Oanade effekter

När alla stod där och dansade och sjöng kring manifestet ”alla ska hit” var det nog en del saker de inte tänkte på. De oanade effekterna har ju den egenskapen att de lätt slinker under radarn och kommer som en obehaglig överraskning. Nu har de kommit och ställer hela den ”humanism” som artisteliten utstrålade i en annan sämre dager.

RasismOlika länder olika villkor, det är den verklighet Stefan Löfven så småningom vaknar upp till. Att det får konsekvenser också för oss har han ännu inte ens fattat. Bilden visar danska socialdemokraters valretorik inför det senaste valet.

I flera tidningar har det berättats om hur ensamkommande barn övertygas om att smita från myndighetspersoner innan de hinner registreras. Personer med ett lite grumligt motiv dyker upp på plats, talar med personerna och snart är de borta. På det här sättet har bara i Malmö ett tjugotal barn försvunnit. Flera flyktingar vittnar också om människor uppmanar dem att undvika svenska myndighetspersoner och så fort de har kommit fram har flera personer försvunnit. Mer läsning om detta i DN (unvis.it).

Vad som händer efter det att de har försvunnit kan man naturligtvis bara spekulera i. Det är dock inte okänt att flyktingar utan uppehållstillstånd har dykt upp som låglöneslavar runt om på arbetsplatser där de utnyttjas lönemässigt. Bland annat restaurangbranschen har sådant uppdagats i vid olika razzior och kontroller som ibland genomförs.

Sexslavs-lika förhållanden har också uppdagats, men att få reda på sånt tar tid och kostar resurser som ofta inte finns. Man kan också spekulera i om de hitkomna kan ha hamnat i klorna på jihadister som faktiskt redan finns här. Allt detta är dock inget annat än spekulation. Hur det nu än är med den saken är bara det faktumet att flera personer ”försvinner” ett oacceptabelt fenomen. Skuggan lär falla på de som propsade på att de skulle hit för lång tid framöver.

SlavarOckså vår bild av slavar är föråldrad. Att det förekommer i Sverige är för oss otänkbart men faktum är att ju fler illegala invandrare utan makt eller valmöjlighet vi får hit, desto vanligare kommer ett redan existerande problem att bli Foto: Wikipedia

Den viktigaste frågan är dock denna efter dessa nyheter, var det detta som var humanismen i godhetsrörelsens credo ”Alla ska hit”? Jag har nämligen svårt att se humanismen i en situation där folk försvinner under myndigheternas radar för att EVENTUELLT utnyttjas i olika sammanhang. Vad gör Henrik, Malena och Stefan nu när de nås av dessa nyheter? Kommer de att göra något alls, eller är de i sin naivitet som vanligt förundrade över de oanade effekterna?

Stefan var där ja, det låg nästan något religiöst profetiskt över hela hans aura efteråt när han trosfast utropade att ”nu vänder det”. Han talade naturligtvis om opinionen i migrationsfrågan. Fast föga anade han att återigen skulle de oanade effekterna spela in. Han såg framför sig ett enat Europa där alla samlades under en humanistisk flagg där alla var som Sverige, det vill säga öppnade sina gränser och sina hjärtan. Återigen gick hans visioner i baklås.

LåstNär vision och verklighet inte längre stämmer överens blir situationen låst. Nu stänger de flesta länderna i EU sina gränser, Sverige blir allt mer isolerat trots sina intentioner. Hur länge ska detta hålla? Foto: Freepik

Kanske måste man börja tala om hans brist på verklighetsförankring eftersom visionerna snart blev illusioner. Tyskland ökar sin gränsbevakning och stänger mycket av det öppna hjärtat. Österrike, Slovakien, Tjeckien, Finland och Nederländerna återinför gränskontroller vid inresa trots Schengen-avtal. EU funderar och diskuterar militära insatser mot flyktingsmugglarna istället för att skapa de fria vägar Stefan vill ha in i Europa. Mer om detta har Fnordspotting bloggat om.

Kort sagt, verkligheten håller på att hinna ifatt också honom och det  är ett långsamt och smärtsamt uppvaknande där han återigen på grund av felbedömningarna, har målat in sig i hörnet igen. Feltolkningar, felbedömningar, en verklighet som inte stämmer med den man så gärna vill se är några av bovarna i dramat igen. Risken är rätt överhängande att Stefan Löfven därför snart kommer att ses som en förrädare också hos godhetskollektivet.

Makten och etablissemanget står som vanligt naket och saknar de nödvändiga svaren. De lär också fortsättningsvis vara försvinnande lite svar som delges ett så brännande samtidsproblem som detta, det är det enda slutresultatet av tältmötet för en vecka sedan på Södermalm. Ansvaret för allt faller på ett fåtal personer och historiens dom kommer nog bli hård är jag rädd för.

Göran GreiderÅterigen har Göran Greider helt rätt, vi kan inte ha det så här. Att byta regering har blivit mer än akut och att byta inriktning på politiken smärtsamt uppenbar. När omvärlden ställer om, måste också socialdemokratrarna inse att det nog är dags att också de ställer om politiken eller avgår Foto: Karnevalforlaget

Löjesguiden nominerar idag godhetsrörelsen och regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ord är så lätta att yppa. Också tankar och viljor tycks vara lätta att prestera när godheten sätts i rullning. Att det som blir slutresultatet är inte alltid det som är det tänkta, det vet de flesta. De här två, regeringen och godhetsrörelsen är dock ansvariga inte bara för ett monumentalt tankefel, utan också ett resultat som lämnar mycket att önska. Detta skulle i framtiden kunna visa sig vara en draksådd vi får leva med för lång tid framöver. Ett faktum som gör er båda till formfulländade kandidater till priset.”

