Uppdrag: Nedmontera landet!

Sverige ska nedmonteras! Vi ska tillbaka till vårt fornstora förflutna när vi gick omkring i pälskläder, klubbade ner en kvinna och kallade henne ”fru” efter att ha släpat bort henne i håret. Vi fick då vara glada om det fanns mat för dagen. Det har våra herrar och damer i regeringen bestämt, eller snarare miljöpartiet bestämt. För nu för tiden har ju sossarna inte längre ett endaste mandat att sätta emot när de foliehattarna uttalar sig i en ny liten fråga. Inte ens när det är ren galenskap det handlar om.

RivningRegeringens arbete att riva och förstöra grunderna för välfärd fortsätter i en rasande takt. Allt för att tillfredsställa ett liten minoritet som mp utgör. Foto: Wikipedia

Det började med vårbudgeten där den så kallade effektskatten på el producerad i kärnkraftverk skulle höjas med 17% eller ett öre per kilowattimme. Ett öre är inte mycket, särskilt inte om man jämför med hur mycket priset på el har sjunkit. Under de tre senaste åren har priset nämligen sjunkit med tio öre/kwh. Konsumenterna har därför fortfarande fått netto en minskning av priset. Länk om detta till Ny Teknik.

Beslutet att höja skatten och det låga elpriserna ledde till att flera bolag som idag driver kärnkraftverk började flagga för att stänga produktionen. Eon ville plötsligt stänga Oskarshamnsverket, mer om detta i Ny Teknik. Här använde alltså regeringen ekonomiska metoder för att genomföra miljöpartiets våta dröm – att få stänga kärnkraften för gott. Man skapar ju medvetet en smyghöjning som man troligen vet kommer göra kraftproduktionen olönsam.

I andra fall använder man annorlunda metoder för att få det man vill. Staten äger ju som bekant företaget Vattenfall där man är ensam ägare. Som sådan har man styrelserepresentanter och där genom kan lite makt utövas. Vattenfall äger ju också som bekant kärnkraftverk och dessa ska nu stängas men med helt andra metoder. Ringhals 1 och 2 kommer enligt ledningen att avslutas som projekt tidigare än planerat, detta kan du läsa om i DN. Anledningen här är att man har ritat upp en ny strategiplan för framtiden och där finns ingen plats för kärnkraft i Vattenfalls regi.

FågelvyVarje företag ser emellanåt över sin strategi inför nutid och framtid då den måste vara anpassad till sin tid, så också Vattenfall. Det är i dess regeringen har smugit in kärnkraftsavvecklingen åt miljöpartiet. Foto: ”Au Bon Marché – General view” av Okänd –  Wikimedia Commons

Också planerna på att öppna två nya reaktorer i Ringhals som låg på ritstadiet skrotas. I en tid då världen letar efter en väg ut från miljöförstörande olje- och kolkraft, väljer vi alltså att lägga ner den enda energiproduktionsformen som inte genererar koldioxid och samtidigt kan leverera så mycket energi att vårt behov täcks! Snacka om idiotbeslut signerat regeringen Löfven! Mer om nyheten i SVD. Eon som är minoritetsägare i Ringhals, motsätter sig inte oväntat beslutet. Det ska bli intressant att se var i det hela slutar med andra ord.

Här börjar i varje fall jag ana ugglor i mossen. Är detta verkligen ett självständigt beslut baserat på sund ekonomisk bas och utan hänsyn till hur det politiska läget ser ut? Jag tvivlar! Istället är jag rätt övertygad om att regeringen har agerat i kulisserna genom ägardirektiv som har gett bolaget order om att avveckla. Ett vanvettigt beslut om min spekulation stämmer.

Jag tror det definitivt är miljöpartiet som har villkorat energipolitiken, sen kan Löfven personligen vara hur mycket för industri och annat – han sitter i knät på dem och kan eller vill inte göra mer åt saken trots att han borde. Det är som alltid priset för ett samarbete med miljöpartiet, de tar och tar men ger inget eller lite igen. Stefan Löfvens tomma och innehållslösa kärnkrafts- och energipolitik har också Fnordspotting bloggat om.

