Vägen till bananrepubliken

I följande artikel som publicerades i DI den 15/10 tecknar den tyske ekonomiske analytikern och krönikören Henrik Mitelman en mycket dyster bild av Sverige och dess framtid som land att investera i. I artikeln pekar han på faktumet att vårt land börjar bli ett allt större högriskprojekt att investera i för utländskt kapital. Något som skulle kunna få katastrofala konsekvenser för Sverige. Utan investeringar blir det nämligen inga jobb.

Han pekar på att långt ifrån alla som kommer hit som migranter har den utbildningsnivån som ibland hävdas i debatten. Det är alltid de Syriska flyktingarna som framhålls men merparten av flyktingarna kommer inte ens därifrån. Ser man sammanräknat är det fler från Afghanistan, Eritrea, Irak och sådana som är statslösa. Diagram hittar du här under

Statistik MigrationSå här ser fördelningen ut mellan de största grupperna migranter. Till dessa kommer fler som inte är lika många, tabellen över övriga grupper hittar du här under. Listan startar på sidan 2 i dokumentet Foto: Migrationsverket

http://www.migrationsverket.se/download/18.7c00d8e6143101d166d1aab/1443685773037/Inkomna+ans%C3%B6kningar+om+asyl+2015+-+Applications+for+asylum+received+2015.pdf%5B/embe%5D

Syrier är den största enskilda gruppen men alltså inte sammanräknat. Afghaner och Somalier som är två stora grupper har tyvärr sämre utbildningsnivå vilket har att göra med att båda länderna har varit indragna i inbördeskrigsliknande tillstånd i 20-35 år beroende på land. Den ”högutbildade” arbetsstyrkan som bara skänks från ovan är alltså delvis en myt. För visst finns dom men långtifrån alla är det. Ingen pik men inte heller Eritreaner som är en stor grupp är särskilt högt utbildade.

Henrik Mitelman konstaterar också att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort en beräkning på de ökade kostnaderna i kölvattnet på migrationen för landstingen och kommunerna. Fram till 2019 kommer dessa att öka med svindlande 270 Miljarder SEK. Vill man inte börja skära drastiskt i välfärden krävs skattehöjning på i snitt 2 % vilket innebär fördyringar per hushåll med 15.000 per år.

Det här är ett faktum som kraftigt kringskär svenskens möjligheter att konsumera och investera vilket i sin tur skapar ringar på vattnet som för varje ring skapar färre jobb. Den nuvarande takten slänger alltså effektivt grus i maskineriet vilket är tvärtemot t ex statsministerns uttalanden som gått ut på att Sverige kommer att stå som vinnare på det som nu händer. Det kostar ju bara 2 Quattro Stagioni, en fanta och ett Netflix att ta emot enligt vissa källor, men ger så mycket mer……inte alls, här är svart på vitt.

Henrik SchyffertDet är tur vi har begåvningar som Henrik Schyffert att luta oss mot när nu larmrapporterna börjar komma in. Hans visdomsord kommer säkert rädda landet  då alarmister som Mitelman i grunden har fel…..trots sin centrala position och sina kontakter Foto: Expressen

Vi kommer att få betala för många år framöver, kanske till och med decennier in i framtiden. År som kommer att vara förödda och det är det som nu får investerare att dra öronen åt sig. I vanlig ordning när det gäller dagens Sverige stannar inte eländet med detta. Beräkningar från SKL visar att om den nuvarande situationen ska klaras av krävs det att en vanlig löntagare måste avstå ytterligare 6.000 kronor utöver vad han och hon redan betalar i skatt per år. Ett faktum som kommer att leda till mindre konsumtion.

Mindre konsumtion alltså mindre efterfrågan, leder naturligtvis till konsekvenser för lång tid framöver det också. Mindre skatteintäkter på moms, företagsskatt och också färre anställda eftersom man inte längre har råd på samma sätt. Det kommer leda till än lägre intäkter på arbetsgivaravgift, löneskatt och också högre kostnader för a-kassa och andra bidrag. Summan av allt visar på ett jättelikt minus och också detta skrämmer investerarna enligt Mitelman.

