kommer att göra. Det är att förstöra det Europa vi känner till.
  Att det sedan skulle någon som helst inverkan på de svältande miljarder i U-länderna är klart tveksamt.
  Han utan murar tar naturligtvis inget ansvar för det, godhetspoängen är viktigare.
  Hellre dyr och dålig asylindustri än effektivt bistånd i närområdet.

  Gilla

  • Kort beskrivning av kollega som rest i Indien: ”Vi såg lokale polischefens villa, med stor trädgård och välvårdade gräsmattor. Hög tegelmur runt alltihop. Mot murens utsida har en kåkstad uppförts.”

   Gilla

  • Det kommer definitivt att drastiskt förändra det Europa vi känner. Om man vill beteckna det som ”förstörelse” är en fråga om synsätt. Jag är själv inne på ditt synsätt men eliten i vårt land, de som tror de har oinskränkt makt, är definitivt inne på en annan linje där detta är moraliskt riktigt och att det gamla bör begravas. Det kommer tyvärr att leda till kaos men det får vi ta enligt deras synsätt. Visar väl vilken avskyvärd klick vi talar om här tyvärr.

   Gilla

 2. Man kan ju fundera på varför det inte går någon flyktingström från Syrien österut mot de rika arabländerna på arabiska halvön? Eller andra muslimska länder som Indonesien, Malaysia osv. Alla män (för det är mest män enligt bilderna) som flyr som harar från Syrien vill till Europa av någon anledning. Kan det vara som en Kuwaitier förklarar varför dom inte vill ta emot flyktingar. ”Vi vill inte ha hit ”låg klass” muslimer som inte vill jobba. Vi vill inte ha hit folk som är olika oss!” (http://petterssonsblogg.se/2015/09/07/dom-vill-inte-jobba/). I Europa får dom ju sin försörjning utan att behöva anstränga sig. Ett exempel är vä’l pappan till den drunknade pojken. Familjen hade varit bosatt i Turkiet 3 år och pappan i familjen hade ett arbete. Men han tjänade för dåligt, därför ville han till Canada, men blev nekad visa, då blev nästa resmål Europa. Nu sitter han där utan sin familj tack vare girighet.

  Gilla

  • Jag tror tyvärr det finns en agenda bakom allt, det kan inte vara en slump att 100% söker sig norrut. Grannländernas synsätt är avskyvärt, ska stämplas som det och börjar de inte hjälpa till i det kaos som deras pengar har ställt till med kan de fara åt h-e vad mig anbelangar. Tandspåret i fallet Aylan är rätt omskrivet men också kontroversiellt, en sak jag har noterat är att journalisterna i Kanada tycks vara lika usla som här i Sverige. Under intervjun med mannens syster var det ingen som frågade sig om hon verkligen var hans syster och kollade hennes historia. En annan lustig detalj i den här snaskiga historien om en pojke på stranden är att ingen svensk journalist hittills har lagt fokus på de människosmugglare som cyniskt använder flyktingarna enkom som inkomstkälla för att fullständigt skita i deras väl och ve.

   Den vinklingen du skriver om är helt rätt, men rådande medieagenda säger hela tiden något annat. Vem skriver om hur flyktingsmugglarna cyniskt utnyttjar situationen? Vem skriver om en pappa som inte såg hur han skulle ha råd med tandvård? Ingen svensk journalist! Där har vi knuten, man har redan bestämt sig för vilken bild som är rätt. Att det eventuellt kommer att kosta oss både demokrati och välfärd att ta hit dessa spelar ingen roll, agendan är satt och därmed har man stängt för all diskussion. Ifrågasätter man heter man plötsligt Breivik i efternamn därför att bilden är klar. Så här kommer det att fortgå till dess att människor vaknar upp och inser hur det kokta fläsket är stekt, man kan bara hoppas att det inte är försent.

