Proportionerna

Proportioner är alltid viktiga. Att sätta allt i sitt sammanhang och jämföra för att se hur litet eller stort ett problem är i jämförelse med varandra är direkt avgörande. För går proportioner är fanders tar man fel beslut och riktar resurser på ett felaktigt sätt. Detta resulterar till sist i orättvisa då t ex färre får mer men de som verkligen behöver får lite eller inget.

Leonardo da VinciProportionerna är viktiga i alla sammanhang utom media tycks det. De små problemen får hur mer utrymme och de stora inga alls. Alltihop kallas av media själva för ”oberoende”. Foto: Wikimedia Commons – Leonardo da Vinci ”Människans Proportioner”

I politikernas värld kallas detta ”resursfördelning” vilket i Sverige bara är ett finare ord för vem man vill gynna med sin politik. Naturligtvis är det i slutänden för att kunna skaffa sig lojala väljare som kan ge till och med urusla partier en andra chans och möjligheten att regera en mandatperiod till. För media däremot handlar sådana medvetna val om att skapa agendor, att berätta historien och också att få browniepoints hos vissa grupper. Skälen för politiker och media kan alltså ibland likna varandra men men bara delvis.

Det är också i media som proportionerna kommer in. Ju fler som finns i en grupp desto mer tycks man tro att de klarar sig så bra ändå. Ju färre de är desto mer måste man rycka till deras undsättning. Det handlar om strategiska val om vem som ska stödjas och vilka som inte ska det. Marxismens maktordning som lärs ut snart sagt på varje högskola väger också in när media rycker ut.

Det hela resulterar för media i hur mycket medieutrymme något får. Ju viktigare agendan och gruppen är desto större utrymme, ju oviktigare något eller någon är eller blir så resulterar det naturligtvis också i det motsatta. Här avgörs vilka som ska uppmärksammas och vilka som inte ska det. Det lite underliga är att det alltså inte är hur vanligt ett problem är som fäller avgörandet. Istället är det gruppen, maktordningen och en agenda som spelar in.

Jag försöker inte påskina att de som är färre i en grupp skulle ha mindre rätt till utrymme, missförstå mig rätt på den punkten. Det handlar dock om just proportioner och graden av nödvändighet att belysa och här är media faktiskt inte speciellt bra. De hävdar ju alltid att de inte har en agenda trots att de uppenbarligen har en sådan. Man hävdar också att man inte framhäver vissa grupper framför andra, detta trots följande artikel från SVD  (Archive-länkad).

SökarljusDet gäller att veta vad man ska sätta sökljuset och fokus på, inte minst i media. Men det är just med detta de flesta misslyckas. Den Marxistiska maktordningen stökar till det och snart har man en riktig soppa istället för den debatt och diskussion värd namnet Foto: Wikimedia Commons

För tydlighetens skull, jag säger alltså INTE att de HBTQ-personer artikeln INTE skulle förtjäna uppmärksamheten. Tvärtom är de säkert en förföljd och trakasserad grupp så naturligtvis ska problemen för dom både uppmärksammas och åtgärdas. Det jag däremot vänder mig emot är proportionerna, hur stor är den här gruppen och är de den enda som blir förföljd? Knappast och det vet media om men man väljer att vända bort blicken och inte se.

För i det tysta pågår en helt annan form av förföljelse, en man inte får prata om. Dels drabbar den ”fel” grupp och dels är det ”fel” grupp som står för själva trakasseriet. Den här gången handlar det naturligtvis om klassikern religion och det är inte som man så gärna vill få folk att tro bara en grupp som är offren. För i tidningarna utmålas en grupp, jag säger inte religionens namn vi vet ju alla vilken det handlar om, som de som drabbas. Nu visar det sig istället att de är just enskilda i den här gruppen som står för trakasserierna.

Det skulle ju bli så bra, all kompetens som kom hit skulle ju inte bara lyfta oss ur vårt armod utan vi skulle ju i princip dansa schottis av ren vördnad inför hur mycket skattepengar det skulle regna in av all migration. Nu blottar sig en helt annan sanning, en vars ansikte är betydligt mindre attraktiv.

Vi har redan sett hur det har gått för den judiska minoriteten i Malmö. Där har kränkningar och förföljelser (Aftonbladet; Archivelänk) blivit vardag. Få eller inga åtgärder har vidtagits så det är som om vissa folkgrupper har fått rätten att begå lagöverträdelser som andra inte får. För gud nåde den som skulle få för sig att utsätta utövare av en viss annan religion för samma behandling.

