Att muta eller inte muta – det är frågan

Kommunals hanterande av den delen av Wallström-gate som de har förorsakat är bedrövlig. Inte heller Utrikesministerns sätta att tackla frågan har varit utan att man har undrat. Det är inte lustigt att behöva se en stridslysten Wallström gå till frontalangrepp mot media för att förklara ”att hon minsann inte är en sån där mutkolv”. Hittills har hon eventuellt haft rätt, det har troligen inte varit en muta (SVD; unvis.it). Det har däremot varit olämpligt. Men nu börjar man skönja nya uppgifter som ställer allt i en ny dager.

Det är SVD som har grävt fram uppgifter som ger på handen att förra året bad Kommunal om lönehjälp (SVD; unvis.it) för den personal som jobbar inom FN:s avdelning för personalärenden – ICSC. Deras internationella motsvarighet – ISKA (internationalen för stats- och kommunanställda – hade larmat om att medlemmar inom ICSC skulle få lönesänkningar upp till 10 % och sänkta ingångslöner. Något måste göras och genom att trycka på Utrikesministern kunde Kommunal agera.

GrävskopaGrävandet har nu gett resultat, brevet som framkommit ger bilden av att ett ömsesidigt utbyte av tjänster har skett. Frågan är om det är att betrakta som en muta? Foto: Wikimedia Commons

Det är inte otillåtet att utöva påtryckning, det görs varje dag genom lobbyorganisationer. Men om kopplingen mellan Wallströms lägenhet och en ”gentjänst” finns, då hamnar ärendet i en helt annan dager. Då är det troligen en muta och då bör hon åtalas. Det kommer i så fall bli lite hårklyveri därför att det handlar inte om Kommunals medlemmar, istället är det en önskan från Kommunal som i sin tur fått en förfrågan från ISKA. Det är alltså lite av en gråzon.

Om det av brevet framkommer (innehållet är ännu okänt) att Kommunal har utövat påtryckningar på Utrikesministern är det återigen så att hon och dom troligen gått över gränsen till det tillåtna. Det som är avgörande är vad hennes svar har blivit och det känner vi inte heller till i nuläget. Har hon varit välvilligt inställd och menat att visst ska Kommunal få den hjälpen är det troligen en muta. Kan det dessutom kopplas till att hon som motprestation har fått en lägenhet så är det ett solklart fall.

Hur de nya uppgifterna än utvecklar sig och vad man kommer fram till kommer att bli intressant för framtiden och för utsikten att Wallström kommer att kunna sitta kvar på sin post. Den juridiska granskningen fortskrider och brevet som har diarieförts dvs registrerats på Utrikesdepartementet kommer säkert att dyka upp igen. En sak det visar är den osunda kopplingen som finns mellan Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen och hur denna nu har ätit sig in i den styrande makten. Fnordspotting har bloggat om den saken.

Lek med tanken, vad tror ni skulle hända om Carl Bildt skulle varit Utrikesminister och hade fått en femrummare på Östermalm i Stockholm av Timbro? Enda motprestationen hade varit att han skulle ha agerat hårdare mot Ryssland och Putin i Ukrainafrågan. Min gissning är att den processen hade blivit väldigt kort, dags att göra samma sak med Socialdemokratin.

Rött KortVare sig det har förekommit mutor eller inte är bindningen mellan Socialdemokraterna och facket något av det mest ohälsosamma vårt samhälle kan visa upp. Det är läxan av det inträffade och något vi borde lära oss av. Med andra ord, visa ut Socialdemokraterna för evinnerlig tid Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag Margot Wallström till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”På ett föredömligt sätt visar du hur tveksamheter i politiken i dina händer blir till vardagsmat. Lägenhetsaffären är väl i och för sig kanske inte en muta men med den nya ledtråden i form av brevet kanske det är det ändå. Att du samtidigt spelar fullständigt ovetande gör dig till en formidabel kandidat till priset.”

10 tankar på “Att muta eller inte muta – det är frågan

 1. Göran Greider anser att du och vi andra som kritiserar Margot har fel.
  Så här skrev han i gårdagens Metro:
  ”Klappjakten på Margot Wallström måste upphöra. Hon är en av de bästa utrikesministrar vi haft och det retar hennes motståndare.”
  http://unvis.it/www.metro.se/kolumner/goran-greider-socialdemokraterna-ar-radda-for-att-stoka-till-i-finrummen/EVHpay!nBWmrr0XYXtr6/
  Är det någon utom möjligen Sossarna själva som tycker att Wallström är en av de bästa utrikesministrarna vi har haft ? Skulle inte tro det.
  Undrar om han räknar in Richard Aschberg på Aftonbladet, som var den som hittade informationen om lägenhetsaffären, bland Wallströms motståndare ?
  Greider vill naturligtvis att vi skall sluta granska Wallström eftersom hon är Sosse och eftersom att hennes skumraskaffärer ytterligare sänker Sossarnas opinionssiffror.

