De har fått nog men det gör inget för det har jag också

De säger att de har fått nog och tänk, för en gångs skull håller jag med. För jag har också fått nog, men inte av samma skäl som dom. Jag har nämligen fått nog av dom, inte av vad dom försöker vända sig emot. För de 47 svenska artisterna och politikerna som i ett upprop (Aftonbladet; Archive) hade fått nog, hade i själva verket fått nog av de migrations- snåla vindar som nu blåser över landet. Själv har jag nog mer fått nog av dom och deras inställning.

Förutom de uppenbara känslomässiga strängarna man i vanlig ordning spelar på till dess inget öga längre är torrt. Här ska det spelas på alla nervtrådar man kan hitta och snart sitter väl alla godhetsapostlar och snyftar ikapp med texten. Trots dessa fina intentioner som att döda ett land inifrån, finns här ingen ansats till en nykter inställning i frågan. De 47 kör på som om inget hade hänt och som om inget de säger kommer att få några som helst konsekvenser.

Tänk om de hade inlett med en vettig analys t ex. USA och Ryssland utkämpar just nu ett kallt krig som är med djupfruset än på länge. Som ett direkt resultat har Syrien dragits in som en bricka i ett spel. Situationen har förvärrats än mer av att länder som Turkiet och Saudiarabien gör anspråk på att bli regionala stormakter och man har därför i hemlighet hjälpt en massmördarsekt som IS. Allt detta för att destabilisera regionen och därmed kunna gripa tag i situationen själva.

BowlingEtt klot som far in i käglorna är allt som behövs för att fälla alla om den är tillräckligt välriktad. Likadant med samhällen där allt faller om ett ”välment” bowlingklot skickas in. Konsekvenserna kan bli både stora och ödesdigra men sånt bekymrar förstås inte fanatiker Foto: Wikimedia Commons

Hade man gjort denna delvis mer komplexa situationen tjänsten att göra en analys, hade man också kommit fram till andra slutsatser. Sverige kan inte ensamt ta på sig ansvaret för flyktingarna. Ryssland, USA, Saudiarabien och Turkiet bord bära ett mycket tyngre lass än idag. Många menar att Turkiet redan gör det men de är samtidigt faktiskt de som gör en dålig situation värre med flyktingar som resultat. Men ingen ansats till analys alltså, istället präglas debatten av samma ”alla ska hit”-inställningen som är så orealistisk.

FN har ju genom UNHCR, organet som administrerar flyktingkatastrofer i världen, pressat på Europa och Sverige att ta emot fler och fler, men samtidigt varit märkligt undfallande vad gäller samma krav på länder i regionen och USA och Ryssland. Hur vore det om artikelförfattarna frågade sig hur detta går ihop. För mig handlar det om att vi under inga som helst omständigheter ska ta ensamt ansvar, för FN tycks dumpandet på Europa och EU vara regel snarare än undantag.

Nästa fråga som inte heller den besvaras av artikeln är hur vi ska ha råd med allt detta. Eftersom en av de 47 är Henrik Schyffert är det säkert så att han har en ny fiffig idé (Expressen; Archive) om hur detta ska gå till. När han talar om en kostnad per innevånare på ca 500 :-, talar mer realistiska beräkningar (Metro; Archive) om åtminstone 50 Miljarder per år troligen än mer. Kan man ens diskutera med personer som har en sån inställning till debatt och fakta?

Artikeln säger inte heller något om hur man ska lösa problemen med utanförskap och det som följer av detta med radikalisering. Hur många fler som Abo Raad (Expressen; Archive) kan vårt land tåla och hur många fler ska dödshotas innan artikelförfattarna är nöjda? Det lite paradoxala är ju att om frågan kom upp skulle de flesta av debattörerna  frenetiskt försvara hbtq-personer, men troligen också personer som Abo Raad trots att delar av hans hets (Gefle Dagblad; Archive) faktiskt riktas mot just hbtq-personer(!).

Desfile del orgullo gay en Madrid, 2013.Man ska aldrig dra alla över en kam men vissa imamer är inte fullt så toleranta som godhetsrörelsen kanske önskar. Ändå försvarar just denna rörelse både hbtq-personers och muslimers rätt. Hur det logiskt går ihop återstår att utröna. Foto: Wikimedia Commons

Man hade önskat att han hade varit en isolerad företeelse med en ensam imams kamp mot verkligheten men tyvärr så är inte detta fallet. Tvärtom har hans irrläror (Gefle Dagblad; Archive) spritt sig i församlingen och också i sociala media. Så frågan till de 47 blir helt enkelt om de är beredda att acceptera mindre frihet i vardagen som en indirekt konsekvens av sin egna blindhet inför verkligheten. Kanske lite tvångskonvertering eller hotet om att få både sina eller närståendes halsar avskurna kan få dem att inse (?).