Tomma HyllorTomma löften och tomma hyllor är tydligen det enda Löfven kan åstadkomma. När vi nu dessutom kan lägga till dåliga affärer åt medborgarna det är något kanske på hyllan som gått ut i datum Foto: ”Post Apocalypse – Flickr – Joe Parks” by Joe Parks from Berkeley, CA – Post Apocalypse. Licensed under Wikimedia Commons

När Maud Olofsson var energiminister i Alliansen, lyckades hon ro iland den sämsta affären som svenska skattebetalare någonsin har fått punga ut med pengar för. Den så kallade Nuon-affären som var inköpet av ett Holländskt energibolag, visade sig bli en förlustbringare som hittills har kostat en bra bit över 90 miljarder svenska kronor (Beräknat!). Nu gör regeringen Löfven sitt för att se till att Vattenfall fortsatt kommer att gå dåligt ekonomiskt.

Staten kommer enbart på Ringhals förlora två miljarder bara i skatteintäkter. Klimatnyttan räknat i pengar kan ingen ens uppskatta värdet på, men bara Ringhals produktion av energi är större än alla svenska bilars. Detta utan att släppa ut ett enda gram koldioxid! Elexporten till Baltikum och Finland faller i och med beslutet bort. 2014 Exporterade vi sammanlagt 15,6 Terrawatt timmar (Twh) allt som allt. Till sist skulle produktionskostnaden här hemma på 25 öre per twh ge en rätt bra marginal vid export då man utomlands betalar 50 öre till 1 krona per kwh för koldioxidfri el. Uppgifterna hittar du från Energimyndigheten.

Sverige har i och med utvecklingen alltså tappat ett överskott som gett oss möjligheten till exportinkomster. Fler förluster för svenska skattebetalare alltså. När hela kärnkraften har gått dit miljöpartiet vill dvs lagts ner, kan överskottet förvandlats till ett underskott som i sin tur inte går att täcka därför att miljöpartiet igen är måna om att det ska vara förnyelsebar energiframställning.

PengarSvensken sitter på ett berg av pengar som nu ska förstöras för att tillfredsställa ett litet parti som gapar efter mycket. Svensken betalar ju så villigt sin skatt och blir bara glad över kapitalförstöringen.

Svenska skattebetalare skulle kunna tjäna miljarder på exporten av el, men Löfven är mer mån om att tillfredsställa miljöpartiet än att göra det som är bäst för medborgarna. Detta trots att det är vi folket, inte sossarna eller miljöpartiet, som äger Vattenfall. De tycks nämligen inte fatta skillnaden i regeringen, de agerar ju som om de var herrar på täppan. Men det ingår misstänker i varje fall jag, i att för att kunna regera med mp vill de ha allt och mer. Däri ligger Löfvens dilemma.

Vi får dessutom en annan effekt av beslutet. Idag går överskottet till export till Finland och Baltikum. När delar av den nu uteblir kommer dessa länder också dom göras mer beroende av Rysslands gas. Putin kan därmed bestämma lite som han vill om tio tjugo år där länders inrikes men framför allt utrikespolitik kopplas till gasleverans.

Det har ju hänt förr, till exempel i fallet Ukraina innan Putin bestämde sig för att intervenera helt i strid med internationell rätt. De nya villkoren välter alltså dominobrickorna en efter en och snart har hela Västeuropa gått under tack vare misslyckade energipolitik och alltför vidlyftig migrationspolitik från miljöpartiet. Man kan verkligen börja undra vems sida det står på.

