Polis polis potatismos

I en tidig Beck-film med Peter Haber som Martin Beck finns det en scen där två poliser konfronteras med att de har ljugit om en händelse. Skälet är att det har inkommit en rapport från en upprörd pappa vars son har sagt ”polis polis potatismos” där konstaplarna har gått till handling över ofoget. Polismännen som säger sig ha varit på en plats kan genom rapporten placeras på ett helt annat ställe.

På samma sätt som i filmen är något fel i den svenska polisen men i så mycket större skala. Detta är inte de enskilda polisernas, utan politikernas och deras lednings fel. För under en rad år, ja till och med decennier är det en organisation som fått utstå många nedskärningar, försämrad utbildning, ständiga omorganisationer och politisk inblandning genom en chef som inte bara är partitrogen utan också oduglig i sin roll och uppgift.

RobocopPolisledningen och regeringen vill att polisen framstår som Robocop. I själva verket är den underfinansierad, dåligt utbildad, underbemannad och överbelastad. Den har dessutom utsatts för en misslyckad omorganisation få eller inga har förtroende för. Allt därför att både röda och blå politiker har lagt sig i och dessutom inte skjutit till resurserna Foto: Wikipedia

Att de stackars verkliga poliserna i får brottas med allehanda obehagliga situationer har blivit mer än klart då fordon har förstörts (GT; Archive-länk) vid utryckning. Fast det är nog värre ställt ändå vilket i vanlig ordning mörkas av  både polisledning och politiker. Det är ju skönt för socialdemokraterna att kunna ha en partitrogen chef för polisen som säger det de vill han ska säga, som agerar politiskt då han är tjänsteman och som kan förtiga fakta för medborgaren.

Det demokratiska samhället har två verktyg för att värna denna och staten, polis och militär. Som komplement till polisen finns övriga rättsvårdande myndigheter som åklagarämbetet och domstolarna med domstolsverket i toppen. Det är dom som ska avskräcka, hindra, straffa och få den som kanske hyser andra tankar på andra banor. Den grundprincipen håller långsamt på att urholkas i Sverige och förklaringen är enkel, statsmakten har i vanlig ordning misskött både militär och polis.

Om vi bara tittar på polisen och utgår från hur många poliser det finns per capita i andra jämförbara länder inom EU, borde Sverige ha 30 000 (Dagens Juridik; Archive-länk) men vi har i själva verket 20 000. Det inte bara är för lite poliser, dessa ska i det ansträngda läget landet befinner sig i också vara behjälpliga i fler fall. Är det undra på att dessa går på knäna (SVD; Archive-länk)? Troligtvis inte och fortsätter det så här går också de mot ett haveri.

I arbetsbelastningen och ökningen av denna i kölvattnet på migrationen hittar vi ständiga utryckningar för att stävja bråk (GP; Archive-länk) på flyktingförläggningar. En typ av problem som hittills alltså har mångdubblats. En annan typ av problem som var långt ifrån lika vanlig för ett, ett och ett halvt år sedan nämligen etniska konflikter som följt med från det gamla landet. Sammandrabbningar (Aftonbladet; Archive-länk) mellan olika folkgrupper i samband med demonstrationer har blivit vanligare och det har krävt mer resurser.

KravallerRegelrätta gatukravaller har än så länge bara inträffat några gånger i landet men med utvecklingen är det bara en tidsfråga innan nästa incident är här. Det blir inte bättre av att polisen har fått nedskurna resurser i decennier Foto: By YeahCuz – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46051105

Vi har alltså fått etniska konflikter också här trots att allt skulle bli så bra när Löfven och co. sjöng och dansade på Medborgarplatsen (Expressen; Archive-länk). Vi skulle ju få en sån enorm tillväxt (DN; Archive-länk), istället har vi hittills bara sett kaos och nedmontering. Det finns alltså flera skäl för de som befann sig på skammens torg för ett år sedan att skämmas ordentligt, men det finns en miljon fler skäl att omedelbart byta regering.

