När det smäller, smäller det dubbelt

Europa är under attack, gårdagens terrorattentat i Bryssel visar det om inte annat. Fienden är som så många gånger förr IS och den här gången slår man återigen till mot kommunikation och kollektivtrafik. Publika platser där mycket folk vistas är ett lockande mål därför att själva poängen är att se till att dådet tar så många människoliv som möjligt. Ju fler liv, desto mer braskande rubriker och desto fler darrande underläppar.

Här gäller det att länderna framför allt inom EU står enade, inte oense. Den enda som tjänar på det är IS som i än högre grad kommer att kunna söndra och härska. För det sorgliga är att de är här, om än tillfälligt så i varje fall för en tid och det är människor av kött och blod som får betala för det.

Tyvärr var det inte bara islamiska fundamentalister som lät bomberna brisera igår. Flera mediala sådana kom också dagen här hemma. Det var de gamla vanliga kan man säga, men det otäcka var att de delvis inte förstår och delvis skändar de döda och skadade en gång till.

Tweet Nils KarlssonDe smaklösa bomberna i Bryssel kontrades med mer välkryddade från olika debattörers håll. Nils Karlsson – egenutnämnd filosof – stod för dagens största bravad på Twitter. När han till sist var tvungen att ta ner tweetet var det med motiveringen att ”alla hade missförstått”. Foto: Twitter

Det var en Lena Mellin på aftonblaskan (Aftonbladet; Archive) som försökte relativisera det våld vi nu har sett genom att peka finger som för att säga ”titta, högern har historiskt stått för mycket mer våld”. Tur då att hon försvarar det öppna och fria samhället, man får ju vara glad för det lilla. Jag skulle gärna vilja höra henne lägga ut texten om hur IRA, ETA, Baader Meinhof, Rote Arme Fraktion, Abu Nidal, Fatah m fl kan härledas till ”höger”.

Mona Sahlin (SVD; Archive) fattade inte heller hon. Men visst kan hennes tankar så där inledandes se ut som om man gör något, men det hon inte förstår är flera olika saker. Hon förstår inte att vi är i krig mot en totalitär ideologi som står helt i kontrast till det demokratiska och öppna samhälle alla hyllar. Ett sånt krig kommer att ta lång tid att vinna och får inte bara utkämpas militärt. Denna ondska måste bekämpas på fler fronter.

För i lika hög grad handlar ett sånt krig om och den biten har vi redan förlorat, i varje fall tillfälligt, med tanke på vilken väg de här mörkermänniskorna väljer. Detta är en ideologiernas krig, ett krig som omfattar tankar inte vapen och den kampen måste föras med mer än Monas telefonslussar. Det är ett krig som handlar om filosofi i högre grad än kulor. Att återvinna tanken och få en ideologi att verka mindre attraktiv görs inte över en natt och definitivt inte med förmanande ord.

Vår statsminister förstod inte heller i gårdagens intervju i SVT Aktuellt:s 21-sändning. Hans slutsats var att visst är detta en attack på det öppna och fria samhället, men underströk också att Europas största terrorist fortfarande heter Breivik . Fortfarande spökar en ensam rättshaverist alltså till den politiska kompassen i statsministerns huvud så till den milda grad att han måste drista sig att tala om för varje svensk att Breivik definitivt inte var muslim.

BombdesarmeringMedan resten av Europa rustar sig för krig sitter delar av Sverige i en bubbla och kan vräka ur sig de mest hemska saker för att trivialisera och relativisera Foto: Wikimedia Commons

Jag kan inte nog fördöma detta uttalande, det är smaklöst och djupt kränkande för det offer som nu har skördats. Att  jämföra en ensam galning med en skruvad agenda, med en mycket målmedveten och våldsbejakande organisation som IS är bäst beskrivet som hur fel som helst. Löfven bör genast be om ursäkt för uttalandet. I det långa loppet är han nu kokt som statsminister.

Löjesguiden nominerar idag Mona Sahlin, Lena Mellin och Stefan Löfven till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Verkligheten visar alltid varför den overklighet vissa människor lever i, aldrig blir långvarig. Den overkligheten gör er till fullfjädrade kandidater.”

