Jag vill ha

Jag är en man, det har jag varit sen den dagen jag såg världens ljus för första gången. Ingen omoperation eller hormonbehandling här alltså. Som man har jag skäggstubb och dessutom en begynnande flint som har gjort att jag inte bara tvingas raka ansiktet utan också skallen. Det går med andra ord åt en faslig massa rakblad.

Ett rakblad varar två rakningar. Fyra stycken rakblad kostar ca 180 kronor, det är 45 kronor styck. Dividerar man det med två blir det 22,50 kronor. 22,50 kronor varje gång jag måste raka mig vilket är varannan dag. Tre rakblad i veckan blir 67,50 kronor i veckan, gånger fyra veckor blir det 270 kronor i månaden. Tolv månader på ett år ger 3240 kronor/år och överlever jag detta jordeliv till dess jag är 80 år så har jag rakat mig i 60 av dessa. Slutsumman för det  blir det alltså 194 400 kronor!

Jag lägger med andra ord ner en förmögenhet på dessa rakblad som hamnar i någon girigbuks fickor. Profitörerna mår säkert bra, men jag gör det inte och min plånbok den har begått seppuku innan allt är betalt. Jag kräver alltså ekonomisk upprättelse för det jag aldrig har valt att ha – skäggstubb och flint. Det är dags för oss män att få slippa åtminstone det ekonomiska lasset för denna naturens nycker.

RakningMän har av naturen utrustats med skäggväxt och flintskallighet. Ska vi behöva betala mer än andra grupper för detta? Rakblad är trots allt dyra för att inte tala om rakvattnet. Vi kräver lika villkor! Foto: By http://wellcomeimages.org/indexplus/obf_images/0d/c5/fa6ccfde052450f5bf652dabef11.jpgGallery: http://wellcomeimages.org/indexplus/image/V0019729.html, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36529342

För kom ihåg män, det är inte vårt fel att tillverkarna av rakblad ska ta så förbannat bra betalt för sin produkt. Istället är de som tillverkar dessa som bestämmer den saken. Att det är vi som drabbas är alltså något djupt orättvist. För hur kan man ha så låg moral att man tjänar pengar på någons behov? Ett behov som vi alltså inte ens har skapat, det ju är naturen som har gjort det. Nej, det är dags att ta upp kampen bröder!

Man kan också tala länge om omoralen i att ha ett system där vissa skor sig på vad vi som män har drabbats av – skäggstubb och flint. Tänk er, någon sitter just nu och tjänar pengar på våra behov. Till alla dessa tillverkare av rakblad kan man sen lägga alla som ska profitera på vår fåfänga genom att tillverka herrparfymer. Den borde också den vara gratis eftersom rakningen kräver detta då man ju blöder efteråt.

Nej, ovanstående text ska inte tas på alltför stort allvar utan istället som ett slags skämt. Den ska också ses som en parafras på den retorik som vissa feminister använder sig av som t ex i följande artikel (Aftonbladet; Archive-länk). Allt jag har gjort är att vända på perspektiven och använda samma argument och likadan retorik. Artikelförfattaren Kajsa Kallio vill ju med alla möjliga arguments hjälp få det till att tjejer ska ha mensskydd gratis.

Det låter ju bra men det hela är djupt oärligt som vanligt. För när Kajsa säger ”gratis” så menar hon egentligen att det är skattebetalaren som ska stå för notan. Tyvärr är inget gratis, det var det inte ens i Sovjetunionen. Det beror på det enkla faktumet att allt kostar att tillverka. Löner är en utgift, lokaler är inte gratis och materialet ska någon annan ha betalt för. Tillverkaren kommer med andra ord inte att skänka mensskydd till Kajsa även om det är det hon vill, inte ens i ett socialistiskt samhälle skulle detta kunna inträffa.

Sovjetiskt MonumentInte ens den så solidariska Sovjetstaten tillhandahöll varor eller tjänster gratis. Allt måste betalas för, i den svenska Sovjetstaten är denna någon troligen skattebetalaren. Tyvärr betalar män mer än kvinnor i skatt men får ut mindre av välfärden, det måste man ju naturligtvis bota genom att skjuta till än mer åt kvinnorna Foto: By Avi1111 dr. avishai teicher – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28144862

Kostnaden som uppstår måste därför betalas av någon annan än Kajsa eftersom hon inte tycker att man ska det. Generation gratis har talat igen. Denna mystiska ”någon” blir naturligtvis skattebetalaren. Merparten av skatten som betalas in går redan till kvinnor i högre grad än män enligt en studie av Gunnar Brådvik som man kan läsa via länken här under. Frågan blir alltså om kvinnor ha än mer på mäns bekostnad och hur rättvist det är? En fråga som debattörer som Kajsa aldrig ens frågar sig!