Men SKL:s beräkning kan vara i underkant fel. För tittar man på deras beräkning räknar de perioden juni-december. Migrationsvågen satte igång senare och därför är många kostnader ännu inte med i deras underlag. Det kan alltså vara än värre än SKL säger och detta spär naturligtvis på Mitelmans tes om att investerare nu drar öronen åt sig. Ett faktum som kommer att generera än mer osäkerhet hos investerarna då de ser hela sanningen vilket vi ännu inte vet något om.

Magdalena Andersson BudgetDet är mycket hon inte säger och inte vill du ska höra svensk, som sanningen till exempel. Den säger nämligen att Sverige verkligen ligger risigt till för många decennier framåt i värsta fall, allt tack vare hennes egna partis politik Foto: Wikipedia

Han säger det aldrig rakt ut, men mellan raderna kan man ana att den svenska vägen till bananrepubliksstatus nu är inledd. Ett faktum som också bekräftas av viss forskning. För socialdemokratins alla påståenden om hur invandrarna går rakt ut i jobb är som sagt en myt, något Tino Sanandaji har visat via sin blogg i detta inlägg.

Hans siffror visar att antalet utrikes födda i arbete minskar, inte ökar. Allt fler står redan utanför arbetsmarknaden och med än fler kommer den siffran att öka dramatiskt. Resultatet av det kommer bli högre bidragsberoende. Ökade kostnader och minskade intäkter i kombination med galopperande utgiftsökningar på migrationsområdet som regeringen och finansministern inte längre har kontroll över är ingen bra kombination. Detta inverkar extra hårt på just sådana överväganden som investeringar.

Vi skördar nu den draksådd regeringen har sått och den kommer att bli minst sagt bitter att svälja. Två pizzor och ett Netflix lär inte längre vara aktuellt som måttstock, om det någonsin var det förstås. När nu varningsklockorna ringer är det enda vi kan uppbåda en regering som både har tappat kontrollen och sin legitimitet på en och samma gång.

När vi dessutom inom de närmaste åren eller kanske till och med månaderna kommer att bli varse prislappen lär vissa partier hänga mycket löst om det fanns någon samband mellan väljarstöd och konsekvens för handlingarna och åtgärderna som vidtagits. Det har blivit dags att sätta ett streck i historien kring regeringen Löfven. När hans politik och de åtgärder som hittills har vidtagits har varit direkt kontraproduktiva finns litet eller inget förtroende kvar.

Hieronymus BoschDet finns grupper vi känner lite eller inget förtroende för t ex politiker eller tjuvar. Men socialmediokratin har alltid uppburit högt förtroende, så borde det inte vara längre. Tvärtom är det detta parti som i många stycken har försatt oss i den nuvarande situationen Foto: ”Hieronymus Bosch 052” by Hieronymus Bosch (circa 1450–1516) – The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH.. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Kvar borde finnas ett absolut krav på avgång eller ombildning med andra partier än mp och v i regeringen. Endast framtiden kan utvisa vad som kommer att ske, men en sak är säker. Framtiden för Sverige ter sig alltmer blek om inget drastiskt vidtas, detta måste ske nu. Imorgon kan det vara försent. Nu är det upp till Stefan Löfven som den ytterst ansvarige (?) att ta ställning. Det han gör kommer att vara direkt avgörande för årtionden framåt och man kan bara hoppas att han har vett nog att inse att spåret mp och v har nått vägs ände.

Sverige har  inlett vägen till att bli en bananrepublik på mer än detta område. Läs mer om ytterligare ett på bloggen Fnordspotting där man kan läsa om tidningarnas moral i dagens Sverige. En ytterst otäck historia över hur illa vårt land idag fungerar också på vardags-demokratins område.

Löjesguiden nominerar idag åter regeringen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ansvar tycks vara en bristvara i regeringens och Stefans Löfvens världsbild. Inte ens när Magdad Bob ställs inför fullbordat faktum med ekonomisk kollaps viker man en tum från den inslagna linjen. Allt för att initiativet inte längre finns hos sossarna utan hos två småpartier som inte har annat än extremism att delge svensken. Det gör er till fullfjädrade kandidater.”

