Glassigt

Det är vår mina läsare! Som alltid när våren kommer är det naturligtvis glass som gäller. Men i landet Sverige 2016 är inget längre så enkelt som att ”jag ska köpa lite glass åt oss”. Nej här ska hemliga budskap granskas (SVD; Archive), anklagelseakter författas och beskyllningarna formuleras. Detta trots att det inte finns något att vare sig granska, anklaga någon för eller beskylla densamma för. Istället handlar det om rena fantasifoster omvandlade till så kallade argument där man börjar undra lite lätt.

SkrattaVarje år när nyheten om att Centrum Mot Rasism nu åter har dragit igång sin kampanj, reagerar barnen i Kambodja med ett så här stort asgarv. Kan man reagera annorlunda? Foto: By http://veton.picq.fr – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4800455

För vad är ett land på väg mot om man tolkar det som om att ”88” är koden för HH då åttonde bokstaven i alfabetet är just H. HH skulle i sin tur stå för ”Heil Hitler”, en känd fras från nazitysklands stormöten. Samma människor som kom på den briljanta kopplingen, kom också fram till att ”Nogger” skulle vara kodordet för ”Nigger” (Jag skrev aldrig det där ordet, det var spriten som gjorde det!). Att glassen dessutom heter ”Black” efter Ni…..jag menar ”Nogger” ger hela historien en extra skjuts.

Antingen måste Centrum Mot Rasism som kommit på den fullständigt häpnadsväckande logiken ha haft för lite att göra den dagen 2005 när teorin fick luft i glassmeten, eller också är något annat fel. Vansinnigt fel. Men man framhärdar sin tes och den här våren är inget undantag. Varje vår när det börjar vattnas i munnen, ser Centrum Mot Rasism också sin chans att nå ut med ett budskap. Hur dumt detta än verkar, så fortsätter de att med en dåres envishet att lägga fram teorin igen och igen.

För varje år blir den också löjligare och löjligare, men också mer och mer rotad i folks bakersta tankevindlingar. Det är det som grejen. Upprepa en lögn eller ett felaktigt påstående tillräckligt många gånger och till sist kommer folk att tro på den. Lögnen har blivit en sanning som inte ens längre behöver skärskådas. Hade man bestämt sig för att göra detta, hade man kommit fram till att GB själva menar att ”88” kommer från radio-amatörernas värld och betyder ”Love And Kisses” (SVD Näringsliv; Unvis.it).

Hur kall glass än är kan den locka fram betydligt hetare känslor än de du finner i  affärens frysbox. Vad sägs om glass som ett vapen i ett nytt kallt krig (!)? Sedan Ryssland annekterade Krim-halvön och började aktivt att delta i de separatistiska striderna mot Ukraina, är förhållandet till USA djupfruset (!!). Ett nytt kallt krig (!!!) har utbrutit och hur mycket än Putins små knähundar nu försöker att förneka det, så är landet skyldigt till inblandning i ett lands inre angelägenhet.

IstestningVad är det amerikanska marinen letar efter ute på packisen? Förmodligen den hemliga ingrediensen i den ryska glasstillverkarens produkter som nu har retat upp administrationen i Washington. Anledningen är att den på flera sätt anspelar på Obamas hudfärg och ursprung. Foto: Wikimedia Commons

Ordkrig och rena konfrontationer som bombningen av USA-stödd milis i Syrien har blivit en del av vardagen. Nu har ett nytt vapen dykt upp på arenan – Glass. I Ryssland har en glasstillverkare börjat tillverka glassen Obamka (DN; Archive) som betyder ”Lille Obama”. Glassen är överdragen med choklad och därför brun, symbolen lär väl vara klar vad det ska betyda. På paketets omslag ses en brunhyad pojke hållandes en jättelik brun glass. I ett öra ses en guldring och en till återfinns runt vristen på den ena foten.

