Kejsaren är naken

Gårdagens TV-sända partiledardebatt hade bara en segrare – den totala dumheten. I fråga efter fråga ekade de tomma intetsägande svaren där man började undra om det inte var dags att bli rädd på riktigt. Programmet i dess helhet hittar du här. Bloggen Fnordspotting har skrivit ett inför debatten-inlägg som du hittar här.

Extra tydligt blev detta så fort statsministern öppnade foderluckan för att rapa upp något om att ”Vi socialdemokrater”, därefter blev det dock helt svart. Inga lösningar på rätt akuta problem, inga konkreta förslag om hur något ska lösas istället fick vi hålla till godo med svepande formuleringar och löst hållna visioner som mest föll på sin egna dumhet.

ETFler svenskar tror på utomjordingar än regeringens jobbpolitik. Dags att fatta vinken Stefan! Foto: Wikipedia

Tydligast blev ståndpunkten på två områden – jobben och allianspolitiken. I jobbpolitiken var det samma linje som förut, Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Att statsministern för en politik som inte ens konjunkturinstitutet tror leder till jobb är anmärkningsvärt nog, men än värre är att han inte inser detta. Tidningen DI har gjort intervjun med DI:s prognoschef Jesper Hansson som sågar statsministerns politik.

Inte undra på att statsministern ville undvika frågan och påhoppen med undflyende formuleringar och svar som fick folkpartiets Jan Björklund att påtala faktumet att fler svenskar nu tror på utomjordingar än Löfvens jobbpolitik. Om ET och andra utomjordingar kan man inte läsa om i artikeln i DI, men däremot att bara drygt fem procent tror på regeringens mål i frågan. Dags att säga det rent ut: ”Löfven, phone home!” eller kanske ”Löfven, we have a problem”.

I nästa fråga – allianspolitiken – var det lika mycket stiltje i statsministerns intellekt. Här gick det i ordentligt baklås. Frågan om anslutning eller inte till NATO kom upp och åter stod Löfven utan argument. Hans standardsvar att vi redan var i allians med Finland, ett påstående med en hel del problem. För det första utreder Finland just nu ett eventuellt NATO-medlemskap även om man samtidigt konstaterar att det inte finns en riksdagsmajoritet för detta. Mer om detta i svenskspråkiga YLE.

OmstartsknappenOmstartsknappen skänktes av Hillary Clinton till Rysslands statsledning som en fredsgest, hon borde skänkt den till Löfven. För aldrig tidigare har en svensk regering varit i sådant behov av just en omstart Foto: NRK

Bara detta faktum är ett avsteg från den linje på Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist ser framför sig när de vill att båda länderna ska vara alliansfria och samordna sin försvars- och allianspolitik. Mer om detta i VLT. Något alltså Finland delvis viker av från när man nu säger sig mer vänligt inställda i frågan i regeringsförklaringen den nya regeringen skrivit i ordning.

Nästa käpp i det Löfvenska hjulet som numer är fyrkantigt, kom när Sannfinnländarna presenterade sin försvarspolitiska syn i följande rapport som du hittar här under. I den kunde man bland annat läsa några väl valda men hårda ord om svensk syn på Finland:

”Vid ett fördjupat samarbete (i Norden) bör kontrollen över det nationella försvarets alla väsentliga kapaciteter bevaras och fötterna hållas stadigt på jorden.  Varje nation bevakar sina egna intressen. Sverige vill inte ingå en försvarsallians med Finland. I Sverige uppfattas vårt land som en buffertstat.”

Klicka för att komma åt ps_sakerhet_2015.pdf

Läs de två sista meningarna i det citatet. Låter det som ett parti som är jättevilligt att samarbeta med Sverige? Nej, här kärvar det nog rätt rejält även om synen inte är den finska regeringens officiella politiska hållning. Bakgrunden står att finna i att flertalet finnar dels tvivlar på Sveriges egna försvarsförmåga, detta med all rätt, men dels misstänker att Sverige bara använder Finland som en buffertstat för att slippa tampas med den ryska björnen själv.

Svenskt försvarFinsk syn på hur svenskt försvar är uppbyggt? I Finland är man rätt less på svenska förvarsnedskärningar, velande hållning och användandet av Finland som buffertstat för att slippa all skit själv. Kanske ligger det något i det???

Det finns med andra ord en stor portion gnissel i Löfvens syn och än en gång visar han att han inte är trovärdig. Inte heller Miljöpartiets Gustav Fridolin hade en lysande kväll. Hans svar på attackerna om att regeringen lägger ner kärnkraften lät så lam att lama framstod som dansanta i jämförelse. ”Med bakgrund av händelserna i Fukushima……”!