6 tankar på “Vägen till bananrepubliken

 1. Jag funderar på Moderaterna som inte var med och fällde Finansministern,var det så att de hellre fäller hela regeringen med sitt krav på tillfälliga uppehållstillstånd.än att stödja SD,s krav?hur kan regeringen bestå när krav på TUT sannolikt inte genomföres med stöd av miljöpartiet,resultat en regeringskris,det dom ville undvika med att gå SD,s väg i det för landet prekära läget?

  Gilla

  • Det kan man verkligen fråga sig Staffan och jag tror att det är som du säger. Reinfeldts våta filt ligger fortfarande kvar över moderaterna som hellre låter saker och ting som är dåliga ske hellre än samarbetar eller ens kommer i närheten av något som kan kallas samtycke med sd. Resultatet blir det vi ser, man lägger sig hellre för dåliga lösningar än biter i det sura äpplet som heter sd.

   Gilla

 2. Att Regeringen nu planerar att låna till löpande utgifter för migration är ett skamgrepp. Att skuldsätta barn och barnbarn för oss närmare ekonomi modell Grekland. När blir det dags att packa?

  Gilla

  • Fick man ta ut pensionen från systemet i förtid skulle jag ta ut dessa idag. Jag tror helt enkelt inte längre det här landet är kapabelt att lösa de massiva problem vi ställs inför, inte heller har vi tillräckligt med kompetens i regeringen för att kunna få till ett effektivt arbete. Hela tiden ett steg efter och senfärdiga inför problemen då man inte vill agera kraftfullt för att inte stöta sig. Gud förbjude, det kan ju kallas rasism att ställa krav på folk. Ett sånt exempel är demonstrationen häromdagen där det skanderades slagord som var minst sagt antisemitiska, ingen åtgärd. Det finns två faktorer som kan ändra den nuvarande utvecklingen. Det ena är att EU tillsammans kommer fram till beslut om kraftfulla åtgärder för att värna de yttre gränserna. Det andra är att Sveriges statsminister äntligen får in i skallen att regerandet med mp och v är över. Han bör omedelbart ombilda regeringen och söka andra samarbetspartners som fp, c och kanske m. Först när vi har en stark regering byggd på samförstånd och kompromisser som ändå är effektiva kan han kalla sin regering en samarbetsregering. Den nuvarande däremot är en sammanbrottsregering.

   Gilla

  • Det tror jag tyvärr redan är på gång. Mycket tyder på att Sveriges utveckling eller avveckling (?) granskas under lupp av andra länders säkerhetstjänster. Storbritannien, Frankrike och Tyskland har all anledning att följa utvecklingen och gör det. Om misstankarna formas till farhågor som senare visar sig vara trovärdiga tror jag inte dessa länder vill ha med oss att göra. Deras farhågor handlar om att Sverige skulle kunna bli en terrorcentral för attentat runt om i de stora metropolerna och svaret heter alltid högre säkerhet, gränskontroller och restriktioner mot landet man misstänker är centret. Jag tror med all säkerhet att Schengen kan ligga i farozonen rätt snart och i förlängningen tyvärr en ökad svensk isolering internationellt om inte Löfven och EU kommer fram till rätt drastiska lösningar på den nuvarande situationen.

   Precis som Mitelman skriver börjar nu tvivlen dyka upp inom det ekonomiska området, det tvivlet finns redan inom det säkerhetspolitiska. Kom ihåg att det var först i våras som inrikesminister Ygeman fick rapporten på sitt bord som talade om något så oskyldigt som fosfatupplag. Rapporten talade om att obevakade upplag till jordbruk kunde användas till att tillverka gödselbomber. Det har redan försvunnit flera ton som ingen vet vart det tagit vägen. Det enda hindret från ett sånt scenario är att man måste separera fosfatet från det tillsatta kalk som man lägger till för att förhindra missbruket. Det finns alltså mycket en eller flera personer med fel agenda kan tänkas hitta på, endast fantasin sätter gränsen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s