Dagens asgarv

Det är alltför ofta man kan konstatera att de dåliga nyheterna dominerar i samhällsdebatten. Därför går det också oftast i moll här på bloggen, men jag ska försöka råda bot på detta genom att emellanåt presentera en nyhet eller händelse som väcker ett riktigt gapskratt. Tanken är att dessa inslag inte ska nomineras till  några foliehattar utan bara tjäna som lite upplyftande stoff i allt elände.

Det första i den raden handlar om den eventuellt kommande republikanske presidentkandidaten Donald Trumps uttalande om att muslimer ska stoppas från att besöka och flyga via USA då dessa enligt honom utgör ett hot. Mer om uttalandet hittar du i Aftonbladet (unvis.it). Inget jag tycker är särskilt smart då det snarare kommer att öka klyftorna än att läka dessa. Det är också lite fördomsfullt att dra alla över en kam och säga att de alla ”utgör ett hot”. Visst utgör vissa personer ett hot, men alla?

Utspelet kommer efter förra veckans terrordåd i San Bernadino i Kalifornien där ett muslimskt par som hade radikaliserats sköt ihjäl 14 personer innan de själva dödades. De båda som var gifta sympatiserade med IS och efter handlingen skröt IS egna propagandakanaler om dådet. Mer om händelsen i SVT (unvis.it).

Reaktionerna på Donald Trumps utspel har varit blandade både här och i USA. Vissa menar att det är en nödvändighet, andra att det fördomsfullt och också bryter mot olika konventioner. Den roligaste reaktionen hittar man dock från muslimska fundamentalister i Afrika. Här nere ser du ett klipp på detta och ingen kan väl tvivla på att känslornas vågor går höga. Killen hotar till och med Donald med omskärelse och viftar lite hotfullt med kniven som för att understryka.

21 tankar på “Dagens asgarv

  • Much ado about nothing för att citera Shakespear. Jag vet inget om Donalds ädlare delar eller hur han har resonerat ikring så kniviga (!) frågor som denna. Kanske behöver han mer skinn (!!) på näsan. 🙂

   Gilla

 1. Hej.

  Oskuret är bäst?

  Skämt åsido, att analytiker på vår sida pölen inte fattar att Trump inte skapar rädsla lite pinsamt. Vad han gör är att han fångar, kanaliserar och riktar existerande känslor hos en av massmedia förhånad och i övrigt ignorerad del av den amerikanska befolkningen. Fattiga amerikaner, företrädesvis vit arbetarklass. Den grupp som upplever sig som legitimt mål för vilka nedsättande epitet som helst (redneck, white trash, etc).

  Om han dessutom får reellt politiskt inflytande kan han värva den intellektuella medelklassen som börjar känna snålblåsten både ekonomiskt och socialt. Det är denna klass som tittar på Detroit och Chicago och undrar när det är deras tur.

  Undrar hur våra politiker agerat om vi varit lika välbeväpnade som amerikanerna? Vi som inte tillhör den grovt kriminella kasten alltså, utan bara vill kunna ha en ‘pacifier’ för trygghet och möjlighet till självförsvar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Många gånger vill våra helt felunderrättade svenska vänsterproletärer inom medelklassvänstern som jobbar med arbetaryrken som media och kultur, gärna tro att hela världen är som den svenska. Här har vi en underklass som förutsätts rösta rött och vi har en vänster som håller greppet också på medelklassen, särskilt den från Södermalm som ju är allas vår måttstock. Tyvärr är USA rätt annorlunda på den punkten, kanske till och med helt tvärtom. Där röstar människor med små medel på högern som den inom republikanerna och där personer som Donald Trumps löften om ett starkare USA slår an en ton som går hem. I en del kretsar föraktar de den vänster som finns men som i bästa fall går att jämföra med vänsterpartier som liberalerna därför att demokraterna och en del medelklassliberaler helt enkelt kommer från en annan samhällsklass än den som ibland kallas ”White trash”. Det är snarare en intellektuell medelklass med rötter i storstäderna och som inte har det alltför fattigt i tillvaron. Ofta har de gått i bättre utbildning och har rätt välavlönade jobb. De är med andra ord så långt ifrån landsortens fattigare innevånare som aldrig har fått gå i högre skola än collage. På landet ligger också både löner och levnadsstandard lägre än i New York eller Los Angeles. Donald Trump är därför ett ganska starkt kort, särskilt i ljuset av vad många amerikaner ser som ”Obamas misslyckanden”. Detta gäller särskilt landets roll i världen. Donald Trump har ju rent ut sagt att ”We just don’t seem to win anymore”, ett uttalande som speglar dels känslor och dels ett tyst löfte om upprättelse. Bilden och behovet av en stark president som många ser i Donald Trump har därför än mer förstärkts.

