Hum-hum från Köln till Kalmar

Sexövergrepp – smaka på ordet och känn den fadda smaken i munnen när du säger det. Ingen, jag menar ingen kan känna att ordet har sin lockelse. Det är därför vi som samhälle har sagt att det inte får förekomma. Vi har till och med skapat lagar för att visa hur avskyvärt vi ser på det, brottet ger ju helt rättmätigt fängelsestraff.

Jag är inte annorlunda på den punkten, jag anser det helt avskyvärt och att det ska leda till kännbara straff då det begås. Vad Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård tycker är dock höljt i dunkel att utläsa av hans uttalanden. De tycks mer syfta till att trivialisera och relativisera. För hans uttalande på kollegan Nina Lekanders tidslinje på facebook lämnade nog en och annan förbryllad bakom sig. Du kan se svaret längre ner i detta inlägg.

Nej, i skuggan av det som hänt i Köln är han mer intresserad av att lägga locket på så att nyheten inte ska spridas i svenska journalistkretsar, det kallas normalt censur men för Aagård tycks det hellre handla om att uppfostra och forma medborgaren igen. Han tycks också vara mer oroad för att högern nu ska få sitt ”propagandaverktyg”.

Hela den snaskiga historien började med att journalisten Nina Lekander på facebook frågade sig varför ingen i svensk media tog upp de sexuella trakasserier som pågick i Köln. En berättigad fråga eftersom svensk media alltså här medvetet eller av ren klantighet försökte gömma undan/glömma bort en nyhet. Det hon talade om var de samordnade attackerna i Köln mot unga kvinnor som sextrakasserades och i ett fall våldtogs. Männen var upp till 1000 till antalet och alla var från något arabiskt land eller Nordafrika.

Nina LekanderNina Lekander ställde en relevant fråga, en del av svaren blev som synes inte lika relevanta. Också Aftonbladets Martin Aagård sällade sig till den grupp som nu sticker huvudet i sanden och låtsas att alla som inte tycker som han är fascister Foto: Facebook

Nyheten (Mail on-line) som kablades ut till resten av världen utom Sverige, talade om direkta attacker och att Köln centrum nu är en no-go zon för kvinnor. Det är inom parentes en no-go zon också för män eftersom dessa blir rånade. Men det är nu Aagård kommer in. För knappt har både det ena och det andra satts i vrångstrupen förrän denna fascismens störste bekämpare ser sin chans. Högern har ju nu fått ett argument som måste vridas ur händerna på dem och därför måste det som nu inträffat motverkas.

Motverkas ja, här är det uppenbarligen viktigare för Aagård att ta kampen mot ”fascisterna”. Det enda fascistiska vi har gjort är att försvara ett värde men det tycks inte falla i god jord. Att alla, också kvinnor, ska kunna känna sig fria och säkra på offentliga platser borde vara en självklarhet men är det inte i allt teoretiserande. Inte så undra på kanske med tanke på att han själv i en krönika i Aftonbladet (unvis.it) medgav att han själv var en gammal pennalist. It takes one to know one som det heter.

Martin AagårdMartin Aagårds svar på Nina Lekanders inlägg försöker snyggt förringa det faktumet att han och hans gelikar har ställt till med ett problem genom att trivialisera, generalisera och politisera hela frågan till något annat än vad den är. Foto: Facebook

Martin Aagård var dock inte ensam i sin något skruvade syn på debatten där alla som motsatte sig hans argument i vanlig ordning var både SD:are och fascister för att inte tala om höger. Mattias Svensson på tidningen Neo var lika kategorisk han i sina fördömanden. I ett uppmärksammat Tweet som fick stor spridning skrev han att den dagen alla SD:are behandlade Malena Ernman eller Zara Larsson med den respekt de förtjänar (Jaså!), kunde de lära Tyskarna hur man behandlar kvinnor.