21 tankar på “När det smäller, smäller det dubbelt

 1. Ja, Stefans kommentar står ut som en av de värsta Freudianska felsägningar jag hört.
  Den avslöjar tydligt vilka tankar som rör sig i det huvudet.
  Så fullständigt renons på empati, så helt fokuserat på att skuldbelägga de i sammanhanget oskyldiga, så angelägen att relativisera.
  Hans tankar måste ha gått eller studsat fram på de mest cyniska stigar någon hjärna kan ha, oj.. ett terrordåd.. terrorister.. rasister.. fascister.. extremhöger.. SD.. Anders B… men han är ju inte muslim!.. Och han såg ljuset! Allt blev klart! Detta var inget muslimskt dåd, detta var ett verk av SD och Anders B. Munnen for upp i ett: Anders Breivik är inte muslim!
  Finns där över huvud taget en rationellt tänkande hjärna, eller är den helt kontrollerad av Bommersviksfalangen?
  Hela vänstern vrider sig nu i konvulsioner då det så klart framgår att de inte alls är empatiska medmänniskor som står på det maktlösa fotfolkets sida i kampen för rättvisa.
  Nej, vänstern avslöjas med att liera sig med vilka totalitära krafter som helst i sin övertygelse om sin egen av evolutionen givna roll av massornas ledare.
  Finns det över huvud taget någon praktisk skillnad mellan religiös dogmatism, fascism, socialism och militärdiktatur? Är de inte alla samma andas barn?
  Kanske kan vi nu med Fredrik R. även sortera in fundamentalistisk nyliberalism i denna grupp.
  Det sägs att ideologierna är döda, fan trot, snarare har de alla blivit mer militanta och dogmatiska, beredda att gå över lik och förnuft för att nå sina mål.
  Tråkig demokrati göre sig inte längre besvär anser de, alltför långsamt och inte att lita på då man så säkert vet att man själva sitter på de ultimata svaren på frågorna.

  Gilla

  • Jag håller med i stort sett allting du skriver, särskilt avsnittet om ideologiernas död! Jag kunde inte sagt det bättre själv för i en tid när i varje fall jag själv vill se just ideologiernas död, har vi fått mer av den varan och dessutom en mer militant sådan. Många påstår t ex att Löfven bedriver en mittenpolitik, osant men ändå. Hans dilemma är att han är fast i rävsaxen som i ena tandraden heter mp och i den andra v. De har dragit honom längre och längre åt vänster med både locktoner och utpressning. Samtidigt har bunkermentaliteten hos Reinfeld som ville städa ut det ”gamla gardet” blivit allt mer uppenbart och i mitten finns nästan ingenting, extremerna har tagit över och polariseringen är större än någonsin. Kanske är det i det ljuset vi ska se Löfvens uttalande om Breivik och ”inte muslim”, det är en eftergift åt Jonas, Rossana, Gustav och Åsa. Han måste helt enkelt visa att hans ”antifascistiska engagemang” finns där för att säkerställa också ett framtida stöd där han och AKB mest sysslar med skuggboxning med nyval som insats.

   Gilla

 2. Den samlade vänstern och deras kulturrelativistiska företrädare förtjänar priset denna gången också. Hur idioterna har mage att även denna gång relativisera is terrordåd är helt sjukt.
  Förstår inte hur dessa apologeter kan se sig själva i spegeln på morgonen…

  Gilla

  • Väl rutet Pelle2! Jag tror inte ens att de i sina ”ideologiskt rättänkande” värld förstår hur kränkande och nedsättande detta är, ”Filosofen” Nils tycket ju till och med att det var alla andra som mer eller mindre var korkade som inte fattade att hans tweet var tänkt som ett skämt. Oj, jag skrattar hela vägen och det gör säkert de stackarna som överlevde. Detta är inte ämnet eller händelsen att skämta om helt enkelt. Döda människor är helt enkelt inte det och definitivt inget man skrattar åt. Filosofen Nils, ja……jag vet inte vad jag ska säga utan sänker mitt huvud i skam över den (o)mänskliga känslolösheten.

