Julen ska ju vara en fridens och förbrödringens tid, för en del blir det dock något annat därför att allt ska vara så perfekt. Kostnaden kan knäcka den bästa av ekonomier, en del skuldsätter sig till och med via kontokort för att ha råd. När den väl är över väntar nästa skuldfälla som får TV-programmets producenter att gnugga sig lystet med händerna. För spådomen över 2016 ser inte så ljus ut vad gäller bostadsmarknaden.
SVD Näringsliv presenterade i måndags en artikel värd att notera. Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken gjorde en prognos över 2016 och hur den kommer att se ut prismässigt. Föga förvånande tror hon att priserna kommer att fortsätta att öka. Anledningen är enkel, tillgång och efterfrågan är i klar obalans i Sverige. Tillgången är begränsad och efterfrågan hög, då stiger också priserna vilket är dåliga nyheter eftersom bostadsmarknaden är överhettad och kan brista som den bubbla den är.
Bubblan är världens längs serieproducerade bil och en av de bilar som genom åren har sålt bäst. Dess framgång står i bjärt kontrast till den bubbla som nu håller på att skapas på bostadsmarknaden och som få tycks kunna eller vilja råda bot på Foto: Wikipedia
Lägg till alla de nytillkomna som snabbt måste ha tak över huvudet och ekvationen pekar på ett fett plus. Snart kommer prisrallyt att sätta igång som ingenting hade hänt och med ett bankväsende som mer än gärna lånar ut till bostadsköp, tycks inga förbehåll som vad folk har råd med eller en övre gräns ens finnas. Här råder lånehysteri och det kan i värsta fall visa sig bli dyrköpt då bostadsmarknadens priser alltmer går att likna vid en bubbla.
Svensken belånar sig högre och högre i takt med att lägenhets- och villapriser stiger. 2014 Kom International Centre For Monetary And Banking Studies (ICMB) rapport som du hittar via länken här under. Den talade om Sverige och svenskarna som världens högst belånade folk. Det är två saker som ställer till det. De ökande priserna på boende som belånas i allt högre grad och möjligheten att göra avdrag vilket uppmuntrar än högre belåning.
Det är för lätt och för frestande att belåna sig och att pengarna delvis går till en bostadsmarknad som allt fler tror är en bubbla som kommer att brista. Mer om detta från Sveriges Radio och KI (konjunkturinstitutets) varningar som hittills har gått spårlöst förbi. En annan stötesten är att alltför många betalar sina räntor men amorterar inte på själva lånet. Det gör att bankerna kommer att dras med i vid en eventuell krasch.
Det värsta i den soppan är att också låneinstitut, de vill ju gärna kalla sig banker men är i själva verket inte det, nu har upptäckt en lukrativ marknad och har kastat sig in i spelet. Bostadslån har blivit big business och snart har man eventuellt lockat naiva och okunniga kunder till sig som dessutom inte får lån på annat sätt därför att de är för stor risk för de vanliga bankerna.
Sedelpressarna på bankerna och låneinstituten går på högvarv och i lånas snart ut till hugade spekulanter i en evig karusell. Men är den så evig? Alltmer tyder på att bostadspriserna är en bubbla Foto: Wikimedia Commons
Man kan t ex hitta räntenivåer på 4,75 till 10,61 % på ett lån på 350.000 som ändå är småpotatis för prisnivån i storstadsregionerna hos dessa, länk till Bluestep här. En dyrköpt lägenhet för den som inte ser upp. Snart lär de personerna ha hamnat på TV 3 för att vara med en hel säsong av ”Lyxfällan” där man likt apan i buren visas upp som en tragikomisk figur för varnagel åt andra.
Läge för handling med andra ord, problemet är bara att hur än politikerna gör kommer man inte att göra sig populära. Högre krav på amortering måste balanseras mot hur mycket marknaden tål utan att falla, inga krav på amorteringar kommer eventuellt att leda till krasch och så har vi då bankerna som inte gärna ser några inskränkningar alls då de tjänar pengar på att människor står i skuld. Pengarna finns, frågan är bara om människorna har råd att låna dessa.
På det politiska planet har vi en regering som inte bara är osedvanligt handlingsförlamad, utan som också är totalt inkompetent. Få gånger eller till och med aldrig har vi väl haft ministrar som har kunnat mindre än i denna, det får vi bevis för snart sagt varje dag. Med andra ord är inte kombinationen mellan politik och ekonomi direkt optimal och det blir inte bättre av att de stora elefanterna tycks tro att man kan fortsätta utan att göra något åt det.
Kanske inte konstigt då att det dömda skeppet Sverige likt Titanic driver redlöst och roderlöst rakt mot sin undergång. Elefanterna fortsätter ohejdat att dansa i porslinsaffären och inget tycks stoppa den uppgång som nu till och med har spridit sig till de mindre orterna ute i landet. Du kan läsa om den galopperande ökningen i Dina Pengar (unvis.it) som nu ligger på svindlande 20 % per år, i storstadsregionerna än mer. Bakom dessa siffror finns allt som oftast lånade pengar.
