Dubbla roller

Dubbla roller kan fungera om man vet gränsdragningen. Det kan fungera om man kan hålla isär de uppgifter man är satt att lösa. Det måste också finnas ett regelverk som alla respekterar och följer, annars gör alla som de själva vill. Man börjar helt enkelt sätta sina egna regler och snart är allt anarki.

Men det fungerar däremot inte om man blandar ihop rollerna, inte förstår var gränsen går eller rollerna är så motstridiga att intressen hela tiden kolliderar. Det är där som fackförbundet Kommunal nu har gått fel i det ormbo av dumhet som utspelas för öppen ridå.

KollisionKolliderande intressen är som krockade bilar, det slutar aldrig på bästa sätt. Fackets problem är att man sitter på två stolar, en där man agerar fack och en där man agerar arbetsgivare med ägarintressen. De två kolliderar mest hela tiden och nu ser vi resultatet Foto: Wikimedia Commons

Kommunal är som alla fackförbund satta att tillvarata sina medlemmars intressen. Istället har man delvis satt sina egna intressen före medlemmarnas när man har skänkt lägenheter till höger och vänster. För det är inte undersköterskan eller parkarbetaren som har fått lägenheter i Stockholms innnerstad, det är redan välbetalda sossetoppar som har fått ta del av den ynnesten. Ändå är det just medlemmarnas inbetalade pengar som har gått till inköpen av fastigheterna.

Men statsråd är fattiga människor, de är ju inte mer än ynka 127.000 kronor i månaden att de måste ta till så drastiska metoder som att fråga kontakterna inom facket. Inte kan väl Margot eller Annika tvingas att köpa sina lägenheter, klart de ska ha en på Kommunals medlemmars bekostnad. Allt annat vore väl en anomali i både fackföreningsrörelsen och inom Socialdemokratin. Att få tränga sig i bostadskön tycks också vara normalitet trots Margots bedyranden.

För trots hennes ilska över ”lögnerna” och ”den vilseledande informationen” som hon tycker sig ha fått kan det väl ändå inte vara så att hon tror på detta själv. Hon tror hon har fått garantier att hon inte har trängt sig i bostadskön. Frågan är dock om hon ens själv tror hon inte har gjort det om man får en femma i Stockholms innerstad genom att ringa tre fyra telefonsamtal till Kommunals ordförande?

De dubbla rollerna här är att samtidigt som man sa ta tillvara medlemmarnas intressen så passar man på att tillvarata andras i högre grad. Det är möjligt tack vare att man samtidigt som man är fackförbund är man fastighetsägare. Ja, man är till och med så duktiga kapitalister, något man annars kritiserar starkt, att man äger en flott restaurang på en av stadens mer fashionabla adresser. Det var ju på samma restaurang – Metropol – som hela skandalen inleddes.

PyramidDet är ingen skillnad på den bild som ges av kapitalister och folk från arbetarrörelsen. I slutet av dagen handlar det om att se till att gynna sig och de sina först sist och alltid. Fackföreningsrörelsen i Sverige är kapitalägare, arbetsgivare och förvaltare av kapital för egen räkning Foto: Wikimedia Commons; Pyramid of Capitalist System

I och med att man äger sådant som restauranger och fastigheter hamnar man i nästa fälla. Samtidigt som man är fackförbund är man arbetsgivare. Två intressen på olika ändar av skalan. I ena stunden är man ”solidarisk”, i nästa är man hårdför för att värna sina intressen och maximera vinsten som vilken annan ärkekapitalist som helst. Facket har alltså förvandlats till en organisation baserad på hyckleri och det är det vi nu ser.

För facket är precis som romarrikets Janus – de har båda två ansikten. Ett utåt som talar vackra ord som ”solidaritet” och ett inåt som talar om maximering av vinst och hur man ska kunna gynna sig och de sina. Av naturliga skäl talar man inte utåt om den sista biten, det vore inte bra för imagen. För image är allt det är när allt kommer omkring. Facken kan till och med vara de värsta av arbetsgivare tänkbara.