   Gilla

   • Tack Fredrik !
    Är dessvärre inte säker på att den så kallade filosofen Nils skojade. Bloggaren Toklandet har visat upp sjuka uttalande från honom vid många tillfällen.
    Han är en värdig representant för foliehattarna och extremisterna i MP.

    Gilla

   • Nej jag ser nog titeln ”filosofen” som en av vår tids största ironier. Toklandet har som du skriver specialgranskat den här killen som bara han kan och det är skrämmande läsning och avslöjanden som görs där. Man skulle med stort underlag och utan att inrikta sig på att främst kränka kunna påstå att ”filosofen” nog bör filosofera över hur filosofiskt det är att kränka människor både levande och döda. Han tillhör trots allt en generation inom mp som gör sitt bästa för att få partiet att haverera inifrån.

    Gilla

  • AKB kan inte heller bara i ett trollslag ändra på valresultatet och fälla regeringen. Med det regeringsunderlag hon har lär inte heller hon sitta så länge vid makten för jag hoppas innerligt att mardrömmen Löfvens dagar snart är till ända. Men hon precis som Löfven tänker i blockpolitiska termer istället för att se till blocköverskridande lösningar. Jag, precis som många andra som kommenterar vill hellre se blocköverskridande samarbete t ex kombon S+M+C och genast skulle man ha ett bättre underlag för en regering som håller istället för viker in. Det där kräver dock ett nytt tänkande men framför allt ett nytt sätt att se på sin egna roll. S har redan förbundit sig att regera med mp och v, dags att bryta det tänket kanske. AKB har bundit upp sig för Alliansen vilket se ut att ha sprickor i fasaden när bråket med Björklund om minimilöner kom i dagen i veckan. Till dess de inser att det ena är bättre än det andra lär de dock fortsätta att dansa politisk hambo och syssla med skuggboxning.

   Gilla

 3. Kan inte någon skicka ut ”filosofen” Nils i rymden (vänta, jubla inte ännu) och låta honom se hur till exempel – rent slumpmässigt, givetvis – Miljöpartiet ter sig för en utomstående.
  Snacka om verklighetsflykt. Ren religion.

  Ja, den där listan över de hemska högerterroristerna får vi nog vänta länge på.

  Gilla

  • Fast ett stående problem i rymdfart och dess verksamhet är skrotet som svävar fram i yttre rymden. De delar som kretsar där hotar att kollidera och punktera kapslar, teleskop och satelliter så skadan blir permanent. Att skicka ut filosofen Nils kan eskalera den faran och få än svårare konsekvenser för både bemannade och obemannade farkoster. Men verklighetsflykt är det och en religion likaså. Våra nya gudar mp har ju sett till att liksom alla gudar får man inte ha några andra bredvid dem. Inte heller får man i den dogmatiska agendans namn ifrågasätta något de säger, allt de har att anföra är ju sant.

   Det är ju just därför filosofer och kloka människor som filosofen Nils kan kalla sig filosofer även om hans klokskap blir på någons bekostnad i det här fallet döda människor som vare sig kan eller kommer att kräva upprättelse. Det är ju så god filosofi fungerar, se till att utmåla dig som en solidarisk och handlingskraftig person. Gör sen processen kort med alla som inte ställer upp på den beskrivningen. Till sist, se till att raljera riktigt ordentligt och gör det på någons bekostnad och du har nått ett fullgott syfte – du är en ”god person”. 🙂

   Gilla

 4. Hej.

  Djefvulens advokat till undsättning, eller nåt åt det hållet:
  Filosofen Nils har en poäng, fast jag undrar om han själv förstår det. Radikal, inom politisk/religiös kontext (och vad är skillnaden mellan en religion och en ideologi?) avgörs ju relativt den radikales position, antingen såsom denne själv definierar den eller så som omgivningen gör det, eller givetvis bägge. Om man då ser till hur stor del av befolkningens åsikter, och därmed befolkningen, man representerar, stämmer ju påståendet bättre.

