Stefan, vi måste tala!

Stefan, jag vet att du inte bryr dig så hemskt mycket om ”röstboskapet” mer än då det är val och när man ska fjäska för väljargrupper eller blidka folk med nya bidrag till både glasögon (länk till regeringens utredning) och gratis museiinträde (DN;unvis.it). Både du och jag vet ju dock att allt det där bara än fernissa och att det finns betydligt mer akuta problem, ett av dessa heter Margot Wallström och hon börjar nu bli direkt pinsam men också härskarlysten.

Ta bara det hon gjorde på konferensen ”Folk och Försvar” där traditionellt försvars-ministern men inte utrikesministern per automatik är inbjuden. På den spelade hon ju helt plötsligt båda rollerna och åsidosatte därmed Peter Hultqvist. Det var dessutom andra gången på mindre än ett år eftersom hon också bestämde över om Sverige skulle hjälpa Frankrike mot terrorism eller inte.

På konferensen la hon till och med fram förslag (Aftonbladet;unvis.it) som hon vore minister också i denna fråga. En ny värnpliktsreform borde nog vara just en försvarsfråga. Det är den alltså inte, den är en utrikesfråga om man får tolka Wallström rätt. Frågan är var du Stefan finns i allt detta? Är det i vanlig ordning så att du är ointresserad av att styra upp eller bestämma över dina egna ministrar?

GarageRegeringens arbete och sättet att leda tycks präglas av kaos. En minister gör en annans jobb och sitt egna skiter hon åt h-e, ändå ingriper ingen allra minst statsministern som ska föreställa ansvarig för det hela Foto: ”Chaos (6930838882)” by Moyan Brenn from Anzio, Italy – Chaos. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Vi måste därmed ställa oss en rad frågor. Den första är vem är egentligen försvars-minister, är det Margot Wallström eller Peter Hultqvist? Den andra frågan är allvarligare än så, den lyder Kan en regering ha ministrar som tror sig ha bestämmanderätten i fler frågor än den man är utsedd att ansvara för? En tredje fråga är vad detta säger om regeringen och dess arbete. Kan en regering fungera på ett så rörigt och minst sagt oproffsigt sätt som utrikesministern visade på konferensen?

Wallströms tillkortakommanden stannar ju dock inte vid detta, de fortsätter tvärtom med oförminskad styrka. Nu senast igår lyckades hon se till att förhållandet mellan Israel och Sverige numer är bottenfrusen. Israels utrikesdepartement utfärdade till och med ett  inreseförbud (SR) för henne i egenskap av utrikesminister. Alla de som fanatiskt och enögt tycker detta är bra eftersom Israel i deras ögon är satan självt, jublar säkert men detta får tyvärr konsekvenser som dessa inte hade tänkt på.

Det innebär för det första att det högtidlighållande som Wallström skulle deltagit i där man skulle hylla Raoul Wallenbergs insatser i slutet av andra världskrigets Ungern nu ställs in. Visserligen bara en symbolhandling men en viktig markering om hur illa relationerna nu är. Bullshitförklaringen från svenska UD heter att besöket på seminariet ställts in av ”kalender-skäl”. Den rätta förklaringen är nog att utrikesministern är förklarad Persona non grata vilket är diplomatspråk för en icke välkommen person.

Adam och EvaUtrikesministern är nu inte längre välkommen i Israel vilket praktiskt sett  innebär att hon inte längre kan utföra sitt jobb vare sig i Israel eller Palestina. Sverige har därmed tappat sin roll som fredsförhandlare i området tack vare hennes politik Foto: Wikimedia Commons Etsning av H.W Wellcome

Det innebär vidare att Sverige inte längre har något som helst inflytande och därmed förmågan att agera i konflikten mellan Palestinier och Israeler. In i Israel är hon inte välkommen och ingen på den sidan lär nog tala med henne förrän något nytt som förändrar allt inträffar. Den dörren är alltså helt stängd tack vare hennes agerande.