Vad kan vi förvänta oss istället när Miljöpartiet har fått tillåtas att stänga ner kärnkraften? Mer alternativa energislag naturligtvis! Trots att all forskning från KTH och andra lärosäten visar att de alternativa energislagen inte är färdigutvecklade eller ger tillräcklig effekt, ska istället troligen svensken investera miljarder i dessa energislag. Ofta också för att konstatera att de inte levererar i den omfattning man hoppas. För att ta ett exempel så är Sverige inte känt för att vara det mest lämpade landet att ha vindkraft i. Det blåser helt enkelt inte tillräckligt mycket.

VäderkvarnMiljöpartiets politik bygger på att all energiframställning av rang ska läggas ner för att ersättas med leksaksvarianterna. Kapitalförstöringen för medborgaren är oviktig, att göra dem till viljes från sossarnas sida allt. Foto: Wikimedia Commons

Vi förväntas också stå ut med att den energikrävande industrin som t ex aluminium-tillverkning eller massaindustri kanske måste dra ner eller flytta utomlands. Vi ska också förledas att tro att de alternativa energislagen är saliggörande när de i själva verket är ineffektiva. Resultatet kan mycket väl bli mer gasberoende för att täcka den felräkningen. Gas kommer från Putin och hans anhang så det kommer dessutom att leda till utrikespolitiska konsekvenser.

Regeringen har återigen i en fråga visat hur inkompetent den är. Landets statsminister som är ytterst ansvarig, är en dilettant på området. Kvar finns bara en kravmaskin som heter miljöpartiet och som inte väjer ens för att förstöra landets framtidsmöjligheter eller välstånd. Bara det här beslutet har kostat svenska skattebetalare uteblivna intäkter värda miljarder. Räknar vi in miljöeffekter som miljöpartiet är så förtjusta i, talar vi åtskilligt mer.

Det paradoxala är ju dessutom att miljöpartiet som säger sig vara för en grön utveckling, med Vattenfalls nya strategi i värsta fall ser till att öka koldioxidutsläppen. Anledningen är att då man inser att de alternativa energislagen inte levererar den mängd de beräknats göra, måste de ersättas med gas, olja eller kol vilka alla alstrar koldioxid. I näst sämsta fall blir vi Putins lilla knähund som en direkt följd av politiken.

KnähundVems knähund vill miljöpartiet  att vi ska bli när så småningom vårt gasberoende ökar? Det finns nämligen fler aspekter av smygnedläggningen av kärnkraften som utrikespolitiken som de inte tycks bry sig om eller se Foto: Wikimedia Commons – Agnolo Bronzini (Jacopo Carucci) Portrait of a Lady with a Lapdog

Löjesguiden nominerar idag nästan slentrianmässigt regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ingen kan som vår regering dra i trådarna för att få det som aldrig borde ha hänt ska hända. Nu har det hänt igen och man blir minst sagt bekymrad över hur illa det är ställt. Hyckleriet vet inga gränser, de dåliga besluten står i kö och de oövervägda besluten väntar bara på att få bli beslutade i framtiden. Hur en opposition kan hålla något så amatörmässigt som regeringen om ryggen är illa, att regeringen sitter säkert i sadeln trots alla dessa misstag är så illa att man blundar. Det gör er till formidabla kandidater till priset.”

14 tankar på “Uppdrag: Nedmontera landet!

 1. Regeringen Löfven borde väl få behålla foliehattspriset för alltid.Det brukar ju vara så att om man vinner ett pris tillräckligt ofta får man behålla bucklan.Regeringen Löfven och dess inkompetenta ministrar torde väl vara givna pristagare detta år

  Gilla

  • Hahahaha! Ja du har nog en hel del poänger där Pelle. Löfven har ju inte rosat marknaden men jag tror personligen han har ett helvete att hålla mp i schack. Det verkar som om mp har blivit som ett barn i godisbutiken och att det är alldeles för mycket som man vill genomföra. Problemet är ju att när man ska genomföra allt är det inte alltid alltid så genomtänkt. Dagens exempel är ett sådant, att mp inte är direkt kärnkraftsvänliga är ju ingen hemlighet och nu passar de på. Att Sverige som nation får betala ett högt pris tycks inte spela någon större roll, ändamålen helgar medlen. Här borde ju den ”industrivänlige” statsministern sätta ner foten men istället prioriterar han samarbetet och offrar därmed en möjlighet både till inkomst och energiförsörjning. Ett felaktigt val enligt mig. ”Prislappen” för samarbetet tickar med andra ord på och nu är nog smärtgränsen nådd.