För vad vidtar regeringen för motåtgärder då? I vanlig ordning inte många, de skänker lånade pengar till kommunerna med så lågt ställda krav på hur de ska användas att de går till sporthallar (SVD; Archive-länk) och att betala pensionsskulder. Pengarna går till saker vi visserligen behöver, men de används delvis på ett felaktigt sätt. Där det verkligen skulle behövas rejäla tillskott sker däremot ingenting. Det är vår regering i ett nötskal.

Först överbelastar alltså regeringen hela Sverige för att göra Miljöpartiet till viljes. När migrationen nått sin kulmen lånar man pengar för att betala för kommunernas merkostnad men glömmer kraven på utbetalningen så att dessa hamnar fel. Krav om extra resurser (Centerpartiets hemsida) till just polisen har kommit men hittills för döva öron. Man ställer alltså till det men kan inte fixa vad man har åstadkommit!

Samtidigt som detta drama inträffar, sker ett annat i helt annorlunda miljöer. För i dagens Sverige har den myndighet som är satta att upprätthålla lag och ordning tappat greppet över områden (SVD; Archive-länk) där utanförskapet har cementerats. Det här är naturligtvis inte polisens fel utan de regeringar som har nermonterat och sparat så till den milda grad att de nu inte längre förmår att agera så som det var tänkt. Den skulden faller både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

Alan RickmanNyligen gick den Brittiske skådespelaren Alan Rickman bort känd från bl a Harry Potter-filmerna. Dan Eliasson och regeringen är visserligen inte i hans klass men fullt värdiga dramatiker när de nu låtsas som om allt fungerar Foto: By Marie-Lan Nguyen – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12766056

Det borgerliga bidraget till nedmonteringen består i att man sedan 2012 har sett till att sänka kraven i polisens utbildning (SVT) där risken finns att man får fel underlag med sämre resultat som följd och i intagningskraven till utbildningen. Reformen har sett till att dagens nya polismän och kvinnor har fått sämre grundförutsättningar för att klara problemen då också praktiken har minskats.

Den socialdemokratiska består i att man konsekvent sedan många år har förvägrat polisen större ekonomiska resurser trots flera larmrapporter. Man har inte skjutit till pengarna och istället satsat dessa på andra saker när polisen borde vara högprioriterad. Partiet har också gjort polisen till en politisk scen i och med att man har utsett Dan Eliasson – partitrogen sosse – till chef för organisationen med ett resultat som jag har bloggat om tidigare, länk här under.

https://lojesguiden.wordpress.com/2016/01/15/nar-moralen-ar-kaputt/

Visst har Dan Eliasson framfört kravet (Dagens Juridik; Archive-länk) på mer pengar till polisen så man bland annat kan anställa fler för att möta hoten, men hittills har regeringens svar varit tystnadens. Kanske lite talande när man från deras sida som sagt är väldigt benägna att hellre skapa problem än att lösa dessa.

Dessutom får man komma ihåg vilket framgår av artikeln i Dagens Juridik, att siffran som nämnts 2 miljarder extra räcker till 2500 man. Det är ca 10 000 för lite så det är ju en bråkdel av de som behövs. Bättre några än inga men Dan Eliasson tycks inte förstå hur verkligheten ser ut. Även om han gjorde det får man också komma ihåg att började man utbilda de som saknas idag, skulle dessa inte vara klara förrän om ca tre år.

Ska man sammanfatta mardrömmen regeringen och deras åtgärder kan man alltså säga att de har mött en situation med en total apati, ja kanske till och med med öppna armar där alla ska hit. När de väl är här upptäcker man att man inte har resurserna och att polisen saknar tiden och manskapet. Man ger då i uppdrag åt Dan Eliasson att göra allt för att dölja hur illa det är ställt men man skjuter inte till de extra pengar de så väl behöver.

De har inte presenterat förslag om förbättrad utbildning, mer pengar till fler poliser eller sett till att få till en bättre organisation. Istället fortsätter vi att ha Europas sämsta polisbemanning per capita trots världens högsta skatt. För att göra saker och ting än värre genomlider Dan Eliasson en förtroendekris (GT; Archive-länk) inom de egna leden där röster om avgång har rests. Detta beror på en frustration hos enskilda polismän som upplever att de hindras från att göra sitt jobb till rimliga villkor.

