Sorti

Så kom då beskedet att Kaplan skulle avgå (Aftonbladet; Archive) från sin post som bostadsminister. Presskonferensen som hölls av Stefan Löfven var så full av felaktigheter och rena lögner att man bara där kunde börja ifrågasätta hur det är ställt. Det hette till exempel att Kaplan själv hade valt att kliva av. I själva verket fanns ett stort tryck på Stefan Löfven från hans egna parti att styra upp situationen, med hårda nypor om så skulle behövas.

Mehmet Kaplan MobiltelefonSå blev det då dags för Mehmet Kaplan att stiga åt sidan. Trycket blev för mycket och affärerna för många. Kvar finns ett ödelagt förtroende för mp, men också s kommer att drabbas. Foto: Wikimedia Commons

Som alltid måste man säga en rad fördelaktiga saker trots att det inte finns något positivt att säga. Det hette att Kaplan hade satt igång en rad bostadsbyggen och därför varit mycket verksam i sin roll. Sanningen är ju att de här bostäderna är planerade för upp till tio år sedan, ibland kortare tid. Resten av Löfvens svar var som att spela upp en hackande skiva som hela tiden upprepade samma takt. Det var alltså en presskonferens som cirklade kring förutbestämda svar och få andra uppgifter än dessa framkom.

Eftersom det var den inre kretsen, partistyrelse och Verkställande Utskottet (VU) inom S som mer eller mindre beordrade Löfven att ta till åtgärden, har han nu en förtroendeklyfta som har slagits upp mellan S och Mp att hantera. Så sent som på måndagens förmiddag hade ju Gustav Fridolin fortfarande ett förtroende (SVT; Archive) för sin partimedlem. Men det är inte den enda klyftan Löfven har att hantera. Redan nu har flera debattörer, en del av dem muslimer, förklarat att händelsen aldrig hade kunnat hända en icke-muslim.

Inte riktigt sant förstås, men det fungerar säkert i det ordkrig som säkert kommer att prägla debatten den närmaste veckan. Den debatten har ju redan börjat (Nyheter24; Archive) och har fått flera efterföljare (Sveriges Radio). Det gemensamma är att här vill man ha ensamrätten till offerkoftan genom att utmåla en grupp som undertryckta och negativt förfördelade. Taktiken känns igen från så många andra tillfällen att den nu kan identifieras på mils avstånd.

Med samma logik fick väl Cecilia Stegö Chilo avgå (Aftonbladet; Archive) ur Reinfeldts regering därför att hon var kvinna, inte för att hon smet från TV-licensen. Tesen stärks av att hon som kvinna fick avgå, men däremot inte Tobias Billström som begick samma brott (Sydsvenskan; Archive). Också Maria Borelius jagades av Aftonbladet (Aftonbladet; Arcive) för sin svarta städhjälp och fick också hon avgå.

Feministiskt InitiativVar fanns dagens feminister när kvinnorna i Reinfeldts regering jagades av Aftonbladet och andra tidningar. Kan den uteblivna hjälpen den gången ha berott på att det ”bara” var moderata kvinnor? Samma paralleller används nu igen när Kaplans avgång berodde på att muslimer aldrig bjuds in i de politiska finrummen. Offerkoftan ska på och då spelar det ingen roll att resonemanget är bullshit Foto: By Frankie Fouganthin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34458357

Slutsatsen är glasklar om situationen som rådde då, Aftonbladet var en anti-feministisk tidning eftersom de tycktes ge sig på kvinnor hela tiden. Drevet motiverades av att jaga kvinnliga ministrar, inte manliga och det var inte för att de fuskade med olika saker som TV-licenser eller skatter som var själva orsaken. Det var att de var kvinnor. Problemet är väl bara att det är väl få som tror på den tesen, det var ju ändå glasklart vad det egentligen handlade om. Ändå finns det alltid de i debatten som inte vill se sanningen.

