Stefans Känsla för problem

För en tid sedan skrev jag om hur Stefan Löfven hade gnällt lite för Financial Times om hur illa han blev behandlad i opinionssiffrorna. ”Landet går åt rätt håll” var hans huvudtes. Trots dessa stolta ord är det inte mycket som talar för att hans tes ens kommer i närheten av sanningen. Jag räknade upp en rad frågor och sakpolitiska exempel på att inget är rätt, men idag har vi kommit till de största skälen av dem alla.Vi börjar med hur vi nu har importerat konflikter som istället har blivit våra.

Konflikt BordEn konsekvens av ökad migration är konflikter som nu blir våra att hantera. De följer oftast givna linjer som etnicitet och religiösa motsättningar. De har lett till hot, våld och till och med mord. Statsministern tycker dock att ”allt går åt rätt håll” i Financial Times Foto: By Aaron from Seattle, WA, USA – Face Off, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4743483

Det är uppenbart för alla som har följt debatten hur delat Sverige är. De som i stort sett vill ta hit hela världen kan inte se vad det  ställer till med och vi andra ser alltför väl. Ett exempel på hur polariserad debatten är, var när de 47 kulturpersonligheterna (Aftonbladet; Archive) skrev sin debattartikel för en tid sedan. De såg uppenbarligen inte problemen (SVT; Archive) andra ser. Kanske berodde detta på att de inte ville, kanske är de helt enkelt blinda inför verkligheten (SVT Nyheter; Archive).

Så har vi då som sagt konflikterna. De larmrapporter som finns om detta duggar tätt och har många olika dimensioner. Det är etniska konflikter, religiösa och så vidare. Alla har de det gemensamma att hot om våld och våld förekommer. Ett sånt exempel av många är hämtat från Kalmar (DN; Archive) län. Det finns fler (Aftonbladet; Archive) exempel på samma sak och som dessutom visar på ett mönster. Polisen har sällan resurserna men ibland leder det till åtal och till och med fällande dom (Kvällsposten; Archive).

Men nästa bakslag ligger bara runt hörnet. När domen leder till villkorligt straff är det nästan skrattretande. För en person som är van vid att man piskar folk under fotsulan för att de går mot rött, blir villkorlig dom som en ren uppmuntran att begå samma brott igen. När polisen ibland inte ens hinner ingripa och lagföra, är det som om samhället är impotent inför detta fruktansvärda. Man måste fråga sig hur humant det är att utsätta människor för något så omskakande och förnedrande som detta.

Människor som flyr brukar godhetsrörelsen alltid tala sig varma om och visst har vi en moralisk skyldighet att ge dem ett andrum. Men är det verkligen för att hamna i en ny konflikt lika illa och med samma grupper mot varandra här som där som man vill fly till? Nej, och det blir inte bättre av att polisen går på knäna och det rättsvårdande myndigheterna vill se mellan fingrarna. Situationen är så pass illa att Nuri Kino har deklarerat att det är dags att starta flyktingboende för kristna.

SoldatFlyr man sitt land för en konflikt, gör man det för att söka säkerhet. Att däremot fly för att finnas samma konflikt här som där med samma grupper som förtrycker likadant här som där är i bästa fall korkat. När detta inträffar här hemma är det inte bara ett jättelikt nederlag för godhetsrörelsen som knappast är humanister, det är också ett nederlag för en statsminister som tycker allt går åt rätt håll Foto: Wikimedia Commons

En annan fråga som infinner sig är varför samhällets representanter hela tiden störtdyker med huvudet först rakt ner i sanden. Muslimska fundamentalister, ja alla fundamentalister som utnyttjar situationen till hot och våld är människor vi inte ska släppa in, än mindre låta stanna. Vi ska enligt mitt sätt att se det alltså låta människor med ett verkligt skyddsbehov stanna. De som däremot med all kraft visar sig vara totalt oförmögna att hantera sitt hat kan vi gärna slippa.

De etniska dimensionerna är också de tydliga. Flera minoritetsgrupper som har flytt terror i hemländerna, kommer hit för att finna samma terror från samma grupper också här. Kurder (Gatestone Institute; Archive) är en sådan grupp. I de gamla länderna har de ju kämpat mot både invaderande Turkiska styrkor såväl som sunnifascistiska organisationer som IS. Nu måste de kämpa här mot skäggklädda salivdregglande hatare på ett boende de vare sig vågar eller vill bo på. Hur humant är det alla ni i godhetsrörelsen?

Sverige är inte ensamt om att uppleva stora problem kring de här frågorna. Tyskland som ligger i vår omedelbara närhet och som har tagit emot många flyktingar de också, för många kan det snart visa sig, har också haft bråk (Morgonbladet; Archive) på förläggningar. Där slutar dock likheterna och istället är det olikheterna som är mer uttalade i debatten.

I Tyskland talas öppet om problemen, här tigs de ihjäl eller beläggs med mer eller mindre diskussionsförbud med allehanda härskartekniker. En sådan är hånfulla kommentarer (Aftonbladet; Archive) eller nedsättande personkaraktäriseringar. När till sist regeringen med statsministern i spetsen visar hur bra koll de har på konsekvenserna av sina egna lagförslag (Expressen; Archive) luktar till och med mina sockor mer likt rosenvatten än vad förslaget i sig gör.

Stefan Löfven påstår att allt går åt rätt håll, men visar samtidigt att allt går åt fel håll. Han har inte ens orken att dölja hur illa det är ställt och han är därmed vad man i staterna kallar ”lame duck” (lam anka). Så sluta tala i termerna skönmålning och ge oss istället en debatt med inslag av lite ärlighet Stefan. Det här luktar inte så gott när allt kommer omkring.