Öga För ÖgaI Gamla Testamentet är ”Öga För Öga” en princip, i media är enögdheten den rådande. Ingen av dessa är särskilt bra men som konsekvens av medias agenda får vi dessutom en snedvriden debatt där vissa aldrig kritiseras och andra alltid Foto: Wikimedia Commons

Som vanligt stannar det inte vid detta. Det är inte bara judar runt om i Sverige som utsätts och förövarna är oftast desamma. Nej, det är också invandrarna själva som utsätts för dessa kränkningar och oftast av landsmän eller från samma region. Allt som behövs är att man tillhör ”fel” religion så kan det vara kört som i exemplet (Expressen; Archivelänk).

Jag kallar mig själv kristen trots att jag är mycket kritisk mot också denna religion och framför allt mot kyrkan. Så visst talar jag i eget intresse men det intressanta här är trots allt att just gruppen kristna knappt uppmärksammas, än mindre får den belysning problemet förtjänar. Om man så är agnostiker, vilket jag respekterar, måste man enas ikring en slutsats – all form av förföljelse eller trakasseri är att betrakta som ett övergrepp på vårt sätta att leva och borde vara grund för omedelbar utvisning.

Det stannar nämligen inte enligt artikeln vid verbala hot eller obehagliga situationer, utan i krav om omvändelse till den ”rätta tron” och avståndstagande från det man tror på. Med andra ord övergrepp. Det handlar också om hot om att skära bort symboler som kors från halskedjor. Igen övergrepp och dessutom inskränkningar som drabbar hela grupper. Dags med andra ord att reagera och individer som använder metoder som dessa har lite eller inget att göra här vad man än tror/inte tror på.

I berättelsen talas om förföljelse, om fundamentalism och om en total inskränkthet som skrämmer andra. Författaren och debattören Soheila Fors fråga sig till och med om vi egentligen har religionsfrihet i det här landet. Och det är en berättigad fråga, vissa anser ju att religionen de företräder är så pass överlägsen att alla ska omvända sig till den. Gör man inte det får man väl räkna med konsekvenserna helt enkelt. Man ser från vissa håll religionen som ett sätt att erövra inget mer.

FundamentalismIngen, inte ens jag, kan hävda att alla religioner inte är offer för fundamentalismen. Oftast talas om en världsdel därför att där pågår folkmord, utrotning och massmord i religionens namn. Här ett smakprov på fenomenet från Sidney Australien Foto: Wikimedia Commons

Det är då man måste fråga sig om det verkligen var så här vi ville ha det. Svaret blir nog tyvärr ”nej”, det var aldrig tänkt att demokrati och frihet skulle förvandlas till inskränkthet och tyranni från ett fåtal men farliga vettvillingar. Man måste till och med fråga sig om vi kan ha dessa människor som grannar, som medborgare eller som arbetskamrater. Tyvärr igen, det var aldrig detta som var tanken.

Visst förekommer debattinläggen också för de kristna som nu blir offer men det är bara ett fåtal debattörer som tar upp frågan. Ivar Arpi (SVD)är en av dessa och en annan är Nuri Kino (SVD). Den gemensamma nämnaren är just SVD som är en av de sista någorlunda trovärdiga tidningarna i landet. Detta trots att också de har sina kors att bära som Katarina Wennstams krönikor. Annars är det märkligt tyst inför det oerhörda.

Jo det förstås, riksdagen genom Robert Halef (KD) har ju ställt en rak  fråga i riksdagen till utrikesministern, svaret kom i en interpellationsdebatt tidigare i höstas. Trots detta fortsätter strutspolitiken där vi vänder dövörat till när krafter inom en viss religion sitter på flyktingförläggningar och i sina förorter samtidigt som de väser ur mungipan och slipar kniven. Ingen reaktion alltså och ingen är väl att räkna med så länge vi har en regering vars främsta merit är att fly varje besvärande och jobbiga fråga.

För tyvärr så lever vi i de fegas land Sverige. Här har vi i det närmaste gjort det till en naturlag att inte göra något åt problem med motiveringen att ”man ska inte blanda sig i det man inte förstår”. Det handlar också om räddhågsenheten inför att kallas ”rasist”. Allt förövaren/ mobbaren/fundamentalisten behöver göra är att uttala det magiska ordet och dörrar öppnas genast. Inte ens när det rakt under våra näsor pågår en förföljelse kan man diskutera detta utan att det magiska ordet kommer fram som kaninen ur hatten.