Gunnar Brådvik: Kvinnorna välfärdsstatens vinnare

Debattörer som hon får det alltid att framstå som så ”fint” och ”solidariskt”, men när man skrapar på ytan och ser det för vad det är så blir bilden en annan. Det är inte solidariskt att någon annan betalar åt er. Inte heller är det solidariskt att den gruppen som faktiskt betalar mindre i skatt och som får mer av välfärden, också är den som nu ska ha än mer av kakan. Socialism och solidaritet handlar tydligen idag om att kunna kapa åt sig mest av välfärdskakan gärna också på andras bekostnad!

Och det är väl det som är typiskt för debatten av idag, man förutsätter bara att de stekta sparvarna ska flyga in just i den egna munnen. Alla ska ha sin del av kakan och det är alltid de egna behoven som tycks vara de viktigaste. ”Vårt” eller ”mitt” behov har helt enkelt blivit primärt. Så mycket för ord som solidaritet som ju annars är så vanliga ifrån samma led som nu istället talar om den enskildes behov.

Skulle någon knäppgök till politiker alltså ta upp den här frågan och omsätta den till ett förslag är jag inte övertygad om att rakbladen som exempel längre bara är ett dåligt skämt för att travestera med debattörer som Kajsa. Det kanske till och med är dags att skapa en mansrörelse som bland annat har sådana här icke-frågor på sin agenda, frågor som annars är att betrakta som ironi och/eller parodi men som nu borde omsättas i seriösa förslag.

GalenskapTyvärr har ju det svenska politiska klimatet nått så låga nivåer att förslaget mycket väl skulle kunna tas upp av ett eller flera partier, särskilt de på vänsterkanten, för att göra symbolfrågan till plakatpolitik. Sjukdomstillståndet har tyvärr nått så dramatiska nivåer och jakten på en valvinnare är säkert också drivande. Foto: By Tess Gruenberg – Flickr: Insanity, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32728722

Inte mig emot, efter flertalet innehållsmässigt liknande artiklar (NA; Archive-länk) där samma krav (Nyheter24; Archive-länk) framförs, är det kanske dags att också försvara männens intressen. Solidaritet betyder alla ska ha lika god möjlighet till allt det andra har. ska det vara så svårt att förstå innebörden av ord man själv dessutom använder rätt flitigt?

Löjesguiden nominerar idag den moderna feminismen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Ingen kan som era debattörer få orättvisan att framstå som så rättvis. Ni omskriver det som egentligen är en skattemässig omfördelning till er fördel som ”gratis”. Ja ni får till och med solidaritet att se ut att handla om helt andra saker än ordet egentligen betyder utan att det väcker anstöt……i de egna leden. I andra led kan jag lova att det gör det som i mitt. Det gör er till urstarka kandidater till priset.”

16 tankar på “Jag vill ha

 1. Såg den där artikeln och tänkte lite som du.Vi män har också utgifter för rakning.
  Visst ,man kan låt bli att raka sig men de allra flesta av oss väljer trots allt att göra det.Samhället har ju mera kritiska saker att lägga pengar på än att köpa in saker för vår personliga hygien.
  Det kostar att leva…
  Men det är väl typiskt för de curlade feministerna att allt skall vara gratis och speciellt sådant som drabbar kvinnorna.Vad blir nästa grej ? Gratis BH för att det är orättvist att kvinnor har bröst som kräver det plagget ?

  Gilla

  • Hahaha! Den är bra, bh-bidraget är här! Och det är ju det som det handlar om – curling plus att allt ska vara gratis. Kanske reagerar Kajsas jämlikar så som hon hade tänkt men den här gubben vill ha gratis rakblad från och med nu. Ska hon ha ska jag, det är jämlikhet. Annars sysslar hon med något annat än just jämlikhet och det är ju ditåt misstanken går hela tiden.

   Gilla

 2. Tänkvärda synpunkter på mäns kostnader.
  Jag vill tillägga följande.

  Mina tånaglar är mycket tjockare än min hustrus. Hon har särskild nageltång, typ rostfri avbitare. Den är så liten att den inte klarar av mina tånaglar. Som man har jag därför tvingats inköpa en stor avbitare feed plastbelagda handtag på Bauhaus, alltså en extra kostnad för att jag är man.