Nu var det ju förstås inte Tyskarna som behövde lära sig den saken och vad gäller SD:are är jag rätt övertygad om att de flesta också behandlar kvinnor med respekt. Problemet Mattias är ju som bekant Nordafrikaner och araber, inte SD:are eller Tyskar. Ytterligare ett exempel alltså på hur man blandar bort korten och spelar ett helt oärligt spel. Jag tror dock att det här är en jobbannons, Neo ska ju som bekant läggas ner och det här är ett sätt för Mattias att visa hur himla pk, god och fin han är så att han kan få ett nytt litet jobb.

Mattias SvenssonMattias Svensson drog sitt strå till stacken när han ville lära SD:are lite respekt och att den kanske sen skulle kunna översättas och användas på Tyskar. Att vare sig SD:are eller Tyskar hade med de sexuella övergreppen i Köln att göra spelade nog mindre roll Foto: Twitter

Feministerna är nästa grupp som i motsats till Aagård har varit ovanligt tysta den här gången. Det är väl vetskapen om att de är överbevisade som har drabbat dem. Deras postmoderna fuskbygge rasar ju nu som ett korthus och då gäller det att i vanlig ordning tiga ihjäl en nyhet som inte passar  in i mönstret.  Eller så kan man göra som Irena Pozar, man kan rikta strålkastarljuset åt ett delvis annat håll för att förminska och trivialisera.

 Hennes resonemang kretsar återigen runt en av feminismens käpphästar – alla mäns skuld för vad några män utför. Det är nämligen inte alla män som slår och våldtar, det är ett fåtal. Återigen är vi alltså där, försök att blanda bort korten så att krittret förstår att det finns andra mycket mer ondskefulla krafter i görningen här. Att man lurar delar av befolkningen, sviker kvinnorna som nu har blivit utsatta tycks vara helt sekundärt.

Irena PozarAtt trivialisera och peka på hur utspritt problemet är kan man förta udden i nyheten tyckte Irena Pozar. Varje kvinna har ju blivit utsatt för samma sak som kvinnorna i Köln, både bröder och vänner har ju sett till det. Vilket ”kalas” som patriarkatet  har haft är dock lite svårtolkat Foto: Twitter

Man glömmer så där lägligt också bort att en legitimitet för en stat är att den ser till att skydda sina medborgare. Om man resonerar som Aagård och Pozar gör den ju delvis inte det, man trivialiserar ett problem/en upplevelse och snart är den så urvattnad att den enskilde som kränkts känner sig övergiven. Det är ju den moderna så feminismen fungerar. Först låtsas man bry sig, sen blandar man om siffrorna på den identitetspolitiska bingobrickan så att ingen längre förstår eller känner igen sig. Den har blivit helt alienerad.

Också godhetsrörelsen har varit ovanligt tyst. Ingen Malena Ernman har uttalat sig, Jonas håller sig undan och nya superteorier om alltets sammanhang har inte lagts fram av ”professor” Henrik Schyffert. Man får väl konstatera att det nu uppdagas vad de har ställt till med och att dessa personer inte sysslar med konsekvens utan bara med nya ryggdunkar-fester där de kan få nya bekräftelser på hur förträffliga de är.

Malena har ju redan hunnit bli Årets Amelia (archive-länk) och vunnit Martin Luther King-Priset (unvis.it). Ett pris som för övrigt har lite eller inget med den store mannen Martin Luther King att göra så hon har ju kammat åt sig ordentligt i medaljskörden. Här kan man tyvärr bara konstatera att både den vänsterrörelse som Aagård företräder och feminismen samt godhetsrörelsen har andra saker för ögonen än kvinnors rätt att få vistas på offentliga platser utan att trakasseras vare sig sexuellt eller på något annat sätt.

Best In ShowUppenbarligen syftar en del av spelet från de inblandade till att vinna priser och ära, kanske också att fixa nya jobb. Ryggdunkarfester, nya lukrativa uppdrag och kanske en karriärsmöjlighet hägrar runt hörnet. Möjligheten att få stå i talartribunen och skrika ut sitt kommunistiska manifest som man så gärna döljer lockar säkert också. Foto: Wikimedia Commons

Någon kanske inbillar sig att vi är förskonade från den här typen av händelse i Sverige, låt all okunskap fara redan där. För taktiken är densamma var vi än kommer och det som hände i Kalmar (24 Kalmar) ungefär samtidigt i tid, var om något lika snaskigt om än i mindre omfattning än i Köln. Också i Rättvik utsattes en kvinna för sexuella övergrepp strax innan jul, Anybody’s Place har bloggat om detta. Också Expressen har skrivit om det (archive-länk). Var finns de svenska feministerna nu?