Men de kommer kanske att påstå att det är enstaka exempel som inte bekräftar den större verkligheten. Jaså, jag skrattar lite sardoniskt, för uppenbarligen har de i så fall inte brytt sig om att läsa vare sig Zeliah Daglis eller Amineh Kakabavehs debattartiklar som talar om något helt annat.

Den enkla sanningen är att om man inte har smakat på utanförskapet eller har sett det, och det gör man inte från ett Södermalmsperspektiv, kan man inte heller ha en åsikt i frågan. Felet är att detta är en liten isolerad elit som inte bor eller lever det liv andra gör. Det är så att säga själv pudeln kärna i utanförskapets Sverige, viss bor där och andra här. Aldrig mötas de två och ingen förstår den andres förutsättningar, men åsikter om den andre kan man ha. Märkligt det där.

För ett jättelikt utanförskap är det enda vi hittills har lyckats att skapa. Små och stora samhällen som öar i en ocean där alla lever isolerade från det omkringliggande. Det tydligaste exemplet på det är att det svenska samhället och dess myndigheter (Expressen; Archive) inte längre kan nå in i dessa utanförskapsområden. Istället finns där en alternativ ledarstruktur som inte innefattar det svenska. Är det verkligen detta man vill se och döma folk till?

BrixtonNär folkgrupp ställs mot folkgrupp och polisen mitt emellan, har något i samhällets fibrer brustit. Sverige är på god väg mot detta och medicinen heter inte ”än mer invandring” utan ”aktiv integration” och ”hopp om en framtid”. Fotot är från kravallerna i Brixton 1981 och kommer från Wikimedia Commons

Det finns alltså många obesvarade frågor och också fler än de jag har ställt. Men i sin mission att förstöra landet inifrån är de 47 knappast ensamma. Miljöpartiets våndor inför den nya politiken är omvittnad (SVT; Archive), men nu börjar det också knorra inom leden för Socialdemokratin. Den 22 personer långa listan över Socialdemokrater som nu också gör ett upprop (Aftonbladet; Archive) mot samma snåla migrationspolitik, menar i Aftonbladet att Stefan Löfven nu gett upp visionerna för att istället anamma Sd:s.

Ingen dålig analys så långt, det är sant att Stefan Löfven nu har börjat föra en politik klart inspirerad av Sd och att han därmed är en fascist enligt sin (Aftonbladet; Archive) och Henrik Arnstads definition. Det enda man undrar i det sammanhanget är varför Henrik Arnstad nu inte skriver en ny krönika om Stefan Löfvens fascistiska politik (DN; Archive). Men socialdemokraterna som har undertecknat uppropet mot migrationsstoppet har precis som de 47 lika mycket tankeförmåga som trädgårdstomtar.

För bristen ligger återigen i att man resonerar känslomässigt istället för förnuftsmässigt. Ingenstans någon analys, ingen hänsyn till konsekvenserna och ingen som helst ansats att beskriva kostnaderna eller vad dessa får för konsekvenser för skattebetalarna. Återigen är det som om pengar bara uppstår ur tomma intet eller att lite svältande pensionärer (SVT; Archive) får vi väl alla räkna med.

Det är den här typen av oärlighet i debatten som gör att jag har fått nog. Nog av dem som ser både välfärd och det som gör att den fungerar som något värt att offra. Jag har fullständigt fått nog av deras nära nog frireligiösa trossatser som likt dogmerna på inkvisitionens glada dagar aldrig får ifrågasättas. Fått renons på hur illa underbyggda deras argument är när de med tårfyllda ögon talar om människors öden, men glömmer de öden de skulle kunna skapa med sina förslag.

