Feghetens och undfallenhetens dag

Igår röstade Sveriges riksdag nej till att fördöma IS handlingar i Syrien som ”folkmord”. Det var när utrikesutskottet förordade att motionen skulle avslås som det hela föll. De enda som röstade för att stämpla handlingarna som ”folkmord” var Kd, Sd och L. All heder åt Ebba Busch Thor (Studio Ett; SR) och de andra för det. Även om jag inte sympatiserar med all hennes politik, bör hon ha cred för att hon skäller ut de andra. Socialdemokrater och Moderater bl a gjorde gemensam sak och röstade nej, skam över er.

Resonemanget från Socialdemokraterna gick ut på att reglerna för vad som kan kallas ett ”folkmord” var för krångliga och att inte ens jurister kunde tyda dessa. Ove Bring, landets främsta på folkrättsfrågor, viftar bort resonemanget som ren bullshit vilket det också är. Han menar att det tvärtom hade varit bra om riksdagen hade röstat för eftersom detta hade satt politisk press på t ex den internationella brottmålsdomstolen i Haag att ta upp frågan. Likadant hade FN tvingats ta större politisk hänsyn till att nu flera länder röstat för.

BullshitVarningen är utfärdad, riskdagen…..jag menar riksdagen har talat. Och ingen har talat ett tydligare språk, man lägger sig platt för realpolitiska fakta och säljer ut sina så kallade ideal för dessa. Bullshit-varningen som kommer efteråt när allt ska (bort)förklaras på äkta politiska är underhållande…..och oroande Foto: By Anynobody – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2609765

Reglerna är tvärtom ganska klara, ja till och med mycket klara. Här far alltså Socialdemokraten Kenneth G Forslund med rena villfarelserna. Hans uttalanden i radioprogrammet är antingen medvetna missuppfattningar för att spela på folks okunskap, eller så är det medvetna misstolkningar. Han borde veta bättre och gör det antagligen, det hela ser jag som medvetet för att förvirra och rida på vad konventionen egentligen säger. Folkmord (Wikipedia) räknas det som om man:

(a) Killing members of the group;

(b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;

(c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;

(d) Imposing measures intended to prevent births within the group;

(e) Forcibly transferring children of the group to another group.

Man straffas för brottet om man begår följande brott (Artikel 3):

(a) Genocide;

(b) Conspiracy to commit genocide;

(c) Direct and public incitement to commit genocide;

(d) Attempt to commit genocide;

(e) Complicity in genocide.

Kenneth G Forslund (S) som är utrikesutskottets ordförande, menade att det i princip inte rådde någon skillnad mellan hans linje och den Ebba Busch Thor företräder trots hans nejröst. Så här säger han för att urskulda sin handling i utskottet:

”Det är en uppgift för den internationella domstolen i Haag att ta reda på om det är ett folkmord. Det finns ingen skillnad mellan mig och Ebba Busch Thor i verklighetsbeskrivningen, möjligen att jag skulle lägga till de övergrepp som också sker mot muslimska grupper.”

Ingen beskrivning kan väl bli mer fel. För det första är domstolen inte känd för att ta egna initiativ utan deras arbete bygger snarare på att medlemsländerna anmäler brott. För det andra är det en knuff i rätt riktning att först rösta för ett fördömande för att sätta press på domstolen innan man gör en anmälan. Ju fler länders parlament som ställer sig bakom en tanke, desto mer trovärdighet får ju en anmälan. Sverige har med omröstningen därmed missat en chans och ställer sig dessutom ensam bredvid de flesta andra länder i väst.

Istället väljer alltså alla partier utom Kd, L och Sd att följa feghetens och undfallenhetens linje. Den linje som innebär att vi missar en historisk chans. Det är alltså en fullständig logisk looping som ligger bakom hela resonemanget som strider mot både sans och förnuft. Så vad ligger egentligen bakom hela denna soppa? Här måste finnas en alternativ förklaring på det annars oförklarliga!

Berg- Och DalbanaDe politiska turerna, piruetterna och looparna börjar bli plågsamma och löjeväckande. Sociademokraten Kenneth G Forslunds förklaringar upphäver tyngdlagen för att riktigt understryka detta. Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31509

För vad är det för alternativa resonemang som ligger bakom detta haraktiga beslut? Det går naturligtvis bara att spekulera i, ingen vet egentligen hur partierna har resonerat. Men låt mig utveckla en tanke om hur diskussionen kan ha gått till inom Socialdemokratin. Sant eller falskt lämnar jag till dig att bedöma, men den är dessvärre i varje fall trovärdig på pappret.