Inte heller kan hon tala med den Palestinska sidan ansikte mot ansikte på plats eftersom ett sånt möte kräver att hon reser via Israel. Dit hon ju inte är välkommen så där försvann den chansen. Hon har alltså sett till att Sveriges traditionella roll som fredsmäklare  nu har fått sig en ordentlig törn och därmed har hon bakbundit sig själv. Vi kan som nation i stort sett bara titta på och fortsätta att agera så ensidigt som vår utrikesminister har agerat, allt annat är redan nu förlorat.

Grunden till den här konflikten återfinns i händelserna med de knivattacker som har skett inne i Israel under hösten, här hittar du en engelskspråkig artikel från CNN. Kom ihåg, attackerna har skett oprovocerat, riktats mot civila och i vissa fall mot poliser och soldater, har varit samordnade och organiserade och har initierats av den Palestinska sidan. Attackerna har lett till att flera av de som har utfört attackerna har skjutits ihjäl.

AttackOm man ska diskutera en sidas övergrepp bör man diskutera den andra sidans stöd till terror. Det hade varit att vara objektiv – något utrikesministern med sin politik under inga som helst omständigheter är. Foto: Wikipedia

Den sista punkten, att skjuta ihjäl förövarna har varit den punkten som har delat världen. Visst finns kravet att personerna ska lagföras och ställas inför rätta i en fri och rättvis rättegång, men hur realistiskt är det kravet när en person går bärsärkagång med en kniv i näven och redan har bevisat sig kapabel att både mörda och skada?

Utrikesminister Wallström har gått på den första linjen, den som säger att personerna ska ställas inför rätta. Att de avrättats har hon kallat ”Utomrättsligt Dödande” (SVT; unvis.it). Detta är en term som väcker många frågor eftersom användandet av den bara pekar ut en sida utan att med en annan debatt ifrågasätta den Palestinska politiken.Kom ihåg att till och med Fatah hyllar dåden som ”ett föredöme”. Du kan se video med material från Palestinsk TV här under.

Hennes kritik och politik är alltså enkelspårig och enögd, hade hon varit objektiv hade hon kritiserat den Palestinska sidan för länge sedan men detta har inte hänt. Istället har hon inlett en politik som ska utreda en sidas brott, men inte ens med ord nämna den andra sidans övergrepp. Kanske inte undra på att man reagerar från Israelisk sida. Inte för att jag säger att Israel står utan skuld, men den är nog tyvärr betydligt mindre än den andra sidans vilket utrikesministern så där lägligt har glömt bort. Har du det också Stefan?

Kanske är det så Stefan att du i vanlig ordning låter Wallström ”välja” att se en sidas övergrepp som större än de är, men den andra sidans övergrepp som mer negligerbar för att det  fångar upp röster i vårt land? I så fall är det  nu inträffade än mer smutsigt än bara en ensidig syn på skuld i frågan! Det är nog snarare dags också för dig Stefan att inse att den nuvarande politiken ställer till med skada för Sverige för lång tid framöver.

Som alltid är ju nämligen sanningen lite mer nyanserad än den svarta och vita bild som Wallström nu ger bilden av. Hon kan ju också kunna titta på bilden av IDF-soldaten som ger en av de skjutna första hjälpen som hon och andra kan se här under. Hon kan ju också betänka vem som angrep vem och vem som därmed bär huvuddelen av skulden men det är nog för mycket begärt. En sån tanke är dock förgäves med tanke på hennes tidigare uttalanden som man kan läsa om på Fnordspotting.

IDFEn av de skjutna Palestinierna får första hjälpen av Israeliska soldater som nyss har attackerats. En bild utrikesministern nog vill låtsas inte finns. I hennes värld är en skyldig och den andre oskyldig trots att verkligheten talar ett annat språk Foto: IDF

Löjesguiden nominerar nästan mekaniskt utrikesminister Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ingen annan har gjort sporten skita i det blå skåpet till en större konstart än du Margot. Du tar inte bara över andras arbetsuppgifter utan du upprepar också ett sönderfall i relationen till annan stat igen och igen och igen i all evighet. Det finns helt enkelt inget slut på din förmåga att leverera elände åt nationen, du borde bli kunglig hovleverantör i ämnet. Det gör dig till en formfulländad kandidat till priset.”