Louis Jean Francois LagrenéeHur de fanatiska ska få alla bitarna på plats utan att behöva använda slägga eller rasera samhället inifrån kan nog inte ens Apollos orakel svara på. De slänger bara ur sig sina fantastisk historier utan att ens betänka konsekvenserna. Det blir lätt så när man är fanatiskt övertygad. Foto: Louis Jean Francoise Lagrenée: ”Alexander Consulting the Oracle of Apollo”; Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag godhetsrörelsen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Det är rätt naturligt att zeloter aldrig övertygas om hur fel de har med det de säger. Varför har annars termen ”zeloter” blivit både klassisk men också synonym med godhetsrörelsen? Jag har inget emot godhet, inget är svart eller vitt, men jag har väldigt mycket emot konsekvenserna av deras förslag. Det gör dem till fullfjädrade kandidater till priset.

9 tankar på “De har fått nog men det gör inget för det har jag också

  • Märker man att det vankas än mer godsaker och ett lyckorike likt Schlaraffenland om man lierar sig med krafter som både vill ge och är beredda att gå långt för detta, är det nog frestande att nicka instämmande. 🙂

   Gilla

 1. Hej.

  En kommentar och en invändning:

  Du ställer i bildtexten till de glada lädermännen med glass frågan hur deras rätt till sin livsstil kan förenas med det svärmande för islam som den goda eliten, Avarts-Kulturens 47 undertecknare dagligen ägnar sig åt. Svaret är att hos dessa finns samma mentala missgrepp som hos en dagisfröken eller lärare vilken tvingar mobbare och offer att ta varann i hand och säga förlåt, samt lova att sluta bråka.

  Dels utgår Avarts-Kulturens 47 apostlar felaktigt från att de har någon som helst makt eller möjlighet att påverka islams företrädare, dels tror de på allvar att de med dialog och utbildning kan ändra på islam, dels tror de att det i alla konflikter finns två sidor med olika sanningsanspråk (och med lika värde) och att de själva sitter inne med den tredje vägens lösning (vilket i det här fallet skulle innebära total segregation och balkanisering med någon sorts motsvarighet till FN på plats).

  Så till invändningen:
  ”För ett jättelikt utanförskap är det enda vi hittills har lyckats att skapa. Små och stora samhällen som öar i en ocean där alla lever isolerade från det omkringliggande.”

  ”Vi” har inte skapat detta. Ansvaret är politikers, som Ilmar Reepalu t ex. Denne såg tidigt ghettoiseringen av Malmö accelerera men valde efter att ha läxats upp av Sahlin partilinjen framför ansvaret mot väljare, land och folk. Reinfeldt och hans grupp inom (ständigt allt nyare) moderaterna (Lifvendahl på SvD t ex) bär ansvaret. Araber, somalier, afghaner, etiopier, arabiska palestinier, zigenare bär ansvaret då de vägrat anpassa sig, vägrat assimileras, vägrat språk, vägrat lagar, vägrat visa respekt för Sverige. Oavsett politikers agerande bär de ett eget ansvar för sin enklavisering.

  Politiker, kulturkoftor, en hel del av min yrkeskår, allehanda öppna hjärtan-tokstollar bär ansvaret. Inte ”vi”. Inte svenskarna som folk.

  Vi har gett med bägge händerna och får endast spott, spe och hat tillbaka. Det är dags för en politik med slagord från ‘Ap-berget’: Ut med packet! Det är dags att Kanadas, Australiens och Japans invandringspolitik görs till modell för Sverige.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 1 person

  • Som samhälle och medborgare i detta är vi kollektivt ansvariga för vad vi gör/inte gör, hur vi röstar/inte röstar. Ser vi att det inte fungerar är det nämligen vårt ansvar att använda rösten vi har till att förändra, inte att göra det vi alltid har gjort. Sverige som samhälle har misslyckats med integration och politikerna som har fallerat är ett resultat av vårat beteende/röstande. För trots misslyckanden i över tjugo års tid, gör vi om samma sak igen och igen. Vi röstar på sossarna en gång till. Att vi kan avläsa misslyckandet men att så många som ändå t ex stödjer regeringen, är ett misslyckande som samhälle där motkraften är för otydlig och inte tillräckligt enad. Alltså blir resultatet än mer av det elände vi ser. Hade motkrafterna däremot samlat sig, sett till att Löfven och hans anhang hade slängts ut ur Rosenbad hade vi haft en annan diskussion.

