Bristen på självinsikt

Jag tror allvarligt talat att regeringen inte har självinsikten att se hur illa det är ställt och hur åt fanders de sköter sitt jobb. De tror säkert de är guds gåva till folket när de i själva verket är en värdemätare på den sjukdom som snabbt äter sig in i det svenska samhället. Kanske är det så illa att de inte ens kan eller vill ta in de varningssignaler som nästan dagligen avslöjar sanningar ingen, inte minst de själva, vill höra. En av dessa inbillska heter Margot Wallström och nu har hon gjort det igen.

Hon har ju börjat så storstilat. Först ställde hon till jättebråk med halva arabvärlden där Saudiarabien stod i skottgluggen när hon kallade landet ”medeltida”. Så här lät Peter Wolodarskis kommentar om hennes utrikespolitiska meriter i en ledare (unvis.it) i DN. Strax efter gjorde hon först ett självmål, sen ett till i fallet Israel. I sitt sista uttalande lät hon förstå att Palestiniernas situation i Israel och den konflikt som där utspelas, har drivit IS till bland annat terrorattentaten i Paris och att det därmed indirekt skulle finnas en koppling.

Inget kan bli mer fel, IS bryr sig inte så särskilt mycket om vare sig Palestinier eller deras situation. Men vad gjorde väl det, skandalen och den diplomatiska krisen var ett faktum. Artikeln i Expressen (unvis.it) kan berätta om händelsen. Israels syn på Sverige har därmed tagit ett steg till en mer misstänksam hållning och det gör inte direkt underverk i samtal mellan de båda länderna i framtiden. Något som också kommer att påverka andra situationer om jag får misstänka om det hela.

StirraStirrande blickar och gloende mellan grenarna i granen har blivit resultatet av den misstänksamma hållning som både arabländer som Saudiarabien och nationer som Israel numer har om Sverige. Att i det läget släppa in oss i säkerhetsrådet vore förödande, den dagen det här landet är objektivt i vissa konflikter hamnar allt i en annan dager Foto: ”Wikimedian editing in the wild woods (1696) (cropped)” by Kychot – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ett exempel på att IS knappast sätter Palestiniers säkerhet högst är att i krigets Syrien är landsflyktiga Palestinier en av de grupper som råkat illa ut. Visserligen har IS inte anfallit deras läger men man har inte heller stoppat sin expansion med hänsyn till gruppen som därför har fått betala med döda och sårade de också. I bland annat staden Yarmuk har folkgruppen fått betala ett högt pris. DN har skrivit en artikel (unvis.it) om detta.

I Israel är Sverige och Sveriges utrikesminister brännmärkta. Hos deras utrikesdepartement är bilden klar, Sverige har skiftat från att ha kallat sig neutrala till att bli en röst för den palestinska sidan och enbart den. Den bilden har förstärkts av det klantiga erkännandet av Palestina som Sverige genomförde som en av de första utrikespolitiska åtgärderna när den nya regeringen tillträdde. Det erkännandet kommer också att försvåra en fredsprocess där Israel är med.

Det har till och med gått så långt att utrikesministern är välkommen till Israel men inte i en officiell funktion. Är hon där är det som privatpersonen Margot Wallström, inte som Sveriges utrikesminister. Ett faktum som betyder att personskydd kan hon inte räkna med och hon kan inte heller räkna med att någon lyssnar på henne som minister.

PistolOm utrikesministern väljer att åka till Israel gör hon det numer utan skydd som får ordnas av henne själv eller utrikesdepartementet. Hon har ingen officiell status som minister medan hon är där utan hon vistas i landet som privatperson. Så långt har klyftan mellan Israel och Sverige vidgats sedan Wallström blev utrikesminister Foto: Wikimedia Commons

Bråket mellan Israel och Sverige gick till och med så långt att Israels Stockholms-ambassadör kallades hem för ”konsultation”. En åtgärd som i diplomatiska kretsar används för att markera mot ett land hur missnöjd man är med de nuvarande relationerna och hur saker sköts från motpartens utrikesdepartement. På SVT:s hemsida kan man läsa mer om händelserna som infekterat de bilaterala förhållandena mellan länderna.