Tror verkligen Miljöpartiet på en femton meter hög Tsunami som brakar in över den svenska kusten, orsakad av en jordbävning som ligger på 9 på Richterskalan? Gör de det har vi mer än ett problem. Då har vi själva verket så många att man borde springa skrikandes härifrån. För de här två sitter i regeringen, det är mer än skrämmande.

Löjesguiden nominerar idag regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Kejsare Löfven är naken. Precis som i HC Andersens saga är vår statsminister helt ställd vid sidan av det mesta. Det gör regeringen till formidabla kandidater till priset…..som vanligt!”

9 tankar på “Kejsaren är naken

 1. Det brukar ju vara så att den som vinner ett pris tre gånger får behålla bucklan. Regeringen och enskilda ledamöter har ju nu varit så stadigt nominerade till priset Foliehatt of the year att dom borde få behålla bucklan enbart på dom meriterna ;-). Dom borde i alla fall vara solklara vinnare av årets pris.

  Gilla

  • Deras meriter är så väldokumenterade och väl underbyggda att man inte med minsta tvekan kan säga att man inte visste eller inte förstod. Det är glasklart att statsministern är bland det mest inkompetenta det här landet har sett i en statsledande funktion och han har en hel regering med lika usla ministrar bakom sig. Jag får nog tänka om här, vi måste som du påpekar inrätta ett pris som per automatik tillfaller Stefan Löfven eller någon av hans ministrar. En lämplig åtgärd är att vid varje framträdande som en minister gör, skriva dit ”oansvarig minister” som en del av titeln istället för att tjata om ”ansvarig”. Det går ju inte att göra det påståendet. Ett annat knep är att varje gång regeringens ledamöter framträder förse dem med en badge eller ett klistermärke som betecknar ”riskavfall”. Foliehatt i all ära, men i det här gänget förslår den inte. Här är en länk som visar hur det kunde komma att se ut (obs! leder till helt seriös sida så inget fuffens med länken) http://www.pre.se/e-handel/skyltar-dekaler-varning/riskavfall/

   Gilla

 2. Hej.
  Jag landar ständigt i samma frågeställning:
  Kan inte, vill inte, fattar inte; vilket eller vilka är det som fallerar? Var i systemet är felen inbyggda? Är det partiapparaten, är det rådgivarna, har man bara ja-sägande kappvändare runt sig, är det ren inkompetens och ideologisk ögonbindlar, vad är det frågan om? En del av de här gökarna har ju haft riktiga jobb och har högre utbildning även utan att man använder regeringens definition.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Jag blir rent mörkrädd jag också när jag tänker på att detta är landets högste ledare och ansvarige för statsförvaltningen. Att man på så många områden kan misslyckas med så stor marginal är både svårsmält obegripligt. Men jag tror till statsministerns försvar att han dels inte har något val, han är både v:s och mp:s gisslan där deras syn präglar allas åsikt. Om den tesen stämmer skulle man kunna tala om att parlamentarism som vi känner den, dvs majoriteten bestämmer, för länge sedan är överspelad och istället är det minoriteterna som har ett stort inflytande. Den andra biten är ingen ursäkt men statsministern är nog hrm kanske inte alltid den skarpaste kniven i lådan. Han blir många gånger sin egen fiende när han tråcklar in sig i fullständigt obegripliga resonemang som saknar både svans och huvud. När han till sist har snärjt in sig så hårt att han inte längre kan ta sig ur kan han kasta ur sig ett frustrerat ”det är bara käbbel” som gör honom ytterligare otjänster då han dessutom framstår som en buffel. Nån måste börja hålla Löfven under armarna utbrast Widar Andersson, också han s men en av de få vettiga kvar, i tidningen Folkbladet länk här http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/nagon-behover-hjalpa-stefan-lofven/?blog=2518025&entry=8712419 och visst är det så. Löfven har gått så mycket vilse att jag tror han behöver Ariadne-tråd för att hitta ut, men han har ingen så nu är det försent.

   Gilla

  • Jag kommer också ihåg serien och man borde egentligen göra en nyinspelning med massor med Lars Norén-inspirerat elände men döpa om den till ”Godnatt Socialdemokrati”. Det är ändå en smula poetiskt att i det mörkaste läget i landets historia infaller också den mörkaste årstiden. Dags för Bruno K Öijer att vässa pennan och recitera: ”Socialdemokrat, sooooocialdemokrat. Var är ditt ljus i den tomma oktobernatten? Det ljus som lyste, lyyyyser inte meeeer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s