En falsk fasad

Potemkin-kulisser innebär att man skönmålar för att gömma undan sanningen genom att dölja allt bakomvarande elände med hjälp av kulisser. En sån falsk fasad kan naturligtvis vara både imaginär och/eller reell. Den kan finnas i huvudet och den kan omsättas i handling. Ett mångsidigt exempel är Friends Arena i Solna utanför Stockholm som i dagarna slog upp det intilliggande köpcentrat ”Mall of Scandinavia”.

Köpladan som nu är Skandinaviens största är ett enormt skrytbygge med hög svansföring där mycket prestige ligger och lurar i bakgrunden. Allt måste klaffa, allt annat är otänkbart och för det målet är man beredd att gå över lik. För bygget är inte bara ett byggnadsverk, det är också en arbetsplats och den delen har och kommer att kantas av problem på grund av den filosofi som ligger bakom just denna Potemkin-kuliss.

PotemkinLåt mig presentera Grigorij Aleksandrovit Potemkin, också känd i historien som uppfinnaren av Potemkin-kulisser. Det bestående bidraget är ordet som används än i denna dag Foto: Wikipedia

Jag har tidigare skrivit om hur svensk arbetsmarknad kommer att förändras i framtiden på grund av att migranterna utgör en billig bas för arbetskraft. Vare sig vi vill det eller inte, vare sig LO skriker sig hesa eller ej så kommer arbetsmarknaden att förändras och där rättigheter som idag ses som självklara kommer att urholkas. Det fanns dock ett fel i mitt resonemang, den utvecklingen är redan påbörjad och tillhör inte framtiden.

Det finns ett annat fel i hela scenariot. LO skriker inte så särskilt högt om ”omoralen”, förmodligen beror detta på att dels kan organisationen inte stoppa utvecklingen men det är också broder sosse som står för den politik som leder till resultatet och då skriker man ju inte lika högt. Då är det bättre att spara lungkapaciteten åt någon framtida Reinfeldtare, Breivikare eller Åkessonit beroende på hur utvecklingen ser ut. Vad de själva ställer till med kan ju användas mot någon annan i framtiden då man kan anklaga dessa.

Det är här Mall of Scandinavia och alla skandaler som kantat bygget kommer in. För en sån sak som har kommit i dagen är det fackliga arbetet och dess inflytande på bygget. Den historien började med att facket fattade misstankar om att en underentrepenör gjorde elinstallationer utan behörighet. Ett skyddsombud ska naturligtvis reagera på sånt och gjorde också det. Eftersom ett tidsschema för byggande ofta är mycket pressat uppstod stor irritation från uppdragsgivaren och snart var bråket ett faktum.

BilkraschBilden får symbolisera vad fuskjobb leder fram till. I fallet Mall of Scandinavia handlar det dock om el vilket är än mer farligt. För att inte tala om vad avstängande av de som gör sina jobb leder till

Historien slutade med att skyddsombudet stängdes av från arbetet. Elinstallationen har genom Elektrikernas fackförbund anmälts till Elsäkerhetsverket. Du kan läsa om skandalen i SVD (archive-länk). Det än allvarligare, att ett skyddsombud på det här sättet uppenbarligen straffas för att han eller hon har gjort det som han eller hon måste göra är mer intressant att fokusera på. Vad Elektrikerna kommer att göra åt den saken återstår.

Men det är också den delen av hela historien som visar just det jag försöker säga, vår arbetsmarknad håller på att bli betydligt tuffare och den kommer att bli än mer så när nu folk med betydligt lägre anspråk på lön och standard kommer hit. LO och facken tycks fokusera på fel saker som vanligt och tar inte tag i de här frågorna med någon större entusiasm. För nu är det ju broderorganisationen Socialdemokraterna och Miljöpartiet som slår undan fötterna på facket så då fungerar det ju bra.

LO är ju en intresseorganisation på mer än ett sätt. När sossarna har makten ser de till att slå röda dunster i arbetarnas ögon för att dölja det  faktumet att de betalar världens högsta skatt, har den sämsta reallöneinkomsten i västvärlden och får allt mindre igen i form av välfärd som alltmer urholkas. När någon annan regim tar vid är det deras uppgift att sabotera deras arbete och att föra die Parteis politik då de själva inte längre kan. Mer om hur vi blir lurade av denna organisation kan man läsa om på Fnordspotting.