   De minoriteter du räknar upp gör det människor som befinner sig i en främmande kultur brukar göra, de sluter sig samman och blir radikala i sin kulturella yttring. Det händer svenskar också som t ex de som emigrerade till Minnesota. Jag har själv varit där och det var en lätt surrealistisk upplevelse. I St Paul är det första jag lägger märke till en fem meter hög dalahäst. I affärerna såldes Kalles Kaviar och ostkaka. När jag frågade om någon hade varit hemma i det gamla landet på sistone blev svaret ”jag har aldrig varit där alls”. Att skylla på politikerna är alltså enligt mig bara halva sanningen. Människors beteende är minst lika talande. Det gäller dessutom hur vi röstar, för att vi har den sämsta regeringen i hela västvärlden är vi överens om, men att stödet för detta elände nu ökar är minst sagt förbryllande. Jag kan bara dra slutsatsen att folk faktiskt vill ha den här inkompetensen som Löfven och hans anhang står för.

   Kulturkoftorna är visserligen inte människor jag själv älskar men återigen måste jag protestera när du säger att ”vi” inte har en skuld. Varför har vi som nation tillåtit att galenskapen fortsätter på utbildningsanstalter? Varför röstar ”vi” som samhälle inte bort det som står för detta? Varför ändrar ”vi” inte vårt beteende och varför sluter åter de som inte delar denna syn sig samman och går till seriös motattack för att en gång för alla mota Olle i grind? Sanningen är ju att passiviteten och låt gå mentaliteten också har bidragit då det knappast är så att de här foliehattarna har vuxit upp över en natt likt svampar ur jorden. Ta det inte personligt, vi försöker alla att delta i debatten och förändra men de flesta människor gör inte det. De lever sina liv, bryr sig inte och när den tiden kommer så röstar de på samma sak parti igen hur missnöjda de än är. Det kallar jag huvudlöst.

   När du skriver ”ut med packet” så är det inte migranterna som är här det är fel på som jag ser det. De gör det de kan med de givna förutsättningar som finns och finns möjligheten att skapa ett samhälle i samhället därför att ingen sätter ner foten, så gör man det. Istället är det dom som inte har uppfattat att situationen skulle bli som den blev som har sett till förvärra och förstöra. Genom att ”bara” ta hit dem och sen släppa allt ansvar har man ju sett till att både passivisera, radikalisera och ge folk absolut inget hopp om något bättre. klart att de radikaliseras när det enda som står till buds är evigt utanförskap, ett samhälle man inte förstår och en minst sagt blek framtid vad gäller jobb och försörjning. Att vi som inte delat denna syn inte har ställt högre krav är tyvärr också en del av problemet. Hade vi för tjugo år sedan massdemonstrerat mot att inget gjordes hade vi kanske sluppit dagens situation, men gjorde vi allt detta? Nej, vi lät det hela bero! Återigen inget personligt, jag tror säkert du har dragit ditt strå till stacken och protesterat. Men de flesta har i igen bara passivt tittat på och sen gått hem till middagen och ungarna.

   Min grundsyn är att människor är människor på gott och ont, det är inte där problemet finns. Istället är det systemet/samhället och godhetsrörelsen i en symbios med partier som V och Mp som har sett till att sätta rejäl press på S för att få sin vilja igenom som jag ser det. Ställde vi högre krav genom att protestera mot utvecklingen? Återigen nej! S har försökt stå för en mer sansad förnuftig syn där balans ska råda (påstår man i varje fall!) men man ser ju med en gång hur det går. Snart är både Mp och V ute och pratar om ”omoralen” och snart har de dessutom fått med sig delar av S fotfolk som genast ska göra uppror mot en alltmer försvagad Löfven som inte har mycket till handlingsutrymme kvar. Jag tror inte på nolltolerans mot all migration, men jag tror på att ställa högre krav än hittills och jag tror definitivt på en mer återhållen invandring som inte likt den som nu har drabbat oss håller på att stjälpa samhället. Vår stabilitet går helt enkelt före. Men migration kommer att förekomma också i framtiden. Då gäller det att ställa högre krav, se till att kvalitén i samhället vad gäller främst integration höjs och att se till att denna blir balanserad. Det kan endast uppnås om sådana som vi fortsätter att höja trycket.