   Gilla

   • Smärtgränsen är nådd för länge sen i beslutsgången, men verklighetens vassa käftar har ännu inte hunnit ikapp väljarnas flyktiga rövar. Mycket ylande är att vänta när det inträffar. Mp och S är ett äktenskap mellan en dysfunktionell, folkilsken hysteriker och en svagsint, hunsad toffelhjälte. Låt dem ta oss med på en båttur på overklighetens ocean! I en båt byggd av vansinnig politik, med segel sydda av mången välförtjänt foliehatt, kan väl inget gå fel, eller?

    Gilla

   • Så är det! Vi har nog Europas sämsta regering just nu. En regering så fylld av sin egen förträfflighet att de inte förstår en så delikat sanning tyvärr. Men den bistra verkligheten lär hinna ikapp dem i form av ökad arbetslöshet, minskade statliga skatteintäkter och nya bidrag som måste skapas för att lappa över de egna misslyckandena. Kanske dags också för svensken och svenskan att den politik vi nu ser dömer oss och våra barn till en sämre framtid.

    Gilla

 2. Jag tycker att det är märkligt, två små minoriteter i Sverige har så fruktansvärt mycket att säga till om. Jag tänker på MP men också på muslimer.

  Gilla

  • Löfven prioriterar samarbetet och att säkra detta. Genom att nedprioritera än viktigare frågor får medborgaren betala för kalaset i slutänden. Det gäller migrationspolitik, integrationspolitik, energipolitik och så vidare. Vi svenskar är ju så tålmodiga och samtidigt inte så lite naiva tyvärr. Vi fortsätter ju till exempel trots dessa larm att rösta på Löfven. Senast hade han fortfarande 27% av väljarkåren i ryggen, logiskt sett borde han ha noll. Han har helt enkelt i så många frågor gjort bort sig att förtroendekapitalet och därmed röstsiffrorna borde ligga i botten. Men det är där du har problemet, i Sverige finns inget samband mellan dåligt förtroende och låga siffror för vissa partier som s. Det om något gör mig riktigt frustrerad.

   Gilla

 3. Hej.
  Lösningen man blir tvungen att ta till blir import av el, och/eller schemalagda strömavbrott. Se därför till att bo i rätt strömkrets, alltså nära rikare områden, sjukhus, och eventuella kvarvarande samhällsfunktioner.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Jag kan tänka mig utdelning av smakprover och kampanjer från socialstyrelsen om fördelen med en mer bönbaserad diet. Med en sådan kan man sätta små vindsnurror i byxorna på folk och snart har de producerat el. Man kan också tänka sig en tratt bakom vindsnurran som samlar in gasen och för denna via rörledning till en tank på ryggen som samlar in all metangas. Varje vecka kommer en tankbil och samlar upp all gas folk har genererat. Man kan också tänka sig snören från lemmar som armarna som varje gång du rör denna drar i en generator som sitter på ryggen. När snöret sätter igång generatorn alstras el.

   Socialistiska och Miljömedvetna hälsningar från eder Fredrik

   Gilla

 4. Förutom minskad elproduktion, vilket kommer leda till ökade elpriser, så aviserar regeringen höjd skatt på bensin och diesel. Alla som kan något om grundläggande samhällsekonomi förstår att ökade transportkostnader ökar inflationen. Eftersom alla varor blir dyrare p g a ökade transportkostnader så måste löntagarna kompenseras med högre löner.