16 tankar på “Stefan, vi måste tala!

 1. Wallström är en av de största katastroferna i pajasregeringen Löfven
  Tror dock inte att Löfven vågar sparka henne eftersom hon av någon outgrundlig anledning är något slags ikon i vissa Socialdemokratisk grupperingar.
  Man kan ju för övrigt undra om Löfven bestämmer över något i regeringen eller om det är diverse politruker som säger till honom hur han skall regera ?
  Vet inte vilket som är värst, om han är styrd av andra eller om han tycker att regeringens politik är bra.

  Gilla

  • Nej det kan man verkligen undra länge över! Tycker verkligen kamrat Stefan att han gör ett förträffligt jobb eller är han i händerna på allehanda blådårar som hela tiden får honom att förlora ansiktet och visa upp en sida av en obeslutsam och overksam statsminister? Att andra har tagit över är tydligt. Margot visade vägen på ett rätt otäckt sätt när hon först bestämde över Peter Hultqvist om vilka försvarsresurser man kunde avvara till Frankrike, och sen när hon självsvåldigt bestämde över värnplikten över samme minister borde nog bägaren ha runnit över. Hon fick ju Peter Hultqvist att framstå som hennes personlige bitch på Folk och Försvar. Nu när hon dessutom visar sig oduglig på sitt egna område förstår man en del, hon måste väl framstå som handlingskraftig i något hänseende så att inte det enda kvarvarande spåret är misslyckandets.

   Hur hon får sitta kvar är en gåta men jag tror du har rätt när du säger att hon har en stark ställning i vissa kretsar i partiet. Det är också så att hon är ”folkets kvinna”. Hon är av konstiga skäl också populär i väljarkåren och det lilla stöd regeringen har kvar är det bäst att vårda. Därför får hon sitta kvar då smärtgränsen inte är nådd. Genom att spela under täcket med arabiska grupper i landet inbringar hon också i varje fall sympati från dessa genom att spela ”tuff mot Israel-spelet”. Kanske i längden inte den smartaste taktiken, hon är nu inte bara portad från Israel utan också från de Palestinska områdena. När hon vill resa in i Gaza eller Västbanken gör man det nämligen från Israel och dit är hon ju inte längre välkommen. Så hennes spel har därmed gått i baklås och nu betalar Sverige priset och kommer att göra så för många år framåt då det tar tid att bygga upp ett nytt förtroende. Under tiden lär Israel gnugga på nästa steg i processen och den lär inte bli så bra den heller. Det kan innebära frusna diplomatiska förbindelser, det kan innebära ett embargo mot svenska företag eller tjänster. Israel har en stark ekonomi och sitter därmed på trumfkort i frågan så precis som i fallet Saudiarabien är insatserna höga och fallet kan bli lika stort.

   Gilla

  • Ja, Olof Palmes destruktiva skugga ligger fortfarande kvar över landet. Missförstå mig rätt, jag sörjde också att han sköts men jag höll i stort sett inte ens med honom i frågan vilken slips han skulle välja. Hans politik var alltför verklighetsfrånvänd för det och nu ser vi samma verklighetsfrämmande politik dyka upp fast från utrikesministern, skrämmande! Men en både läsvärd och bra artikel, tack!

   Gilla

 2. Hej.

  Ett ljus i mörkret: Wallström kunde varit minister i ministären Sahlin… tänk er det.