Det är alltså en rätt diger lista med grodor hon kan yvas över. Meriter andra i hennes position dock inte skulle tveka om att försöka dölja. i det här rätt prekära läget vill hon ansöka om att få in Sverige som en temporär medlem av FN:s säkerhetsråd. En rätt korkad idé som bara handlar om självbilden av oss som oöverförträffade. Här i SVD framförde hon sina något verklighetsfrånvända tankar.

För skulle det förbättra chanserna att nå permanent fred i konflikten Israel Palestina? Nej, tvärtom skulle det försvåra! Anledningen är helt enkelt att när Sverige deltar i ett beslut i säkerhetsrådet kommer Israel uppfatta det som ytterligare ett försök från henne och oss att skapa ojämlika villkor. Något som kommer att göra landet ytterst motvilligt att diskutera en rad frågor som måste diskuteras för att fred ska kunna uppnås.

FredOm det är fred vi vill ha bör vi nog byta ut utrikesministern innan det är möjligt. Hennes bindningar och förkärlek för att alltid se vissa konflikter lite väl endimensionellt är inte direkt ett stöd i situationen Foto: Wikimedia Commons

I Israel är argumentet redan formulerat och det blir än mer glasklart för dom att Sverige inte går att lita på när vi har en regeringsmedlemmar som Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan. Kom ihåg att de båda har arresterats för vad landet har sett som olagliga demonstrationer. Också utrikesministerns Israel-tourettes har starkt bidragit till slutsatsen och synsättet hos landets utrikesdepartement.

Rätt eller fel av Israel kan man alltid diskutera men min poäng är att skadan är skedd och skulden till den ligger helt och hållet hos utrikesministern. Att efter den här skakiga resan dessutom begära att en så oseriös aktör som Sverige få ansvar för att vara delaktiga i att lösa olika konflikter som t ex Palestinakonflikten, är som att hälla bensin på brasan. I synnerhet Mellanöstern kan detta visa sig medföra mer problem än det löser.

Jo, jag använder ett ord som ”oseriös” eftersom det är vad vår utrikesminister har gjort oss till. Vår utrikespolitiska gärning sänks i ett löjets skimmer när utrikesministern tar till orda. Än värre är att nu vill man alltså in i säkerhetsrådet vilket skulle kunna destabilisera situationen i konflikten mellan Israel och Palestinierna än mer om det går illa. Säkerhetsrådet kommer kanske till och med behöva döpas om till osäkerhetsrådet om vår utrikesminister fortsätter den inslagna banan.

BalanseraDet enda utrikesministerns politik hittills har åstadkommit är mer osäkerhet och än mer balansgång för parterna som också blivit mer motvilliga. Kräftgång med andra ord och det är inget bra facit att ta med sig till säkerhetsrådet Foto: Wikimedia Commons

Hennes subjektiva hållning och politik håller på att bli ett utrikespolitiskt problem och det är vårt land som kommer att få betala priset för detta. Fnrodspotting har som vanligt bloggat suveränt om utrikesministerns oförmåga att se på vissa konflikter med mer nyanserade och objektiva ögon. Det har blivit dags att ta tillbaka makten från den galenskap som kallas ”regeringen”.

Löjesguiden nominerar idag utrikesministern till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att utrikesministern har förtroende i regeringen för sin politik är uppenbart. Det är dock inte lika uppenbart att samma Wallström har något större förtroende i andra länders ögon. Halva arabvärlden har redan gjort tummen ner och det borde vara en varningsklocka. Att då göra det än värre genom att involvera Sverige i känsliga förhandlingar i just samma region om fred, är i bästa fall att se som korkat värre. Det gör utrikesministern både värdig kandidat till priset men också blind för verkligheten.