Sverige driver redlöst med en av de sämsta regeringarna i mannaminne, men går vi likt Titanic mot en undergång? Det är den stora frågan för framtiden, men hellre än att få erfara den dagen bör nog politiken inriktas på att undvika att den inträffar Foto: ”Stöwer Titanic” by Willy Stöwer, died on 31st May 1931 – Magazine Die Gartenlaube, en:Die Gartenlaube and de:Die Gartenlaube. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons
Löjesguiden nominerar idag regeringen och bankerna till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Kontraproduktiv politik och en yster dans på ett berg av lånade pengar är farlig kombination som nu ger allt fler varningssignaler. Att ingen vill, kan eller törs göra det som borde ha gjorts för länge sedan gör er till formidabla kandidater.”
Jag kan inte förstå att banker och staten får skulden för att invånarna i sverige inte kan ta ett personligt ansvar för sin egen ekonomi. Tragiskt är och framförallt kommer det bli iallafall.
GillaGilla
Medborgarna gör oftast det staten mellan raderna säger. Om systemet är anpassat för att låna låna så lånar de, om systemet uppmuntrar att inte amortera sina skulder så amorterar folk inte sina skulder. Det är ju till och med så att man så fiffigt har byggt in i systemet att folk ”vinner” på att ha en skuld. Visserligen betalar man, men räntan kan man delvis dra av alltså kommer folk inte ha så där himla stor morot att amortera. Den gordiska knuten nu är att göra något åt saken utan att stöta sig eller att få folk att tro att detta är något ”ansvarsfullt” när det i själva verket var oansvarigt, som vanligt av sossarna, att ens komma på ett så tokigt system som detta. Min tes är alltså att folk gör det som systemet uppmuntrar dem att göra och det som de ”vinner” på, folk är nyttomaximerare och systemet inbjuder ju till det tyvärr. Jag lastar alltså inte den enskilde utan hellre staten och bankerna eftersom det är de som har skapat och närt den nuvarande situationen och som dessutom tjänar pengar på det.
Nu rusar vi mot slutmålet som i värsta fall kan bli mycket dyrköpt. Samtidigt syns få eller inga tecken på att någon vare sig kan eller vill göra något åt situationen. Jo, man har infört regeln om att 15 % ska vara eget kapital vid boköp, men kyleffekten på marknaden är liten eller noll. Förra året fortsatte priserna upp med i snitt 20 % och på vissa platser som i Stockholm med mer. Något måste alltså göras men tyvärr så är rävsaxen redan över benet och politikerna måste om det kommer att göra något, ta till storsläggan vilket kommer att kosta politiskt. Ska bli intressant att se hur man hanterar den heta potatisen.
GillaGilla
Ja, jag förstår inte folk som inte amorterar. Det är mig fullständigt främmande. Särskilt med svenska lån – det är inte ens så att man kan lämna över husnyckeln och säga ”varsågod, där har du övriga amorteringar.” Men mest är det det där med att ”göra rätt för sig.”
Storstäder är som ett slags Holländsk sjuka – de förhindrar att någon vill bygga annorstädes – men är samtidigt nödvändiga för att hålla ekonomin igång.
Politisk vilja saknas. En kollega här i England jämförde den engelska modellen – ett företag får bygga ett tjugotal hus lite hipp som happ – med den amerikanska versionen – man planerar en hel stad med bostadsområden, skolor, grönområden, kyrkor, lättare och tyngre försäljningsverksamhet och så vidare.
Den svenska modellen sedan 90-talet är väl att kommunfullmäktige ger bort skattepengar till någon som vill bygga en arena eller ett äventyrsbad. Inga nya bostäder skall vi ha här!
Beroendet av staten är väldigt långt gånget. Formgren nämnde en gång att hon gärna ville se staten få mindre makt, men att hon insåg att övergången måste få ta tid så att folk lär sig stå på egna ben. Exemplet hon valde var folk som inte hade försäkring och efter en brand sade ”Vadå försäkring? Får man inte det via skatten?”
GillaGilla
Hallelujah Formgren! Staten är en koloss på lerfötter som dessutom fattar dåliga eller kontraproduktiva beslut. Lägg därtill ett parti som ser sig självt som synonymt med staten och att det är dom, inga andra som är statsmakten. Att lägga ner staten vore väl kanske att gå för långt till och med för en ”extremist” som jag själv, men nog bör de ha betydligt mindre makt och medborgaren mer.
Visst finns fördelar med andra system som det i England som Sverige har missat. En sån som jag såg reportage om på TV, var hur människor med små eller inga medel fick bygga sitt egna hus i ett kollektiv som sedan förvaltade området och tog ut en jämförelsevis låg hyra som motprestation. Man kan säga att insatsen inte var bankpengar utan istället nerlagda timmar på ett bygge som dessutom resulterade i att alla inte bara fick ett billigt hus utan också det hus var och en hade skräddarsytt åt sig. Det jobbiga var att timmarna som las ner, sköttes parallellt med ett jobb för vissa om de inte var arbetslösa, men att mycket sköttes i skift och på helger. Hela projektet tog dessutom längre tid än om kontraktsbyggare hade varit inkopplade vilket bara var en som ryckte in som expert och var den som höll in allt som ansvarig för allt. Genom honom fick de också den nödvändiga utbildning i byggandets konst och ett bollplank då saker och ting körde fast. En gick till och med från arbetslöshet till att bli byggnadssnickare full tid.
Liknande projekt har aldrig ens mig veterligen funnits i Sverige, här ska allt skötas von oben där kommun och stat vaktar som hökar. Därför blir allt tungrott och dyrt vilket ytterligare späder på lånekarusellen som i sin tur pumpar upp bubblan än mer. Grattis Sverige, jag tror vi behöver fler som Formgren innan någon förstår.
GillaGilla