LOVisst kan Sverige bättre…..om LO och fackföreningsrörelsen ens hade brytt sig om att backa upp sina egna ombud och göra sitt jobb istället för att spela sossarnas lilla bundsförvant och penningtryckare Foto: Wikimedia

Dagens fetaste foliehatt nomineras till LO, facken och Socialdemokratin. Motiveringen lyder: ”Ni bidrar till utvecklingen med dagens politik, men ni låter i vanlig ordning andra ta konsekvenserna utan att vidta de rätta åtgärderna. Ni för politiken men ni låtsas som om det regnar när konsekvenserna dyker upp. Det gör er till fullmatade kandidater till priset.”

Också arbetsgivarsidan bör få sin beskurna del i form av en foliehatt. Motiveringen lyder: ”Att ignorera trivialiteter är en sak, men att faktiskt försöka förskjuta något som också ni skulle kunna vinna på genom att inte lyssna är oförlåtligt. Det gör er till fullgoda kandidater till priset.”.

12 tankar på “En falsk fasad

 1. Hej.

  Fackföreningarna har gått från att vara för fri handel, fri företagsamhet, avskaffande av skråväsende och löner och arbetsvillkor som tryggar ett drägligt liv, till att vara protektionistiska skrån och gillen vilka aktivt förhindrar fritt företagande och konkurrens. Därigenom har de i praktiken avskaffat sin legitimitet.

  Kommande regeringar kommer att ha att nedmontera en radikaliserad fackföreningsrörelse, omvandla den allmänna a-kassan och andra försäkringar till ren överlevnadsnivå, samt en skola för de bemedlade och en för alla andra.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Så kan det i värsta fall bli om dagens utveckling fortsätter. Att man som svensk vänster ser skattebetalare och företag som ett ymnighetshorn istället för att vara måttfulla, att hela tiden kräva mer och mer välfärd utan att förstå att vi måste antingen skära ned på ambitionerna eller fatta att vi måste hitta andra sätt att finansiera det är direkt destruktivt. Där har LO en stor skuld. De har inte bara drivit på lönemaskinen utan också kravmaskinen har stått i ständigt on-läge. Kanske resonerar de som kamrat Lenin en gång gjorde. Han tyckte ju att fabrikören ska få lov att tillverka repet vi använder för att sedan hänga honom.

   Gilla

 2. Gick en kortkort kurs i smide en dag. Läraren var mycket kunnig och berättade om smidets historia. Smederna hade en stark ställning och försvarade den.
  Det berättades om en gesäll som gjort mästarprov och var fullärd (efter sju år eller något), och ville starta eget. Mäster sade ”ja, det får du väl om du vill. Välj riktning på landsvägen här och gå i minst tre dagar innan du börjar.” Närmare än så ville han inte ha konkurrens.

  Smedhalvor däremot, de som använder stora släggan som smeden säger åt dem, fanns det nog tretton på dussinet av. (Vissa ordböcker använder ”-halva” om lärling, det är alltså inte det jag menar.)

  Gilla

  • Förlåt skämtet men du tycks ha många järn i elden Kristian!Och så är det nog, ingen konkurrens där vi har markerat vårt territorium. Arbetsgivarna är måna om att inte släppa in den när de väl etablerat sig, det handlar många gånger om krass ekonomi. För facket som agerar likadant men mer så när det gäller konkurrerande organisationer så handlar det också om ekonomi och överlevnad när ett annat fack försöker buffla sig in. Varför släppa ett lönande gig?

   Men det är tyvärr också så att facket allt mindre bryr sig om det de ursprungligen var till för. Istället är t ex LO ett politiskt parti jag inte kan rösta på trots att de lägger sig det mesta. De enskilda förbunden är också propagandamaskiner som marknadsför den syn de har kommit fram till dvs vänster. Som medlem i SEKO får jag hela tiden hem propaganda om det onaturliga i avregleringarnas Sverige, en problemformulering jag inte helt delar och som dessutom är hycklande då det var sossarna som påbörjade just avregleringarna. Istället visar LO bara ganska flagrant att deras nya hållning bara är en anpassning till en politik företrädd av Vänsterpartiet och som syftar till att hålla sossarna under armhålorna ytterligare en mandatperiod.

   I fallet Mall of Scandinavia är det också lite av samma visa. Elektrikerna, före detta Elektrikerförbundet, har gjort en anmälan till elsäkerhetsverket för den installation som är genomförd på vissa ställen i gallerian. Att däremot anmäla avstängandet av skyddsombudet som larmade om det hela från arbete på platsen har man däremot inte andats ett ord om. Jag ser personligen det som nästan värre än själva brottet att installera elen även om den biten är allvarlig och farlig. Men som före detta skyddsombud är jag extra mån om den rollen och när jag får läsa om att man numer kan stänga av en person från jobb för att man sköter sin uppgift, då brister något.