För trots påståenden om anti-muslimska strömningar är det andras bedömning (Expressen; Archive) att drevet som onekligen har gått, inte har präglats av dessa känslor eller liknande argumentation. Istället har det varit sakfrågorna som har stått i centrum. Hur kan man ha så dålig koll på något så allvarligt? Förstod inte Kaplan att hans närvaro som svensk minister också skänkte legitimitet åt två organisationer som är högst ifrågasatta?

Det där är dock frågor som både de två talrören, Löfven och debattörerna som vill utmåla muslimer som offer, helst vill undvika och jag förstår dom. Det är inte lätt att erkänna hur illa skött en situation är. Då är det naturligtvis bättre att skylla på något som får alla att  haja till och kanske till och med få lite ökad puls av. Ilska säljer, ilska engagerar och det får naturligtvis den som vill känna känslan att åter damma av den över ”orättfärdigheterna”.

Debatten går vidare men den är inte så vidare initierad. Kaplan fick avgå för en rad saker. Socialdemokraterna fick nog över alla de skandaler som också drabbar dom varje gång de avslöjas. Han gjorde en dålig bedömning av situationen själv och ”skänkte” på det sättet legitimitet åt människor som inte borde få det. Statsministern och de två kloakrören i mp har skött frågan osedvanligt illa därför att de inte har markerat från början. De kommer sättande nu när allt är försent. Sånt brukar kallas ”dåligt ledarskap”, inte ”islamofobi”.

KonflikterBra ledarskap stakar ut vägen och leder en organisation dit. Dåligt ledarskap ger otydliga signaler som ändras hela tiden och snart finns ingen riktning. Genom att inte markera från början har Löfven varit just otydlig. Kaplan var ändå en rätt kontroversiell figur från första dagen. Nu får han betala priset för den otydligheten Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag Stefan Löfven som den högst ansvarige för både utnämningen av Kaplan och den uppkomna situationen till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Politisk mod handlar om att se sig själv i spegeln och inse hur landet ligger. Istället får vi allehanda svepskäl och inövade svar till livs när en politisk katastrof ska avslutas. Vi får också resultatet av en lång tids dåliga ledarskap som nu har fått sitt resultat. Det gör statsministern i vanlig ordning till en fullfjädrad kandidat.

Också de två talrören Åsa Romson och Gustav Fridolin nomineras. Motiveringen lyder: ”Inga triggerord i världen döljer den hemska sanningen. Hur många gånger man än upprepar dessa så kan man fortfarande inte släta över det som också är ert ansvar nämligen ledarskap. Genom att själva vara två ovanligt dåliga förebilder skapar man inte följare som tycker sig se en kompassriktning, man får människor som beter sig likadant. Det gör också er till goda kandidater.

4 tankar på “Sorti

 1. Ja,det är helt sjukt hur många ledande Miljöpartister som gråter ut i media och intygar vilken god man Kaplan är trots att han umgås med fascister och islamister. Ingen av dom, inklusive helrören,
  anser tydligen att Kaplan har gjort något fel utan han borde ha fått fortsätta.
  Undrar då hur dom skall kunna fortsätta att brunmåla Åkesson när dom anser att det är ok för deras ledande politiker att umgås med fascister och islamister ?

  Är också förbannat trött på alla idioter som drar islamofobi och rasistkortet. Ingen har överhuvudtaget nämnt Kaplans muslimska tro och turkiska bakgrund som anledningen till
  att han fick avgå.Det är sådana människor som kommer skapa verklig rasism när dom inte klarar av att argumentera på ett hederligt sätt.

  Gilla

  • Det är just därför att jag inte heller riktigt tål det argumentationssättet där man automatiskt kopplar handlingar till helt irrelevanta fakta som för att skapa en poäng som aldrig fanns som jag vinklade inlägget som jag gjorde. Båda artikelförfattarna/debattörerna verkar ha blandat ihop både fakta och fiction och fått en gröt av oseriöst pladder där argumenten saknas men påståendena är desto fler. Kaplans vara eller inte vara har aldrig handlat om hans tro eller hans nationalitet, däremot om bedömningsförmåga och politisk fingertoppskänsla. De problem han genom sin karriär på grund av bristen på just dessa har skapat är förhoppningsvis nu ett avslutat kapitel i varje fall på regeringsnivå. Vad jag däremot är rädd för är att de här två islamist-trollen ska få fler efterföljare med fler konspirationsteorier och dumheter till argument i bagaget.