   Gilla

   • Tack för kommentaren Karin och välkommen tillbaka! Har saknat dina skarpa tankar. Tack också för länken som ledde till en blogg jag inte stött på innan men som var utmärkt. Och visst är det så att de är uppslukade av känslosvallet. Det som upprör mig mest är dock att man gör politisk teater av två små pojkars död, allt för att gynna sig själv, sitt parti och den åsikt man står för. Det är något av det mest ovärdiga jag har sett på jag vet inte hur länge, kanske hela min livstid. Gycklarnas och hycklarnas afton drabbade oss med full kraft, kvar finns alla frågor utan svar men också problemen i det praktiska vardagslivet. Det är det ingen av alla dessa ”goda” som tänker på, inte heller vad det kommer att kosta eller vilka andra uppoffringar som måste göras för att ha råd. Allt är som bortblåst. Tankar, förnuft, eftertanke och politisk vision.

    Gilla

 3. Det sakliga, nyktra eller ”känslokalla” perspektivet saknas helt. Åtminstone i Sverige har ju borgerligheten givit upp och anammat vänsterns världsbild. Det är skadligt.

  Filosofin har underavdelningar som ”feminism”, ”miljökämpe”, ”djurrättsaktivist” och olika grader av ”marxism”, ”socialism” osv. Den verkar bygga helt på att den enda motivation som existerar är skuld och skamkänslor. Jag har ofta velat säga till vissa, nej, till många: ”har din politik något att erbjuda mig – vit, medelålders, medelklass, man, väst – än skuldkänslor? Har ni något som är positivt eller är allt bara skräp?” (Uttrycket ”check your privilege” verkar mest användas av vit medelklass för att visa att de är moraliskt högstående. )

  Tittar just nu på det där Axxess-föredraget (tror jag väl det är) och Tino Sandanaji talar om hur elitens självgodhet och hur de ”känner att det är otroligt goda människor som håller på och skänker bort Sverige. Och att de har rätt att göra det, dessutom”.

  Visst, det finns exempel på hur man ur ”moralisk indignation” kan åstadkomma samhällsförändringar. Se till exempel Dickens, som aldrig försummar tillfället att skriva något om fattigdomens gissel. (Ens i Pickwickklubben, som väl i övrigt är nästan Wodehouse.) Jämför slaveriets avskaffande i USA.

  Inom den filosofin är det omöjligt att skapa eller bygga någonting. Vad som återstår är att omfördela i ett nollsummespel.

  Gilla

  • Den undergångsstämning som rådde inom moderaterna över att först förlora ett val och sen en partiledare som har varit så tongivande, måste ha varit traumatiskt. Dessvärre slutade det inte där. Man fortsatte med att tillsätta en ny partiledare som tydligen såg det som sin uppgift att utplåna sin egna politik, ersätta den med socialistiskt tankegods inklusive feminism och till slut uttrycka dessa tankar som de vore hennes egna värderingar. Pinsamt tyckte nog många borgerliga väljare och jag kan bara hålla med.Flykten till SD lär ha påskyndats särskilt hos ”det gamla gardet” som inte längre såg ett moderaterna som stod för de grundvärderingar de en gång hade gjort. Att få höra att Kinbergs vision av samhället var en feministisk folkhemsmodell måste ha fått dem allihop att kedjeäta prozac. Bristen på vision är nyckelordet, bristen på idéer resultatet.

   Tino Sanandaji seglar allt mer upp som en riktig hjälte i mina ögon. En orädd sanningssägare som inte väjer för att ifrågasätta den hycklande klicken som ser sig själva som makthavare med all den rätt som tillkommer detta och mer. Deras elitistiska och nära nog anti-demokratiska synsätt är en varnagel och deras samhällsbild är en bild som dessutom måste ifrågasättas igen och igen. Något vi lider ett underskott av i det här landet så nog är han en frisk fläkt alltid. Jag är dock rädd för att nästa steg kan mycket väl bli att försvåra och förhindra för honom i hans roll som forskare. Man måste komma ihåg vad det är för en akademisk miljö han jobbar i här egentligen. Också den genomsyrad av Marxistisk dialektiskt tänkande, också den radikalfeministisk och vänstervriden i sin åsikt. Dessutom har vi haft och har fortfarande forskningsförbud. Jag tänker på KTH som inte fick forska i kärnkraftsteknik under en längre tid för att frågan är så känslig för socialdemokraterna att den hotar att spräcka partiet i två eller fler falanger. Han kan alltså råka illa ut, det vore han inte först med tyvärr. Sanningssägare brukar tyvärr ibland röna det ödet, men som sagt han behövs och mer därtill.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s