Och naiviteten mångfaldigades

Ta en titt på följande artikel (Omni; Archive-länk), den är garanterat skrämmande läsning. Mirsad Bektasevic som han heter har tidigare dömts för terroristbrott. Han har suttit av ett femtonårigt straff för att ha förberett ett sprängattentat i Bosnien. I hans förvar hittade man den gången sprängmedel. Han har tidigare stridit (Expressen; Archive-länk) i Syrien för Jabhat al-Nusra som inte är kopplad till IS och han har dessutom öppet deklarerat sina åsikter på Twitter och på Facebook. Per Gudmundsson har också bloggat om Bektasevic.

Mirsad Bektasevic FacebookMirsad Bektasevic har aldrig stuckit under stolen med var hans sympatier ligger. Han har som här till och med skrutit om den i sociala media. På bilden som stridande för Jabhat al-Nusra som är en gren av Al Qaida begick han krigsbrott och har flera domar, ändå låter man honom smita genom hela Europa med utrustning och allt återigen på väg till krigets Syrien Foto: Facebook

Nu har han alltså gripits (GP; Archive-länk) igen, den här gången i den grekiska staden Alexandroupolis. Misstanken är att han och en medresenär var på väg att ansluta sig till IS i Syrien. I deras bil fanns bland annat knivar, mobiltelefoner, valuta av olika slag – både svenska kronor, Euro och Dollar – samt stridsutrustning. Avslöjandet tycks ha gjorts mer eller mindre av en slump under en rutinundersökning.

Det värsta är nog inte själva upptäckten av vad han var på väg att göra utan en rad andra saker. Hur kan vi som land ta emot en person som dömts i Bosnien och som tack för att han är ”gäst” på ett av våra fängelser ge honom straffrabatt? Han dömdes till femton års fängelse men avtjänade tack vare strafflindring av de svenska myndigheterna bara elva av dessa.

Detta var tyvärr inte sista gången som Bektasevic kom undan med en klapp på axeln. Vid ett tillslag i en lägenhet på Hisingen i Göteborg hittades en fullt laddad pistol som han tog på sig skulden för. Han dömdes för grovt vapenbrott till sex månaders fängelse (GP; Archive-länk). Sex månader?????!!!!! Man måste börja fråga sig varför så löjligt låga straff ens finns med i tankevärlden. Man måste också sätta igång en diskussion om inte personer som han ska kunna utvisas eller fråntas medborgarskap vid upprepade brott.

UtvisningTro mig, jag är ingen vän av ”strängare straff”, men vore det ändå inte på sin plats att kunna utvisa personer som begår den här typen av brott igen och igen? Mirsad har visat vad han går för, mer bevis än så behövs väl inte. Foto: ”Pfarrkirche Untermieming 007” av AleXXw – Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Nästa fråga blir naturligtvis hur vi som land kan se händelse efter händelse utföras av samma person utan att ens ett frågetecken höjs över vad vi håller på med. Hur kan den här killen få fortsätta att få använda vårt land som bas för sin verksamhet? Hur kan vi låta honom fortsätta att låta honom använda det till ”sin” rekryteringsbas och för att ostört kunna sprida sina teorier? Med sig på resan hade han ju en nittonåring som antagligen har omvänts och övertygats om att resa med. Detta är vi som samhälle delaktiga i!

Fast inte i mitt namn och och jag förmodar inte heller i ditt. Ingen eller i varje fall få kan tycka att IS har en poäng, inte ens om man är muslim. Det är just därför en grupp muslimer har startat ett upprop (Gatestone Institute) för att ta avstånd från extremism och för en reformation av islam. Så väldigt talande att det är få eller inga representanter  för religionen i Sverige som har uttryckt sitt gillande. Istället har det bemötts med den klassiska tystnaden.

Ännu mer skrämmande med händelsen är dock det få eller inga har diskuterat. Hur kan en tidigare terrordömd, numer erkänt radikaliserad muslim åka genom i stort sett hela Europa med en bil fullastad med knivar och annan stridsutrustning? Det här måste ju vara ett av de största säkerhetshålen som hittills har uppdagats. Det visar också på en skrämmande låg grad av säkerhetsförberedelser både här och i andra länder. Detta är helt enkelt en ny Tjernobyl-olycka men inom säkerhetstjänsterna runt om i Europa. Grattis Sverige, grattis Europa!

Säpo hade uppenbarligen en sovmorgon när han begav sig iväg. Likadant var det i motsvarande led längs vägen dit han körde, man sov sin Törnrosasömn lyckligt ovetande om vad som skedde. Vad det säger om säkerheten vid ett eventuellt terrorattentat eller terrorresande vill jag inte ens tänka på.

BrewtnallPrecis som i Edward Fredric Brewtnalls målning måste SÄPO tagit en lång sovstund den dagen Bektasevic försökte fara till Syrien. En större säkerhetsmiss får man leta efter eftersom den misstänkte måste ha stått under bevakning. Var han inte det är det fortfarande tjänstefel Foto: ”Brewtnall – Sleeping Beauty” by Edward Frederick Brewtnall (1846-1902) – the actual painting. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag ledningen för SÄPO till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att tappa bort en person i hanteringen av den här magnituden och med vetskapen om hans kapacitet och sympatier är i det närmaste oförlåtligt. Att han dessutom kan ta sig genom större delen av Europa är direkt skrämmande. Det gör er och övriga säkerhetsorganisationer till fulländade kandidater till priset. En speciellt extra nominering döms också ut till regering och riksdag för att de inte skapar tillräckligt slagkraftiga lagar att möta det nya hoten med.”