  Jag tror och hoppas på antingen sotdöden eller partisprängning för Socialdemokraterna. Framtiden kan nog innehålla tre till fem partier som pendlar mellan femton och tjugo procent av rösterna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Under förutsättning att det blir fler fria val, förstås. Ds

  Gilla

 3. Man behöver inte tycka om allt vad IDF gör i till exempel Gaza. Jag tycker det finns tecken på att de ”går till överdrift” om man skall vara diplomatisk.

  Men.

  Israel har rätt att existera.
  Israeler och Judar har rätt att leva.
  Israel har rätt att försvara civila mot våld.
  När någon anfaller med kniv har man inte alltid lyxen att kunna tala dem tillrätta.
  Skall det vara så svårt att säga utan att relativisera?

  Gilla

  • Jag tycker också det finns tecken på överdrifter men i fallen med knivattacker så tycker jag nog åtgärderna ligger någorlunda inom ramarna. Okej, att skadeskjuta personerna hade kunnat räcka men man måste sätta in det i sitt sammanhang, landet är utan tvekan under attack och Fatah som hittills har hållit sig på mattan är inte längre en organisation man talar med. Det är som du säger svårt att tala en person till rätta på bråkdelen av en sekund då denna är på väg att anfalla någon eller redan har anfallit.

   Att då börja som Wallström ett ensidigt anklagande med att kräva utredning av en sidas brott när det är en sida som har begått en tveksam handling och en annan som har begått en förkastlig, är i bästa fall så korkat att man måste ta till luktsaltet för att klara anspänningen. Detta är ju dessutom ett faktum som gör det hela än mer besvärligt för parterna men också för Sverige eftersom vi nu helt enkelt har bakbundit oss för lång tid framöver. Inflytandet över utvecklingen har därmed gått oss förbi, den roll som t ex Palme ville se där Sverige spelade en avgörande roll i olika konflikter är inte längre möjlig. Allt därför att en utrikesminister ser kortsiktiga lösningar och hellre flirtar med krafter jag stöder än mindre.

   Hennes vurm för extremister som blir resultatet är beklämmande och lämnar mig illamående. I klartext, hellre ett stöd om än tveksamt sådant och med vissa förbehåll för Israels politik än att någonsin stödja en sida som använder sig av avskyvärda metoder och/eller mer eller mindre öppet stödjer terrorism. Där har Wallström missat hela poängen och satt sig i en sits där man börjar undra om hennes beundran för Palme har lett till att hon förstår vad han stod för. Inflytandet är borta, möjligheten att kunna påverka med den, kontakterna finns men är ingenting värda därför att många gånger är dörrarna nu stängda. Jag gissar (?) att Palme vrider sig i sin grav över det han har lämnat efter sig. 🙂

   Gilla

 4. Wallström är högsta hönset i Olof Palme Sällskapet. Socialdemokratins eget illuminati, d.v.s. kroppen på bläckfisken. Därför kan hon inte avsättas.

  Gilla

  • Hon verkar ju ha fler liv än katter men jag undrar ändå när ett parti som ändå sätter arvet efter Palme och därmed internationellt fredsarbete först. Här har ju hennes politik lett till det motsatta, mer konfrontation, mindre tålamod med vår inställning och politik – mindre lyssnande från framför allt Israel på Sverige som nu ses som ett stort skämt vilket jag också ser oss som. Wallström har helt enkelt förvandlat oss från en röst i världspolitiken till en enpartiinlaga, från en nation som två lyssnade på till en röst bara en sida lystrar till medan den andre slår dövörat till. Israel spelar visserligen också ett elakt spel i det här läget men det finns ingen anledning för landet att agera annorlunda än de nu har gjort, däremot finns det all anledning för socialdemokratin att se över och ändra sin interna ordning och kanske till och med omvärdera samarbetet med mp som är ytterligare en bov i dramat.

