Lön för mödan

Statsministern har uttalat sig igen och vill läxa upp framför allt Sd. Det är den lönegaranti som riksdagsmän kan kvittera ut efter fullgjort uppdrag som har skapat rabalder. Jimmi Åkesson ställs mot väggen i intervjun (Aftonbladet; Archive) med statsministern efter skandalen med Åkessons svärmor som kan lyfta ut just inkomstgaranti. Detta trots att hon redan har en inkomst från sin massagesalong. Nyheten har slagits upp stort eftersom det rör sig om just Jimmi Åkessons svärmor.

Svärmor”Släkten är värst” sägs det ibland. I Jimmie Åkessons fall är det nog svärmor som stökar till det. Han har i varje fall inte hamnat lika illa till som statsministern som inte ens håller reda på fakta när han pekar anklagande. Hans egna parti har många gånger fler ledamöter med den omdiskuterade förmånen på sitt samvete Foto: Wikimedia Commons från filmen ”Too Much Mother-In-Law”

Inte minst Aftonbladet (Archive) har gjort ett stort nummer av nyheten, de är ju trots allt något av det mest partitrogna vi har i landet. Tillfället att få ge sig på Jimmi Åkesson personligen ligger säkert också det bakom. Det är ju trots allt från just Socialdemokraterna och Moderaterna som Sverigedemokraterna har ”stulit” röster förut. Rätt naturligt då att man försöker att svartmåla partiet när man själva har så lite av sakargument eller förslag av rang att komma med. Det gäller ju att fånga tillfället om än i flykten.

I det läget hjälper det inte om Åkesson själv tycker att systemet är orättfärdigt (DI; Archive). Själva medielogiken säger att har man en fiende bör man bortse från förmildrande omständigheter. Att svärmodern dessutom inte längre är Sverigedemokrat utan politisk vilde efter att hon har hoppat av, är också det irrelevant i den rådande medieagendan. Här ska det statueras ett exempel som för att lära röstboskapet hur verkligheten egentligen ser ut. Vad kan bli bättre än att tala om för dem hur deras pengar missbrukas?

Som vanligt missar dock vår statsminister och journalisterna en viktig poäng i sammanhanget. Det är den han och dom borde ha tagit reda på innan intervjun och som handlar hur det ser ut inom Socialdemokratin på området. För när man gläntar på den dörren där partiets namn står, är bilden än mer skrämmande. Så pass att partiet faktiskt ligger näst först i den föga smickrande ligan som talar om hur fördelningen (SVT; Archive) ser ut mellan de olika partierna vad gäller lönegarantin.

För vad har statsministern att säga om att förra året Socialdemokraterna 18 ledamöter som försörjdes på detta sätt, samtidigt som fanns en person från Sd som hade förmånen. Troligast så kommer han inte säga något alls, det blir mindre pinsamt om man låter bli att påpeka relevant fakta. Faktum är dock att det bara är Moderaterna med 24 före detta ledamöter som slår Socialdemokraterna. Hela listan (SVT; Archive) utgjordes totalt av 73 personer som åtnjöt förmånen på skattebetalarnas bekostnad.

The worship of MammonNär allt kommer till kritan så finns nog tillbedjan av Mammon lite till mans i alla partier. Systemet är orättfärdigt, ingen tvekan om det, men de som säger sig ha högre moral visar att de i själva verket har sämre vilket gör samma parti till hycklare.
Foto: The worship of Mammon – Wikipedia Commons

Men tillbaka till statsministern och hans uttalande. Är det inte både märkligt och klantigt  att försöka göra ett paradnummer av en gren som man själv med det egna partiet är så mycket bättre på? Hur tänker man, om ens alls, om man försöker smeta ner en politisk motståndare utan att ta reda på fakta och därmed falla på eget grepp?

För Stefan Löfvens uttalande måste ju ses som ett försök att utmåla sig själv och det egna partiet som ett med högre moral och aktning än den hos en motståndare man vill karaktärisera som det diaboliska. När man ska genomföra det stunttricket bör man ju först kolla upp fakta så man just inte faller på eget grepp. Om det finns anledning att tvivla på sanningshalten i det där ”moraliskt överlägsna”, bör man kanske hellre låta bli att gå i klinch med motståndaren.