7 tankar på “Och naiviteten mångfaldigades

 1. Hur kan denna man undslippa hårdare straff för sin terroristverksamhet?kanske för att Wallström den svenska utrikesministern tycker att Ryssland skall sluta bomba oppositionen AL Nusra Fronten en avläggare av Alquida i Syrien.Socialdemokrater älskar Alquida?

  Gilla

  • De kanske inte älskar Al-Qaida men nog spelar de under täcket med otäcka krafter som aldrig har dragit sig för att vare sig bjuda in anti-semitiska föreläsare http://skma.se/blogg/2013/06/mustafa-affaren-eller-hur-legitimering-av-judehat-blev-kamp-mot-antisemitism/ eller för att ta avstånd från de krafter som bejakar extremism. Man hade kunnat skriva under det upprop som andra muslimer har startat som jag länkade till i inlägget, det har man istället bemött med tystnad. Det finns alltså ”goda” krafter inom islam, problemet är att de svenska inte stämmer in i samma kör och blir därför antingen en medlöpare till extremisterna eller någon som är så otydlig att man inte vet om man ska lita på dem eller inte. Killar som Mirsad kan därmed smita emellan maskorna utan att någon ens höjer ett varningens finger. Ingen i moskén fördömer det, ingen tar upp debatten och ingen uttrycker sin avsky. Inte heller det svenska samhället sätter upp hinder, det har vi ju sett i det aktuella fallet där SÄPO låg och sov. Lagstiftningen är nästa bit. Vi har en regering som missar och vägrar att vidta ”riktiga” åtgärder, möjligen igen därför att de spelar under täcket med dessa krafter (?). Inga lagar instiftas som utökar säkerhetspolisens möjlighet till spaning, jovisst ja man förbjöd äntligen jihad-resor också. Äntligen något där.

   Gilla

  • Kan inte säga annat än att det är skrämmande läsning som får håret att stå på ända. Sverige måste vara de radikaliserades reservparadis till den dagen de själva hamnar i det riktiga paradiset tillsammans med 19 jungfrur som de får förlusta sig med. Vår naiva syn på saker och ting hjälper naturligtvis. Den slöa för att inte säga intet existerande beredskap för situationer som denna och vår, förlåt uttrycket, skitnödiga inställning till gränsdragningar eftersom det genast börjar gapas om rasism kommer säkert också väl till pass. Sammantaget är det en bild av ett land som står så illa rustat inför detta att man börjar undra varför man ens betalar skatt som den lydige men nyttige idiot man är. SÄPO sover uppenbarligen och snart har vi en situation vi inte ens har kontroll över. En sak jag glömde att skriva är att säkerhetspolisen delvis kanske själva inte har en lätt situation eftersom de som sitter ovanför dem, dvs regering och riksdag som via justitiedepartement och inrikesdepartement styr deras verksamhet, gör ju inte sitt de heller. Man klagar högljutt över att dessa ”bakbinder” dem genom att inte anta de förslag och åtgärder man själva anser nödvändiga genom att lagstifta om vissa saker. Resultatet blir återigen ett bakbundet säkerhetsarbete som ibland haltar betänkligt, i det aktuella fallet ser vi ju just en sådan hälta. En större blunder och miss får man helt enkelt leta efter, man kan till och med gå så långt att kalla detta för en säkerhetspolitisk härdsmälta.

   Det här landet måste alltså bli bättre på en rad saker. Vi måste få till ett säkerhetsarbete som är både förebyggande och uppföljande värt namnet, vi måste vidare få lagstiftning för att möta hotet och till sist måste det finnas en insatsberedskap, kanske till och med militär, som kan motverka den situationen som håller på att utvecklas. Det arbetet måste inledas omedelbart eftersom det tar år innan det fungerar och är uppbyggt. Ju längre regeringen släpar på fötterna, desto värre lär situationen bli. Med den nuvarande regeringen vet vi ju att det aldrig kommer att hända, de är mer intresserade av att skapa propagandapoänger än att utföra faktiskt arbete. Därför är det nog nödvändigt att byta ut den eller åtminstone ombilda den. Det sista ser dock mörkt ut, alla talar om det men från Löfven hörs mest muttranden och avvisande tongångar som ”käbbel”. Känner vi igen det?

   Gilla

  • Precis som Bergling låg de och snarkade när det hände. Bergling någonstans på Ålands hav och SÄPO låg väl på sitt huvudkontor på huvudkudden likt Ludde i barnvisan. Darrade gjorde nog väggarna under bådas sömntyngda dvala, både av snarkningarnas högfrekventa våglängd och av ren skräck. När SÄPO nu har ertappats med polisbatongen upptryckt i onämnbar kroppsöppning lär väl det enda kvarstående alternativet vara det som använts, låt debattens vågor liknas vid krusningar på en vattenspegel nere på innergårdens asfalt. Man är nog fullt upptagen med att försöka gjuta så mycket olja på vågorna att vågorna aldrig kommer att ens uppstå för detta är nog klantskallarnas största alternativfest hittills. En för terrorbrott dömd radikaliserad som aldrig har stuckit under stol med att han vill skära halsen av hela västvärlden får lasta bilen full med stridsutrustning och åka tvärs genom Europa. När han upptäcks är det i sista ögonblicket och av en ren slump. Jag behöver nog inte säga så mycket mer, I rest on their face.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s