Återigen är symbolspråket rätt tydligt. Namn som ”Onkel Tom” i dess mer nedsättande betydelse kommer till minnes. Vem minns till exempel inte den hätska debatt som utbröt när Hanif Bali angreps av bl a Ida Ali Lindqvist i Dalademokraten (Archive) för att inte förstå att han är ett ”offer för vitheten”. Ungefär likadant resonerar den ryska glasstillverkaren som därmed har kylt (!!!!) ner relationerna mellan länderna än mer.

Företaget har en ny rätt innovativ förklaring som väl än mer fördjupar både ilskan hos motparten och problemet i sig. För företaget har tagit fram en lätt dubbeltydig förklaring i form av ett uttalande som låter citat:

”…..en del av en linje glassar riktade åt barn där ”gladlynta karaktärer” agerar frontfigurer. Företaget hävdar vidare att glassarna symboliserar ”de viktigaste raserna på vår jord”………..
”Glassnamn måste vara lätta att minnas. För dem med livlig fantasi kan olika kopplingar göras, men den här produkten riktar sig åt barn och står långt ifrån politiken”

Som märks är det här med glass inte en så oskyldig verksamhet som man kan förledas att tro. Det kan till och med krävas rätt kallhamrade (!!!!!) nerver för att till fullo kunna tillgodogöra sig denna delikata soppa som glassbranschen utgör. Jag får kalla kårar (!!!!!!).

The ShiningDet hela blir till sist en rätt stelfrusen tillställning där det mesta är djupfryst. Inte bara de mellanstatliga kontakterna är det, hjärnaktiviteten går på ett minimum. Foto: Wikipedia

Löjesguiden nominerar idag Centrum Mot Rasism till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Bara idén och den lätt skruvade logiken är värd sin foliehatt men en extra eloge för den envetna och påstridiga attityden med vilken ni framhärdar denna löjeväckande teori. Det gör er till Magnum-stora kandidater till priset. Att ni uppbär statsbidrag för er verksamhet gör naturligtvis allt än mer prekärt.”

12 tankar på “Glassigt

 1. Hej.

  Haha, fyndigt. Stilpoäng för att inte fegat och tagit till frigid i en passning till rabiat-feminismen.

  Själv tycker jag att GB skulle kontra dumheterna med att lansera en glass med kokos-smak:
  KoKosKon. Kanske med två russin eller choklad-droppar strategiskt placerade.

  Alternativt: Citron I Apelsin-glass, CIA.
  Kokos & Grod-Burgare, KGB
  Super-Smak, SS
  Ingefärs-Smak, IS

  Jag minns när glassen TipTop lanserades: bakgrunden i logotypen var röda och vita ränder med vita stjärnor på blå botten, och jag minns proggarnas reaktion: imperialistisk indoktrinering av barn!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 2. Min gubbe erkänner att han är rasist. Lika bra det. Förnekelsen kan ju vara värre. Hans favoritglass är 88. Ber ursäkt att jag var tvungen att skriva de förhatliga siffrorna men det skulle bli för långt att beskriva glassen på annat sätt eftersom vi ska just dricka kaffe. Jag gör väldigt svart kaffe med mjölk. Ja, nu blev det fel ord igen!
  Och på bokhyllan har vi barnböcker av Lööf, samt Tintin och Astrid Lindgren utan korrigering. Bäst att låsa dörren och dra för gardinerna.

  Gilla

  • Jag tycker nog ni ska komplettera morgonkaffet med lite te. Nä nu blev det fel, te påminner mig om historien en indisk vän berättade. Det plockas av Indiska kvinnor, det borde naturligtvis vara vita Europeiska kvinnor, medan männen ligger hemma på sofflocket och gör ingenting. Där ser man, sådana är de där djuren till män. Ligger hemma och petar sig i naveln varje dag medan kvinnorna får slita ont på fälten. Sen tycker jag ni ska köpa pain riche eller liknande för att syssla med lite kulturell appropriering så där för förmiddagen. Över nätet kan väl maken kanske beställa lite Obamka-glass, två flugor på smällen där. Lite rasism både till er och barnen i grannskapet i form av brun frusen glass med vit insida kryddat med lite USA-hat. Sånt piggar alltid upp.