   Gilla

 2. Är det någon som har hör och sett vad Donald Trump sagt och inte fått det serverat via svensk media?

  ”Trump is calling for a total and complete shutdown of Muslims entering the United States until our country’s representatives can figure out what is going on. Without looking at the various polling data, it is obvious to anybody the hatred is beyond comprehension. Where this hatred comes from and why we will have to determine. Until we are able to determine and understand this problem and the dangerous threat it poses, our country cannot be the victims of horrendous attacks by people that believe only in Jihad, and have no sense of reason or respect for human life.”

  Gilla

  • Donald tolkas lite hur som helst här hemma. Allt för att utmåla honom som en gammal stofil som dessutom är direkt farlig och rasistisk. De har ju sin agenda att tänka på och därmed har de också en fix och färdig politisk åskådning som inte överensstämmer med hans. Han har i grunden rätt om en rad saker, jag själv tycker dock att han reagerar på fel sätt och föreslår fel saker. Det enda han kommer att uppnå med t ex inreseförbudet är att de mer moderata som hittills har försökt att balansera sina känslor mot extremisternas kommer att bli fundamentalisternas nya tillskyndare. Samtidigt får man komma ihåg, något man glömmer i svensk media, att attacken i San Bernardino i högsta grad var ett extremistdåd, att det genomfördes av två radikaliserade som hade klara kopplingar till IS och att dessa har skrutit om ”bedriften” på nätet. Vi har lite för lätt att glömma att västvärlden faktiskt befinner sig i ett krigsliknande tillstånd med de här krafterna, det blir väl så när man lever i fred för länge.

   Gilla

   • Man bör komma ihåg att Donald Trump talar främst för eventuella väljare i USA. Jag känner igen snacket, hur den vanlige medelklassamerikanen resonerar. Vad som kan hända är att folk från muslimska områden som reser in i USA kommer att granskas noggrant. Ungefär som Schweiz redan har gjort sen 50-talet med utlänningar som upphåller sig där.

    Gilla

   • Vi glömmer gärna här i Svedala att varje gång det är val eller primärval i USA, talar kandidaterna till amerikaner – inte till oss. Vi vill nog gärna tro det motsatta där vi ser vad det innebär för oss, så tänker över huvud taget ingen kandidat vare sig de heter Trump eller något annat. De generella skärpningarna i både säkerhets och identitetskontrollerna som sker vid alla internationella flygplatser och mellan länder, kommer säkert att skärpas i USA såväl som här av händelserna i San Bernadino, konstigt vore det annars. Men att dessa åtgärder skulle riktas mot just muslimer ser jag mest som kontraproduktivt. Varför straffa merparten som inte har gjort något eller ens tänkt tanken? Jag är rädd för att det kommer att öka sympatierna för terrorism bland ”vanliga muslimer” helt enkelt. Visst måste kontroller ske, men låt dessa vara generella istället för specifika och där inger inte Trumps argument något större hopp. Visst, jag förstår hans resonemang det är trots allt mänskligt att reagera som han och andra amerikaner inför det som har hänt. Men kanske borde han besinna sig en aning om vi nu inte ska läsa in i det han säger att han gör det för att öka chansen att bli vald för att sen inte genomföra det sagda. Det har ju trots allt hänt förr att politiker inte har hållit sina löften hehe. 🙂

    Gilla

   • Man kan ju bara tänka sig hur det hade låtit i sverige om San Bernardino skett här. Det talas ju ganska upprört om det hemska terrordådet med julbombningen för några år sedan, men det var ingen, förutom attentatsmannen själv, som kom till skada då. Så i princip hände ingenting. Hade det varit ett tiotal döda misstänker jag att inrikespolitiken i dagsläget hade haft ett annat ljud i skällan.