5 tankar på “Bristen på självinsikt

  1. Hon måste lida av någon form av storhetsvansinne/förvriden verklighetsuppfattning om hon tror att någon utom möjligen Palestina kommer rösta för att Sverige skall bli medlem i säkerhetsrådet.
    Hon menar att vi med vår neutralitet kan spela en roll i säkerhetsrådet…

    Gilla

    • Nåväl, så särskilt neutrala i frågan Israel Palestina är den här regeringen ju inte. I vanlig ordning slänger vi och dom oss med ord som sen saknar innebörd. För tittar man så betyder ju ”neutral” oberoende, utan ställningstagande men i vårt land använder vi ordet för att sen vara allt annat än betydelsen av det. Ännu mer fascinerande är att se hur utrikesministern så till den milda grad tror på vår förträfflighet att hon inbillar sig att USA och Israel inte skulle se på oss och vår ”neutralitet” som något djupt suspekt. Bindningarna till allehanda organisationer på den Palestinska sidan, erkännandet av Palestina som stat och uttalanden som kan tolkas som ett ensidigt utpekande av Israel som den store skurken tyder igen på något annat. I deras ögon är hon alltså allt annat än neutral och därför vill de nog gärna hindra oss från att få inflytande. Man kan också tänka sig hur vi med samma bindningar till den Palestinska sidan kan komma att ställa till med än mer skada än vi redan har åsamkat i processen mot fred. Vill vi ha fred bör vi alltså med den nuvarande regeringen stanna utanför säkerhetsrådet och se till att inte involvera oss i fredsprocessen. Allt annat vore katastrofalt för båda sidor.

      Gilla

  2. Hej.

    Då glädjer det dig säkert att hon tilldelats pris av en relativt välrenommerad tidskrift: ‘Foreign Policy’ i sällskap med bl a Putin, och en eller annan Saudier. En av motiveringarna var just för att hon konkret genomfört och satt på agendan feministisk utrikespolitik, och inte bara sagt detta, som andra i hennes ställning gjort, utan att sedan låta uttalandet påverka agerandet. Så det får vi väl ge Maggan: hon tror på vad hon säger och agerar därefter. Det är bara ett problem; det hon tror är så fel det bara kan bli.

    Notera att ‘Foreign Policy’ inte delar ut priset för att hennes agerande haft positiv effekt på något sätt, endast för att det har uppmärksammats och diskuterats på högsta nivå i de diplomatiska kretsarna. Att få lyssna på olika diplomaters och analytikers samtal när de försöker få rätsida på Maggan och svensk utrikespolitik, särskilt jämfört med hennes föregångare, hade varit intressant minst sagt. Vi får väl hoppas att det läcker ut några godbitar.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

    • Godbitarna ser jag fram emot för precis som du skriver, hon har inte fått uppmärksammandet för en speciell politik utan att hon har uppmärksammats och diskuterats. Av detta har hon väl nu drabbats av hybris antar jag, säkerhetsrådet? Vem vill ha en nation som så tydligt tar ställning i en av de mest känsliga konflikter som dessutom är svårt infekterad nämligen den mellan Israel och Palestina? Här behövs diplomatisk skicklighet och silkesvantar, inte elefanter i porslinsaffärer som dessutom odlar osunda kontakter med extremister på den Palestinska sidan. Det är inte så förtroendeskapande och jag är inte förvånad över att Israel ser på Sverige med djup misstro. Man har ingen anledning att behandla ett land som vårt med respekt när man beter sig som vår utrikesminister gör och har gjort. Att hon nu i sin hybris ger sig ut på fiskarstråt för att komma in i säkerhetsrådet kommer inte hjälpa oss om inte den rollen används lite smartare än att ta ensidigt parti, gör vi det kan vi till och med skada en sån process som den konflikten mellan Israel och Palestina. För återigen är det så att misstron hos den Israeliska sidan är total och är vi en del av den delegation som ligger bakom det som ligger på bordet lär man nog lusläsa detaljerna.

      Gilla

Lämna en kommentar