   Ja dra för gardinerna innan det är försent, har ni röda mattor är ni säkert indianofober. Hittar ni svarta russin i morgonmüsslin vet alla vad ni innerst inne känner och köper ni gula istället kommer svensk asiater som Tobias Hübinette på hembesök för nu har ni skitit i det blå skåpet för sista gången. Det kommer han och hans AFA-kompisar att se till. Nej en rekommendation från mig, håll er till vitt socker. Vitt är en säker färg, hur mycket du än äter av vita saker kan du aldrig beskyllas för rasism. Därför fungerar vaniljglass och annat också. Vitt måste ätas, konsumeras för att symboliskt visa att du smälter din vita bakgrund i kroppen för att frigöra dig från ditt ok. Så vitt vitt vitt på frukostbordet, inget annat trams. 🙂

   Gilla

  • För den som har sett Community (undvik säsong 4!). Två av huvudpersonerna gör paus i arbetet att skapa en ickerasistisk maskot till sitt community college:

   Dean Pelton: Yeah. Yeah. We are developing the perfect mascot. No stereotypical identifiers from any race or gender.
   Pierce: See, Jeff, this is a chart of the features we’re staying away from – Pan-Asian eye folds, Irish chins, women’s breasts.
   Jeff: Is that seal?
   Dean Pelton: That is our human color wheel. It goes from seal to seal’s teeth.
   Pierce: What do you think?
   Jeff: I think ‘not being racist’ is the new racism.
   […]
   Pierce: Oh, Dean, I’m gonna get some more coffee. You want anything?
   Dean Pelton: Oh, yeah, a Desmond Tutu with just enough cream to make it a Lou Diamond Phillips.
   Pierce: La Bamba. Got it.

   Gilla

   • Hahaha! Jo det är många saker man måste tänka på i vardagen för att kunna kalla sig ”rättrogen” och ”pk”. Drick inte kaffe, det är svart och svart är en stereotypifiering som får varje person på Södermalm att hata dig. Te är brunt, lika illa av samma anledning. Dessutom berättade en indisk kollega att där han kommer ifrån i Indien är det kvinnorna som plockar det ädla bladet medan männen ligger hemma och petar sig i naveln. Dubbelt förtryck alltså. Listan över potentiella försyndelser i vardagslivet lär vara så lång att ingen har en chans att memorera den så börja skriva upp minneslappar. När köket eller anslagstavlan är full av post it-lappar är det bara att börja inhandla ett större kylskåp eller anslagstavla.

    Och din text kommer jag ihåg från serien, mycket bra och underhållande. Skrattade så tårarna trillade eftersom den var så träffande och elak på samma gång. Särskilt ”a Desmond Tutu with just enough cream to make it a Lou Diamond Phillips” är…….strålande! Skrattar fortfarande så att tårarna trillar så tack för påminnelsen.

    Gilla

  • Hej.

   Kaffe med mjölk måste ju avskys både av rasister och anti-rasister (det vill säga den andra sortens (attans! sort är ju svart på danska) rasister.

   Jag menar, kaffe med mjölk = kaffe latte. Latte rimmar på blatte, och kor som ger mjölk säger mu. Alltså ‘kaffe mulatte’.

   Tusingen också! Mulatt-te? Det går ju fetbort. Nej, nu kränkte jag den som bryter mot fettmaktsordningen.

   Bryter? Katten då.

   F*n, det tar ju aldrig slut (slut shaming?) väl det börjar.

   På allvar:
   Undrar om någon svensk komiker har kurage nog att göra ett nummer (hehe) av glassmaktsordningen och annat vansinne? Själv trodde jag länge att ’88’-an hade med soldat 91 Mandel att göra.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

   • Ja, när jag säger något så säger jag inte det längre. Det var inte jag, det var spriten eller den vita cis-mannen som måste tvättas ur denna syndfulla lekamen som ställde till det. Flagellanten i mig måste gödas, nej inte gödas det kan stöta överviktiga och göra mig till fettofobiker, och få sitt lystmäte….eller inte. Någon borde skriva en hel krogshow om den kraschlandning som den nya tiden innebär.

