Smart tänkt där!

I Sverige har vi en unik detalj i det parlamentariska systemet. Tjänstemän på olika verk, myndigheter eller statliga företag kan lägga förslag åt regeringen som talar om hur man borde lösa ett problem. Det är precis det som nu har hänt när man från Boverkets sida har lagt ett förslag åt regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan. Som bekant gör ju inte den senare så många saker för att lösa problemen med bostadsbyggande i landet, så han behöver väl en knuff i ryggen.

HusHusbyggande i Stockholm och Sverige börjar anta rent u-landslika proportioner. Det är inte mycket som händer och tiden rinner iväg. Nu kommer nästa smarta förslag, ge nyanlända som inte har betalt skatt företräde till de få stackars lägenheter som finns
Foto: Wikimedia

Förslaget handlar om hur man ska kunna lösa frågan om hur nyanlända ska kunna komma in på bostadsmarknaden och få tak över huvudet. Det bygger på att bostadsköer ska samlas under ett tak istället för som idag genom en kommunal kö plus parallella genom det bostadsbolag man bor i. Vidare ska inte längre hur lång tid man har stått i kö vara det som är skäl till uppflyttning i kön, utan nyanländ ska kunna ges förtur. Du kan läsa mer i rapporten från Boverket som du hittar här under.

Klicka för att komma åt nyanlandas-boendesituation-delrapport1.pdf

Det är här det börjar gå fel. ”Ges förtur” kan uppfattas som djupt kränkande om man har jobbat ett helt liv och betalat sin skatt. När någon som inte har gjort allt detta ges förtur, då blir det kokta fläsket helt enkelt bli stekt. Skälet till förslaget är väl att inte ge SD rätt i sin kritik att myndigheter och politiker inte klarar situationen när flyktingarna istället hamnar i trångboddhet eller bostadslöshet. Trots detta kommer, OM förslaget blir verklighet, detta sticka ordentligt i ögonen. Mer om saken har Rebecca Weidmo Uvell bloggat om.

KartonghusStockholmarens kvarvarande alternativ när man inte har pengar, kontakter eller moralen att köpa svarta lägenheter är att bo på gatan eller i källarförråd. Boverket lär inte underlätta denna situation med sitt nya förslag. Istället spär det på det pågående haveriet när person ställs mot person.

Man kan också som Stockholmare börja undra om det är någon som helst anledning att vara ärlig längre med tanke på hur bostadssituationen ser ut om man inte får den där förturen. En kollapsad bostadsmarknad där man antingen får stå i sin kö år ut och år in, betala svarta pengar och hoppas man inte blir blåst på kontraktet eller betala än mer för insatslägenheter som nu kostar så mycket att ”fantasibelopp” inte är inkorrekt som term. Hur hade Boverket tänkt sig ”rättvisan” i de övrigas situation skulle stärkas? Vi betalar ju trots allt skatt! Om den havererade bostadsmarknaden har bloggen Fnordspotting skrivit om.

Vad kommer exempelvis människor som i Stockholm har köat i tiotalet år säga när de blir förbigångna, vad kommer man att känna inombords när man betalar skatt men blir behandlad som skit? Jag är ledsen ni tjänstemän på Boverket, men förslaget återremitteras omedelbart. Om regeringen med Kaplan i spetsen anser förslaget ens tänkvärt, tänk igen! Blotta tanken att denna rapport nu ligger i bostadsministerns händer för vidare funderande får mig att skälva långt ner i kroppen, för beslutar han att gå på denna linje lär SD inte längre gå att stoppa.

KostnadPengarna fortsätter att regna likt manna men bara på vissa människor. Vi lever ju i upp och nervända landet där de som inte betalar får allt och de som faktiskt betalar snart får nöja sig med skulor

Löjesguiden nominerar idag byråkraterna på Boverket till priset ”Foliehatt of the Year” för ett ovanligt korkat förslag. Motiveringen lyder: ”Att betala för hela kalaset räcker tydligen inte längre när makthavarna utan ansvar inför folket har flyttat in i både Rosenbad, Helgeandsholmen och på myndigheterna. Decimerade till röst- och skatteboskap ska vi vara tacksamma över att vi får betala än mer, få än mindre och till sist få rösta på ett parti i evigheten amen. I mina och många andras ögon börjar hela den här farsen dock bli så olustig att det inte längre är försvarbart, kanske dags för Boverket att reflektera över detta. Att ni inte gör det gör er till formidabla priskandidater.”