  Gilla

   • Antalet stängda ambassader tror jag. Det skulle göra utrikesministern till en av de mest framgångsrika vi någonsin har haft på posten. Jag tror dessutom om vi lägger till kategorin ”förstörda diplomatiska förbindelser och kanaler” lär hon ha en promenadseger på gång. Hon lär helt enkelt vinna på TKO

    Gilla

  • Göran Greider är en lydig liten sossepolitruk som är för insyltad och hjärntvättad för att kunna se sanningen. Inte ens om den skulle stirra honom rakt i ansiktet skulle han kunna få sina stackare till grå att få ihop bilden så som den verkligen ser ut. Han vore en bra propagandaminister om vi levde i ett system där sådana behövs, nu blir han istället en halvkomisk figur som likt en tragisk clown stapplar omkring utan att fatta en sin egna roll. Göran Greider rapar helt enkelt upp det andra har tvångsmatat honom med men en kritisk tanke om sitt älskade socialdemokraterna det vare sig kan han eller vill ha. Synd som sagt, han hade kunnat blir nåt. Nu blir han istället bara en bifigur som likt en nyttig idiot famlar sig fram. 🙂 PS: Men en rolig artikel var det du skickade. Jag skrattade hela tiden under läsningen för en mer bortkollrad person än Göran får man nog leta efter. Han är tydligen en av de religiösa, det vill säga en av de som inte kan tåla kritik av ers helighet Socialdemokraterna. 😀 PS II Förlåt den långa väntan på svar! Jag har varit på resande fot och nyss kommit hem.

   Gilla

 2. Hej.

  Den grå zonen ligger som bekant där svart och vitt möts. Om svart är öppen, odiskutabel kriminalitet, och vitt föredömlig laglydigt dygdemönster, så är korruptionen just gråzonen. Därmed bör den som vill undgå att vara och agera korrupt sträva öppet och med inte sällan förlust av pekuniär eller annan materiell belöning mot den vita änden av skalan; fram når man aldrig, men strävan håller en borta från mörkret.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Man bör till och med ha en säkerhetszon för att inte ens komma i närheten av den grå zonen. Men du har helt rätt, detta är en gråzon och frågan är nog vad som har sagts och gjorts i slutänden. Ingen dokumentation lär väl dessvärre finnas av detta ”tveksamma” (?) och därför är min gissning att hon lär komma undan med det men man vet aldrig. Bara framtiden kan utvisa som det brukar heta. Det räcker inte med ett brev där en önskan framförs, det måste finnas en konkret handling där Maggan faktiskt har agerat också. Har hon gjort det med avsikt att påverka till förmån för Kommunal mot att hon har fått en lägenhet då är allt uppenbart, då är det en muta. Det kommer dock att bli intressant att se hur mycket vi kommer att få reda på, mycket har nog redan städats undan.

   Gilla

 3. Att bli osams med finnarna är den bedrift jag ändå lägger som högst på trappan. Det är inte gjort i en handvändning och utan kalkylerad taktik – eller total mental oförmåga.

  Gilla

  • Hej.

   Maggan har ju faktiskt lyckats med en fenomenal bedrift utöver att ‘pissa på grannens tomt’: hon har fått palestinska styret och israeliska staten att vara överens. Bägge avskyr henne! Det blir svåröverträffat.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

   • Den kan få hennes namn inskrivet i historieböckerna tror jag. Hon lär nog kunna stoltsera där rätt länge eftersom det hela är så svårslaget att få eller inga lär kunna slå det rekordet på många år. Det kan till och med få hennes namn att leva om säg…..tvåhundra år i dessa ärevördiga annaler och hon kan ju kanske redan nu ansöka om att få vara med i Guinness Rekordbok där kategorin ”världens mest misslyckade minister” lär vara som gjuten för henne.

    Gilla

  • Jo, och man blir inte osams med en finne mer än en gång! Jag har nyss kommit hem från ett besök i Helsingfors, jäkla vacker stad, och förstått att svenskar särskilt politiker och politik är ett suspekt kapitel man tittar lite snett på. Det är inte utan att man undrar själv vad vi håller på med, betänk att det är 43 % som röstade på den skit vi kallar regeringen, när man tänker på att det fortfarande är 23 % som är beredda att fortsätta stödja sossarna efter allt som har avslöjats så blir jag mörkrädd. Jag tror att finnarna blir det också och jag klandrar inte dem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s