Jag tänker på mitt egna tillfälliga uppdrag jag hade för tjugo år sedan på Fackförbundet KTK (Kommunaltjänstemannakartellen). Där fanns en äldre man som arbetade i ett arbetslöshetsprojekt som förbundet tjänade pengar på från Arbetsförmedlingen. En dag anställer mannen en gammal bekant utan att berätta att bekantingen hade en ”historia”. Snart hade vännen börjat skåpsupa vilket lastades båda personerna.

De fick till sist båda avsked på grått papper. Mannen som hade handlat i god tro knäcktes totalt och gick så småningom en för tidig död till mötes. I det här fallet agerade facket cyniskt och hjärtlöst utan moraliska betänkligheter. Allt snack om ”solidaritet” var som bortblåst. Hela historien lämnade en fadd smak i varje fall i min mun.

JanusFacket har två ansikten – ett utåt och ett som man inte skyltar med eftersom det förstör deras image. Bilden av dom som kapitalister, kapitalförvaltare och egendomsinnehavare passar inte in när man ska tala om ”omoralen” hos andra Foto: ”Janus-Vatican” by Fubar Obfusco – Foto taken himself, upload to English wikipedia by Fubar Obfusco. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Men den fick mig också att se igenom hela detta lapptäcke av marknadsföring från Socialdemokraterna och arbetarrörelsen. Deras rätta ansikte är inte alltid det av solidaritet. De ger också en bild av en djupt korrumperad rörelse som ser det som sin främsta uppgift är att förse sig och de sina med det bästa livet kan erbjuda. Bloggen Fnordspotting har också skrivit om arbetarrörelsens skeva självbild.

Middagar och sprit på medlemmars bekostnad. Porrklubbsbesöken får man tala tyst om för man är ju feministiska i rörelsen. Man fixar snabbt lägenheter åt sig och sina barn på gatuadresser de flesta av medlemmarna får nöja sig med att gå på. Det här är inget nytt och det kommer säkert att dyka upp igen. För så länge man sitter på två stolar och har dubbla roller är gräset alltid grönare på andra sidan staketet.

En sista tanke riktar sig till svensken. Är det inte dags snart att inse allt som arbetarrörelsen står för, eller snarare inte står för, och kanske låta bli att rösta på något som kan bete sig så här för lång tid framöver? Socialdemokraterna har än en gång visat varför de är slut som parti. Också arbetarrörelsen i övrigt har visat varför deras grundmurade rykte som totalt korrupt är välförtjänt. Det är läxan till svensken att lära in, inte att vi ska fortsätta att rösta på dem igen och igen.

MusikDags att sluta marschera till Socialdemokraternas locktoner svensk! Det är ändå rätt falska toner som kommer från deras håll och nu har vi dessutom facit rakt framför näsan. Foto: ”DogParade30Dec07BariSnare” by Infrogmation of New Orleans – Photo by Infrogmation. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag smått förtjust arbetarrörelsen och Socialdemokratin till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Arbetarrörelsen arbetar nog mest med sin egna undergång så länge man inte förstår att välja en roll istället för att likt en förklädd gud iklä sig två. Visst är det lönsamma investeringar ni gör, men det lockar också in i affär efter affär som är mer och mer tveksam. Den senaste är inget undantag, tvärtom visar den bara hur djupt korruptionen i arbetarrörelsen faktiskt har sjunkit. Det gör er till formidabla kandidater till priset.”

8 tankar på “Dubbla roller

 1. Dessvärre är det väl ingen som är förvånad ? Det har ju hänt så många gånger att Sossar och fackföreningsmänniskor i ledande ställning har ertappats med fingrarna i syltburken.