4 tankar på “Oanade effekter

 1. Nu väntar svar på en uppsjö brännande frågor. Vad händer i knoppen när man lämnar Godhetsrörelsens Fritzl- källare för verklighetens skarpa dagsljus? Kan någon människa hålla så mycket motstridiga åsikter och uttalanden i huvudet samtidigt, utan att hjärnan smiter ut genom öronen? Kan man få ett negativt värde den politiska prestationskalans kelvin-termometer? (ett teoretiskt värde UNDER noll Juholt) Låt oss se Löfven äta upp sin nya silverglänsande hatt och se vad som kommer härnäst.

  Gilla

  • Tror det blir som i filmen Nosferatu från 1922 då Nosferatu själv upptäcker vad som händer om man stannar uppe för länge och är vampyr. Upplösningen blev smärtsam då och kommer att bli lika smärtsam nu. Verkligheten kallar Stefan, men Stefan har inte ens en hörapparat tillgänglig. En mer verklighetsfrånvänd statsminister med så lite kontakt med sin egen verklighet får man leta efter. När han någon gång om han väljer att göra så lämnar sin Fritzl-källare (gillar metaforen!) kan han få ett ”rude awakening” som man säger over there. Hans sömndruckna attityd skvallrar redan om att han har noll koll på utvecklingen och det öppnar upp nya möjligheter för mp som kan komma att flytta fram positionerna än mer. Med broderpartiet v har de blivit en formidabel kravmaskin och Löfven framstår mer och mer som deras bitch. Har han månde varit stamkund hos Madam Kerstin när hon höll hov på Kungsklippan?

   Jag tror han hur de frågorna än besvaras måste ha ett skruvstäd över skallen från öra till öra varje natt för att pressa tillbaka den cerebellum och cerebrum som annars hotar att smita sin väg genom hörselgången. Ett faktum som kan förklara varför han ibland tycks vara så frånvarande att han inte ens hör när verkligheten gör sig påmind. Tror han till och med har någon personlig assistent, naturligtvis på assistansbidrag, som hjälper honom med tvingen varje natt. Det är säkert någon nyanländ som med tacksamhet i blicken kan se sin livsuppgift som en stor och viktig sådan när man får tvinga självaste statsministerns hjärna tillbaka till dess rätta plats. Breven hem måste vara fascinerande att läsa.

   Kan man komma under noll Juholt? ja, det går! Statsministern har återigen visat att allt och mer är möjligt bara man är tillräckligt visionslös och har tillräckligt dålig koll. Den dagen statsministern äter upp sin silverhatt kan vi skatta oss lyckliga, men jag tror hans hjärna på rymmen gör det alltmer omöjligt för honom att ta in sådana intryck eller förstå det större sammanhanget. Vi får nog härda ut en tid till innan den lyckliga dagen är här är jag rädd. Under tiden kan vi alltid hoppas på att hjärntvingaren kanske får sin licens från Socialstyrelsen, byter karriär till neurokirurg som är det han eller hon är utbildad för så att den gode cerebellum och cerebrum kan ge sig ut på sin efterlängtade roadtrip. Jag kan se det framför mig, likt Thelma & Louise kör han en ”crash and burn” i slutscenen. Ett passande slut för något som var slut redan innan det tillträdde, i vardagstal kallas detta ”regeringen”.

   Gilla

 2. Hej.
  Vi kan trösta med vetskapen om att Sverige representerar ett nytt sätt för ett land och ett folk att gå under. Ockupation, epidemier, naturkatastrofer, ja alla de gamla vanliga modellerna för hur riken och statsbildningar uppstår och försvinner får nu sällskap av nationellt självmord via inkompetens. Inte ens sovjetstaternas kollaps är jämförbar. Där visste alla, från ledare till lakej, att det inte skulle hålla för alltid, eller ens hundra år, men våra ledare verkar ha gudomlig insikt i något vi tvivlare och skeptiker är blinda och döva inför.

  Att sköta ett land, det är som att sköta en trädgård; ju längre du låter ogräs och skadedjur frodas i grönsakssängarna, desto mer och drastiska åtgärder vill det till så att det inte blir kompost och kökkenmödding av det hela.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • På den punkten är vi onekligen både ett föredöme och ett föregångsland. Sverige visar vägen som så många gånger förr. Med inkompetens, politisk schabbel och ren klantarschlighet är vi svårslagna på detta område. En blivande exportprodukt i vardande kanske? Sverige behöver ju mer industri och fler arbetstillfällen nu när landets statsledning stryper alla dessa möjligheter med skatt, skatt och än mer skatt. Också det faktumet att vi hela tiden har förlitat oss på tillverkningsindustri som nu flyttar till Kina bidrar till apokalypsen som alla politiker och makthavare så gärna ser till att skapa.

   De spanska skogssniglarna lär ha bråda dagar i det svensk sönderfallet och Löfven och kompani ser säkert till att kläcka fler. Jag menar, vad ska man annars ha miljöpartiets förnäma ”specialkunskaper” till annat än att fixa fler sniglar till soppan. De lär ju kunna få fler rättigheter och förmåner än medborgarna i dagens politisk klimat. Löfven och Fridolin i maskopi med Romson är kanske den svenska motsvarigheten till politbyrån och Löfven Gorbatjov? Undrar om vi kommer att få se honom dansa och sjunga Kalinka som Jeltsin roade oss med i Berlin? Länk här: https://www.youtube.com/watch?v=R-z9wfueMAw
   Kanske vi kan få se Löfven läxa upp journalister också en vacker dag? https://www.youtube.com/watch?v=vHfbpL0NDmw

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s