12 tankar på “Smart tänkt där!

 1. Får nog lov att säga att jag tycker du skjuter flera kilometer bredvid målet när du säger ”beslutar han att gå på denna linje lär SD inte längre gå att stoppa”.
  Om boverkets rekommendationer sätts i verket (pun intended) lär SD vara det minsta bekymret. Åt det hållet som utvecklingen håller på att gå är jag mer oroad för upplopp, undantagstillstånd och i förlängningen något som närmast är att likna vid inbördeskrig. Och det utan kopplingar till något specifikt parti eller politisk rörelse.

  Gilla

  • Folk visar ju sitt missnöje genom att göra det ”makthavarna” helst ser att vi inte gör. Ju mer de tjatar om hur dumt det är att sympatisera med SD, desto mer lär folk sympatisera med dem. Anledningen är enkel, för vissa är tråden som höll samman folk och makthavare bruten. Ser de dessutom som med förslaget att folk av ”fel” ursprung får obefogade fördelar av att bara komma hit, då lär nog lämmeltåget gå från s till sd och från m (om dom ställer upp
   på förslaget dvs) till sd. Jag kan se hur s och m mer eller mindre imploderar om man genomför detta. Inbördeskrig och upplopp och annat? Jo, men rätt mycket längre fram i tid och kanske behövs mer för att se till att den tändande gnistan infinner sig. Men uteslutet är det inte tyvärr.

   Svensken är ju som bekant ett tålmodigt släkte som gärna muttrar några haranger, knyter handen i fickan och sen går hem och har bytt partifärg. Det ska rätt mycket mer till innan samme svensk beväpnar sig, startar kravaller och skjuter på varandra. Jag utesluter inte det, men som sagt byte av partisympatier lär komma först. Jag ser i och med det citat du citerar detta som ett problem därför att polariseringen i samhället lär späs på. Den politiska klyftan är större än Gran Canyon och förr eller senare lär vi komma till the point of no return där de politiska spänningarna är så stora att de längre inte går att överbrygga längre med ord, argument och lugnande uppmaningar. Med andra ord, det politiska systemets spänningar har ökat och vi har ryckt ett steg närmre den dagen då faktiskt inbördeskrig eller kravaller ses som den ”enda utvägen” eller det som ”kan lösa problemet”. Grupp ställs mot grupp, intresse mot intresse och polariseringen är värdemätaren på hur konfrontativt klimatet har blivit. På det har vi ideologier som i andra frågor hetsar fram en stämning som inte kommer att hålla. Feminister och intersektionalister pekar ju ordagrant ut sina syndabockar i samhället, och vi har ju sett hur både jag och du har reagerat på det. Klyftan ökar, polariseringen lika så och i den här takten är jag inte hoppfull.

   Gilla

 2. Att vi betalar skatt är en sak men att staten dessutom tycker att det kösystem som har varit accepterat i långa tider bara skall rivas upp och att nyanlända skall få förtur till lägenheter som redan idag är en bristvara kommer nog bli spiken i kistan för samhällskontraktet.Därutöver ville ju Boverket/regeringen utreda om de kan beslagta fritidshus och inkvartera flyktingar där.
  Vi har ju dessutom redan fått acceptera att det finns ett speciellt regelverk för flyktingar/Eu-migranter t.ex vad gäller illegala bosättningar,resor med Sj utan betalning,fri läkarvård och skolgång utan att vara medborgare och betala skatt.
  Hur mycket tror regeringen att vi Svenska medborgare går med på innan vi gör uppror ?

  Gilla

  • Din fråga är befogad! Svensken är ju ett tålmodigt släkte men börjar man tvångsbeslagta och bryta ingångna löften då tror jag faktiskt till och med svenskar ser det som kört och går till någon slags handling. Det här förslaget går helt i linje med ett brutet samhällsfördrag och kan mycket väl få folk att tugga fradga men inte beväpna sig tror jag inte. Jag tror också att SD kommer att bli tokstora med förslaget. S lär implodera och om m ställer sig bakom förslaget går de samma väg. Enda utvägen för Löfven skulle väl att vara att tassa in i utmarkerna ”odemokratiska metoder” som att förbjuda eller på något sätt smygvägen förbjuda SD. Kanske åberopa undantagstillstånd och skjuta val och annat på obestämd framtid. Ja, din fråga är som sagt befogad men också brännande. Det här förslaget är ju ett tjänstemannaförslag och är inte förankrat i regeringen vad jag eller vi vet, men skulle Kaplan och resten av regeringen gå på denna linje kan nog Löfven se sina opinionssiffror fullständigt bortsopade.