Socialdemokraternas våtaste dröm just nu är att få Sverige in i FN:s Säkerhetsråd. Det är deras dröm om att få spela Olof Palmes roll igen och i den processen är inte ens skamlöst röstfiske (Expressen; Archive) en omöjlighet. För genom att stödja en resolution framlagd av de arabiska länderna i Generalförsamlingen, som ifrågasätter judars koppling till historiska platser i Jerusalem har man inte bara skitit i det blå skåpet på utrikes-departementet. De har också säkrat arabiska röster på Sveriges kandidatur.

I det ljuset kommer Kd:s förslag olägligt, kanske rent av uselt i tid sett. Flera av samma arabländer med sin sjuka resolution, stödjer ju också IS. Finansiellt får de pengar från privata fickor runt om i regionen, religiöst står de väldigt nära den saudiska wahhabismen. Denna gren och salafismen som IS bekänner sig till är närbesläktad, kanske rent av en och samma i många frågor. Båda vill t ex att islam ska gå tillbaka till ursprunget så som den såg ut på Mohammeds tid.

Att brännmärka IS nu, skulle alltså kunna få arabiska länder att bli mer obenägna att rösta på Sveriges kandidatur till Säkerhetsrådet och det är i det ljuset vi ska se gårdagens gemena handling från Socialdemokraterna. De vill helt enkelt inte stöta sig med resten av arabvärlden och samtidigt fjäska för deras röster. Därför offras nu människor, religiösa grupper, för att inte tala om de egna idealen. När realpolitik kommer på agendan, dröjer det inte länge inom Socialdemokratin innan man har sålt ut både dessa och sin morsa.

MammaHur oskyldiga och intalande deras budskap än är så är Socialdemokratin inte vad de säger sig vara. ”Solidaritet” bör översättas ”realpolitisk agenda i syfte att skaffa oss än mer makt och inflytande”. Vad partier som Moderaterna som också röstade nej håller på med går inte heller det att förklara. Foto: By Miami U. Libraries – Digital Collections – https://www.flickr.com/photos/muohio_digital_collections/3092713457/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38956479

Därmed har den humanitära stormakten Sverige visat vad vi går för. Eller förlåt mig, vad de går för. För de här riksdagen representerar inte mig och kanske inte dig. Det är möjligen då Kd, Sd och L som undgår att göra mig förbannad. Det är främst Socialdemokraterna som visar hur ett riktigt svek ska se ut. Partiet har helt enkelt upphört att lystna på förnuft eller ens heller bry sig om sina stolta paroller, de är just bara paroller. Deras enda herrar är deras egna skruvade resonemang – inte folkets åsikter.

Socialdemokraterna säger som alltid så fina saker, men så fort det inte längre passar in i andra agendor är man där och solkar ner sitt egna ideal. Det är ynkligt, jävligt ynkligt. IS är vår tids största fascistiska rörelse med samma förakt för det annorlunda eller avvikande. Det borde alltså ha varit så lätt att rösta ja, men i verkligheten tycks alla teorier och sanningar vara underordnade. I varje fall om man är Socialdemokrat.

Också de andra partierna som M, C, Mp, V som också de röstade emot bör nog titta efter andra jobb. Flera av dessa partier, bl a Miljöpartiet och Vänsterpartiet, trycker väldigt hårt på internationell solidaritet. Så mycket var alltså de orden värda! För stämmer min teori, har också dessa låtit realpolitiken gå före stora ord och fantastiska förklaringar. Gör den inte det är beslutet som bäst huvudlöst och idiotiskt. Bara det gör det hela till ett hugg i ryggen av rang. Man sviker i ett slag en hel region och flera grupper på kuppen.

Man har helt enkelt struntat i sina egna stolta paroller, allt för lite makt. Vad Alliansens övriga partier har för skäl till sitt handlande vet jag inte, men jag vet att agerandet är skamligt! För mig saknar alla partier i riksdagen utom möjligen Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna numer legitimitet. Upplös er! Sluta lura oss och sluta framför allt med att ljuga folk rakt upp i ansiktet om era intentioner och ideal. Ni lurar ingen längre utom möjligen er själva. Det är det enda ni visade igår.

PåvarDet fanns en gång i tiden två påvar då länder stred om rätten att utse dessa. En fanns i Frankrike, en i Vatikanen. Till sist visade det sig att den Franska saknade legitimitet. Nu upprepas historien, också vårt parlament saknar legitimitet. Efter gårdagens nej till folkmord, antagligen på rent realpolitiska grunder, kan man inte längre påstå sig representera folkets vilja. Foto: Wikimedia Commons

Löjesguiden nominerar idag samtliga partier i riksdagen utom Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna till priset ”Foliehatt of the Year”. Särskilt Socialdemokratin gör sig extra värda en nominering och borde få en extra stor hatt för sin insats i lögnens och dumhetens tjänst. Motiveringen lyder: ”När bekännelser och praktiska handlingar står alltför långt ifrån varandra uppstår trovärdighetsproblem. Ett sånt problem lär inte spä på förtroendet för en statsledning som redan har missbrukat sitt förtroende bortom det acceptabla. Det gör er till formfulländade kandidater till priset.”