Kritiken beror i grunden på den omorganisation (DN; Archive-länk) som de genomgått och som har blivit väldigt impopulär som enkäten visar i reportaget. I stort sett har inga polismän längre förtroende för vare sig omorganisation eller ledning. Noll procent svarade att man tyckte polisen hade blivit bättre och mer effektiv!

SkräckOm inte regeringen och Dan Eliasson förskräcks över det som händer ute på fältet borde missnöjet inom polisens organisation väcka rent chockartade reaktioner. För reagerar de inte nu lär de aldrig göra det Foto: By Popular Publications – Scanned cover of pulp magazine, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7457223

Enskilda polismän känner sig också främmande inför ledningens nya policy om att dölja brott begångna av nyanlända bakom den särskilda poliskoden 291 (SVD; unvis.it) och dölja dessa för både media och allmänhet. Det jäser alltså också internt vilket ytterligare spär på en redan hopplös uppgift. Det är i det här läget nödvändigt att Dan Eliasson tar konsekvenserna av alla misslyckanden och avgår. Samma öde borde regeringen möta, ju snabbare desto bättre.

Löjesguiden nominerar idag regeringen och Dan Eliasson till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Måttstocken på ett misslyckande är naturligtvis subjektiv och helt avhängig av ens åsikter i övrigt. I ert fall är det dock övertydligt. I det aktuella fallet är det så övertydligt att budskapet står som en eldskrift över himlavalvet i vårt land. Misslyckanden borde leda till konsekvenser både på ett politiskt och ett ledarskapsmässigt plan. Men eftersom Socialdemokratin är staten lär det inte hända. Det gör båda parter till fulländade kandidater.”

10 tankar på “Polis polis potatismos

 1. Såg att polisfacket ville ha en utredning av dagens organisation.Detta kallade en av de högsta polischeferna för larv och menade att de nya organisationen var på rätt väg.
  Undrar hur man kan säga att man är på rätt väg när en enkät visade att 0% av poliserna hade ett förtroende för den nya organisationen och dess chefer ? Bagdad Bob hade varit imponerad…
  Det visar ju också på ett förakt från polisledningen gentemot sina anställda när de avfärdar kritiken med en axelryckning och en fnysning.
  Känner en kille lite ytligt som för omkring 7 år sedan brann för att bli polis och blev det.Nu har han slutat som polis för att han inte hade något förtroende för sina chefer och den nya organisationen..
  Eliasson är en katastrof och borde omedelbart avgå.Han har ju dessutom misslyckats som chef på Försäkringskassan och invandrarverket så hur kan regeringen fortsätta ge det stolpskottet nya chefsuppdrag ?

  Gilla

  • Det sorgliga är att svaret på frågan varför Dan Eliasson får förnyade förtroenden beror helt enkelt på att han dels är partiansluten sosse och att han dessutom har politiska kontakter. Idag är vissa personer som vill göra karriär inom det offentliga anslutna till just die Partei eftersom det genast ger en extra poäng eller två. Det har helt enkelt blivit en merit att vara sosse och byråkrat. Det sorgliga resultatet är frukten av vårt kärleksförhållande till partiet utan existensberättigande, vi har fått dussinet Dan Eliasson varav en del inte lika bemärkta som han.

   En annan sorglig sanning är att i och med detta är det svårt, kanske till och med omöjligt att bli av med honom. Han har liksom fått ett eget liv. Hur man än försöker så har han vänner och förtrogna som sitter på andra poster och som har politisk makt. Man kan rätt framgångsrikt på det här sättet se till att till och med de mest omöjliga fallen får behålla sina poster och privilegier i samhället. Det spelar inte längre någon roll hur många gånger man misslyckas, man landar likt katten på tassarna lik förbannat.