   Fridolins och Romsons gråtande och upprepande av triggerord igen och igen tills de gick från djupaste röda nyans till blå i nian är inget annat än ovärdig. Precis som när Bosse Ringholm upprepade sitt mantra på den nu så berömda presskonferensen, tror jag fler än jag bara vill skratta hånfullt åt eländet de rapar upp. Kan något bli mer patetiskt än en politiker som hela tiden styr samtalet till den punkten där hon/han/hen får upprepa samma trossats i en evig loop? Romson och Fridolin har därmed återupplivat en fin gammal tradition som dog med just Ringholm och förnyat den på ett sätt som gör i varje fall mig både imponerad och illamående.

   Gilla

 2. De som tar sig till makten – inom politik eller näringsliv – har mer gemensamt med varandra än med en genomsnittlig person av samma kön, religion, hudfärg, musiksmak …
  Har vi fler kvinnor i politiken, så kommer dessa att granskas på samma sätt som män (får man hoppas), och en motsvarande procentsats kommer att dabba sig på något sätt.
  Detsamma gäller för alla de andra aspekterna intersektionalisterna tycker om att indela mänskligheten efter.

  Gilla

  • Att ens försöka dra muslimkortet och framställa dom/sig själv som offer och att Kaplan är det yttersta beviset på något slags ”svenskt utsållningssystem” där olika människor får olika villkor, särskilt muslimer, är rätt fräckt. Kaplans vara eller inte vara har mig veterligen aldrig handlat om hans muslimska bakgrund eller inte utan vad han har gjort/inte gjort i form av beslut, handlingar och överväganden. Visar man prov på så dålig omdömesförmåga som Kaplan borde man aldrig ha blivit minister från början.

   Det är inte Kaplans fel, det är ytterst Löfvens misstag som har bäddat för det. Det är ju Löfven som har till uppgift att kolla upp sina kandidater för att se till att de inte har ”lik i garderoben”, det är också hans uppgift att välja kandidaterna på de meriter de har. Här har både Löfven, Fridolin och Romson missat grovt och borde också de ta konsekvenserna av det. SVD har uttryckt samma tanke, länk här: http://www.svd.se/varfor-tar-inte-miljopartiet-och-lofven-avstand/om/kaplans-avgang. Men man har begått samma misstag två gånger kan man säga. Nalin Pekgul har larmat om det, flera andra också. Kaplans kopplingar till extremister och hans oförmåga att ta avstånd från dessa har gång efter gång ställt till det. Ändå har man ignorerat alla varningssignaler. SVD har skrivit en artikel där samma fråga väcks http://www.svd.se/varfor-tar-inte-miljopartiet-och-lofven-avstand/om/kaplans-avgang

   Troligen har man gjort politiska avväganden som att Kaplan ändå tillför både mp och s en aura av att man inte stänger ute muslimska väljare eller representanter. Det har helt enkelt varit viktigare att stå på god fot med gruppen och att peta Kaplan har inte riktigt varit okej av samma skäl. Det skulle bara skapa bad will och efter Omar Mustafa är det nog det sista s vill ha. Mp är ju redan ett parti som har nära band, för nära om du frågar mig, till muslimska rörelser och här har man varit usla på att skilja vän från fiende. Alla muslimer har varit välkomna, men i backspegeln borde nog partiet ha haft mer öppna ögon och mindre naiv inställning. Nu har de istället invaderats av muslimer som aldrig kan bli rumsrena om partiet vill bli accepterat http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/framtidsnamn-i-mp-st%C3%B6der-kaplan-och-v%C3%A4grar-ta-v%C3%A5r-kvinnliga-reporter-i-hand-57166d5eb9a9f6d26d00036e

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s