    Gilla

   • Ju närmre det smäller, ju fler av dina närstående släktingar vänner eller bara vardagsmänniskor du inte känner som dras in i händelseförloppet desto mer sympatier för ”hårda bandage” har människor. I motsatt
    riktning har vi mindre sympatier för förövarna, de blir snart förringade till djurs status om inte lägre. Så långt är allt en väldigt mänsklig process vi känner igen från alla kulturer där något oerhört har hänt. Krav som ”häng dom högt” är inte ovanliga och vi skulle med största säkerhet reagera likadant här om det hände. Hade självmordsbombaren i Stockholm lyckats för ett antal år sedan hade han säkert uppnått effekten att vi hade blivit än mer skeptiska till invandring och den nuvarande migrationsvågen hade helt enkelt aldrig fått starta. Men vi lever ju i en kokong i det här landet så därför har det motsatta istället hänt. Vi tänker inte ens på saker ikring hela händelsen utan lägger hellre locket på därför att vi inte vill känna ängslan. Hade vi reflekterat hade en rad frågor kring bombattentatet kommit i dagen. Varför lyssnade inte säkerhetspolisen på andra säkerhetstjänster direkt efter? Man ignorerade eller avfärdade en rad spår som hade kunnat ge information som t ex att attentatet hade rötter i engelska Bradford. Flera personer har pekats ut men spåren har kallnat därför att ingen har följt upp dessa. En av personerna var mannens änka, en annan en lokal imam. Till och med terrorexperten Magnus Ranstorp har i mungipan mumlat något om klantighet därför att han hela tiden drev tesen att mannen inte hade kunnat agera ensam men att myndigheterna nöjde sig med förklaringen att hela kedjan var en mans verk. Något som inte stämmer eftersom all forskning på området och också erfarenheter säger att en bomb av den här kalibern kräver cirka 20-30 personers medverkan. Ändå väljer svenska myndigheter att avsluta allt och man måste nog fråga sig varför.

    Gilla

   • Kanada har större problem med radikaliserade inom landet än USA. I San Bernadino valley (sista utposten innan ökenlandskapet tar över) bor det många spansktalande amerikaner och orten sysselsätter många inom lantbruket. En stor väljargrupp som Donald Trump riktar sig till. En selfmade american som han står högt i kurs.

    Gilla

   • Uppgiften om Kanada kände jag inte till men där ser man, man lär sig nåt nytt varje dag. Att attentatet hände i just San Bernadino är ju som en våt politik dröm. Precis som du säger många hispanics, många av dessa fattiga lantarbetare och i övrigt inte en jättehög medianlön på resten av befolkningen. Människor som med andra ord är borderline republikaner men i vissa val också demokrater. De är med andra ord swing voters och såna vill man ha på sin sida så när det nu började smälla bland dem som många gånger var både grannar, vänner, släktingar eller anhöriga tog det hus i helvete. Här börjar man ju ibland undra om inte extrema krafter på båda sidorna på något sätt samspelar för inget kunde ha lokalt fått mer genomslag i valurnorna som väl i varje fall för tillfället ger Trump segern i staden. Att han är self made bidrar säkert till att man känner sympati för honom eftersom gruppen hispanics lever på hoppet om en bättre framtid, en sån som Trump redan har skapat. Drömmen är det som får folk att få hopp och därför är också Trump ett starkt kort. Jag tror till och med att trots svensk vänstersyn och önsketänkande om något annat så kan han gå hela vägen. Man får ju som sagt komma ihåg att vad vi än önskar och tror så är USA inte Sverige.

    Gilla

   • 1940 uppfördes första McDonalds Bar-B-Que restaurant i San Bernardino. 1948 ändrades namnet och menyn till enbart hamburgare med tillbehör. Då kostade en hamburgare 15 cent.

    Gilla

   • 15 cent! Låter nästan overkligt men det var andra tider och andra priser. Visste inte heller att BBQ-delen av McDonalds var först just där men återigen så lär man sig nåt nytt på vägen. Trevligt med sån trivia. Har personligen aldrig varit i just San Bernadino men inte långt därifrån. Skulle vara trevligt att åka dit kanske nu när man lär sig så mycket om stället.

    Gilla

   • Då var 15 cent billigt för ett mål mat. San Bernardino är bonnvischan en knapp timme österut från L.A. med bil. Route 66 gick igenom staden så det var och är mycket trafik som passerar. 1948 kom bröderna McDonald fram till att de tjänade mest på hamburgarna (som var större än idag) så allt annat utom pommes, milkshake och läsk togs bort från menyn. De skippade även servitörerna vid bilarna och började med drive thru istället. På 50-talet sålde de rätten till franchisingkonceptet och sen gjorde andra en industri av det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s