   Det är ytterligare ett tecken på den nya tid på arbetsmarknaden som jag har tjatat om i några inlägg som vi kan se i detta. En arbetsmarknad som markerar ett kluvet samhälle mellan de som har och de som inte har jobb och därmed pengar. En arbetsmarknad dessutom starkt segregerad mellan yrken för dem som inte kommer in någon annanstans och yrken som har ”högre status”.

   Gilla

   • Som ”infödd” i byggbranschen (men har gått vidare till annat) kan jag säga att den ryggdunkarklubben har varit incestuös i generationer.

    Gilla

   • Oj, jag visste den var rutten intill benet men incestuös också är nyheter för mig som inte jobbar i den branschen. Det låter inte heller något vidare bra och ger fog till eftertanke. Mutkolvar har det alltid funnits i den, det vet jag också. Facken har varit djupt insyltade i delar av branschen som kanske inte skulle tåla dagens ljus när den kom fram.

    Gilla

   • Brännvin var bra smörjmedel. En del ville ha jobb utfört hemma. När det gäller offentliga jobb vill pamparna sitta på så många stolar som möjligt och då krävs ett ”målvaktsbolag” som tar skattesmällarna, typ ett personalbolag och man utnyttjar sen statens lönegaranti. Det har varit lärorikt i alla fall.

    Gilla

   • Ja det får man lov att säga. Målvaktsbolag har man ju stött på uppgifter om förut, mutor medelst brännvin likaså. Min pappa jobbade som gatuingenjör en gång i tiden då han levde och där berättades det vilda historier om affärer som gjordes upp bland gubbsen i bastun över rejält tilltagna mängder sprit. Det lokala eller regionala fackets egna lilla pamp naturligtvis närvarande när det vankades godsaker som Renat eller Skåne Akvavit. Så dansades dansen men nu verkar det ju som om andra betydligt mer ljusskygga individer har flyttat in.

    Rapporter via artiklar om att Hells Angels eller liknande organisationer har ett finger med i spelet har man ju läst. Att de har betalat slavlöner till polacker utan valmöjligheter har jag också sett i praktiken. Det hela är visserligen snaskigt men som jag ser det är det en direkt följd av vårt skatte- och bidragssystem. Det har ju gjort hela hanteringen möjlig och direkt lönsam för de inblandade som alltså inte har dragit sig för att använda direkt kriminiella metoder. Allt medan svensken sover sin törnrosasömn och inbillar oss att vi lever i den bästa av världar. Det är den myten som fick mig att starta den här missionen som jag kallar bloggande, hyckleriet som är monumentalt.

    Gilla

   • Min far har alltid sagt att man kan inte bli rik på eget arbete. Har man den ambitionen ska man få andra att utföra jobbet och själv håva in pengarna. Det kan pamparna och politruckerna.

    Gilla

   • Stämmer tyvärr! ”Hederligt arbete” som det hette förr lönar sig inte därför att vanliga arbetare är skattekossor som ska mjölkas på pengar. Istället är det pamparna i det ”solidariska” partiet sossarna och jättarna glufs glufs inom LO och facket som kan åtnjuta de håvor som bjuds där. För många av dessa tjänar bättre än folk i näringslivet så ingen ska inbilla mig att ”dessa satans kapitalister” inte är annat än skattekritter i sossestaten de också.

    Gilla

   • Om det är någon som undrar varför det är så ont om jobb så har vi svaren. Sverige är fullt av gökungar.

    Gilla

   • I sossarnas Sverige har ingen råd att gå i pension vid 65. Nu utreder regeringen hur man ska kunna höja pensionsåldern. Samtidigt återinför man den så kallade silverskatten som skattebelägger den arbetsgivare som låter någon jobba efter 65. Vi måste alltså arbeta efter 65 men den som gör det straffas genom arbetsgivaren med en extra skatt. Arbetsgivaren lär nog välja en annan billigare person än 65-åringen. Och det är det som är poängen, arbetsskapandet fortsätter att vara regeringens sämsta gren bland många andra som är usla nog. Den här är dock extra genomusel inte minst efter alla skattehöjningar på arbete som man har genomfört. Ingen, inte ens regeringen tycks det, tror längre på de uppsatta målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet. Buklandning Löfven igen alltså. Kvar finns bara en väg och det är att tränga ut grupper från arbetsmarknaden för att ge plats åt andra. Pensionärer ska inte längre göra sig besvär trots att samma regering talar om vikten av att jobba så länge som möjligt. Ingenting går ihop logiskt och det är Löfvens gåva till folket, en kontraproduktiv politik som säger sig vilja uppnå saker som den sen inte uppnår därför att man har sett till att förstöra möjligheterna redan från början att det skulle lyckas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s