    Gilla

   • Först sov björnen som en annan Jeltsin. Fyllesnarkande och nästan parodisk då den agerade alls. https://www.youtube.com/watch?v=UyxNTNMcg8g Sen blev det tvärstopp för alla skämten och in kom allvaret med Putin. Krig och allvar blev snarare en del av vardagen. Krig i Tjetjenien, utrotningskrig och smutsigt värre.

    Separatistiska tendenser som fanns i grannregioner slogs ner innan de ens hade blommat upp. Så småningom kom kontrollen. Kontrollen över grannregioner och länder i vanlig ordning. Georgien var ett sånt där Putin spelade under täcket med Abschasien som aldrig har varit eller någonsin kommer att bli ett erkänt land. Ändå skulle det brytas ut ur Georgien med hjälp av hjälpsamma lokala klanledare som såg sin möjlighet till makt. Nu är det Ukrainas tur att smaka samma medicin och när omvärlden i vanlig ordning protesterade mot rysk inblandning så har vi fått detta – en glass vars syfte är att smäda! Säg inte att Putin är tråkig, möjligen allvarlig, men ett stort skämt är han och en värdig foliehattskandidat också. Visst har han i motsats till sjusovaren Jeltsin fått samhället att fungera igen. Frågan är bara om det är värt priset.

    Gilla

 3. (Hmm, wordpress tyckte inte om den. Försöker igen.)

  Talar man med en ”African American” in USA, skall man akta sig för att ens nämna fried chicken och vattenmelon. Dessa rätter är stark förknippade med stereotyper från slaveritiden. Märkligt, men så är det.
  Detta kände man inte till i Tyskland när man omkring 2009 lanserade en hyllning till den nyblivne presidenten: Obama Fingers.

  Personligen hade jag gissat att pojken på Obamka-glassens omslag var en zigenarstereotyp.

  Gilla

  • Som dom säger i sitt statement, bilden och layouten ska spegla hela världen så jag håller med, din tanke är inte är helt gripen ur luften. Att den är döpt till Obamka ger ju onekligen en extra touch till det hela. Det betyder ”lilla Obama”, glassen anspelar på hans hudfärg och bilden kan tolkas som en koppling till berättelser som ”Onkel Tom”. USA:s administration och Obama själv sägs ha blivit sårade vilket troligen också var avsikten med hela jippot. Tänk att glass kan bli storpolitik. Också kyckling och vattenmelon kan bli infekterat av debattens höga vågor och i just USA är den symbolen du nämner i det närmaste ett tabu när man talar med en afro amerikansk person. Dom blir både förnärmade och förbannade om man kommer dragandes med den där gamla fördomen.

   Det är mycket som är märkligt, inte minst symboler. Med dessa kan man både associera och skapa känslor som triggas av att se dessa. De går också att använda i både politiskt och propagandistiskt syfte. Titta på följande film som inte är översatt från ryska men som ändå talar sitt tydliga språk: https://www.youtube.com/watch?v=9jQWIFxtX-k. Lite intressant att anteckna i marginalen efter filmen är att överbefälhavaren Zjukov rider in på Röda Torget på en vit häst. Den symboliserar ju styrka, makt och seger. Stalin lär ha blivit så förargad över att någon vågade överglänsa honom på det här sättet så bara därför föll Zjukov i onåd och avskedades kort efter. Han kom igen först då Stalin var död, dvs säga efter 1953.

   Gilla

   • Ja, ”björnen” vet vad den gör, det är givetvis en medveten provokation mot Obama och väst. Vilket väst går på utan att tänka efter.
    Mycket kan man säga om Putin, men det han vill skall hända, det händer nog.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s