   Gilla

 3. Hej.
  Tror tyvärr ni som väntar er protester och ohörsamhet mot överheten tänker för mycket om svensken av idag. Finns ingen under fyrtio som är kapabel till att göra motstånd på riktigt. Hur jag menar? Den sortens motstånd ni spekulerar i kan bara genomföras av människor med stark sammanhållning kring gemensam identitet, och det har inte de senaste tre generationerna. De ser sig inte som en del av ett folk, de delar ingen tro, de har ingen politisk insikt i vad begrepp som solidaritet faktiskt betyder. Sådana människor väljer alltid minsta motståndets princip och rationaliserar sina eftergifter tills de försvarar sina förtryckare. det bästa hoppet om organiserat motstånd mot en allt mer totalitär mediamakt/politikeradel kommer enligt mig från de som flytt och invandrat hit från de socialistiska paradisen. Dels för att de i sin historia många gånger fått uppleva framstötar från fredens religion, dels för att de redan gått igen hela den socialistiska utopin, och inte låter sig luras eller kuvas.

  Eller en ny Kalmarunion, om de andra vill ha oss vill säja.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Tror konfrontationer ligger långt fram jag också. Det är därför jag nog mer tror att SD lär toköka om förslaget blir omsatt i handling. Den tändande gnistan kan komma men måste vara större och som du säger, en klart definierad grupp med ett hatiskt och fanatiskt motstånd mot det etablerade måste utkristallisera sig. Inget jag förordar heller, inbördeskrig är alltid en snaskig affär där folk med gemensamma värden ställs på två sidor av en osynlig linje och lär sig att ”vi har rätt därför att de andra har fel”. Snart lär arvssynden bli att hata sin broder eller syster vilket inte är bra. Det är med andra ord det viktigaste vi kan göra just nu att minska uppbyggnaden av politiska spänningar och för att kunna göra det är det nog mer än dags att byta regering då den bara bygger på än mer av detta är jag rädd.

   Gilla

  • Sant. En illustration här:
   http://detgodasamhallet.com/2015/09/16/gastskribent-elod-szanto-om-konsten-att-lyssna-till-nasta-generation/

   Min kommentar där är inte den jag kom fram efter mera tankemöda:
   ”* Vill du ge bort det du äger – varsågod.
   * Landets välstånd har byggts upp under generationer. Det är inte ditt att ge bort eller förslösa.
   * Vill du ge bort de andra äger, så får du först
   a) övertyga dem att ge bort det
   b) ta det med våld.”

   Gilla

  • Rikard. Dina tankar bekräftas väl dagligen i de demonstrationer vi ser från Polen, Tjeckien och Ungern mot vad som nu pågår i Europa. Utan att jag vet säkert, så är det väl också så att sympatierna för SD växer stadigt inom dessa invandrargrupper i Sverige.
   Det har ju de facto blivit så att dessa invandrare slåss mer för Sverige än de flesta svenskar.
   Håller också med dig i din syn på yngre generationer i Sverige. Titta bara på alla unga (framför allt tjejer) i Grön Ungdom och Ung Vänster som gråter av glädje över att så många starka män översvämmar vårt land. De är deras framtida förtryckare.

   Gilla

 4. Protester? Om mobilerna skulle bli förbjudna och polisen tar de med våld då ser vi protester. Men övrigt rullar det nog bara mot undergång till ett stort ”vad hände!”. De flesta reagerar inte innan de står på gatan och någon annan har tagit nycklarna.
  Pessimisten har talat.

  Gilla

  • Svensken är ju som sagt inte känd för att reagera förrän det är väldigt mycket för sent. Det här exemplet i inlägget lär väl skapa samma reaktion som alltid, folk muttrar lite om ”rättvisa”, knyter näven i byxfickan och går hem. I bästa fall har de ändrat politisk åsikt, i sämsta gör de som de alltid gjort dvs röstar på s för att de står för ”rättvisa”. Det är dags för svensken att vakna upp nu ur sin Törnrosasömn och inse att de dagarna då s stod för rättvisa är långt borta. Nu är det här förslaget om förtur bara ett förslag från Boverket, det återstår alltså att se dels vad bostadsminister Kaplan säger och hur regeringen agerar. Det finns med andra ord all anledning inte minst för mig att se hur utvecklingen i ärendet ser ut.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s