  Så får vi män förstås inte överdriva. Många män tror jag vill visa sin manlighet med att raka sög med rakbals eller rent av rakkniv och lödder som John Wayne. Då känner de sig rediga. Jag gick redan som fjunig tonåring över till Philips elrakapparat, den som då så ut som en benknota. Jag är snart 75 år och inne på min fjärde rakapparat som är ca 10 år. Kanske kommer jag behöva en femte om jag kan lura staten på pension några år till.

  I ärligehetens namn har jag ingen hårtork, elektrisk hårkrullare och en gasdriven dito för bruk i båt, Ingen elektrisk hårborttagare och inga pincetten för morrhårsextraktion.

  Gilla

  • Lämna in en ansökan om att få göra avdrag för din nagelavbitare nu när det snart är tid för deklarationer. Om inte annat så vore det roligt att få höra det samtalet från utredaren som stilla undrar varför du har gjort avdraget och din förklaring. Spela gärna in alltihop digitalt med en mic så kan jag gärna publicera den då det vore roligt som en ren drift att få höra och erfara den totala förvirringen från den stackars skatteverkstjänstemannen/kvinnan. 🙂

   Gilla

 3. Haha, kul läsning. Instämmer till fullo. Bra att någon fortfarande läser gammel-media och kan sammanställa tokerierna för oss andra.
  Ang. rakbladen, det finns faktiskt rakblad och hyvel av gamla sorten kvar att köpa. Dessa blad kostar ca.5kr./st. och håller längre än de nya ”flerblads-systemen”.
  Eftersom jag nu har tipsat om huruvida vi män kan spara pengar på vår rakning, så måste jag också ha något till kvinnorna och då speciellt till Kajsa; Använd en gammal handduk och tvätta -hur svårt kan det vara 🙂

  Gilla

  • Tack Sören! Jo jag är nog så pass gammal att jag till och med föredrar gammel-media utan att för den sakens skull inte kunna låta bli att vara kritisk också mot dom. Jag tycker hela termen ”gammel-media” är rätt unken (ingen kritik av dig dock för att du använder termen!) :), den antyder ju att det också skulle finnas en ny men den ger jag som sagt inte mycket för. Ta Nyheter24 t ex, den är ju inget annat än vår version av Pravda. Mer lögner och rent påhitt får man leta efter. Tyvärr är också publikationer som ”Fria Tider” rätt illa ute i mina ögon. Också där vinklas nyheterna bortom igenkänning och allt har dessutom ett syfte, att måla upp integration och migration som ett enda problem. Missförstå mig rätt, jag tycker också och har också skrivit om det som du kanske vet om hur det blir just problem. Men allt är ju rätt mycket mer nyanserat så att bara tala om problem är fel.

   De där rakbladen skulle jag vija ha, vad heter de? Tycker jag spenderar en halv förmögenhet på just rakblad. Kajsa kan nog hålla till godo med handduk en gång i månaden, är hon riktigt snäll kan hon få linnevarianten för mjukheten och fluffigheten. Bara för att vi inte delar hennes sätt att se det så behöver vi ju inte vara grymma hehehe. Ha en bra dag och tack för de fina orden

   Gilla

 4. Hej.

  Jag tycker att man kan gå längre; alla män får vid arton år fyllda en gammaldags rak-kniv tillverkad av Frosts i Mora, en rakstrigel från lämplig inhemsk industri, samt ett recept på tvål. Kvinnorna kan få vardera trettiosex stycken återanvändningsbara bindor; önskas fler får dessa köpas till självkostnadspris. Nyblivna föräldrar får ett dussin tvättbara blöjor.

  I samband med detta förbjuds engångsartiklar om detta inte är strikt nödvändigt för föremålets funktion; eg. vissa kirurgiska instrument exempelvis.

  Tänk vad glada alla dessa frihetsälskande feminister skall vara när de för hand bykar bajsiga blöjor och blodiga bindor!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Feminister får gärna diskutera sina galna idéer men de får däremot inte slipa min rakkniv, det gör jag helst själv med tanke på uppenbara hälsorisker som annars lätt kan uppstå. Finns Frosts i Mora kvar? Ja di tappra giver icke tappt! En sådan skulle kunna spara många vackra slantar bara man vet hur man använder den och inte sätter den i händerna på våra väninnor feministerna så är allt bra. Jag kan se hur mycket skada en Frosts skulle kunna göra i händerna på Svensk Kvinnolobby när de lobbar för att ”skära kuken” igen, hualigen :).