Löjesguiden nominerar med dagens inlägg både svensk feminism och journalistkåren till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen för feministerna lyder: ”En osviklig förmåga att alltid ha fel eller fokusera på fel saker har gett sig till känna igen. Knappast konstigt med tanke på er koppling till postmoderna teorier som nu mest liknar Titanic – 4000 meter under havsnivån. Det gör er till formfulländade kandidater till priset.”

För journalistkåren lyder motiveringen: ”Era inledande försök att lägga locket på är bara i sig talande, censur och direkta lögner är ju numer era mest framträdande vapen i jakten på alla ”fascister” dvs alla som har en annan åsikt än er statssanktionerade. Att ni dessutom genom sådana personer som Martin Aagård nu också försöker att trivialisera och relativisera är om något än mer smaklöst. Det gör er till uppenbara medtävlare.”

13 tankar på “Hum-hum från Köln till Kalmar

 1. Det har ju vid många tillfällen visat sig att radikalfeministerna och kulturmarxisterna inte på något sätt vågar/vill kritisera kriminellt beteende från människor från andra kulturer.De enda de vill/vågar kritisera är vita,svenska män.
  Schyman menade ju att Svenska män inte var bättre än talibaner och några vänsterpartister gav sig på en kvinna som tog upp hedersproblematiken och kvinnoförtrycket i de svenska förorterna
  Kulturrelativisterna har ju också fullt upp med att förklara hur de har blivit tafsade på i skolan av svenska pojkar och hur otrygga dom känner sig i det svenska samhället.
  Allt detta tillskriver dom patriarkatet som skall finnas i alla länder.
  Om Patriarkatet, i dess rätta betydelse, fanns i Sverige så hade inte radikalfeminismen funnits heller.Då hade dom blivit bestraffade för sitt beteende mot männen.

  Gilla

  • Jag tror tyvärr förklaringen till just detta resonemang är något så tragiskt som både unga män och unga kvinnor som växer upp utan fäder närvarande om ens där. Som alternativ förklaring har de kanske varit närvarande men har varit så underdåniga och krossade att de unga blivande radikala helt enkelt inte har kunnat hysa respekt för en person som man kör över lika lätt som roadkill vid vägkanten. Det här är deras samlade bitterhet utmynnad i feminism riktad mot symbolen för det som dom har saknat hela sitt liv – en fadersfigur att se upp till. Feministers drivkraft tycks vara just att rikta fokus på helt andra saker än det själva sakfrågan handlar om i alla sammanhang och jag börjar undra hur det alltid kan landa i ”den vite Europeiske heterosexuelle mannen”, men jag har kommit fram till att det är en stor pusselbit som saknas i deras liv. Feminism har blivit som en religion som hela tiden visar sig ha fel men som ändå efterlevs av de som följt den eftersom den skänker alla frustrerade en möjlighet att få utlopp för all missunnsamhet de känner för fadersfiguren eller avsaknaden av denne. Ge varje feminist psykoterapi, det säger jag inte för att håna utan för att jag bryr mig om folks välbefinnande. De kan helt enkelt inte må så bra.

   Gilla

 2. Hej.

  Det fanns en gång två män. Den ene bemötte kritik genom att begrunda, undersöka sakernas tillstånd fundera över sin egen del i helheten. Den andre bemötte kritik genom aggressivt retoriskt motangrepp, bombastiska utsagor om kritikerns olämplighet, och även med fysiskt våld.