  Caveat: att Nils inte har en aning om i vilken utsträckning IS är representativa för muslimer beror på att Nils tror att muslimen i gemen är ungefär lika ljummet religiös som europeiska kristna. För att tala med en stor svensk underhållares ord: ”Fel, fel, fel, fel!”

  Jag har, när jag försökt informera om hur våldtäkter och relaterade sexuella övergrepp går till i praktiken, mötts av samma attityd som våra ledare och nickedockor till talande tomma tokstollar i media uppvisar. Den beror på att verkligheten är så otäck, så hemsk när man lär känna den i detalj, att man hellre förnekar än förstår. Det får helt enkelt inte vara så som det är, för jag tycker inte att det är så det borde vara, och därför kan det inte vara så; den som säger att det är så ändå är ond och dum och elak. Ungefär så ser den under-, eller snarare omedvetna rationaliseringsprocessen ut. Kombinerat med den neurotypiska hjärnans i realtid pågående självredigeringsfunktion blir resultatet sällan trevligt.

  Sedan kunde jag ju helt enkelt skrivit att Nils är [pejorativ, invektiv, Kapten Haddock-formuleringar] men vad tjänar det till?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Jag kan förstå din poäng och om det var det Nils avsåg bör han nog lära sig att formulera sig lite bättre. Hans uttalande har ju mycket riktigt tolkats som en demonisering av två partier i syfte att smutskasta dessa. Men vad han än avsåg så tog han ner tweeten när han insåg att drevet gick mot honom. Det finns ju två grundteser när det gäller sociala media: Sätt dig aldrig bakom spakarna när du är onykter och uttala dig aldrig i affekt. Nils verkar ju ha begått ett dubbelfel och gjort båda.

   Gilla

  • Sant. Bland andra Sam Harris har talat om de ”ljummet religiösa” och deras ovilja att se verkligheten. Han säger att vanliga tråkiga medelklassreligiösa i väst ser någon som säger att ”Gud har uttryckligen sagt till mig att [göra diverse vidrigheter]”.

   De ljumma ser till sig själva och säger ”min gud skulle aldrig säga till mig att göra något sådant. Det kan inte vara religionen som ligger till grund. Det måste finnas andra förklaringar. Socioekonomiska orsaker! Utanförskap! Ingen lokal!”

   Gilla

 5. Hur ska tre usla partier, S+M+C kunna utmynna i en bra konstellation. Det blir ju trefalt uslare bara. Skit in och skit ut.

  Gilla

  • Stabilare underlag än nu och därmed också bättre arbetsro. Deras politik är mindre viktig då det gäller att hålla mp och v borta från allt inflytande. Hellre tre usla, vilket jag inte håller med om, än tre fullständigt katastrofala.

   Gilla

   • Jag hänger med så långt som till S och M, men C? De är väl på Mp-nivå med sina tankar om fri invandring och befolkning på 30 miljoner?
    Kd kunde jag se om de vore större, till och med L är väl bättre än C?
    Jag har som sagt tagit paus i en månad, kanske har jag missat de senaste utspelen?

    Gilla

   • Ett exempel, bara ett exempel. Man brukar säga att sossarna har lättare att acceptera borgerliga tankar om c är med i leken. Anledningen är enkel, båda har rötterna i folkrörelsen. Problemet är att Annie Lööf och hennes gäng har rört partiet i en mer nyliberal riktning och har som du säger en del mp-anstrukna förslag. L och M tycks ju just nu inte dra jämt. Framför allt kom den missämjan fram i debatten kring minimilönerna för en vecka sedan drygt. Kanske L har sansat sig något och kan utgöra ett alternativ (?)

    Gilla

   • Stabilare underlag och oviktigt politik. Men herregud var tror du detta hamnar? Politiken är väl i högsta grad viktig.
    Om politiken inte är viktig så är det ju egalt vilket parti/partier som sitter i regeringen.

    De får alltså majoritet att genomföra det ena galnare regeringsbeslutet efter det andra utan att någon kan göra ett jota för att förhindra detta. Ditt seriösa alternativ är att dum, dummare, dummast ska regera tillsammans. Man tager sig för pannan, sicken galenskap.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s