22 tankar på “Feghetens och undfallenhetens dag

 1. Frågan är om det inte är rädslan för att bli utmålade som islamofober som gjorde att det inte ville uttala att is sysslar med folkmord eller så kanske dom är rädda för att dra på sig Is missnöje och därmed öka risken för attentat ?
  Hur som helst är det för jävla ynkligt att dom inte röstade för att fördöma Is som de folkmördare dom är..

  Gillad av 1 person

  • Jag funderade över den vinklingen också men beslöt att inte ta upp den eftersom jag inte vill tro att vi är så fega i det här landet. De senaste veckornas debatt har visserligen frestat på det tålamodet men till och med en idiot måste se igenom de ihålliga argument som framförts av t ex Masoud Kamali. Ingen kan väl tro på dessa fantasier, eller??? Ja, möjligt är det att hänsyn har tagits men jag tror nog det finns en koppling till utrikespolitiken trots allt. Hur Moderater och Centerpartister för att inte tala om Vänsterpartister och Miljöpartister motiverar sitt ställningstagande är jag nästan benägen att skita i, de har redan gjort bort sig och visat var de står. V och Mp som hela tiden dessutom försöker profilera sig som så himla solidariska på ett internationellt plan har nu fullständigt gjort bort sig. Det är ju i och för sig inte första gången, men knappast mindre pinsamt och definitivt inte mindre graverande.

   Gillad av 1 person

 2. Det kan också tänkas minska rörelsefriheten att neka asyl/återsända asylsökare om man har ett riksdagsbeslut på att det sker ett folkmord i regionen.

  Gilla

  • Det är i så fall ett pris jag är beredd att betala, inget är värre än att vika undan från vad det är och försöka dölja vad man själv har gjort som Kenneth G Forslund försökte. Vissa principer är värda att försvara, gör vi inte det är våra egna deklarationer om mänskliga rättigheter inte mer än tomma ord.

   Gillad av 1 person

 3. Hej.

  Vad är ett folkmord? Det är på den nivån debatten är alltså – den nivå som ett barn har när det först upptäcker semantik, och hur ‘kul’ man kan ha med det.

  Men okej då – om de höge herrarne och damerne i Hufvudstaden välja att så agera så skola vi svenskar nog kunna göra lika jämnt tillbaka mot herrskapsfolket.

  Skattefusk? Nej men snälle fogden, jag omlokaliserar ekonomiskt representerade temporalresurser i spenderad form.

  Stöld? Länsman måste förstå att jag behovsprövat den situationella materialallokeringsstrukturen och värdegrundsutjämnat fördelningsindex.

  Och så vidare.

  Civil olydnad via vardagsfusk, som skall vara så svårutrett som möjligt, och binda upp så¨mycket av rättsapparatens resurser som möjligt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 1 person

   • Hej.

    Jo, och Islamska Statens framfart uppfyller kraven om folkmord. Man söker systematiskt utrota etniciteter med annan tro än islam – och är öppen och ärlig med det.

    Svenska politikers svammel är ren feghet, inget annat. Deras föregångare tog inte öppet ställning mot nationalsocialismen, förrän de såg hur kriget såg ut att sluta. De tog inte öppet ställning mot kommunismens massmord, förrän det blev omöjligt att förneka, och de flesta har sluppit svara på frågor om sitt stöd, både moraliskt och konkret, till diverse diktaturer. Nu vägrar man ta ställning mot islam dragen till dess logiska konsekvens. Precis så fega är de, att om de riskerar att ha fel eller ifrågasättas utan att ha säkra kort, tycker de ingenting särskilt. Ingen heder, ingen ära, ingen kurage, och tror inte på något utom makten framför allt, och den makten då endast för att berika sig.

    Min respons är att se som ett utbrott av desperation: via partiväsendet är det snart sagt omöjligt att påverka om du inte låter dig uppfostras via partiapparaten, och då blir du samma slags varelse som inte kan fördöma det vidrigaste gäng mördare sedan Hitler-Tyskland och Kejsar-Japan. Endast civilt motstånd återstår för den som söker förändring i grund. Via sin feghet, sina gentemot landet svekfulla beslut, och genom sitt skapande av en politisk adel – ett odemokratiskt partistyre vilket varken behöver medlemmar eller väljare har sådana som Forsberg med flera avsagt sig all legitimitet.