  Vilken man väljer du att kritisera?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Personligen ser jag den frågan som lätt! Den som använder motangrepp som är bombastiska eller innehåller fysiskt våld, är den förtappade. I min värld ska man alltid sträva efter att begrunda och fundera över sakers tillstånd. Det skulle man kunna säga att också Martin Aagård gör, men han passar samtidigt på att kasta in en brasklapp i form av antydningar om att det bara är högern och SD som nu förenas i ett argument mot invandring när kritiken i själva verket handlar om att freda människor särskilt kvinnor. Mattias Svensson uttrycker det bäst, här hymlas det inte med att det är SD som borde be om ursäkt för sin behandling av både Malena Ernman och Zara Larsson och när de klarar av att visa den respekten kan de få tala om för Tyskar hur kvinnor ska behandlas. Problemet där är ju att händelsen handlar vare sig om SD eller Tyskar. Den handlar istället om organiserade ligor som drar fram på Kölns gator för att trakassera och råna. Med andra ord är debatten något felfokuserad från både Aagård och Svensson där rökridåerna för att dölja det som verkligen har hänt ligger tät.

   Också Irena Pozar försöker flytta fokus i frågan när hon sätter sökarljuset på alla män. Det vore förmätet att tala om alla arabiska eller Nordafrikanska män som potentiella våldtäktsmän eller predestinerade att sexuellt trakassera, men i det här specifika fallet är det just dessa det handlar om och då måste man tyvärr också tala om problemet. Pozar försöker istället lyfta frågan till en annan nivå där alla män hamnar under luppen vilket ju är djupt ohederligt i debatten. Här har vi alltså ett aggressivt retoriskt motangrepp som ett sätt att sätta fokus på annat än det frågan handlar om. 🙂

   Gilla

 3. Att konstatera samband när något upprepas gång på gång är väl knappast att, som Pozar kallar det, ”leka rasbiolog.” Med den logiken kan vare sig statistik eller naturvetenskap existera.

  För att använda ett positivt exempel: ser man att Judar är överrepresenterade 100 gånger inom nobelpris, och att amerikanska barn och ungdomar av Indisk härkomst vinner National Spelling Bee (rättstavningstävling), så bör man fråga sig vad de konkret har gjort för att nå så långt.
  Naturligtvis _kan_ det vara biologiskt – en del forskning visar högre IQ för ashkenazer än världsgenomsnittet – men i så fall finns det inget man kan göra åt saken. Bättre då att försöka hitta någon handling, värdering eller sätt att tänka som har samband med det man önskar se mer av.
  Exempel: tag en genomsnittsmänniska och låt honom rita av allt han ser, varje dag i 20 år. Kanske får man inte en ny Leonardo da Vinci – en del är nog medfött – men nog sjutton blir han skickligare än de allra flesta?

  Det har visat sig svårt att ändra värderingar. Kanske går det bara i tredje eller fjärde generationen?
  Men handlingar och beteende går att styra.

  Gilla

  • Samband finns ju i vissa sammanhang där de är självklara och som vi också ser som självklara. Ett exempel som är äldre än människan är solens upp och nergång, vi tar det för givet att den går upp på morgonen och ner på kvällen. Men för att det ens ska stämma måste det finnas begrepp som ”morgon” och ”kväll”, det måste dessutom finnas definition på vad detta står för och hur begreppen ska tolkas.

   Men så finns samband som tycks finnas men som kanske inte ens existerar. En klassisk skiljelinje var ju den vetenskapliga synen på världsalltets centrum med solen som mittnav – den så kallade heliocentriska världsbilden – som stod i bjärt kontrast mot den kyrkliga bilden med jorden som mitt – den geocentriska världsbilden. Den striden gick ju så långt att Galileo Galilei blev tvungen att avsvära sig sin övertygelse för att undvika att bli bränd på bål. Vill man se det så kan man fortfarande förledas att tro att allt snurrar kring jorden, men det är en villfarelse som inte stämmer.

   Likadant med feministiska teser där flera nu kraschlandar i ett inferno av rök och eld. För att likt påven få folk att fortfarande tro på det otroliga, använder man sig av ett klassiskt trick som som jag ser det också Poznar gör nämligen att man försöker att relativisera. Genom att inkludera ALLA män, din kusin, din farbror din klasskompis i problematiken gör man denna allmän och utspridd. I själva verket är ju den som utövar våld mot det motsatta könet allt annat än vanlig. Det är för det första både en han och en hon. Det är för det andra människor med sociala eller missbruksproblematik som är överrepresenterade. Så din poäng är helt riktig, hon är inkonsekvent när hon påstår att folk är ”rasbiologer” när de pekar på det uppenbara i en problemställning. Dessutom försöker hon alltså att relativisera ett problem till att gälla alla män (naturligtvis!). Ohederligt är väl ordet som jag osökt kommer att tänka på när det gäller hennes ”argumentering”.