   Gilla

   • En logisk förklaring. ”Wallström är skolad i 1968-rörelsens revolutionsromantik och likt Mona Sahlin en av de som ”gick med i Olof Palme” istället för det socialdemokratiska partiet…” (ledarsidorna.se)

    Gilla

   • Så är det säkert, hon har en väl dokumenterad bakgrund av revolutionssvärmeri och allehanda nycker av tveksamt slag. Hon såg säkert Palme som en ”förtrycktas befriare” och väljer därmed glasögon som inte alltid visar rätt bild på näthinnan. Sanningen var att Olof Palme använde som så många andra sossar, en fråga för att skapa en plattform men sen när det kom till realpolitik föll han ofta till föga och ibland till och med undfallande. Ett exempel på det var att han kunde kritisera – med all rätt – USA:s krigföring i Vietnam och Sydostasien samtidigt som han ”glömde bort” både Kinas och Sovjetunionens inblandning i samma konflikt. Ett annat exempel är hur han behandlade hela frågan om flera amerikanska bolags – bland annat telebolaget ITT – i kuppen i Chile. Då var det mer tyst och kappvändandet känns tyvärr igen.

    Wallström gör ju samma sak i princip. Hon kritiserar en sida för en företeelse, men glömmer så där lägligt bort Palestinsk inblandning och skuld. Här riktas inga krav på utredningar, här finns inget anklagande finger och det finns inte heller krav på internationella undersökningar. Hon visar därmed att hon knappast är objektiv och att hon gärna hugger in i en fråga därför att den skapar samma politiska plattform som var Palmes kännemärke. Från den kan man sen utnyttja opinionen man skapar både på hemmaplan och internationellt. Att det samtidigt skapar försämrade förbindelser tror jag hon ser som ett pris värt att betala, kanske ger det till och med vällustiga rysningar längs ryggraden vad vet jag. Men en sak är säker, det är Sverige som långsiktigt kommer att få betala priset då vår trovärdighet nu har sänkts likt ett kreditvärde hos Standard & Poor’s.

    Gilla

   • Sverige är ett skämt utomlands. Jag har hör flera gånger från utlandet ”what the f**k is wrong with Sweden”

    Gilla

   • Samma bild har jag! I vissa medier gottar man sig ordentligt åt att vi med vår moraliska överlägsenhet nu faller till föga och då också indirekt får lov att bekänna våra rätta färger. Den här texten har t ex en något amper ton full av engelsk sarkasm http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11829426/Swedens-monetary-drama-could-turn-noir.html. En annan trend är precis samma artikel, man kopplar något som inte har så mycket med moral eller humanism att göra till att göra just kopplingen till ”humanitär stormakts-utttalandet” för att tvåla till oss en extra gång. Inte mig emot, med den regering vi har och den delen av befolkningen som går under godhetsmonopolets skyddande paraply har man blivit moraliskt korrupt inte den motsatta man så gärna vill ge bilden av. I motsats till alla de godhetsivrande småpåvarna är jag inte benägen att skryta med att vara svensk då jag vistas utomlands vilket är ganska ofta. En rätt nedtystad historia kommer från grannlandet Finland där det inte sägs rent ut men menas mellan raderna. Sverige har ingen kontroll över sina pass när vissa personer kan ”tappa” upp till tio pass som sen dyker upp i alla möjliga illegala sammanhang. Svaret från Finska myndigheter är att pass inte gäller vid inresa, inofficiellt gäller id-kort. Går du på bank gäller samma regel, svenska pass undanbedes. Flera andra länder har uppmärksammat samma problem och där pågår en debatt men än så länge har inte fler länder följt efter. Där har vi också ”skämt-status-debatten” där ett allvarligare problem eventuellt kommer att bli till hinder för svenskar som reser t ex genom företag. Vi håller helt enkelt på att få en kalkonstatus.

    Gilla

   • Jo när man åkt utomlands har de frågat efter körkort eller annan ID utöver passet som kan styrka min identitet. T.o.m. ett kreditkort duger.

    Gilla

   • Svenska pass är som den Italienska liren en gång var – ett högt nominellt värde men bara baserat på tomma siffror som hela tiden visade minus och dessutom väldigt rikt på papper

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s