MagikerPrecis som trollkarlen drar kaniner och duvor ur hatten drar vissa deltagare i debatten alltid rasist-kortet. Trots detta behövs en debatt också om fundamentalism som faktisk är på väg att etablera sig i svenska förorter och som definitivt finns på våra flyktingförläggningar. Nolltolerans nu tack! Foto: Wikimedia Commons

En liten påminnelse Sverige, att stå upp för vissa värden är vare sig rasism eller fel. Tvärtom är försvaret av vissa värden nödvändiga i en demokrati, annars har vi snart ingen kvar. Att markera mot krafter som inte vill oss väl kan aldrig bli ett hat, det är snarare en demokratisk handling som alla som omfamnar de idealen måste stå för. Om vi viker oss för det har vi inte mycket till frihet kvar utan istället vinner de mörka krafterna. Dagens definition av rätt och fel, rasism och inte är alltså helt galna och gynnar bara dessa tankar.

Allting idag tycks vara rasism, ett exempel från en upprörd person som Expressen (Archive-länk) bemödade sig med att uppmärksamma. Detta hade inte ens varit en nyhet för tio år sedan, nu är det vardagsmat. Fortfarande lyser dock proportionerna med sin frånvaro. Ingenstans i dagens medieagenda tas de verkliga problemen upp och inte heller är man särskilt intresserad av vissa former av problem.

Tyvärr är det inte rasism att tala om problem hos vissa individer som använder sin religion och alibit vi förser dem med i och med r-ordet till att mobba, förtrycka och förfölja. Tvärtom är det en del av en sund debatt som till och med vissa muslimer (SVT; Archive-länk) som Nalin Pekgul har försökt att ta tag i. Resultatet har dock som alltid i Sverige blivit att media och debattörer gör gemensam sak i att misstänkliggöra (SVT; Archive-länk) och smuts-kasta. Andas det minsta av kritik och domen blir hård med andra ord.

Det här är ju inte första gången detta händer tyvärr. Vem kan glömma de två hjältinnorna Zeliah Daglis (Aftonbladet; Archive-länk) och Amineh Kakabavehs envetna kamp från förra året. De försökte larma och samtidigt starta en seriös debatt för att  få oss att inse att vi har problem i det här landet. Snart hade fatwan drabbat dem båda i form av de tre Vänsterpartisterna (Aftonbladet; Archive-länk) Rossana Dinamarca, Christina Höj Larsen och Aron Etzler. Svaret måste ha varit ett av förra årets största bottennapp med råge.

Fundamentalisterna har alltså inte bara r-ordet, medias oerhörda intresse och politikernas skitnödighet inför att bli betraktade som rasister på sin sida. De har också politiker som snart rycker ut till deras undsättning på sin planhalva! Ingen kunde väl varit mer glada än fundamentalisterna men hjälper det alla de som nu faktiskt fysiskt blir trakasserade? Inte ett dugg! Tvärtom är de lika bortglömda nu som då. Det är som om vissa krafter i sam- hället vill få oss att tro att problemen inte existerar, som vanligt talar verkligheten emot.

VR GataDet är egentligen verkligheten kontra overkligheten debatten handlar om. När media har sagt sitt är den förhärskande bilden den av overklighet. Alla är upptagna med att beskriva det som inte är och glömmer lägligt bort de verkliga problemen Foto: By Prefurbia – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31680921

Löjesguiden nominerar idag landets journalistkår till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Proportionerna är alltid av vikt, den ena får inte ställas mot den andre i kampen om utrymme. I ert fall är det dock rätt uppenbart att det är en illa dold agenda som oftast styr vem som får och vem som inte får utrymme. Er agenda utgår från Marxistisk maktlära och osunda kopplingar till krafter ingen borde spela under täcket med. Det gör er till fulländade kandidater till priset.”

6 tankar på “Proportionerna

 1. Dags att blocka Björngunnar tycker jag.Han passar bättre på sajter med en annan politisk agenda som jag inte tror att många andra delar.

  Gilla

  • Jag har försökt att göra det Pelle men allt som har hänt är att han har bytt e-mailadress och så är han runt det hindret. Och du har helt rätt han är en royal pain in the ass. Under rubriken ”en kommentar” har jag därför nu gjort en omändring av förutsättningarna för kommentarer genom att ställa om så att jag måste läsa varje innan publikation. En sån person som du ska inte behöva drabbas men gör i och med åtgärden det ändå eftersom också dina tänkvärda inlägg måste granskas vilket inte är bra men ändå. Personen bakom pseudonymen ”Björngunnar” har en väldigt enkelspårig agenda där det i vanlig ordning är en grupps fel. Han hör definitivt hemma på sidor med en helt annan agenda.

   Gilla

 2. Hej.

  Med tanke på Björngunnars i flera kommentarsfält återkommande konspiratoriska formuleringar av klassiskt judehatande snitt, så undrar man om han inte är dubbelagent, med uppdrag att så till den milda grad misskreditera det han säger sig varna för genom att framstå så extrem att ståndpunkten han förfäktar blir absurd.