   Det är också därför Dan Eliasson kan kosta på sig en extra drapa i form av ett uttalande som ”larv”. Det är visserligen rätt föraktfullt gentemot de enskilda polismännen och kvinnorna men det ska ställas i ljuset av att han sitter rätt säkert i sadeln med kontakter långt upp på regeringsnivå. Det är då man ”har råd” med dumheter som denna. Min poäng är alltså att tyvärr så har vi en vänskaps- och kollegial korruption som ser helt annorlunda ut än den som man ser i både Mellanöstern och Afrika. I rapporter hittar man alltid Sverige högst eller näst högst av världens minst korrumperade länder men faktum är att vi har en helt annan typ av korruption som borde mätas på ett helt annat sätt än hur mycket pengar eller annat det inbringar. Här handlar det om att hjälpa varandra på traven för att få behålla makten och i stort sett aldrig få lov att ta konsekvenserna av egna handlandet. Det är också knutet till just sossarna i allt för många fall för att det ska vara en slump.

   Jag tror till sist din kompis fattade ett klokt beslut att lämna organisationen. Få gånger har väl enskilda polismän och kvinnor fått utstå så mycket skit och dålig behandling som av sin egna ledning. Fler kommenderingar, mer arbetsuppgifter att lösa, dåligt betalt, underbemannade och en ledning som mer eller mindre hånar dem öppet. Jag skulle nog känna mig ordentlig oönskad om jag hade jobbat där. Men det är ett kall och många brinner för sitt jobb, kanske så mycket att de blir för lojala. Din kompis tog alltså helt rätt beslut. Får man inte lojalitet uppifrån borde det inte finnas någon åt motsatta hållet. Det är den simpla läxan man borde lära sig. För ska man rå på Dan Eliasson, och det vill vi ju alla, bör man se till att hans organisation kollapsar under fötterna på honom. Jo, det låter hårt och ansvarslöst men tyvärr ser jag inget annat sätt att bli av med honom än att visa på konsekvensen av att vara så inkompetent som han. 🙂

   Gilla

 2. Hej.

  Nu blir det stickspår men nog har vi väl haft kravaller mer än en gång? Jag minns särskilt ett tillfälle på sent åttiotal (eller om det hunnit bli tidigt nittiotal?) när polisen på den trettionde november utrymde ‘Kungsan efter att en bomb påträffats.

  Å andra sidan gjorde polisen allt rätt den gången, givet omständigheterna (snabbt förflytta en uppretad folkhop på strax över tio tusen personer.)

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Det är så en äkta inkompetens fungerar. Man skyller på alla andra och avfärdar den rättmätiga kritiken som ”obefogad”. Att kalla den ”larv” är en extra piff i tillvaron och helt nytt för det här landet. En extra stor inkompetens och plötsligt är man inte ens beredd att diskutera kritiken utan avfärdar den utan argument och utan saklig grund. Det om något visar väl vilken kaliber herr polischef besitter. Att avgå är för milt, han borde betala av sin feta lön för all den skada han har åsamkat. 🙂

   Gilla

 3. Det är synd om Eliasson på grund av de oförstående massorna. Först Migrationsverket där han inte var poppis. Sedan Försäkringskassan och samma elände där. Nu Polisen och tänk, de gillar inte honom där heller. Hans begåvning är på fel plats. Statsminister efter Lövet faller?

  Gilla

  • Alla pekar ut Ygeman som Löfvens efterträdare men här har du ju en helt ny sensationell teori i vardande. Att Eliasson skulle få bli partiledare, ja kanske till och med statsminister om sossarna har tur är en situation med klara fördelar. Istället för att tala om ”käbbel” varje gång det inte går som man tänkt sig kan Eliasson helt bryskt avfärda allt som ”Larv”. Svensken är larv, våra argument varför han borde avgå är också de larv ja till och med våra invändningar till varför sossarna trots korruption och svågerpolitik skulle få fortsätta att gynna sig och de sina är bara larv. Låter mycket bättre och mer definitivt än ett tomt och innehållslöst ”käbbel” som väl bara är till för amatörer. Löfven är slagen med hästlängder här.

   Lägger man sen till att Eliasson har misslyckats igen och igen i uppdrag efter uppdrag förstår man att summan av kompetensen är så gott som noll. Han är ju därmed som klippt och skuren för partiet som tvunget ska ha makten men som inte har något att erbjuda av realpolitik. Sossestämman och LO lär gå upp i unison brygga över vilken potential denne man besitter ur den synvinkeln. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s