Likadant ser det ut för journalisterna som också de borde titta på fakta istället för att sprida något som mest liknar politisk propaganda. Kvinnan ifråga – Margareta Larsson – har visserligen låg moral som tar pengarna. Men om möjligheten fanns och erbjöds, skulle då alla tacka nej? Jag är inte alldeles övertygad om att ett nej betyder ett nej. När man dessutom som journalist mest i förbifarten tar upp det faktumet att Margareta Larsson inte längre tillhör Sd, är oärligheten nästan total.

Slutsatsen att detta mer rör sig om politikens motsvarighet till skitsnack, ligger inte långt borta. Också slutsatsen att det demokratiska samtalet och tonen i detta är minst sagt låg är inte heller den gripen ur luften. Respekten, också för de med en avvikande åsikt, är där- med åter en förlorad konstart inom svensk politik. Det är nog det enda som begåvnings-reserven inom både journalistiken och politiken har lyckats uppvisa. Nej, jag har inte blivit Sd:are, men ärlighet i debatten kan man avkräva ändå. Den är härmed efterlyst.

EfterlystDe som försöker spela mest oskyldiga är i själva verket näst bäst i klassen på att  mjölka systemet på pengar. Inget bra facit Stefan! Men sämst av allt är att inte ta reda på fakta innan man uttalar sig. Statsminister Löfven ser därmed ut att bli årets mest molokne när det gäller kategorin ”ogenomtänkta uttalanden”. Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=745086

Löjesguiden återgår till en gammal vana och nominerar idag statsministern till priset ”Foliehatt of the Year”. Motiveringen lyder: ”Att grunda sina uttalanden på fakta är en överlägsen men sällsynt metod i statsministerns värld. Han borde pröva den lite oftare. Det är alltid något som fallerar och går åt fanders. Mest är det på grund av att faktagranskningen av fakta brister. Det gör honom och hans uttalande till dagens mest förväntade kandidat. Välkommen tillbaka till högformen Stefan.”

9 tankar på “Lön för mödan

 1. Är som sagt var skrattretande av Löfven att ge sig på SD för att en före detta medlem lever på riksdagspension när det finns så många andra som gör samma sak.Se t.ex Lars Ohly och
  Veronica Palm…Även Reinfeldt tog sig nästan ett år på statens bekostnad.
  Dessutom är det väl bl.a Sossarna som införde de minst sagt förmånliga pensionsreglerna för
  riksdagsmännen…

  Gilla

  • Hycklerian hycklera, doppa skattebetalaren i choklad. Vi betalar, andra rullar hatt. När de dessutom väljer att göra billig partipolitisk propaganda av den soppa man själv har skapat och dessutom är en av de större utnyttjarna av är måttet rågat. Löfven blir allt mer en pajas som inte ens är rolig utan mer tragisk och olustig, kanske rent av obehaglig. Stefan Löfven är något av det mest misslyckade till och med ett misslyckat parti som socialdemokraterna har trollat fram ur hatten. Inga kaniner här, bara än mer sol och vår-beteende med skattebetalarnas pengar.

   Gilla

 2. Hej.

  Om man utgår från att den normale fikabordsväljaren bara tar del av nyheter via sitt FB-flöde (dvs ser poster från likasinnade), från statsmedia och från bidragsdito, så är Löfvens uttalande vettigt.

  Om man tänker på hur många bloggar och forum det finns, som även högutbildade, insatta och kunniga människor driver och läser däremot, så vill man som åtminstone rudimentärt mediatränad närmast klappa till både honom och hans rådgivare.

  Lindberg på Aftonbladet fick ju verkligen en fis på tvären häromdan när han fick frågor om hur han ställer sig till frugans närvaro-procent på EU-jobbet. En elev med så hög frånvaro hade jag varit tvungen att långt tidigare göra orosanmälan för, och betyget hade inte ens blivit ‘F’, då underlag saknats.

  Jag undrar om inte Lindberg och Löfven har fastnat i tänkefällan att de vill så väldigt gärna att verkligheten skall vara enkel, binär och anpassad efter deras åsikter; fanatikerns perspektiv s.a.s. Därmed blir faktakontroll omöjlig då man bara letar efter det som överensstämmer med den förutbestämda sanningen. Farligt värre, egentligen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Så kan det förstås också vara, det kan jag tyvärr bara spekulera i men alla förklaringar är så goda som en ann. Snusket i en fullständigt korrupt rörelse kommer ju nästan varje dag och det är inte konstigt. Ger man detta parti nytt förtroende igen och igen trots alla skandaler under åren, lär man sig till sist att det finns ingen konsekvens eller något pris man tvingas att betala. Folk går lydigt till valurnan och röstar på samma rövhattar igen vad de än ställer till med. Idag kom jag en lokal skandal där stadens kommunale S-pamp är insyltad upp över öronen. Ska börja snoka i historien och beroende på vad jag hittar kommer ett inlägg så småningom.