    Islamska Staten bränner barn levande i Allahs, Profetens och islams namn, och svenska politiker kan inte fördöma det, törs inte kalla det för folkmord. Det går inte att undvika misstanken, som du nämner, att det är för att säkra muslimska röster, både i landet och till FN som man gör sig till hund för ett ben.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gillad av 1 person

   • Jo det är så att man kan gråta för mindre. Man talar om humanism, man talar om internationell solidaritet men när det verkligen gäller och allt ställs på sin spets då flyr man sitt ansvar. Jag är så j-a trött (förlåt svordomen!) på att höra dessa ord som i klartext inte betyder ett dugg. Fortfarande flyr man en absolut plikt. Kvar blir alla de som faller offer för detta bestialiska. Mord, massavrättningar, våldtäkter, plundringar, folkfördrivningar, utrotandet av hela kulturer som den kristna eller den Yazidiska. Vad mer behöver de för att kunna rita ihop punkterna? Att det hela tiden finns en misstanke om ett otillbörligt hänsynstagande till fler parter som länder i regionen för att säkra röster eller låta bli att stöta sig kan göra mig direkt illamående. För precis som du säger, att vi har gjort samma misstag igen och igen genom historien borde mana till eftertanke.

    Nu har man bestämt sig för den feges väg ut ur något man inte vill ta i. Hänsynstagandet är viktigare än principiella frågor som att stå upp för de ideal vi så gärna talar om, men har så mycket svårare att leva upp till. Tomma ord som vi har hört så många gånger förr i andra sammanhang. ”Sverige är en demokrati där alla kan uttrycka sin åsikt” = om du inte röstar på SD då förstås. Gör du det det får du räkna med att både bli baktalad och uppsagd från ditt jobb. Härligt att se att Orwell hade rätt, synd bara att det är Sverige 2016.

    Det paradigm som ligger bakom massfördrivning, massmord, utrotning och våldtäkt som medel för att kunna uppnå en ny verklighet för en region är inte bara IS som ligger bakom. Saudiarabien har ett liknande synsätt och de skulle inte fälla många tårar över några kristna eller yaziriers död. Tvärtom skulle också de se etnisk rensning som en lösning om det inte vore för att det är en smutsig hantering man helst inte vill ta på sig, det är inte bra för business att göra det. Att IS tar på sig den rollen är säkert en lättnad för alla, nu uppnår man det man vill men man slipper själva att ta ansvaret. Vi sitter och godkänner det indirekt med torsdagens beslut när vi säger att ett folkmord inte är ett folkmord. Med ”vi” menar jag oss som nation, jag och du tar avstånd från det men vi blir mot vår vilja kollektivt ändå en del av den skit som beslutet nu har skapat. Jag ska duscha väldigt länge i morgon innan jag ger mig ut. Det kommer att behövas för idag skäms jag över att kalla mig svensk och det svider. 🙂

    Gillad av 1 person

 4. En liten rättelse, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade också för förslaget, tillsammans då med KD. Äras den som äras bör

  Gilla

 5. Så vitt jag kan se på riksdagens hemsida så röstade väl både L och SD för motionen från KD medan övriga partier avslog motionen – eller?

  Gilla

 6. Om riksdagen beslutar om att det är ett folkmord som begås i regionen är det helt plötsligt mycket svårare att motivera varför vi ska skicka tillbaka folk när vi inte kan ta emot dem längre pga resursbrist.
  Jag tror det handlar om handlingsfrihet snarare än säkerhetsrådet, utom möjligen för sossarna.

  Gilla

  • Så kan det tänkas vara men principen att backa undan från att göra det man nära nog måste göra är nog värre i min ögon. De som skickas tillbaka till Syrien t ex skickas naturligtvis inte tillbaka till IS-kontrollerat område och därmed borde den saken vara fixad.

   Gilla

 7. Oviljan att kalla saker vid dess rätta namn påminner om hur vissa på amerikanska högerkanten (under abortdiskussioner) trasslar in sig i formuleringar som ”legitimate rape”. (Altså ”äkta”, inte ”bra”.)
  Allt för att slippa göra något eller – viktigare – stöta sig med någon.

  Dags för vissa att ta en titt i spegeln och fundera på vad de står för.

  Gilla

  • Verkligen! Och de partier som nu har låtit undfallenheten gå före ryggrad bör nog göra samma sak. Står man inte för de värderingar man påstår sig ställa sig bakom, bör man bara helt enkelt avveckla sig själva och lämna över till någon bättre lämpad. Framför allt V, S och Mp luktar nu som om något hade börjat äta dessa inifrån.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s