   Gilla

 4. Tack för en bra krönika Fredrik!
  Jag tror emellertid att dessa nyårshändelser inte enbart ska ses som sextrakasserier av män från patriarkala kulturer.
  Signaturen lenshof har idag skrivit ett bra kommentar i debatten på Hans Li Egnells Motpol som jag stöder. Hon menar att detta att fokusera på kvinnan är ett irrbloss, att det handlar om ett angrepp på vårt västerländska samhälle. Hon kallar det för en terrorhandling. Jag menar att det är en krigshandling. I alla krig förnedrar män motståndarens kvinnor.
  Däremot är alla ”vardagsangrepp” – tafsandet på flickor och kvinnor i skolor, på badhus, på bibliotek och andra offentliga miljöer – nog bra exempel på sextrakasserier och på att dessa mäns kvinnosyn inte är kompatibel med vårt västerländska samhälle.
  Att få radikala feminister, ja kanske även ”gammeldags” feminister att förstå detta är nog en omöjlighet. De är så indoktrinerade att avsky den vite heterosexuelle mannen, så att allt annat blir ”osynligt” för dem. Många av dem kommer att bli offer för de nya invånarnas kvinnosyn i framtiden, eftersom de är helt oförberedda på hur verkligheten kommer att bli.

  Debattörer som Martin Aagård och Mattias Svensson , liksom en stor del av journalistkåren fortsätter att se världen och verkligheten genom anti-SD-glasögon och då skyms verkligheten i denna fråga liksom i de flesta andra frågor.

  Gilla

  • Tack själv! Ett angrepp på västerlandet genom en slags företrädare i form av kvinnan kan vara en bild som stämmer eftersom de både vet och förstår att det är en känslig fråga som många känner sig både kränkta och skamsna över. Jag har inte läst detta inlägg och därför inte grunnat så mycket på den vinklingen men visst, det är säkert en del av förklaringen. Att det är ett fenomen som dyker upp både här och där visar ju nu händelserna i Kalmar som under dagen har blivit fler anmälningar på. Men hur än förklaringsmodellen ser ut så är tystnaden och krypandet det värsta svaret vilket i varje fall Aagård vill få alla som protesterar till. ”Stämpelmetoden” kommer väl till pass igen när man kan brännmärka en hel grupp som ”höger” ”sd:are” eller ”högerreaktionär” när allt man vill är att vissa värden och respekten ska upprätthållas. Poznars inlägg i debatten är också den skrattretande, med den gemensamma nämnaren relativisera ger också hon sig in i debatten och underförstått är det nazistiskt att ens komma på tanken att kritisera. Att dra in alla män i leken för vad vissa män ställer till med är lågt, så j-a lågt. Men det visar väl att svensk feminism i vanlig ordning står på Cro Magnon-stadiet.

   Gilla

   • Och Dusseldorf organiserar sig.
    Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterar om en Facebooksida som manar till bildande av medborgargarde i staden på 2 dagar har fått 3300 följare som en reaktion på händelserna i Köln.

    Gilla

   • Jag kan förstå dem men oroar mig ändå för att det ska leda till andra typer av brott. Missförstå mig rätt, det är bra att de bildas men bara i syfte att observera, bevaka och förhindra. Det sista som behövs är att någon som förivrat sig misshandlar eller tar till omotiverat mycket våld som ”återbetalning”. Det behövs inte heller en situation där anti-rasisterna får vatten på sina kvarnar så att de kan säga att ”titta, det enda som rör sig i de här människornas huvuden är rasism och våld mot rasifierade”. Annars tycker jag det är ett bra initiativ men som sagt med måtta och med eftertanke så det hela inte spelar motståndarsidan i händerna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s