AnkaStefan håller på att bli en lam anka. Han själv och Mp håller på varsitt håll på att nedmontera sig själva med mindre genomtänkta uttalanden och rena idiotier inför öppen ridå. Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden har inte nominerat Stefan Löfven tillräckligt ofta på sistone, men två dagar på raken är inte dåligt trots allt. För nu gör han det igen, kvalificerar sig alltså. Motiveringen lyder: ”I den skenheliga och missriktade debatten med den skönmålning du och dina gelikar sysslar med, är det inte konstigt att du nomineras varje dag. Du uppvisar en fenomenal förmåga att hamna där. Uttalandet om ”rätt håll” förstärker bara bilden av en statsminister som kan gå mot en promenadseger”.

4 tankar på “Stefans Känsla för problem

 1. Hej.

  Vi borde själva vara fundamentalister för det goda samhällets principer: vi vet ganska väl vad och hur som behöver finnas och fungera.

  Relativiseringen är skadligare än vad det verkar på ytan då den leder till handlingsförlamning och ‘ryggen fri’-tänkande istället för ingripande och agerande. Jämför med för bara trettio år sedan: ett barn som betedde sig som jag varje vecka kan åse hade hanterats av socialtjänsten, placerats i ungdomsvårdsskola och man hade även utrett fosterhemsplacering. Idag görs inget, för då kan rasist-anklagelsen komma. Idag kartläggs inte, och sammanställs inte vilka beteenden, traditioner, etniciteter och sociala problem som har en hög grad av korrelation.

  Utan spaning – ingen aning säger en del.
  Utan data blir vi flata säger jag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Ang. JobbMalmö: den som verkar ansvara för, eller åtminstone kunna svara på frågor om förändringen av OSA heter Jan Danielsson. Förnamnet.efternamnet@malmo.se Ds

  Gilla

  • Tack för tipset Rikard! Jo visst måste samhället stå upp för vissa principer på ett helt annat sätt än idag. Rättsprinciper, demokratiska principer, frihet mm är alla exempel på sådant som idag är ansatt och vill vi åtnjuta något liknande imorgon, måste vi lära oss att tillkämpa oss det idag. Fortsätter vi att bara luta oss tillbaka (inte vi som diskuterar frågorna här då förstås!) kan vi nog inte räkna med att vi per automatik har demokrati imorgon, inte heller frihet eller rättsprinciper vi är vana vid. Också här i landet finns t ex som vi båda vet krafter som vill införa sharia-lagstiftning. Att Stefan Löfven gör sig till talesperson för skönmålningen är inget ovanligt, underligt hade det varit om han inte hade gjort det. Men att ha så dåligt på fötterna att han inte ens förmår dölja verkligheten ens i sin vackra vision är bekymmersamt. Han tycks inte ha full koll på verkligheten om jag säger så.

   Detta faktum är ju dubbelt alarmerande om man betänker att han som hittills har vidtagit fel åtgärder eller inga alls för att möta de utmaningar som vi ställs inför. Istället har han ju vankelmodigt lutat sig tillbaka på Miljöpartiet som hela tiden har kunnat trumfa igenom stora delar av sin politik. Likadant gäller Vänsterpartiet. De har kunna casha in rätt mycket utan att ha mandat för ens hälften. Resultatet är dåliga lösningar eller inga alls. Lösningar som missar målet, lösningar som kostar men inte levererar och som sagt i vissa fall inte ens några åtgärder. Det gör Löfven till en person som aldrig skulle fått bli statsminister och det är den stora utmaningen. Att få landets befolkning att inse samma sak så att vi kan slippa det här är nära nog en medborgerlig plikt. Så låt oss jobba för att få bort eländet.

   Gilla

   • Hej.

    Instämmer med vad du skriver.

    Jag brukar, när jag får chansen, försöka trycka in huvudena på elever och studenter varför man varken skall svartmåla eller skönmåla: det döljer situationen. Jag brukar använda liknelsen om en möglig innervägg. Man kan svartmåla, och hävda att hela väggen måste slås ned och byggas ny, och man kan skönmåla och säga att asch, det luktar ju inte om man inte sätter näsan mot väggen. Bägge är givetvis fel, och de mer skärpta (vilket inte sällan också är rejäla strulputtar av någon anledning) brukar upprört insistera på att man måste kolla hur det verkligen ser ut.

    Lustigt att elever tonåringar som är ett övertramp från skoldaghem eller anstalt har mer vett än landets ledning.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

   • Att bara se svart eller vitt är inte särskilt framgångsrikt om man vill föra diskussionen och tanken framåt. Att däremot beskriva ”verkligheten” som man själv ser den med alla de schatteringar, god såväl som onda, där balansen och objektiviteten får fritt spelutrymme, är betydligt mer lönsamt. Här har skolan och dagens föräldrar en stor utmaning eftersom de konkurrerar om utrymmet med det budskap de kan förmedla med internet, ett faktum som är både på gott och ont. För visst finns det underbara saker på nätet, men också en faslig massa faktafel och rena dumheterna för att inte tala om ren hjärntvätt på vissa håll. Det är oseriösa budskap som antisemitism, det är vänsterideologier som kan få Jonas att rodna av avund och det är högerdito, alla med det gemensamma att de är svurna antidemokrater. Vill vi forma en motkraft måste vi tävla på samma villkor om uppmärksamheten med lika stor framgång, annars kan andra krafter som är rätt ljusskygga lätt ta över den tankebild som sätter sig i folks medvetande. Gör den det KAN vi ligga risigt till ur ett demokratiskt hänseende och tendenserna finns redan där. Historielöshet, faktamissar och rena falsarier florerar på vissa sajter. Det demokratiska motalternativet har inte samma lockelse och har dessutom en stämpel av att vara till för oss ”lite mossiga”. Dags att forma motalternativet med andra ord.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s