  Gilla

  • Nej, och det lär hända igen om man inte gör något drastiskt åt saken. I min värld borde facket inte ens få äga egendom på det här sättet och definitivt inte sitta på två stolar samtidigt. Intressekonflikten är uppenbar och man gör inte alltid sitt jobb på grund av denna, men det är ju också så att det blir väldigt frestande att doppa handen i syltburken om man kan och har tillgång till attraktiva fastigheter t ex. Kommunal är inte de enda kålsuparna i det här sammanhanget, det här fenomenet finns hos LO, hos Metall, hos alla som äger och driver inkomstbringande verksamheter. Det är alltså ett problem med djupa rötter som om man vill göra något åt det måste ryckas upp helt och det kommer att bli smärtsamt. Facket, LO och alla de andra lär skrika i fantomsmärtor och använda varje uns makt man har för att stoppa allt. Min poäng är att vi måste få till ett systemskifte, men för att kunna få det måste vi nog en gång för alla bli av med sossarna för lång tid framöver. Man måste ju komma ihåg att dagens system har vuxit fram därför att sossarna under halva 1900-talet har haft oinskränkt makt och har kunnat utnyttja detta till att ge ofördelaktiga fördelar åt kompisarna och de lierade i fackföreningsrörelsen. Olyckligt men så är det och nu måste det här landet få en förändring i grunden. Jag tror själv det kommer bli svårt, på gränsen till orealistiskt därför att facket har som sagt mycket pengar och pengar är ju som bekant makt. Det måste dock genomföras och går inte facket självmant med på att avveckla sina dubbla roller och sin ägarroll så får man väl ta till lätt diktatoriska tilltag för att det här måste en gång för alla upphöra. 🙂

   Gilla

 2. Hej.

  Har inte HRF någon representant på Kommunals restaurang? De har ju rätt stridbara rödingar i ledningen i Stockholm?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det borde de ha och den där vinklingen är intressant. Jag har själv funderat över hur det i praktiken går till och vad som händer när ett fackförbund äger som i det här fallet en restaurang och samtidigt har man ett stridbart annat förbund och deras anställda som arbetstagare där man är arbetsgivare. Lägger sig en part platt därför att arbetsgivaren är ett fackförbund? Bråkar man extra mycket? När facket sitter på två stolar och till och med mot varandra visar upp två ansikten där det ena är ”solidariskt” och det andra ”ska ta hand om affärerna” blir det ju minst sagt schizofrent. Den springande frågan blir alltså hur den ”andra sidan” agerar och hur de tacklar problemet?

   Gilla

   • Vilken tur för socialdemokratin och arbetarrörelsen om hyckleriet är oändligt likt världsrymden, för precis som i Alien första filmen är det svårt att höra om man skriker av skräck där. Det gör vi ju lite till mans så vi får hoppas på att svenskens kärleksförhållande till en fullständigt korrupt rörelse nu börjar gå mot sitt slut. Det här har ju annars varit vardagsmat för rörelsen under säkert 30-40 års tid. Makt korrumperar ju som bekant. 🙂

    Gilla

 3. Dags att läsa om sin Mario Puzo.
  Antingen i filmen eller i boken säger någon att han är lojal mot sitt land. Någon annan påminner honom om att Familjen kommer först.
  Man kan hitta motsvarigheter till ”caporegime”, ”omerta” och så vidare.

  Gilla

  • Jag kan se scenen: Stefan Löfven sitter på en stol medan folk kommer fram, knäböjer och kysser hans ring. När Wallström kommer fram säger han med hes stämma och en kraftig italiensk brytning: ”You come to me with peaceofferings and promises of equality in the peaceprocess in Palestine. And what are you giving me? More trouble, more hatred and more suspicion! Where were you when I needed you? At Kommunals Puma Swede-fest? You my friend, need to show more respect and to better know whom the members of your family are. But I will help you this one time and this time only. Not that you deserve it but since you’re family!”. Wallström bugar sig i skam och avlägsnar sig sakta bakåt. Scenen avslutas med bilderna till sorglig och dramatisk italienskklingande musik på mandolin.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s