  Eller så är han ett Politism-troll med agenda att svartmåla bloggar genom att posta antisemitistiska kommentarer, varvid bloggen drabbas av GBA.

  Eller bara en samma gamla tradiga judehat som alltid.

  Till ämnet: det du, hr Löjesguide, resonerar om kan sammanfattas till ett ord: konflikträdsla. Att upprätthålla en allmän ordning med allmänna regler innebär att ställa sig mellan den som är angripare och den som är offer (eller mellan två angripare). Det är enklare att segregera människor så att man slipper konfrontera varför angrepp sker, eftersom det kan medföra att man överskrider gränsen för sin rationaliseringsförmåga och drabbas av kognitiv dissonans.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Alla kommentarer kommer från och med nu att granskas innan publikation för att tillse att kommentator Björngunnar förpassas till andra mer bruna bloggar där han kan minnas stöveltrampet och Horst Wesel Sang. Tyvärr har denne envetne och minst sagt enerverande person fortsatt trots försök till blockering. Hoppas att detta ska hjälpa men det drabbar ju tyvärr också yours truly. Jag har hittills varit lite handlingsförlamad inför denne persons framfart men förhoppningsvis ska detta nu vara åtgärdat. Förlåt om du har fått utstå något som inte borde ha hänt. 🙂

   Som svar: Jag är inte förtjust i metodiken ”låt saken vara” i vissa situationer då det tyvärr när det gäller en viss religion vars namn jag lämnar utanför, bara leder till att vissa människor i dessa led ser en möjlighet att manövrera än mer smart och listigt för att nå slutmålet. Att det inte är så sunt för vissa av oss lär vi tyvärr få erfara då vissa, inte alla, tyvärr inte drar sig för användandet av våld. Jag tror tyvärr Sverige står inför en mycket turbulent framtid i den meningen. Att markera var gränsen går och att upprätthålla ”våra” regler för att värna ”vår” värdegrund är därför ytterst viktigt. Istället finns det tendenser åt det motsatta. Ett sånt exempel är barnäktenskap som jag skrev om i förra veckan. Har vi en lag som säger att nolltolerans råder ska vi inte ha en annan som säger att det är okej så länge ”brottet” har skett utomlands, här gäller svensk lag inget annat. Värnar vi inte våra värderingar och våra lagar har vi nog än större problem innan vi vet ordet av.

   Gilla

   • Bra att du blockar Björngunnar men synd att det innebär mera arbete för dig…
    Till ämnet:
    Det är sjukt hur politiker och media slår knut på sig själva för att inte kritisera avarterna av islam eller muslimer som begår brott.Ingen religion eller dess utövare skall stå över lagen eller undkomma rättmätig kritik anser jag.
    Är säker på att detta nedtystande av negativa saker som utförs i religionens namn bara kommer leda till mera misstro
    i samhället när sanningen kommer fram.

    Gilla

   • Mer arbete är en smäll jag gärna tar bara jag slipper denna signatur. Det innebär förstås att jag kanske inte blir lika snabb att svara i framtiden men det är som sagt smällar jag mer än gärna tar. Hoppas du inte har fått alltför mycket skit av denna person. 🙂

    Som svar: Ja, visst är det sjukt men också tyvärr ganska svenskt. Vi är tyvärr lite för konflikträdda i det här landet, ingen kritik dock det är sådana vi är, men ibland som i det aktuella fallet måste man faktiskt ta konflikten. Alltså det rakt motsatta mot hur vi brukar agera. Står vissa utövare av en religion för förtryck och direkta övergrepp har de inte här att göra, jag går till och med så långt att jag tycker vi borde ha en lag som möjliggör säga upp medborgarskap både för migranter och svenskar om man inte lever upp till vissa grundläggande värderingar som är att betrakta som demokratiska grundfundament. Gör vi inte det urholkas stenen sakta och snart har vi ett land med ett tänkande som få eller inga kommer att känna igen därför att man i skitnödighetens namn har anpassat allt till fundamentalisternas belåtenhet. Allt för att undvika r-ordet. Vi måste lära oss att nu är det viktigare än någonsin att stå upp för våra värderingar och att försvara dessa om så behövs. Istället får vi anpassningar, inte minst från den nuvarande regeringen, med lagtexter som den jag nämnde i förra veckan i inlägget ”Vi är nog för naiva för detta”. Att acceptera barnäktenskap för att de har ingåtts utomlands och samtidigt förbjuda sådant i lag är en dubbelstandard som lämnar en dålig smak i munnen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s