   Också organ som Aftonbladet måste belönas för sin partitrogna och lojala insats. När Lindberg och andra precis som en sosse kommer att bli förr eller senare avslöjas med hela armen i syltburken blir det en lustiger dans för att förklara det oförklarliga. Tragiken och komiken blandas i en evig mix men vad allt egentligen handlar om är att alla dansar som bäst runt den köttgryta som luktar mest delikat. Där spelar det tyvärr ingen roll om man är sosse, vänsterpartist, miljöpartist, moderat eller mauderat. Delar av människors natur är tyvärr att vara egoistiska.

   Gilla

 3. Till saken hör även det pikanta faktum att SD la en motion för ett par år sedan om att riksdagsmän som hoppar av sina respektive partier eller på annat sätt missköter sitt förtroendeuppdrag ska kunna bli av med sin riksdagsplats och därmed även ersättningen. Detta röstades naturligtvis ned av riksdagens övriga partier, inklusive Löfven och hans sossar. Detta gör Löfvens yttrande än mer smaklöst.

  Gilla

  • Helt sant Chris! Och åter sant att Löfvens agerande i samband med omröstningen gjorde att hans uttalande nu ställs i en så pinsam dager att han borde skämmas. Men sossar skäms inte, det är det som är felet. De går skamlöst vidare med sina visioner om ”rättvisan” vilket i klartext betyder ”allt och mer åt oss”. Snusket i rörelsen vet inga gränser, moralen ligger i klass med rysk maffias och allt är nödtorftigt övertäckt av ett varmt täcke av solidaritet och omtanke. Tyvärr är det där täcket så malätet att det numer består av mer tomrum där täcke en gång fanns än av faktiskt tyg.

   Gilla

  • Det där var en riktig slamkrypare.
   Först låter det vettigt och moraliskt högstående, men….
   Förslaget innebär att riksdagens ledamöter blir helt och fullt underställda de politiska partierna i stället för väljarna.
   Eftersom all makt utgår från den av partiledningen tillsatta valberedningen innebär detta att alla riksdagsmän blir livegna under partiledningarna.
   Tänk tanken att jag som riksdagsledamot har tagit lån för att köpa mig bostad, kommer jag därefter våga ens andas kritik mot partiet?
   Nej, Sveriges riksdagsledamöter är redan på tok för lojala mot partierna.
   Den de skall redovisa för är sina lokala väljare, inte partiledningarna, partierna skall endast vara en varudeklaration över deras politiska hemvist, inte ett fängelse.

   Gilla

 4. Åkesson är inte gift så han har ingen svärmor om nu inte mödrar till alla man är ihop med räknas som svärmödrar. I så fall har jag haft några jag vet ingenting om. De är kanske skurkar och drägg som Margareta Larsson som hittat ett födkrok lik många andra utan att göra ett skit.

  Ge riksdagsmän tre månaders lön när de måste sluta. Sedan kan AF ta hand om dem på något tjusigt projekt om de inte orkar gå tillbaka till sina gamla jobb. Stämpelkort borde också införas. Inte på jobbet – inget lön.

  Gilla

  • I en formell mening har du rätt men i dagens förvirrade tid är alla former av förhållande mer eller mindre jämställda med äktenskapet. Lite slarvigt slänger man sig därför i artikeln med ordet ”svärmor” vilket är anledningen till att jag också gör det.

   Tycker de ska få vanlig A-kassa på max vad den nu ligger på som tak under samma tid som en vanlig arbetslös. De ska inte ha specialförmåner. Får de nytt jobb upphör försäkringen att betalas ut. Vill de inte hitta något, gör som med ”vanliga” arbetslösa, sätt dem på skolbänken för lite omskolning. Hela detta system bygger på makten att kunna besluta de fördelar man bara är beredd att betala sig själv, andra får vara glada att betala för kalaset och hålla till godo med de skulor som gäller i systemet för oss vanliga dödliga. Dags att ändra hela skiten, helst redan igår.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s