   Så jo, jag tycker nog att ”vi” är ett rättvisande ord i sammanhanget. Alla de som likt zombies bara slentrianröstar därför att ”jag har alltid röstat så och därför tänker jag inte ändra mig” eller ”han/hon/hen verkar trevlig, kanske man kan bjuda hem på kaffe” är lika insyltade i det här som velourmjukisarna. Vi som däremot engagerar oss och FÖRSÖKER att förändra kan däremot klappa oss på axeln, vi ha ju som sagt i varje fall gjort vad vi kunnat. Men vi måste också komma ihåg att vi är en försvinnande liten del av hela populationen som i övrigt tycks lida av ”The Big Sleep”. En lite mörk syn kanske, men jag tror på att demokrati är detsamma som engagemang. Den dagen vi lägger ner det är vi förlorade. Det här är inte bara en insikt som du och jag måste ha, utan som också måste spridas för skingras inte den zombiementalitet som råder, kan vi lika gärna lägga ner samhället som sådant. Då vinner de här mörkerkrafterna och det är i min värld otänkbart. Vänliga och kamratliga hälsningar Fredrik 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Om varje ”godhetsapostel” + MP medlem tar hem en asylsökande utanför EU eller en sk tiggare och försörjer personen tills den hittar ett arbete samt betalar sjukvård och skola, utbildar i svenska mm då kan vi tala om godhet. Då är dessutom flyktingkrisen löst.
  Någon?
  Jag gör genast plats på soffan om någon anfaller Finland och finnarna måste fly. Annas är jag nog av den elaka sorten.

  Gilla

 3. Det känns ibland som om godhetsivrarna till vänster har samma mentala blockering som ”ordning och reda”-folket en bra bit ut på högerkanten: båda verkar tro att det går att göra historien ogjord.
  De flesta länder i väst – men särskilt USA – sysslar till stor del med att förhindra att det som hände 11e September skall hända igen. Tyvärr stoppar dessa åtgärder bara exakt det som hände då och som sannolikt ingen försöker göra igen.
  På samma sätt tror godhetsvänstern att hela ”migrationspolitiken” – inte lägre än EU-nivå, gissar jag – i efterhand kan göras om så att man räddar vissa individer som for illa då. Inslag av flagellism och botgöring finns väl också.

  (Siffran 47 återkommer av någon anledning ständigt inom Star Trek – någon tyckte det var ett kul tal och det blev en ganska märklig tradition.
  Men det jag först kom att tänka på är huvudpersonen i spelserien ”Hitman,” Agent 47 – en närmast övernaturlig lönnmördare som kan göra nästan vad som helst.)

  Gilla

 4. Det är jättelätt att vara en godhetsapostel. Det som är svårt är att kritisera t.ex invandringsvolymerna eftersom man vet att godhetsvänstern kommer göra allt de kan för att
  utmåla de som kritiserar volymerna som rasister.
  Att dom själva inte har något enda svar,förutom ännu högre skatter, på hur vi skall klara av volymerna är inget dom skäms för.
  Godhetsvänstern inom kultureliten tar det dessutom ännu längre och skatteplanerar allt de kan och bor på ställen där det aldrig kommer bo särskilt många invandrare. På så sätt låter de alla andra ta konsekvensen av deras förmenta godhet.
  Avskyvärda hycklare är dom !

  Gillad av 1 person

  • ”Hycklerian hycklera doppa vänstern i choklad” brukade jag och en vän sjunga som unga. Väldigt barnsligt men det var andra tider. Anledningarna var många t ex att skatten låg på över hundra procent eller att vanliga människor inte hade råd att leva på en ganska hög lön då staten tycktes ha rätten att ta ut så saftiga skatter att man skrattade hysteriskt inför eländet. Nu fyrtio år senare så har inget ändrats mer än att metoderna att gömma undan kostnaderna har fått ny skepnad. Det tricksas och trollas med kostnader som lämpas hit och dit utan mening eller mål, en del gånger som i artikel med de 47 bryr man sig inte ens om att tala om hur allt ska finansieras. Pengarna uppstår ur tomma luften och gör de inte det kan man alltid höja en liten skatt till med motiveringen att det är ”girigheten” eller ”överkompenserade” det drabbar när det egentligen handlar om att det drabbar vanliga människor. Att inte svensken gör uppror eller röstar annorlunda ser jag som vår tids största gåta, det här konceptet är trots allt slut och det borde alla inse. Men det verkar som om vi är de sista i landet med hjärna kvar och som fattar det ohållbara i situationen så resultatet lär väl bli det systemkollaps och efterföljande apokalyps en del domedagsprofeter talar om. Jag hoppas det finns någon slags poetisk rättvisa och att det går att undvika men fan tror det.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s