  Gilla

  • Enligt den budget som las idag, ”kompenseras” 6 av 10 löntagare med höjda kostnader för framför allt skatt och sänkta avdrag. ”Arbetarrörelsen” väljer alltså att slå mot dem man säger sig representera, vilket skämt. Du har helt rätt i att än mer ökade kostnader kommer att bli priset i förlängningen, något jag nog dessvärre glömde att skriva. Fy skäms. Summa sumarum blir alltså kostnaderna ganska mycket dyrare för ”vanliga” människor där utgifterna ökar i vanlig ordning. Du som tycks bo i Malmö drabbas kanske inte av ökade kostnader för drivmedel men det gäller ju bara så länge man håller sig inom stadsmurarna som bekant. Så fort man vill åka någonstans som inte är lika lätt att ta sig till är bilen fortfarande oslagbar och ibland för vissa medborgare i småorterna på landet helt nödvändiga. De straffas nu än mer. Eftersom det är de unga som är mobila och flexibla och som kan flytta dit jobben finns dvs till storstäderna, är det de äldre som blir kvar och bönderna som i vanlig ordning drabbas. Jag tror tyvärr inte det finns en enda grupp som inte har överdrivet mycket pengar som inte drabbas av pålagor, ökade kostnader och än mer straff i form av försämringar. ”Arbetarparti” är nog snarare en tjusig omskrivning för arbetslöshetspartiet socialdemokratrarna. Tack för din kommentar och välkommen åter med åsikter och tankar, det gillar jag. 😀

   Gilla

 5. Den inhemska energiproduktionen sjunker, den inhemska matproduktionen sjunker till katastrofala nivåer. Detta i en helt kaosartad värld med miljoner migranter på väg och ett krig som närmar sig.
  Inte heller inom dessa områden finns någon kompetens i vår regering.
  De som styr Sverige idag skiljer sig inte alls från dem som vi i årtionden hånats i korrumperade länder i Afrika och Asien. Bara man får sin lön så skiter man i resten.

  Gilla

 6. För att fortsätta mitt resonemang om inflation, så vill jag påpeka att det slår hårt mot vår exportberoende industri. Exporten står för 50 procent av vår BNP och är mycket känslig för ökade produktionskostnader. Våra exportföretag agerar på en världsmarknad med tuff konkurrens och det är våra företag som håller välfärden vid liv. Minskad export ger sämre intäkter, arbetslöshet och nedskärningar.

  Inflation, orsakad av ökade kostnader för el- och transporter är m.a.o kontraproduktivt för välfärdssamhället.

  Gilla

  • Sverige är tillsammans med Finland Europas mest exportberoende länder. Precis som du skriver är mycket av vår BNP ren export och när man slår mot denna med höjda avgifter/kostnader, slår man mot välfärden i förlängningen. Det är som du säger kontraproduktivt. Det som ser ut som en inkomst kan i själva verket bli en förlust. Alliansen hade sina bekymmersamma sidor men en sak gjorde dom som borde lyfts fram som ett föredöme enligt mig, när man sänkte skatten lyckades de bevis att man faktiskt fick in mer i skatt. Den där paradoxen kallas ”den dynamiska effekten”. Den bygger på att om skatten sänks jobbar folk mer, jobbar folk mer får en underleverantör mer att göra eftersom det produceras mer, denna måste anställa och så fortsätter det genom hela kedjan. Folk kommer också att konsumera mer för de pengar de tjänar vilket också sätter igång de positiva effekterna. Tyvärr har socialdemokraterna inte förstått dessa samband utan kör istället på samma gamla politik som förut. Stryp allt och alla med skatt, skatt och än mer skatt. Den som vill hålla sig för skatt har ett gyllene tillfälle och den som vill göra svarta affärer har bråda dagar. Resultatet blir att regeringens inkomster sjunker, men som vi alla vet är medelintelligensen i den inte så hög så risken finns att de inte förstår detta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s