   Ditt förslag är i övrigt oklanderligt, socialistisk och kamratligt i sann solidarisk och jämställd anda. Dela ut en livsranson till var och en oavsett kön men don efter person. Blöjor till småbarnsföräldrar, rakknivar till oss karlar och återanvändbara bindor till våra medsystrar. Tror du har något här! Vi borde kanske till och med skriva ett öppet brev till Fridolin och Romson, de har ju helt hamnat i medieskuggan och behöver en liten symbolfråga att hugga sina gröna tänder i. Här har vi frågan som ska rädda partiet från total undergång! Förslaget signeras naturligtvis av dig. Det är trots allt din idé så jag tänker som sann socialist inte gå in och ”sno” din idé för att profitera på den för egen räkning. Kamratliga hälsningar/Fredrik

   Gilla

 5. Klockrent! Jag är själv kvinna och tycker det är patetiskt med denna ynkedom många andra kvinnor uppvisar. En del kvinnor älskar att spela martyrer, så är det.

  Gilla

  • Tack B! Alla älskar att få klä på sig offerkoftan. Allt som oftast händer samma sak igen och igen i debatten och alla använder samma retoriska knep. Vi muslimer…., vi feminister……, vi kvinnor med ett problem en gång i månaden som ni män inte har…… Fast det är klart, vi har ett problem som de inte har om de nu inte frivilligt rakar armhålan eller xxxxxx då förstås. Det är dock som sagt frivilligt, vi däremot tvingas till det och vi har betydande kostnader för detta. Dags för rättvisa! 🙂

   Gilla

 6. Jag kan rekommendera en skäggtrimmer. Fort går det också. Visserligen blir det någon millimeter kvar men mössan sitter kvar lika säkert som om man hade kardborrband på huvudet 😀

  Gilla

  • En skäggtrimmer rycker så i mina delikata hårrötter! Om man rakar skallen med en sån och sen syr i kardborrband på insidan av smäcken lär den nog sitta ska du se. Men som sagt smärtan, smärtan! För inom parentes, här gäller det ju att sätta på sig en extra varm offerkofta så att värmen blir maximal också för oss män. 🙂

   Gilla

   • Jag bil rödprickig i skinnet om jag använder vanlig rakapparat eller hyvel. Jag har provat flera olika trimmer. ”Babyliss for men” är snällast. Köpte min på rea för 299.-

    Gilla

   • Du har tunn och känslig hy med andra ord. Kanske bättre än vissas elefanthud, det finns hög risk att man blir okänslig politiker med sån. Kanske rent av socialdemokrat. Hur mycket kritik som helst men ingen reaktion och knappt någon känsel 🙂

    Gilla

 7. Du får anlägga talibanskägg, det kan rädda livet på dig om några år. Eller köpa en rakapparat 800 kostade gubbens och den har hållit i 20 år. Märkligt.
  På allvar, måste feminister gnälla så hela tiden och om allting. Ordet gratis får jag allergi av.

  Gilla

  • Talibanskägg kan vara en lösning! Ska aldrig säga aldrig men det kan ju göra att man slipper bli huvudet kortare. Rakapparater är säkert en bättre investering i det långa loppet och kan dra ner kostnaden betydligt. Också det ett bra tips!

   Feministers normaltillstånd är att gnälla, jag orkar knappt höra deras dumma argumentering längre. Den ena huvudlösa idén efter den andra lanseras, korkade artiklar skrivs det 50 om dagen och för att kunna behålla min mentala hälsa på ett bra sätt är enda sättet att möta all galenskap skrattet. Därför en liten parafras och ett försök till ett nytt stilistiskt grepp. Att döma av reaktionerna ska jag nog försöka det fler gånger och kanske utveckla den förmågan också för att spetsa till det.

   Jo du har helt rätt, gratis är ett ord jag får utslag av. Det är alltid samma sak i argumentationen, ”vi ska ha det för det är ju så att…och då förtjänar ju just vi att allt är gratis för oss men inte andra”. För det är det som är lite typiskt, det ska alltid ske på någon annans bekostnad. Man ska själv ha, någon annan ska betala för hela kalaset. En dåraktig värld som sagt…. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s